S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
EN   DE

Prepoznaš gospoda na sliki?

Hvala vsem, ki ste sodelovali v marčevski nagradni igri! Žreb je bil naklonjen Neži Brezovnik. Čestitamo!

Prepoznaš gospoda na sliki?

Iz arhivskih virov vemo, da so bili prostozidarji tudi nekateri znani Slovenci. Eden izmed njih je bil izvrsten matematik, fizik in geodet. V zapisnikih dunajske lože Resnična sloga je opisan njegov sprejem med prostozidarje. Glasi se takole: »Leta 1785, devetega dne dvanajstega meseca, je bil za sprejem predstavljen tuji iščoči _ _ _ _ _   _ _ _ _, sin Jerneja, star 31 let, rojen 23. 3. 1754, katoliške vere, meščanskega porekla, po službi nadporočnik in profesor matematike pri drugem cesarsko-kraljevem topniškem polku, ni član nobenega znanega reda, po iskreni želji in vnemi sprejet v naš od prastarih časov čaščeni prostozidarski viteški red, za kar ni zaprosil iz radovednosti, še manj bil od koga prisiljen ali zapeljan…«. Kasneje je napredoval pomočnika in istega leta še v prostozidarskega mojstra. Ljudem je zagotovo najbolj poznan po izračunu števila π na 140 decimalk. Mnogi se še spomnimo njegove podobe na bankovcu za 50 SIT.

Le kdo je ta možakar? Pri ugibanju si lahko pomagaš si lahko tudi z njegovim portretom, nekje na sliki se namreč skriva tudi njegov priimek!

 Odgovor pošlji do 30. aprila 2017 po elektronski ali navadni pošti. Več o prostozidarjih lahko izveš na razstavi Skrivnost lože. Prostozidarstvo na Slovenskem, ki je na ogled v Narodnem muzeju Slovenije do 14. maja 2017.

DaVinci learning Pionirski dom Narodni muzej Slovenije