Pot k igri

Pot k igri

(e-učna pot)

Avtor: Segej Hvala in Sabina Tamše

Težavnost: od 7. do 9. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Učni cilji: Od prve virtualne vojne v vesolju do nešteto navideznih svetov, ki nas obkrožajo – razvoj videoiger!

(vstopna.jpg)


Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): arhiv MKZ, Shutterstock.

Komaj nekaj desetletij ...

Kakor koli neverjetno se ti že zdi, ampak elektronske zadevščine od mobilnikov, računalnikov in tablic so zares precej nova zadeva. Stare komaj nekaj deset let. Pred tem so pa po Zemlji še tacali dinozavri … in potem se je pojavil človek … in je kar bil in je ždel in prav zares ni vedel kaj početi sam s sabo … dokler ni nekdo končno naredil prve računalniške igre!

No ja, ni bilo čisto tako, čeprav takšnemu videnju zgodovine verjetno marsikdo sploh ne bi ugovarjal.

Naprej

(spacewar1.jpg)

Prva igra Spacewar!
Vir: Wikipedija

Pojavi se virtualni svet

Svet navidezne interaktivne resničnosti je bil ustvarjen na začetku šestdesetih let 20. (beri: prejšnjega!) stoletja. Takrat so ogromne računalnike, kakršni so bili na začetku, prvič uporabili za zabavo. Vesoljsko zabavo ‒ prva računalniška igra je bila Spacewar! Vesoljska vojna je bila tista, ki je najavila začetek novega poglavja človeške zabavikacije, ustvarjalnosti in včasih tudi zasvojenosti.

A najprej so morali izumiti računalnik. Da to ni bil mačji kašelj, lahko spoznaš v naslednjem filmskem odlomku, ki predstavi pradedka sodobnega računalnika.

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Spust v preteklost ...

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(antikitera.jpg)

Del starogrškega mehanskega računalnika. Več informacij o najdbi vsebuje spletna stran v angleščini.
Vir: Wikipedija

Prapradedek?

Na začetku posnetka je prikazan starogrški mehanski računalnik (okrog 150 pr. n. št.), ki je na nek način praprapraprapradedek današnjega računalnika.

Po njegovem odkritju na začetku 20. stoletja je preteklo kar nekaj desetletij, da so ugotovili, čemu je služilo prečudno »kolo«.

Za kaj so stari Grki uporabljali mehansko pripravo?

Preveri Nazaj na ogled filma

Tako je, človek je že od nekdaj gledal v nebo in ugotavljal, kakšen vpliv imajo nebesna telesa na Zemljo. Hm, je potem kaj čudnega, da je bila prva računalniška igra postavljena prav v vesolje (Spacewar)?

Naprej

Uh, še enkrat si oglej posnetek in izberi DVA pravilna odgovora, pa bo.

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

(BabbageDifferenceEngine.jpg)

Del Babbageovega diferenčnega stroja
Vir: Wikipedija

Nazaj na ogled filma

»Oče računalnika«

Kot drugi prednik računalnika je v filmčku predstavljena mehanska naprava, t. i. diferenčni stroj, ki si jo je na začetku 19. stoletja zamislil Anglež Charles Babbage.

Pravzaprav je predstavil dva izuma, drugi naj bi bil analitični stroj, ki zna računati vse, kar je mogoče izračunati. Zaradi pomanjkanja denarja ni bil nobeden od izumov nikoli dokončno izdelan. Oba sta bila pozabljena. Zato se je pravi razcvet računalnikov začel šele okoli leta 1970, ko so uspeli izdelati prvi procesor (INTEL) v enem integriranem vezju.

Gradnja Babbageovega diferenčnega stroja je trajala od 1824 in do 1833, ko so projekt opustili. Stroj je bil izdelan iz zobatih koles in vzvodov.

Kaj je poganjalo to napravo?

Preveri

Tako je. Sicer pa je Ch. Babbage velikokrat poimenovan tudi kot oče računalnika, saj pomeni njegova zamisel analitičnega stroja pravzaprav zamisel računalnika, ki ga je mogoče programirati.

Naprej

Naka. Oglej si še enkrat filmček, pa bo vse jasno. Namig: poganjal ga je stroj, ki je bil gonilo tehnične revolucije.

