Razgibaj življenje

Razgibaj življenje

(e-učna pot)

Avtor: Sabina Tamše

Težavnost: od 7. do 9. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Učni cilji: Športni in kulturni vidiki športov z deskami: deskanje na vodi (srfanje), rolkanje (skejtanje), deskanje na snegu (snowboarding) ter dodatno še smučarski kros (ski kros).

(vstopna.jpg)

Pisana jesen vabi vsaj na sprehod ...
Fotografije v učni poti (kjer ni izrecno omenjeno): arhiv MK, Shutterstock.

Jesen je. Krasen čas za to, da se malce posmilimo sami sebi in zapademo v »oh, kako ni kaj početi v tem vremenu«. Naka! V vsakem vremenu je mogoče kaj početi.

In ker smo po srcu široki in vemo, da je svet velik in letni časi odvisni od zemljepisne lege, bomo tokrat predstavili nekatere manj znane športe: smučarski kros, deskanje na snegu, rolkanje in v Sloveniji morda manj znano deskanje na valovih.

Naprej

(deska.jpg)

Deska je zakon!

Glavni povezovalni element tokratne Vesele šole je deska. Deska, znana tudi kot lata, planka ali dila, je prababica vseh športnih pripomočkov, potrebnih za ukvarjanje z omenjenimi športi!

Ene deske tako lepo drsijo po vodi, druge se dobro odrežejo na snegu, tretje pa se kotalijo po betonu ali asfaltu s pomočjo kolesc.

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Pripravljen na akcijo? Gremo migat!

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(smesno_plezanje.jpg)

Slika s spletne strani www.funnyjunksite.com prikazuje prizor, v katerem ni prikazano športno plezanje, ampak plezanje po sili razmer!

Kaj je šport?

Film ti predstavi, kaj je šport in zakaj je pomemben. Med spodnjimi trditvami se je skrila ena napačna. Katera je napačna?

Preveri Nazaj na ogled filma

Bravo, odlično se ogrevaš. Teci naprej!

Naprej

Naka, samo ena trditev med vsemi je nepravilna. Hitro ugani pravo, če ne, ti bo avtobus odpeljal!

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

(tek_jesen.jpg)

Jeseni je mogoče marsikaj početi ‒ če že ne tečeš zunaj, ti še vedno preostane telovadnica.
Vir: RGBStock.com

Nazaj na ogled filma

Sam ali v ekipi?

V filmu izveš, da lahko športe delimo na skupinske (ekipne) športe in individualne športe.

Ugotovi, kam se uvrščajo spodnji športi. Povleci opise na desni k oznaki športa na levi.

individualni šport
skupinski šport
tek
smučanje
kolesarjenje
košarka
hokej
odbojka

Preveri

Odlično sklepaš, sam ali v skupini, kar v tem duhu naprej!

Naprej

Mja. Razmisli, pri katerih športih potrebuješ soigralce in potem povleci te športe k oznaki skupinski športi. Ponovi vajo še za individualne športe, pa bo šlo!

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(skadi.jpg)

Slika Skadi lovi v gorah
Objavljena je bila v knjigi Mary H. Foster Tales from Norse Mythology leta 1901, avtor podpisan kot H. L. M.

Prihaja zima ...

Na kaj pomisliš ob besedi zima? Na kepanje, drsanje, smučanje? In na kaj pomisliš, ko rečeš smučanje?

Mi na drvenje s smučkami po bregu navzdol. Ampak preden je smučanje postalo šport, je bilo že tisočletja metoda potovanja po snegu.

Prvi »smučarji« so bili kamenodobni lovci, ki so si v snežnih okoliščinah na noge pritrdili dolge in tanke deske ter tako ostali na snežni površini. S smučmi so se lahko v zasneženih prostranstvih hitro premikali, sledili in lovili divjad ... Smuči so bile pravzaprav pomagalo za preživetje.

