S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
EN   DE

Galaktično-hokuspokusni laboratorij

Meseca novembra 2016 bomo brkljali po kuhinji. Ups, laboratoriju. Vsi vedoželjni veselošolci, vabljeni na zanimivo druženje z zabavno, četudi včasih skorajda nevidno znanostjo.
28. november 2016: Umetna inteligenca za domačo rabo

Nemalo ljudi se boji, da bo v bližnji ali daljni prihodnosti umetna inteligenca presegla človeka in povzročila konec naše vrste. Precej zaslug za to ima filmska industrija, ki na tak ali drugačen način prikazujejo umetno inteligenco. Si kdaj slišal za Terminatorja in Matrico? Poznaš serijo Vojna zvezd ali Zvezdne steze? Za konec potepa po različnih laboratorijih te, dragi veselošolec, sprašujemo, pri katerih dejavnostih bi ti bila umetna inteligenca v pomoč? Si predstavljaš, da bi imel doma robotka, ki bi ti pisal domače naloge? S katerim bi lahko igral karte? Izdelek opremi s podatki ter nam svoj predlog za umetno inteligneco za domačo rabo pošlji po elektronski ali navadni pošti. Med veselošolskimi znanstveniki bomo izžrebali dobitnika napete fantazijske knjige in galaktične veselošolske majice.

laboratorij-11

 

21. november 2016: Izum, ki bi spremenil svet

Thomas Alva Edison je bil ameriški inženir in izumitelj več kot 1000 patentov: leta 1876 je izumil ogleni mikrofon, leta 1877 fonograf, leta 1879 žarnico z žarilno nitko. Zasnoval je elektrarno in razvijal naprave za prikaz gibljivih slik (kinetograf in kinetoskop). Ustanovil je celo filmski studio in izumil postopek za izdelavo betona. Pravi frajer! Zamisli si ... da postaneš samostojni izumitelj s svojim razvojnim laboratorijem. Kakšen bi bil tvoj izum, ki bi spremenil svet? Piši, riši, opremi svoj slavni izum s svojimi podatki ter nam svoj hokuspokus pošlji po elektronski ali navadni pošti. Med veselošolskimi izumitelji bomo izžrebali dobitnika slikovnega slovarja kemije in modela DNK. Naj se izumljanje začne!

 

 

14. november 2016: Balon želja

Veselošolci verjamemo v sanje, kajne. In imamo radi balone. Baloni so zelo uporabni v različnih poskusih, denimo za odkrivanje skrivnosti statične elektrike. Tak poskus te čaka na spodnji sliki. (Za večjo fotografijo klikni na dnu strani.) Ampak ... baloni so čudoviti tudi zato, ker lahko naše želje ponesejo v širni svet! Med krompirjevimi počitnicami smo na Pokljuki, ob čarobnem jezercu, našli balon želja, ki ga je prineslo z daljne Tirolske! Pa ti, kaj bi pa ti napisal na svoj balon želja? Zapiši in/ali nariši, kakšne želje bi z vetrom v širni svet ponesel tvoj balon želja. Hm, rdeč balon? Moder? Oranžen ... Izdelek opremi s svojimi podatki in nam svoje sanje pošlji po elektronski ali navadni pošti. Med veselošolskimi balonarji bomo izžrebali dobitnika Šnofijeve torbe presenečenja.

laboratorij-9

 laboratorij-8

laboratorij-6

laboratorij-7

7. november 2016: Pssst, forenziki!

Ali si navdušen nad kriminalkami? Rad gledaš filme in nadaljevanke, v katerih forenzični policisti s kovčki, polnimi osupljivih instrumentov, preiskujejo kraje zločina? Brrr! Pa veš, da se lahko z nekaj preprostimi pripomočki v forenzika preleviš tudi ti? Pokukaj na spodnjo sliko in endvatri boš lahko primerjal prstne odtise tudi ti! (Za večjo fotografijo klikni na dnu strani.) Pa še tokratna galaktična naloga zate: zapiši in/ali nariši, kako bi izgledalo tvoje delo v forenzičnem laboratoriju, če bi sodeloval pri razvozljavanju zelooo zapletene detektivske skrivnosti, izdelek opremi s svojimi podatki in nam svojo detektivko pošlji po elektronski ali navadni pošti. Med veselošolskimi forenziki bomo izžrebali dobitnika knjige zabavnih poskusov.

laboratorij-2

Images
DaVinci learning Pionirski dom Narodni muzej Slovenije