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(prvi_hrosc.jpg)

Uboga vešča je smrt storila v računalniškem sistemu in pri tem skorajda pokončala še enega prvih računalnikov na svetu. Slava ji!
Vir: National museum of american history

Žužki in miši in virusi v digitalni dobi

Danes si življenje brez računalnikov težko predstavljamo. Računalniki so povsod, vse deluje na njihovi osnovi, tudi sporazumevanje, potovanje, rokovanje z denarjem ... V času tvoje babice in dedka je bila že televizija prava redkost, ko so se tvoji starši spoznali z računalnikom, so bili ti še vedno okorne in prostor požirajoče mašine. V času nastanka pa je bil računalnik velik kot soba in je poleg neživih delcev nemalokrat gostil tudi žive. Od tod naj bi prišel tudi izraz računalniški hrošč.

Konec 40. let prejšnjega stoletja sta Grace Murray Hopper, ameriška računalniška znanstvenica in častnica ameriške vojske, ter njen sodelavec pri odkrivanju napake v delovanju računalnika na Univerzi na Harvardu našla v računalniku veščo, ki je ovirala delovanje računalnika. Od tod izraz računalniški hrošč (angl. bug). Hopperjeva je pozneje izjavila, da sta razhroščevala sistem (angl. debugging the system).

Oglej si nekaj računalniških izrazov, ki jih moraš poznati tudi v svetu računalniških iger. Zanimivo, da je svet biologije − pa tudi svet medicine in gastronomije − našel svoje domovanje tudi na področju računalništva.

Poveži, da bo prav.

miška
hrošč
virus
piškotek
kazalna naprava za izbor objektov in aktiviranje ukazov
programska napaka (tisto, kar te jezi, kadar igra ne dela!)
zlonamerni program s sposobnostjo razmnoževanja
podatek, ki ga spletni brskalnik shrani za poznejšo rabo

Preveri

Odlično, obvladaš vse črve in hrošče in miši tega sveta!

Naprej

Mnja. A te je prizadel virus pozabe? Za razliko od računalniškega virusa ti tega ni treba sprožiti lastnoročno, pride kar sam ... Lahko si pomagaš s slovarjem informatike.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

(spacewar3.jpg)

Prva računalniška igra se dogaja v vesolju

Prva je Spacewar

Še sreča, porečeš, da je ta doba dinozavrov in nedigitalnega sveta že davno minila! Kako bi sicer popoldne igral Minecraft, vedel, kam iti brez GPS-ja, ali pravočasno ujel še zadnji avtobus?

Počasi se daleč pride, pravi pregovor. In potem je še eden, ki trdi nekaj o tem, da so začetki pomembni. Zato še vedno ostajamo v prejšnjem stoletju, ko je bila razvita prva računalniška igra. Ja, tam na začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja so velikanske računalnike namesto za reševanje enačb in razdiranje šifer uporabili za zabavo.

In sicer na univerzi. In sicer so prvo igro razvijali profesorji in študentje − da ne bo še kdo trdil, da so igre za otroke, kajne!

S tem se je začela bogata in pisana zgodovina videoiger ... Prva je bila igra streljanja v vesolju, imenovana Spacewar (Vesoljska vojna), ki se danes zdi kar preveč preprosta, da bi lahko bila zanimiva. Pa je bila ‒ ker je predstavljala neko povsem novo izkušnjo. V pogledu od zgoraj si nadzoroval vesoljsko ladjico, streljal plovilce drugega igralca in se trudil, da te ne bi potegnilo k zvezdi na sredini zaslona. Kako je bilo igrati Spacewar, lahko preizkusiš na tej povezavi.

Kaj pomeni preskok v razvoju videoiger, da so postale privlačnejše in so ponujale boljšo igralsko izkušnjo? Izberi dva dejavnika.

Preveri

Tako je. Na začetku so imele igre zelo preprosto grafiko (črno ozadje, točkice in črte) in zelo preprost način igranja. A to se je kmalu spremenilo.

Naprej

Uh, ne bo prav. Izobraževalni moment, šola in preprostost pa zagotovo niso prispevali k večji popularosti iger ...

