S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
EN   DE

Ključ do spomina

sladkorji-1Se spomniš, kaj si jedel za zajtrk? Pa včeraj? In pred enim tednom? Ti je ušlo iz spomina? To se ne bi zgodilo, če bi z mobilnim telefonom vestno fotografiral vsak obrok. Pred dvajsetimi leti so bili telefoni drugačni – imeli so številčnico. Ko smo poklicali prijatelja, smo številčnico zavrteli. Tako smo si številko zapomnili. Ker si ni bilo mogoče zapomniti telefonskih številk vseh prijateljev, smo mnoge zapisali v zvezek. S tem je bil naš spomin razširjen. Kako pa ti razširjaš svoj spomin?

Januarja se bomo spraševali, kaj spomin, tj. na kakšen način je človek nekoč in danes shranjeval podatke – spomin je namreč sposobnost hranjenja informacij. Kaj pomeni, če rečemo, da ima nekdo spomin kot zlata ribica? S katerimi tehnikami spomin lahko urimo in izboljšujemo zapominjanje? Je pomembnejše pripovedovanje zgodb ali drži kot pribito, da pametni pišejo? Obvladaš bite in bajte in se še spomniš walkmana in disket? Ali pa morda pluješ v oblaku in tam shranjuješ fotografije z novoletnih zabav ... Pfff, zanimivo bo in zdi se, da bo na koncu januarskega popotovanja po galaksiji znanja naš spomin kar pokal po šivih!

DaVinci learning Pionirski dom Narodni muzej Slovenije