Najverjetneje je bilo smučanje (tako kot sankanje) izum mongolskih ljudstev iz srednjega dela severne Azije, kjer so ga poznali že v prazgodovini. Od tam naj bi se razširilo v Skandinavijo. Najstarejše smuči so odkrili v prvi polovici 20. stoletja na Švedskem, stare pa naj bi bile več kot 5000 let (iz leta 3000 pr. n. št.).

Zato ni čudno, da poznajo v severnih deželah Evrope, kjer naj bi bilo smučanje doma, tudi smučarske bogove. Preberi članek na povezavi in ugotovi, kateri mitologiji pripada Skadi, boginja smučanja.

Preveri

Odlično! Skadi so največkrat označevali kot boginjo lokostrelstva, smučanja, zime in planin.

Naprej

Naka. Nordijska mitologija označuje mitologijo narodov na severu Evrope, v smučanju pa so znane tudi nordijske discipline (tek na smučeh in skakanje). Je zdaj zacingljal zvonček v glavi?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

(ski_kros.jpg)

Za začetnike pa tole zagotovo ne bo!

Šiba po hribu navzdol

Mi pa ne bomo govorili o nordijskih disciplinah, ampak o tem, kako je, če res šiba na smučeh po hribu navzdol. In šiba v smučarskem krosu!

Kaj sploh je smučarski kros?

Preveri

Odlično! Janez Vajkard Valvasor je že v 17. stoletju opisal tri vrste smučanja: spust, vijuganje in skoke čez ovire. Zveni znano, morda podobno kot smuk, slalom in smučarski skoki ali pa smučarski kros?

Naprej

Nikar se ne hecaj v Veseli šoli, bomo postali resna šola! Malce razmisli, klik na povezavo, pa bo šlo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(bloski_smucar.jpg)

Stara fotografija bloških smučarjev

(Ivan_cankar.jpg)

Veliki pisatelj in dramatik Ivan Cankar (1876−1918)

(dali.jpg)

Salvador Dali, veliki slikar (1904−1989)

Od bloških smučarjev do ski krosa

V srednji Evropi smo bili Slovenci prvi na smučeh – o gibanju na smučeh po visokem snegu je leta 1689 v Slavi vojvodine Kranjske pisal Janez Vajkard Valvazor.

Bločani so bili v tistem času edini v srednji Evropi, ki so uporabljali smuči pri hoji in vijuganju po snegu. Bloke so najbolj znane po svojem tradicionalnem izdelovanju smuči in značilnem slogu smučanja. Tradicionalno bloško izdelovanje smuči in njihovo uporabo na snegu si lahko ogledaš tukaj.

Si že kdaj slišal za briljantnega detektiva Sherlocka Holmesa? Ustvaril ga je Arthur Conan Doyle, angleški pisatelj, ki se je že v 19. stoletju rad hodil smučat v švicarske Alpe.

Zdaj pa imamo pri nas posebnega smučarja, ki zaradi brkov spominja na nekega znanega slovenskega literata (I. Cankarja, jasno) oziroma na enega najvidnejših slikarjev 20. stoletja, Španca Salvadorja Dalija.

Ta naš brkati smučar rad dirka po snegu in tekmuje v smučarskem krosu. Imenujejo ga tudi »najhitrejši brki na snegu«. Kdo je to?

Preveri

Bravo, obvladaš šport in literaturo!

Naprej

Nnnne. Ffleten je in se začne na FF.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(ski_kros2.jpg)

Razgibaj lajf

Tekmovanje v smučarskem krosu je sestavljeno iz več zaporednih tekem, v katerih se običajno štirje tekmovalci hkrati potegujejo za zmago na eni sami progi.

To poleg vratc sestavljajo tudi ovire – manjše skakalnice, snežne grbine in valovi ter ostri zavoji s privzdignjenimi robovi (t. i. bande). Tekmovalci morajo med drvenjem proti cilju čim hitreje premagovati ovire, pa tudi spremljati, kako gre to od rok še trem tekmecem. Tekmovalca, ki ciljno črto prečkata prva, se uvrstita v naslednjo tekmo. Tekme se po sistemu izločanja vrstijo vse do finala, v katerem se pomerijo štirje najboljši iz prejšnjih tekem. Zmaga seveda najhitrejši!