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(pong.jpg)

Igra Pong

(odyssey.jpg)

Odyssey, prva igralna konzola za domačo uporabo
Vir: Wikipedija

Razlika med videoigro in računalniško igro

Kmalu po nastanku Spacewar so nastale tudi prve videoigre, ki jih je bilo mogoče igrati na televizorju. Razlika med računalniško in videoigro je torej v tem, da videoigra uporablja zaslon in lahko teče kjer koli: na igralni konzoli, avtomatu, telefonu, računalniku in še čem, medtem ko računalniška igra vedno teče na računalniku. Igralna konzola pa pomeni samo za videoigre prilagojen računalniški sistem.

Ralph Baer je do konca 60. let prejšnjega stoletja ustvaril prototipe več preprostih iger. Delal je za podjetje z vojaško opremo. Poleg igre Tennis for Two je izumil strelsko igro, v kateri naj bi igralci s posebno pištolo streljali na premikajoče se pike na zaslonu. Igri so želeli prodati ameriški vojski, a ta nad vadbo navideznega tenisa in navideznega streljanja ni bila navdušena. Baerjeve igre je potem kupil Magnavox, najmočnejši izdelovalec televizorjev tistega časa, in jih uporabil v prvi igralni konzoli, odysseyu. Njena grafika in zvok sta bila za današnje pojme nepopisno zanič, a takrat je bila prava uspešnica.

Najuspešnejša med igrami takrat je bila Pong. Igra je vrsta tenisa: dva igralca si na zaslonu z loparjema podajala žogico z leve na desno in nazaj. Kako je bilo igrati Pong, lahko preizkusiš na tej povezavi.

Kaj je igralna konzola?

Preveri

Pong, zadetek v črno!

Naprej

Naka. Beri, misli in klikaj, pa bo vse jasno!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(arcade.jpg)

Igralni avtomati so v hipu osvojili mlade takrat ...

(arcade_new.jpg)

... in malce kasneje

Igralni avtomati in umetna pamet

Sočasno s prodorom videoiger na konzolah se je zgodil tudi naskok avtomatov na igralnice. V ZDA so igre igrali predvsem na igralnih avtomatih v lokalih, imenovanih igralni saloni oziroma originalno Amusements Arcade. Od tod izvira poimenovanje za igre, ki so se tam igrale − arkadne igre.

Med prvimi elektronskimi igralnimi avtomati sta bila Pong in Computer Space (Računalniško vesolje). Pri slednji je podobno kot pri Spacewar igralec ladjico po vesolju krmilil od zgoraj, le da se je boril z dvema nasprotnikoma, ki ju je vodil stroj. Temu pravimo umetna pamet.

Od prvih arkadnih iger do danes se je umetna pamet oziroma umetna inteligenca precej razvila. Umetna inteligenca (v angl. A.I.) poskuša ustvariti programe, ki bi delovali podobno kot človeški možgani in bi posnemali človeški način razmišljanja. Tako je šahovski program Deep blue leta 1997 premagal svetovnega šahovskega prvaka Garija Kasparova. Deep Blue je imel vgrajenih več kot 200 čipov, od katerih je lahko vsak izračunal kar od dva do tri milijone razporeditev na sekundo; program je tako lahko izračunal 200 milijonov razporeditev na sekundo.

Za hec, da preizkusiš delovanje umetne pameti, in če znaš angleško, se lahko pozabavaš z računalniškim bralcem misli; je treba priznati, kar dobro mu gre od rok!

Toda nič od omenjenega ni prava inteligenca. Umetna pamet je rezultat programov, ki vnaprej določijo poti, po katerih program izvrši ukaze. Prava umetna inteligenca naj bi se zavedala same sebe, tako kot se zaveda človek, in mislila po svoje. To pa v bližnji prihodnosti ni najbolj verjetno ... Želiš vedeti več o robotih, umetni inteligenci, vzporednih svetovih? Oglej si povezavo.

Kaj pomeni angleška kratica A.I.? Pomagaš si lahko s slovarjem.

Preveri

Bravo, čista naravna inteligenca! AI je seveda umetna inteligenca.

