S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
EN   DE

Prostozidarske skrivnosti

Prejšnji mesec vitezi, ta mesec prostozidarji – Narodni muzej Slovenije skrbi, da nam nikoli ni dolgčas! Hvala vsem, ki ste razvozali februarsko uganko. Izpuščeno manjkajoče pravilo se glasi ... usmiljenje. Žreb je bil naklonjen Niki Tanšek. Čestitamo!

Srednjeveški in novoveški (prosto)zidarji so se zbirali v stanovska združenja, cehe, ki so združevali tudi graditelje katedral. V tem času je veljala gradbena umetnost za vrhunsko tehnologijo. Skozi čas se je hranjenje in čuvanje gradbeniških skrivnosti preoblikovalo v preučevanje skrivnosti človekovega bivanja. Prostozidarstvo je še danes ovito v tančico skrivnostnosti, kar je gotovo pripomoglo k izoblikovanju popačene predstave o tem gibanju – v javnosti se jih pogosto povezuje z zarotami, tajnimi družbami in podobno.

Narodni muzej Slovenije hrani več kot 170 prostozidarskih predmetov, ki so nastali od konca 18. stoletja pa vse do danes. Eden izmed pomembnih kosov je zagotovo predpasnik, ki se je uporabljal v prostorih lože na delovnih in svečanih srečanjih bratovščine. Izdelan je iz kozjega usnja in bogato okrašen z različnimi simboli. V razpredelnici si lahko prebereš nekatere prostozidarske simbole in njihov pomen.

Pozorno si oglej fotografiji predpasnika in ugotovi, kateri simbol manjka na drugi fotografiji! Odgovor pošlji do 31. marca 2017 po elektronski ali navadni pošti. Več o prostozidarjih lahko izveš na razstavi Skrivnost lože. Prostozidarstvo na Slovenskem, ki bo na ogled v Narodnem muzeju Slovenije od 28. februarja do 14. maja 2017.

NMS-marec-1

predpasnik 1: KLIK

predpasnik 2: KLIK

NMS-marec-4

DaVinci learning Pionirski dom Narodni muzej Slovenije