Filipa Flisarja podpira Nova KBM, ki je tudi ena glavnih podpornikov Vesele šole. Oglej si posnetek.

Katerega športnega pripomočka Flisar v reklami ne uporabi?

Preveri

Bravo. Natakni kolesa, smuči ali copate in odpelji naprej!

Naprej

Bah. Ne ugibaj, klikni povezavo, pa uganeš pravo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(redcard.jpg)

Ali veš, kaj pomeni, če ti kdo pokaže rdeči karton?

Tekmuj pošteno!

Ne samo v smučarskem krosu, kjer je vsako oviranje tekmovalcev lahko smrtno nevarno, tudi v drugih športih je pravilo, da je nepravilno oviranje tekmecev strogo prepovedano. Kadar si tekmovalec privošči nepošteno igro ali celo takšno, ki ogroža druge, je izločen.

Kako s tujko rečemo, da je nekomu odvzeta pravica do nastopanja na tekmah?

To je .

Preveri

Bravo, igraš pošteno in dobro znaš! V politiki pa izraz »politična diskvalifikacija« pomeni domnevno zlonamerno zanikanje ali zmanjševanje moralne ali strokovne vrednosti določene javne osebe ali njenih ravnanj.

Naprej

Nikar se ne hecaj v Veseli šoli, da te ne diskvalificiramo! No, hitro si pomagaj s povezavo. Pa nikar se ne zatipkaj!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(snurfer.jpg)

Takole je bila videti prva deska za sneg − Snurfer

Ena deska je boljša kot dve

Leta 1965 je nastala prva deska za sneg, imenovana Snurfer. Ime Snurfer izvira iz besedne igre, kominacije besed sneg (snow) in deskar (surfer).

Nastala je kot otroška igrača − dve smuči sta bili med seboj povezani, spredaj pa je bila vrv, s katero se je nadzorovalo drsenje deske. Več o nastanku prve deske za sneg si lahko prebereš v tem duhovitem šolskem opisu.

Deskanje se je od poznih šestdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je začelo in predstavljalo tudi upor mladih in raziskovanje novih meja, že precej spremenilo. Postalo je najhitreje rastoči zimski šport na svetu in je od leta 1989 tudi olimpijska disciplina.

Ker že govorimo o deskah, pa povejmo še to, da so bile vse prve deske za športno uporabo iz lesa! Ampak les v neugodnih razmerah hitro razpada, zato so danes športne deske izdelane iz umetnih materialov.

V ugodnih razmerah pa lahko les zdrži zelo dolgo. To potrjujejo najdbe arheologov, ki so z dna morja, močvirij, jezer ... potegnili zanimive ostanke starih lesenih ladij in čolnov, ki so preživeli stoletja, nekateri tudi kakšno tisočletje. Pa tudi pohištvo iz faraonskih grobnic, zgrajenih pod zemljo v suhih puščah, je preživelo tisoče let ...

Preberi si nekaj podatkov o trajnosti lesa. Kateri dejavniki lesu škodujejo in kateri ustvarjajo ugodnejše razmere? Povleci opisane dejavnike na desni k oznaki na levi.

škodljiv dejavnik
pripomore k trajnosti
insekti
glive
vremenski vplivi
stalne suhe razmere
stalna potopljenost v vodi

Preveri

Kapo dol. Les se res najbolje obdrži, če je povsem suh ali pa povsem potopljen v vodo. To pa zato, ker lesu najbolj škodujejo insekti in razne glive ter spreminjajoče se vreme. V popolnoma suhem ali mokrem okolju so razmere za razvoj insektov in gliv najmanj ugodne, vremenske razmere pa ves čas iste.