Naprej

Hej, uporabi povezavo, če ti odgovor ne pomežikne!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(commodore_pet.jpg)

Prvi hišni računalnik je bil Commodore PET

Zabavne domače naprave

Medtem ko so nekateri mladi množično drli v igralnice, so si drugi (morda starejši mladi;)) omislili »domače igralnice«. Konzole so na zahodu hitro postale uspešnica, a pri nas (takrat je bila Slovenija še del Jugoslavije) jim ni uspelo. Dosti bolj priljubljeni so postali računalniki zaradi svoje vsestranske uporabe: z njimi je bilo moč pisati besedila, slikati, skladati glasbo in se igrati. Vendar je minilo kar nekaj časa, da so se v ospredje prebili osebni računalniki PC z operacijskim sistemom Windows, kakršne poznamo zdaj.

V vmesnem obdobju je veliko ljudi je odraščalo s tako imenovanimi hišnimi računalniki. Ti so lahko za prikaz namesto lastnega monitorja uporabljali običajen televizor, na katerem je družina ob drugih priložnostih gledala poročila. Podatke so pogosto shranjevali na kasete s trakom, take, na kakršnih je bila včasih glasba. Hišni računalniki so bili šibkejši od osebnih, a cenejši in s tem dostopnejši.

Britanski Sinclair ZX spectrum 48 K in ameriški commodore 64 sta bila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja tipična hišna računalnika, ki sta prišla v naše domove. Uporabljala sta domači televizor in kasete. Spectrum, ljubkovalno imenovan mavrica, je imel slabšo grafiko in zvok ter nemogoče gumijaste tipke, a je bil cenejši. C64, ki so mu zaradi barve rekli slonokoščenec, pa je bil zmogljivejši in dražji. Oglej si, kako je bila videti igra Platoon na commodoru 64.

A obeh, spectruma in C64, ni imel prav noben frajer. Med srečneži, ki so si lahko privoščili vsaj enega, pa so po šolah divjale prave svete vojne.

Poveži shranjevalnike podatkov z njihovim poimenovanjem.

kaseta
disketa
cedejka (pravilno: zgoščenka)
USB ključ

Preveri

Odlično ti gre od rok prazgodovina računalnikov! Kaj pa sodobnejše zadeve, tudi obvladaš?

Naprej

Akhm. Prav težko tole ni. Sploh če si ogledaš, kako je bila videti kaseta, mora biti vse ostalo kristalno jasno!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(jezus.jpg)

Jezusov prihod v Jeruzalem

(jerusalem.jpg)

Prvi križarski pohod ‒ obleganje Jeruzalema

Kratek poduk ‒ kaj sploh je sveta vojna?

Sveta vojna pomeni spopad, ki ga povzročijo razlikovanja v verovanju oziroma nesoglasja med različnimi verami. Tipičen primer iz zgodovine so križarske vojne.

V njih so si skušale evropske dežele povrniti nadzor nad krščansko Sveto deželo – Izraelom, ki je bila pod vplivom muslimanov.

V sodobnosti se beseda malce zasmehovalno uporablja tudi za žolčne prepire med lastniki blagovnih znamk. V tehnologiji sta to danes Apple in Android, včasih pa so se svete vojne šli predvsem lastniki hišnih računalnikov ZX spectrum in C64.

Pomagaj si s povezavo in ugotovi, kdaj so se začele križarske vojne.

Preveri

Glavca, čestitamo! Zdaj pa novim zmagam naproti ...

Naprej

Khm. Povezava včasih pomaga, da uganeš pravo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

(tetris1_institut.jpg)

Stavbo tehnološkega inštituta v Massachusettsu, ZDA, so spremenili v ogromno igro tetrisa. Kako je videti igra tetrisa na stavbi, si lahko ogledaš na posnetku.

Fenomen Tetris

Nazaj k zgodovini iger, kje smo že ostali? Aha, takole: v igralnicah se je po Pongu in osvajalcih iz vesolja pojavil legendarni Pac-Man (1980), kjer si z lačnim krožcem potoval po labirintih, žrl pike ter se ogibal duhcem. Preizkusiš ga lahko tukaj. Na tej povezavi lahko igraš tudi druge igre, ki so bile včasih klasični avtomati, kot sta Frogger in Defender. Tudi navdušenje nad igranjem starih iger ima svoje ime − retro igranje.

