S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
EN   DE

Kaj je viteški kodeks?

Narodni muzej Slovenije je za mesec februar pripravil detektivsko napeto in ugankarsko skrivnostno zavozlanko. Se strinjaš, da je NMS reees super muzej? Takole pravi tokrat ... Ko pomislimo na srednji vek, se nam pred očmi zagotovo izrišejo mogočni gradovi, lepe dame ter seveda pogumni, do zob oboroženi vitezi. Le kdo so bili ti surovi, neustrašni bojevniki? Vitezi so bili težko oboroženi konjeniki, ki so pripadali vojaški eliti. V zameno za vojaško službo so od gospoda dobili zemljiško posest s podložniki, s prihodki pa kupili orožje, opremo in konja. Prvi vitezi so bili samo vojščaki na konjih, od 12. stoletja dalje pa se je pričakovalo, da živijo po strogem kodeksu časti. Kaj je viteški kodeks? Poenostavljeno rečeno, gre za pravila, ki so viteza usmerjala na življenjski poti. Vsak vitez naj bi bil previden, pravičen, vzdržen, močen, veren ter poln upanja. Poleg tega pa naj bi spoštoval še eno pravilo, ki se nam je izmuznilo. Le katero bi to lahko bilo?

Vsako izmed teh pravil lahko povežemo z opremo viteza. Poglej si spodnje fotografije in ugotovi, katere predmete najdeš na njih, poimenuj jih, rešitev pa vpiši v križanko. Ko boš izpolnil končno geslo, boš izvedel, katero manjkajoče pravilo smo pri naštevanju izpustili.

vitezi-6
vitezi-5

Za še več super fotk in zanimivo vsebino pokukaj semle: KLIK. Več o vitezih lahko izveš na doživljajsko-ustvarjalni delavnici Narodnega muzeja Slovenije ali družinski dogodivščini, morda pa se v pravega viteza spremeniš na rojstnodnevni zabavi. Za dodatne informacije o programih obišči spletno stran: www.nms.si.

Ojoj, skoraj bi pozabili na januarskega nagrajenca. To je Sabrina Hauptman, ki bo prejela lepo, en mičken tudi viteško nagrado. Čestitamo!

vitezi-9

DaVinci learning Pionirski dom Narodni muzej Slovenije