Naprej

Še enkrat ti namignemo: pomagaj si s o trajnosti lesa, pa bo šlo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

(snowboarding.jpg)

Kadar to vidiš v živo, je neverjetno. Če pa celo obvladaš kaj podobnega, pa kapo dol, mi raje ne bomo poskušali. :-)

Še o deskanju na snegu

Obstajata dva osnovna načina deskanja na snegu: vijuganje pri veliki hitrosti na dobro utrjeni progi ter prosti slog (freestyle), kjer bolj kot čas štejejo triki. Značilna tekmovalna predstavnika prvega načina sta paralelni slalom in veleslalom, drugega pa deskanje po snežnem parku (slopestyle) in v snežnem kanalu (halfpipe). Deskarski kros se zaradi dopolnjevanja obeh prvin športa umešča nekam vmes.

Oglej si posnetek o šolskem tekmovanju v deskanju. V kateri športni disciplini so se pomerili tekmovalci?

Preveri

Tako je, odslalomiraj naprej!

Naprej

Neresnica! Oglej si posnetek (okrog dvajsete sekunde!), pa bo vse jasno.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(srfar1.jpg)

S snega na valove

Deskanje na valovih (popularno tudi srfanje) je v primerjavi s smučarskim krosom in deskanjem na snegu pravi športno-rekreacijski prapradedek. Srfanje namreč izvira iz daljne Polinezije, kjer je bilo že pred prihodom prvih evropskih pomorščakov pomembna prvina tamkajšnjih staroselskih kultur.

Polinezija je območje v Oceaniji, ki zajema več kot tisoč otokov, raztresenih po osrednjem in južnem Tihem oceanu. Spada med najredkeje poseljene dele sveta. Ima obliko trikotnika, ki na severu obsega Havaje, na jugu Novo Zelandijo, na vzhodu pa Velikonočni otok. Skozi Polinezijo − točneje v bližini Samoe − teče stoosemdeseti vzporednik, ki ga imenujemo tudi datumska meja.

Oglej si zgodovino srfanja. Deskanje na valovih v Polineziji je prvi opisal angleški raziskovalec in morjeplovec James Cook (1728−1779).

Poveži znamenite raziskovalce in morjeplovce z njihovimi dosežki.

Benečan, prvi Evropejec na Daljnem vzhodu, Evropi je približal Kitajsko (13. st.)
Italijan, ki je pod zastavo kastiljske Španije leta 1492 prečkal Atlantski ocean in dosegel Ameriko (misleč, da je v Aziji) (15. st.)
Portugalec, vodja prve odprave, ki je iz Evrope priplula do Indije (15./16. st.)
Portugalec, prvi pomorščak, ki je obplul svet, po njem poimenovana tudi ožina, prehod med Atlantskim in Tihim oceanom (16. st.)
Anglež, veliki pomorščak, ki je prvi temeljito raziskal Novo Zelandijo, Avstralijo in tihooceansko otočje (18. st.)

Preveri

Odlično, raziskovanje neodkritih območij in morske dogodivščine so ti očitno pisane na kožo. Odsrfaj naprej!

Naprej

Uf, popravni izpit: hitro razmisli in si pomagaj s povezavami, pa bo šlo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(mavericks_competition.jpg)

Tekmovanje Mavericks v ZDA (2010)
Vir: Wikipedia

Deskanje na valovih je razburljivo, brez valov ga ni

Srfanje je drsenje na sprednjem vrhnjem delu vala, ki običajno potuje proti obali. Srfar na deski stoji, lahko pa tudi kleči ali leži. Višja ko sta val in njegova hitrost, bolj razburljivo je dogajanje!

Deskanje na valovih je najbolj razširjeno v državah, katerih obale ležijo ob oceanih in morjih z dovolj visokimi valovi: v ZDA, Južni Afriki, Avstraliji, na Novi Zelandiji ter v državah Tihega oceana in Južne Amerike. V Evropi je deskanje zelo razširjeno na Portugalskem.

V Sloveniji je srfanje manj znano in priljubljeno preprosto zaradi tega, ker pri nas ni pravih valov. Oglej si posnetek, da dobiš občutek, kakšni valovi so primerni za srfanje in kako napeto lahko vse skupaj postane!