Morda najbolj znana računalniška igra je Tetris. Nastala je leta 1984 v Rusiji, od koder se je v brezplačni obliki kot ogenj razširila po svetu. Smisel je preprost: zlagati geometrijske like, ki padajo proti dnu igralnega polja. Ko napolnijo vrstico, ta izgine, in ko pobrišeš dovolj vrstic, se dogajanje pospeši. Tetris lahko preizkusiš tukaj.

Tetromini se označujejo s črkami abecede, ki so jim podobni. Poveži tetromine z ustrezno črko.

Z
T
J
I

Preveri

Zlaganje ti gre odlično od rok! Kamen na kamen palača …

Naprej

Hja, abeceda in malce prostorske predstave, pa bo vse klapalo! Ponovi vajo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(playstation2.jpg)

Playstation 2, najuspešnejša konzola vseh časov

Uspeh konzol

Ob vstopu v novo tisočletje se je pojavila najuspešnejša konzola do zdaj: playstation 2 ali PS2. Na povezavi si lahko ogledaš eno od reklam za njeno oglaševanje. Uspeh PS2 je rezultat njegove preproste uporabe in velikega števila iger, ki so usmerjene predvsem v akcijo ter druženje.

PS2 ni le igralnik, ampak lahko vrti tudi glasbene cedeje in filme s plošč DVD. Seveda vse to velja tudi za novejše konzole, kot so playstation 3, playstation 4, xbox 360 in xbox one, le da so te še bolj zmogljive.

Na povezavi si oglej eno od bolj priljubljenih serij igric za playstation, Final Fantasy. Po tej seriji so posneli tudi film (resnici na ljubo, ne preveč dober).

Final Fantasy je ena uspešnejših fantazijskih franšiz med videoigrami. Pomagaj si s povezavo, ki sicer predstavlja izraze s področja filma, in ugotovi, kaj pomeni izraz franšiza v svetu videoiger.

Preveri

Tako je, pravi poznavalec. Greva na naslednji level (temu se po slovensko lepo reče raven, a kaj, šment, ko tega nihče ne uporablja!)?

Naprej

Naka, popoln mimostrel. Pomagaj si s povezavo, prenesi podatke iz filmskega sveta na konkretno vprašanje, pa bo šlo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(ibm5150.jpg)

IBM PC, model 5150 iz leta 1981

(amiga.jpg)

Commodore amiga, poraženec v boju s PC-jem

Hitri napredek

Obdelali smo temelje, na katerih so se razvijale videoigre. Kmalu so igralni avtomati postali vse bolj nori in življenjski. Pri igranju avtomobilskih iger je sta postala nepogrešljiva volan in prestavna ročica, pri letalnih so se sedeži sukali v krogu ... Danes te tovrstne naprave špricajo z vodo, strašijo z zvokom in tresejo s hidravliko.

Domače naprave so napredovale še hitreje. Hišni računalniki so se že prej razvili v prave grafične in zvočne pošasti, kot je bila Commodorjeva amiga. Nekje sredi devetdesetih let pa se pojavijo PC-ji, v katere so navdušenci vtikali drage procesorje, kartice ter bralnike CD-jev. Več o tem, kako je Commodore izgubil vojno s PC-ji, si lahko prebereš tukaj.

Kaj sploh pomeni kratica PC?

Preveri

Jasno, šibaj naprej!

Naprej

Uf, sedi, cvek. Klikni na povezavo, če res ne veš …

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(fifa_13.jpg)

Igra FIFA. Tu si lahko ogledaš napovednik za prvenstvo FIFA 14.

(pegi.jpg)

Starostne oznake so posebne sličice, ki kažejo, za kakšno starost je določena videoigra primerna. V Evropi veljajo oznake PEGI (Pan European Game Information). Številke v kvadratkih označujejo najnižjo primerno starost za igranje.

Rojstvo spletnih iger

Tako konzole kot računalniki so se zgodaj podali na internet, ki je omogočil povezovanje ljudi z vsega sveta.

