S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
EN   DE

O sežganem pismu

reformacija-1Letos praznujemo 500 let reformacije – leta 1517 je nemški teolog Martin Luter s prepirom o odpustkih zanetil spor velikih razsežnosti. Sledilo je dolgo obdobje nemirov, v katere so bili vmešani papeži, številni evropski vladarji, protestanti, kmetje, znanstveniki, odpadniške ločine, nemški knezi, katoliška cerkev, jezuiti, hugenoti, Turki, renesančni umetniki in celo čarovnice. Huh! V Evropi je vladala popolna zmeda in po uporniškem obdobju reformacije nič več ni bilo tako kot prej: tiskale so se knjige in izobrazba je postala ljudem dostopnejša.

Marčna Vesela šola se seli v zgodovino – raziskali bomo slavni prepir o odpustkih, se seznanili z vsebino 95 tez, nabitih na cerkvena vrata, ter odgovorili na vprašanje, katero pismo je bilo pravzaprav sežgano. V tistih nemirnih časih so se, med drugim, prepirali, kdo je pravi kralj Evrope, angleški kralj se je kar šestkrat poročil, na morjih so se bile bitke, ki so spreminjale svet, v nebo so zrli astronomi, ki so trdili, da je v središču našega vesolja Sonce in da se planeti gibljejo okoli njega. Gorele so grmade, na koncu pa je vendarle zmagal ... mir. Hura za mir! Pridružite se nam na izletu v reformacijsko preteklost, ki je dodobra razburkala dogajanje v Evropi v 15. in 16. stoletju, Slovencem pa dala prvi tiskani knjigi!

DaVinci learning Pionirski dom Narodni muzej Slovenije