Valovanje morja povzročajo vetrovi. Oglej si opis vetrov na Jadranu. Kateri trije vetrovi so značilni za Jadran?

Preveri

Tako je. Najznačilnejši priobalni veter severnega Jadrana je burja. To je suh in mrzel veter, ki običajno napoveduje lepo vreme, piha pa zelo silovito. Brrr, zebe, greeeeeva napreeeeej ...

Naprej

Ajoj, označi tri pravilne. In kdaj si nazadnje pri nas doživel orkan ali tornado?!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(wakeboarding.jpg)

Wakeboarding je kombinacija smučanja na vodi, deskanja na snegu in srfanja
Vir: Wikipedia

Še o deskah in oblikah deskanja na valovih

Seveda so bile deske najprej lesene. Danes pa so iz umetnih snovi in zato lažje.

Sodobne deske za srfanje so lahko krajše (shortboard), dolge približno dva metra, ali daljše (longboard), ki so za kakšen meter daljše. Tretji tip deske (t. i. funboard) je po dolžini nekje med kratko in dolgo, namenjen pa je začetnikom in omogoča deskanje tudi na manjših valovih. Najkrajši in najširši je bodyboard, namenjen deskanju v ležečem položaju.

Deskanje pozna veliko oblik, na primer jadranje na deski (windsurfing), zaradi pomanjkanja valov in iskanja novih adrenalinskih izzivov pa se pojavljajo vedno nove oblike: »vejkanje« (wakeboarding), kajtanje (kiteboarding) ...

Kako pa lahko »srfaš« kar doma, sedeč na stolu ali celo ležeč na kavču?

Preveri

Tako je, besedo srfanje uporabljamo tudi za brskanje oziroma za iskanje informacij na svetovnem spletu.

Naprej

Ajoj, a ti srfaš tudi po hladilniku in štedilniku? To so domači veseli, kako je pa to videti? Nikar se ne hecaj, srfaš seveda, kadar iščeš informacije na internetu!

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(skejtanje1.jpg)


(skate.jpg)

Z valov na mestni beton

Kalifornijski deskarji na valovih so si zaželeli, da bi lahko svoje vragolije izvajali tudi takrat, ko morje srfanju ni bilo naklonjeno. Tako so nastale prve serijske rolke − podobne so bile pomanjšanim srfom, vožnja z njimi pa se je imenovala deskanje po pločniku (sidewalk surfing).

A to, kdo in kdaj se je spomnil sestaviti prvo rolko in jo uporabiti za vožnjo, ni znano. Tako kot so lesene deske najprej uporabljali za premikanje po snegu in so bile zametki smuči, so se deske kot sredstvo premikanja pojavile v bolj urbanih okoljih, najprej kot pripomoček za prevoz težjih predmetov. Nekje v štiridesetih letih prejšnjega stoletja pa naj bi mladi na deske ali manjše zabojčke prvič pritrdili kolesca kotalk in se s temi preprostimi pripravami spuščali po klancih.

Nastanek prvih serijsko izdelanih rolk sega v šestdeseta leta prejšnjega stoletja. Rolkanje je prvi večji razmah doseglo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so se v ZDA pojavili tudi prvi rolkarski parki. Vse odtlej je priljubljenost športa vztrajno rastla in danes je rolkanje zagotovo eden najbolj razširjenih urbanih športov na svetu.

Pomagaj si Slovarjem slovenskega knjižnega jezika in ugotovi, kaj pomeni beseda urban.

Preveri

Seveda! Dejavnost, ki se ukvarja z načrtovanjem in urejanjem naselij, pa se imenuje urbanizem.

Naprej

Uff. Rolkanje je značilen mestni šport. No, bo zdaj šlo?

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(javor.jpg)


(javor_list.jpg)

Rolka ali skateboard ali skejt

Rolka je od svojih začetkov do danes doživela malo sprememb, večinoma so se spreminjali materiali, iz katerih je sestavljena, da bi bila kar najlažja in čim bolj trpežna. Sestavne dele rolke si lahko ogledaš tukaj.