Rodile so se spletne igre, ki so postale izredno priljubljene že v devetdesetih. Med njimi je bila prvoosebna strelska igra Doom, v kateri se je bilo mogoče po internetu spopasti z oddaljenimi ljudmi.

Danes se v internet povezuje večina iger, naj gre za strelske, kot je Battlefield, športne, kot je FIFA, ali masovne v slogu World of Warcrafta, kjer se v stalnih svetovih zbirajo stotisoči.

Tukaj pa se lahko preizkusiš v najbolj dolgočasni igri vseh časov, Čakanju v vrsti. Igra ne ponuja prav nič več kot to, kar je tudi njen naslov: čakaš v vrsti in se boksaš v obraz, da ne zaspiš … Hm, no, poskusi, prvič je celo delno zabavno!

Oglej si razlago oznake spletne igre. Kaj je spletna igra?

Preveri

Obvladaš, kapo dol!

Naprej

Hm. Nikar se ne hecaj v naši resni šoli, te bomo izključili! Hitro klikni pravi odgovor in šibaj naprej!

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(CommandAndConquer.jpg)

Igra Command & Conquer je ena bolj priljubljenih strategij

Zvrsti

Knjige se delijo na žanre (kriminalke, ljubezenske zgodbe, pustolovski in fantazijski romani …), prav tako filmi, na primer grozljivka in romantična komedija, videoigre pa seveda tudi.

Oznake nekaterih žanrov so: akcijska pustolovščina – široke igre, v katerih običajno raziskujemo, skačemo, se bojujemo in rešujemo uganke
arkadna igra – hitre igre, ki poudarjajo reflekse, vsebujejo pa lahko različne podzvrsti: strelske igre, ki se delijo vsaj na prvoosebne in vesoljske, borilne igre, platformske igre (veliko skakanja) …
igranje vlog (RPG – Role Playing Game, ali FRP – Fantasy Role Playing) – podobno akcijskim pustolovščinam, le da je poudarek na razvoju lika, okolica pa je pogosto srednjeveško pravljična
pustolovščina – igre, ki se ne osredotočajo na akcijo, v središču sta zgodba in mirno reševanje ugank (če vsebujejo le uganke, so to miselne igre)

Tu so še trije žanri videoiger, ki jih poveži s pravimi opisi.

simulacija
strateška igra
športna igra
oponaša resničnost, na primer pri vožnji avtomobila ali letala
bistvo so pazljivo načrtovanje, strategija in taktika
oponaša določen šport, od nogometa do smučanja

Preveri

Drži. In to ni simulacija znanja, pač pa odlično znanje!

Naprej

Uf. Malce bolje preberi opise in ponovi vajo.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(WOW.jpg)

World of Warcraft (WOW) je bila izdana leta 2004 in je takoj postala igra leta. Je masovna večigralska igra, ki omogoča več tisoč igralcem interaktivno igranje vlog v domišljijskem svetu Warcrafta. Več lahko izveš na slovenski strani WOW.

Med najpopularnejšimi

World of Warcraft ali WoW je verjetno najbolj znana množična spletna igra.

Smo v pravljični srednjeveški deželi, ki jo raziskujemo, borimo se z monstrumi in opravljamo naloge, s čimer se naš lik krepi.

Velik del izkušnje je sodelovanje z drugimi živimi igralci, s katerimi se skupaj vojskujemo proti močnejšim pošastim ali pa jih skušamo poraziti. Naročnino v višini 15 evrov mesečno za World of Warcraft poravnava kar sedem milijonov naročnikov.

World of Warcraft nosi oznako za igre MMORPG. Kaj pomeni ta oznaka?

Preveri

Odlično, pravkar si okrepil svoj lik!

Naprej

Naka! Ti povezava nič ne pomaga?

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(minecraft.jpg)

Čeprav je v Minecraftu v nočnem načinu prisotno uničenje sovražnikov, igra ni zares nasilna in krvava, zato ni v njej nič spornega za otroke.

Nalezljive kot virusi

Minecraft je izreden pojav, ki je zasvojil mlado (in malce starejše mlado) po vsem svetu! Mala igra neodvisnega švedskega studia Mojang je obnorela na milijone ljudi ‒ ocenjujejo jih na več kot 35 milijonov.