Sodobne rolke so običajno sestavljene iz vezane plošče iz javorjevega lesa, para kovinskih podvozij in štirih kolesc. Hitro vrtenje kolesc omogočajo kovinski ležaji, drsenje čevljev po deski pa preprečuje brusnemu papirju podobna površina, prilepljena na zgornji del deske.

Javor (latinsko Acer) je vrsta listavca, ki raste tudi pri nas. Botanika pozna približno 128 vrst javorja, večina jih izvira iz Azije.

Oglej si zastave sveta in ugotovi, katera ima na sredi javorjev list.

Preveri

Odlično. V Kanadi je zaradi ogromno gozdov ( pokrivali naj bi več kot 3,2 milijona km² dežele) močno razvita gozdarska industrija.

Naprej

Naka, pomagaj si s povezavo, pa bo šlo.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(skateboarder.jpg)


(piramida.jpg)

Keopsova piramida je edini preostanek sedmih čudes antičnega sveta

Tekmovanje v rolkanju

Rolkarji najpogosteje tekmujejo v igri S.K.A.T.E. in v najboljšem triku. Oglej si zanimiv posnetek veščega malčka na rolki (naj posnetku je bil star šele štiri leta).

Igra S.K.A.T.E. se odvija na ravni površini. Tekmujeta dva tekmovalca, prvi pokaže trik, drugi pa ga mora ponoviti. Če mu to uspe, sledi naslednji trik, če pa ne, si prisluži kazensko črko: najprej S, nato K, sledijo še A, T in E. Tisti, ki je prvi kaznovan s črko E, je izločen iz nadaljnjega tekmovanja, zmagovalec pa se uvrsti v naslednji krog. Tekmovanje se po sistemu izločanja nadaljuje vse do finalnega kroga, v katerem se pomerita najboljša tekmovalca.

Tekmovanje v najboljšem triku se odvija v rolkarskem parku. Tekmovalci poskušajo ob premagovanju različnih ovir − skakalnic, piramid, ramp, drogov in zabojev − pokazati svoj najboljši trik. Tudi tukaj se tekmuje po sistemu izločanja.

Mnogo bolj znane od piramid v rolkarskih parkih so tiste iz Gize v Egiptu. Gre za veličastna svetišča in grobnice velikih egipčanskih vladarjev. Velika (Keopsova) piramida je edini preostanek sedmih čudes antičnega sveta. Druga čudesa so izginila v naravnih katastrofah ali pa so jih z leti uničili novi osvajalci, svoje pa je naredil tudi čas.

Poveži opise nekdanjih sedmih čudes z njihovimi imeni.

Keopsova piramida v Gizi
viseči babilonski vrtovi
Artemidin tempelj v Efezu
Zevsov kip v Olimpiji
Mavzolejeva grobnica v Halikarnasu
Kolos na Rodosu
Aleksandríjski svetilnik
Grobnica faraona Kufuja (bolj znanega po imenu Keops), prvotno visoka 146 metrov.
S potkami in slapovi prepredeni parki v Babilonu.
Tempelj v čast Artemidi, grški boginji lova, narave in rodovitnosti.
Zevsov kip je stal v Olimpiji na Peloponezu, kraju prvih olimpijskih iger.
Vladar Mavzol si je postavil ogromno grobnco, odtod izraz mavzolej za grobnico.
Gromozanski kip za boga sonca Heliosa; beseda kolosalen pomeni gromozanski.
Veličasten svetilnik v Aleksandriji naj bi bil v jasni noči viden kar 50 kilometrov daleč.

Preveri

Odlično ti gre, strumno naprej!