V Minecraftu se znajdeš v kockastem odprtem svetu, polnem kvadratkastih objektov, ki ga lahko po mili volji raziskuješ. Kvadratne pojave lahko uničuješ ali pa z njimi ustvarjaš nove predmete. Od tod ime – »to mine« pomeni rudariti, »to craft« pa izdelovati.

S sekirami podiraš drevje in s krampi iščeš dragocene kovine, na robu pečine si lahko narediš veliko prebivališče s skrivnimi prehodi. Igraš lahko tako, da sploh nimaš sovražnikov, če pa se ti to zdi dolgočasno in si bolj nočni tip, lahko igraš v načinu, kjer dan zamenja noč. In tedaj pridejo nočna bitja: živi mrliči in druge pošasti.

Če razumeš angleško in igre ne poznaš, si oglej spletno stran Minecrafta. Na YouTubu obstaja tudi veliko posnetkov o igranju Minecrafta, ki so jih posneli slovenski navdušenci. Enega od njih, ki na zabaven način predstavi igro, si lahko ogledaš na povezavi.

Dopolni naslednjo trditev, da bo pravilna:
Minecraft sicer prihaja z računalnikov, a si je velik del priljubljenosti pridobil

Preveri

Bravo, je tudi tebe okužil ta virus?

Naprej

Mnja. Pravilen odgovor je naprava, ki jo verjetno ves čas prenašaš s seboj za nujne (in manj nujne tudi!) pogovore …

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

(angrybirds.jpg)

Angrybirds skoraj perfektno združuje zasnovo in globino igranja. V pogledu od strani iz prače sprožamo prisrčne jezne ptiče, ki letijo čez zaslon, podirajo ovire in uničujejo zlobne prašiče. Igrati zna vsak, celo nekaj let stari otroci in babice. Toda opraviti z vsemi nivoji in doseči visok rezultat je zaradi dinamične fizike druga pesem …

Prenosne igralne naprave

Danes govorimo, da se svet vrti hitreje, kot se je včasih. In človek kar pri sebi nosi vse, kar potrebuje za delo – in zabavo!

Včasih so vsi računalniki, konzole in avtomati zahtevali, da sedeš prednje in se jim predaš. Za nekatere je bilo to nesprejemljivo. Nič čudnega, da so se hitro pojavile prenosne konzole, na primer kultni Nintendov game boy. Toda game boy in njegovi nasledniki so bili namenjeni izključno igri.

Pravi preboj se je zgodil s pametnimi telefoni in tablicami, ki so hkrati s poganjanjem iger omogočali klice, brskanje po spletu in fotografiranje.

Podjetje Apple je dodalo odločilno sestavino mobilnega igranja: spletno tržnico s poceni igrami. Medtem ko je bilo treba igre za game boy in sorodstvo kupiti na modulih za več deset evrov, je bilo mogoče igre za iphone in kasneje Android (odprti operacijski sistem, ki poganja na milijarde mobilnikov; pregovorno pa lastniki Androida zelo ne marajo Appla, hec) potegniti z interneta že za drobiž.

In spletna tržnica z igrami ima še vedno ogromno obiskovalcev, mobilno igranje na telefonih in tablicah pa je postalo uspešnica.

Do zdaj je največja uspešnica na pametnih telefonih igra Angry Birds. V svojo napravo sta si jo prenesli več kot dve milijardi (!) ljudi. To je kar 28,6 odstotkov vsega svetovnega prebivalstva. Koliko je torej vseh prebivalcev na svetu?

Preveri

Odlično, brihtna glavca si, ena mnogih na tem svetu, a vendar med toliko milijardami ni prav nikogar, ki bi bil povsem tak kot ti!

Naprej

Iiiiiik! Napačen odgovor. Izračunaj ali pogoljufaj s povezavo, pa bo!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

Skok v mitologijo: pet popularnih starogrških

Tudi v videoigrah se pogosto pojavljajo bitja iz grške mitologije. Predstavljamo ti pet zelo popularnih ‒ poznaš vse?

Povleci opise na desni k bitjem na levi.

(Theseus_Minotaur_Mosaic.jpg)

Minotaver

(Medusa_by_Carvaggio.jpg)

Meduza

(pegaz.jpg)

Pegaz

(Centaur.jpg)

Hiron

(hidra.jpg)

Hidra

pošast s človeškim trupom in bikovo glavo, ki je v labirintu malicala atensko mladino
strašna gorgona s kačami namesto las in pogledom, ki je kamnel
čudovit krilati konj, ki je lahko letel s hitrostjo vetra
najmodrejši in najplemenitejši izmed kentavrov, bitij s človeškim trupom in konjskimi nogami
velikanska večglava vodna pošast, podobna zmaju, ki sta ji za vsako odsekano glavo zrasli dve novi

Preveri

Čestitke, očitno si v milosti Atene, grške boginje modrosti!

Naprej

Nikakor ne. Pomagaj si s povezavo, pa bo šlo.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

(Pac_flyer.png)

Pac-man flyer

Computer games: pros (+) and cons (–)

Mark with + or –. If a sentence implies that playing computer games is a good thing, mark it with a “+”. If it implies that it is a bad thing, mark it with a “–“.

Computer games improve your hand and eye coordination, so you can think and react more quickly and correctly.
You can become addicted to playing games and devote most of your time to them!
Games make you think about what you are going to do, so they improve your problem solving abilities.
You can play games with friends and talk about them, and swap ideas and “cheats”. In this way, you become a part of a group.
Playing games for a long time prevents you from getting out and exercising as you should.
+
+
+

Preveri

Congratulations! Almost done ...

Naprej

Sorry, that’s not it. Try again.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

(videogames.jpg)

Computerspiele: für oder gegen?

Für (+) oder gegen (-) Computerspiele? Markiere den Satz mit +, wenn die Aussage über Vorteile der Computerspiele spricht. Wenn sie aber über ihre Nachteile spricht, markiere es mit –.

Sie verbessern die Hand-Augenkoordination – man denkt und reagiert schneller und besser.
Man kann von Computerspielen abhängig werden und die meiste Zeit nur den Spielen widmen!
Computerspiele fördern logisches Denken – das hilft jemandem schneller Probleme zu lösen.
Man kann Computerspiele mit Freunden spielen und darüber diskutieren, Ideen und “Tricks” austauschen – so wird man Teil einer Gruppe.
Wenn man zu viel Zeit vor dem Computer verbringt, geht man zu wenig aus und macht nicht so viel Sport wie man soll.
+
+
+

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Versuch noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(gex.jpg)

Po pameti, so govorili že naši pradedki

In zdaj smo tu, v sedanjosti. Od prvega računalnika s hrošči med vezji, kar je v digitalnem svetu tako daleč proč kot pradavnina v zaresnem, smo pristali v času, ko je interaktivna zabava priljubljena tako (ali bolj!) kot filmi, glasba in knjige.

Številni videoiger ne razumejo. Imajo jih za izgubo časa in plehko zabavo, ki služi le pozabi resničnosti. Res je, da je veliko videoiger, ki so neumne in kratkomalo slabe. Res je tudi, da pretirano potapljanje v navidezne svetove škodi (len lahko postane duh in telo nemarno debelo).

Toda dobre videoigre so lahko – natanko tako kot dobra knjiga in film – čudovit konjiček, podlaga za osebno rast ter protistrup za bedni vsakdanjik. So povod za druženje s prijatelji in starši, iz odzivov ob zmagah in porazih se naučiš marsičesa o sebi, uriš si razmišljanje, reflekse in tuje jezike, najbolj angleščino.

Zato videoiger ne gre zavreči. Le prav jih je treba vzeti.

In čisto za konec še kratek preizkus usvajanja tokratne lekcije. Kako se je imenovala čisto prva vesoljska strelska igra, prababica videoiger?

Preveri

Pa to je več kot odlično! Obvladaš, nedvomno. Kako je pa kaj s svežim zrakom, si se ga danes že kaj nadihal?

Naprej

Khm. Naj ti bo, pomagaj si s povezavo in zaključi, da bo še kaj prostega časa ostalo …

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi vi več vprašanj, kot je odgovorov? Tv program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več.

Plus PIL