Naprej

Naka, ne greš se več! Saj ne, hec, šala!:) Ne norčuj se, uporabi glavo in povezavo pa gremo naprej!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

(Bart_Simpson_-_Skateboarding.png)

Bart Simpson na rolki (prizor iz filma Simpsonovi)
Vir: Wikipedia

Preganjanje na deskah na filmskih platnih

Kar nekaj filmskih herojev lahko vidimo tudi na rolkah. Od Spidermana (film iz leta 2012, The Amazing Spiderman) do superherojev (nekaj pri nas manj znanih Marvelovih stripovskih junakov). Sicer se pa filmski junaki velikokrat znajdejo na begu in si pomagajo na različne načine. V filmu iz osemdesetih Nazaj v prihodnost (Back to the Future) glavni junak pobegne tako, da otroku ukrade doma narejeno rolko, opazovalka bega ob tem vpraša: Kaj je ta reč, na kateri se vozi? In nekdo ji odgovori, nemalo presenečeno: To je deska s koleščki. Zabaven posnetek pregona si lahko ogledaš tukaj.

Najbolj znan risani junak, ki ljubi rolkanje, pa je Bart Simpson iz serije Simpsonovi.

V filmih so precej priljubljena tudi preganjanja na smučeh. Agent britanske tajne službe, znan pod skrivnim imenom 007, se kar nekajkrat na snežnih strminah spopada s slabimi fanti, ki skušajo uničiti britanski imperij ali pa kar svet. Eno najbolj znanih preganjanj (iz filma Vohun, ki me je ljubil) si lahko ogledaš na tej povezavi.

Oglej si slovar filmskih izrazov in ugotovi, kaj pomeni izraz filmska franšiza. S tem izrazom bi lahko označili filme o Bondu (označujejo jih kar z »bondiada«), Vojno zvezd, Gospodarja prstanov …

Filmska franšiza je:

Preveri

Izvrstno! Med znane filmske franšize spadajo tudi filmi o Harryju Potterju, Pirati s Karibov, Misija: Nemogoče, Terminator, Batman …

Naprej

Uh, malce razmisli ali pa si pomagaj s povezavo, pa bo šlo. Poudarek pa ni niti na animaciji niti na glasbi in tudi na humorju ne.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(bansky.jpg)


Vir: Wikipedia
Banksy, eden najbolj spoštovanih in uveljavljenih »grafitarjev«, je takole olepšal zid, s katerim so Izraelci ogradili Palestino (2005, Zahodni breg). Velikega umetnika, za katerim je zaradi poslikavanja razpisanih tudi več tiralic, si lahko ogledaš na posnetku, ki ga prikazuje pri porisovanju spornega zidu.

Šport in kultura

V tej temi predstavljene športe odlikuje močna kulturna identiteta. To pomeni, da je zanje značilna neka posebna kultura, ki se kaže v glasbi, modi in tudi v pogovornem slogužargonu.

Tako so na primer v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja srfarji svojo pripadnost deskanju na valovih izkazovali z za takratne čase predolgimi lasmi in poslušanjem surf rock glasbe (najbolj popularna je bila kalifornijska skupina The Beach Boys).

Za rolkarje so značilne ostrejše zvrsti glasbe, med njimi punk (NOFX, Descendents in Millencolin), trši rock (Black Sabbath in Danzig) in rap (The Notorious B.I.G.). Rolkanje se povezuje tudi z uličnimi umetnostmi, kot je na primer risanje grafitov.

Ljubitelji deskanja na snegu in smučarskega krosa svojo željo po drugačnosti izkazujejo z ohlapnim oblačilnim slogom, značilnim za subkulturo rap glasbe. Zanimivo je, da tudi uradna pravila smučarskega krosa za tekmovanje zapovedujejo uporabo ohlapnih dvodelnih smučarskih oblačil in ne oprijetih enodelnih kombinezonov, ki jih uporabljajo v hitrih smučarskih disciplinah. Jo!

Povleci opise na desni k besedam na levi, da bo prav.

napisi ali upodobitve na stenah mestnih zgradb, v podhodih, na ograjah …
družbena skupina znotraj prevladujoče kulture, ki ima svoj sistem vrednot in je drugačna od prevladujoče kulture
najnovejši način oblačenja
različne oblike umetniškega izražanja na javnih mestih (grafiti, plakati, igranje na ulici ipd.)

Preveri

Briljantno! Najstarejše stenske poslikave slicer izhajajo že iz prazgodovine, ko so na stene jam upodabljali predvsem živali … V drugi svetovni vojni so nacisti z napisi na zidovih ulic širili svojo protijudovsko propagando, po vojni pa so grafiti postali pomemben del članov odporniških gibanj in sredstvo za izražanje protestov.

Naprej

Je težko? Subkultura je drugačna družbena skupina s svojo kulturo, ulična umetnost je vse, kar se umetniškega dogaja na ulicah … Zdaj pa po sistemu izločanja poveži še druga dva.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

Board sports

Board sports have become a trend throughout the world. The very first board sport was surfing. Long before the 20th century the Polynesians were surfing on pieces of wood that were used to make canoes.

It is not known who invented skateboarding, but they were probably surfers who were bored because the ocean sometimes becomes "flat". No waves, no surfing. Therefore, they decided to "surf" on the streets.

Finally, the board was tried on snow. In 1960 an inventive father made a toy called a Snurfer for his daughter. He attached two skis together to make the skis feel more like surfing. This was the start of snowboarding.

Match the sport with the relevant picture.

snowboarding
surfing
skateboarding
windsurfing
skiing

Preveri

Excellent! Well done!

Naprej

Sorry, that’s not it. Try again.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Die Brettsportarten Die Brettsportarten sind in der ganzen Welt populär geworden.

Der erste Brettsport war das Surfen bzw. Wellenreiten. Vor vielen Jahrhunderten surften Polynesier auf Holzbrettern, aus welchen auch Kanus gemacht wurden.

Es ist nicht bekannt, wer das Skateboarden erfand. Wahrscheinlich Surfer, die sich beim stillen Meer langweilten. Keine Wellen – kein Surfen. Deswegen entschieden sie sich für das "Surfen" auf den Straßen.

Schließlich wurde das Brett noch auf dem Schnee ausprobiert. In 1960 stellte ein erfinderischer Vater ein Spielzeug "Snurfer" für seine Tochter her. Die Skier band er zusammen, damit es sich mehr wie Surfen fühlte. Das war der Anfang vom Snowboarden.

Verbinde die Sportart mit dem entsprechenden Bild.

das Snowboarden
das Surfen
das Skateboarden
das Windsurfen
das Skifahren

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Versuch noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(nike.jpg)

Upodobitev Nike, ruševine v antičnem grškem mestu Efez (zdaj Turčija)

(samotraska.jpg)

Brezglava Samotraška Nike (Louvre)
Vir: Wikipedia

Pa še malo mitologije …

Nordijci so res imeli svojo boginjo smučanja, pri drugih narodih pa so bile športne zvrsti manj določno povezane z bogovi. Pri starih Grkih je bila boginja Nike tista, ki so jo povezovali s športom oziroma kar z vsemi vrstami zmage. Stari Grki so kip Nike velikokrat imeli na kljunih ladij, saj naj bi si s tem zagotovili zmago.

Nike se je z Zevsom borila proti titanom. Več o tem lahko izveš tukaj.

Najbolj znan kip Nike hranijo v pariškem muzeju Louvre. Znan je kot Samotraška Nike, ker so ga (v 19. stoletju) našli na otoku Samotrake. Izvira iz 2. st. pr. n. št.

Veliki proizvajalec športne opreme, ameriški Nike, si je ime nadel prav po starogrški boginji zmage. Kako pa se imenuje rimska različica te boginje?

Preveri

Tako je, po naše bi bila Viktorija imenovana pač Zmaga. In tole je zmaga! Čestitke in veliko sreče pri žrebu. Se vidimo prihodnjič!

Naprej

Naka. Angleška beseda zmaga izhaja iz imena rimske boginje zmage … Kaj pomaga?

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi vi več vprašanj, kot je odgovorov? Tv program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več.

Plus PIL