Prijateljstvo skozi čas ali BFF

Prijateljstvo skozi čas ali BFF

(e-učna pot)

Avtor: Sabina Tamše

Težavnost: od 7. do 9. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

(vstopna.jpg)

Če si del socialnega omrežja, potem imaš prijateljev več, kot so jih imeli včasih. Res?
Foto: arhiv MK

Ali je “nova doba” prijateljstev (beri: frendi na socialnih omrežjih – fejsu, tviterju ipd.) kaj spremenila pojem prijateljstva?

Razen tega, da tvoji starši (stari starši, tete in strici, nekateri učitelji in vsi drugi so tudi sem všteti) ne razumejo BFF-jev, ROFL-ov in podobnega, pa prav dobro vedo (ker so že malce dlje na svetu!:), kaj pomeni prijateljstvo.

To je namreč že od nekdaj ‒ in bo verjetno tako dolgo, dokler bomo ljudje migali naokrog.

Naprej

(tandem.jpg)

Res sta se za tole vožnjo zmenila na fejsu, ampak dobila sta se pa v živo.:-)
Foto: arhiv MK

Je prijateljstvo danes drugačno od skupnega pasenja krav v preteklosti (ali pa podtikanja risalnih žebljičkov in izposojevanja čednih oblek)?

Kaj je smisel prijateljstva, od kdaj se ljudje družimo? Kako so se družili v preteklosti?

Vsaj nekaj odgovorov ti ponuja tokratna učna pot, zato kar pogumno vstopi, smo zelo prijateljsko nastrojeni! :-P

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Vstopi v svet druženja in prijateljstva, ki je danes precej drugačno od tistega v preteklosti.

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(Chichen_Itza.jpg)

Majevska piramida v Chichen Itzi.
Foto: Wikipedia

Prijateljstvo je nekaj, kar že zelo dolgo združuje ljudi. In čeprav ni o prijateljstvu v prazgodovini pravzaprav nič zares znanega, pa lahko domnevamo, da so se kdaj igrali tudi kakšne igre, kot je na primer skrivanje.

Družabne in druge vrste iger so tudi način, kako preživljamo čas s prijatelji. V filmčku je prikazana igra neke starodavne civilizacije. O kateri civilizaciji govorimo?

Preveri Nazaj na ogled filma

Res je. Stari Maji so bili veličastna civilizacija. Več lahko izveš tukaj.

Naprej

Ufff, nikakor ne. Ampak filmček ponudi odgovor! Oglej si ga še enkrat in ponovi vajo.

Nazaj na ogled filma

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

(kosarka.jpg)

Tudi športne in družabne igre nas družijo že tisočletja.
Vir: arhiv MK

Ker se šele ogrevamo ... Kateremu športu se ti zdi podobna igra iz filmčka?

Preveri

Aha. Pa tudi izmišljenemu quidditchu, ki ga igrajo na čarovniški Bradavičarki, kajne?

Naprej

Uh. A smo mi gledali isto igro na posnetku? Tisto z neke vrste žogo? Hitro klikni pravi odgovor in naprej!

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(gilgames.jpg)

Prijateljstvo je že od nekdaj pomemben del človekovega življenja. Vsaj od prvih civilizacij naprej lahko govorimo tudi o tem, da so ljudje poznali pojem prijateljstva.

Že v eni najstarejših ohranjenih zgodb, ki prihaja iz stare Mezopotamije, v epu o Gilgamešu, srečamo motiv prijateljstva. Gilgameš je kralj Uruka in je velik tiran, dokler se ne spoprijatelji z Engidujem. Skupaj premagujeta mitološka bitja, dokler njunega prijateljstva ne prekine smrt.

Približno kdaj je nastal junaško mitološki ep o Gilgamešu?

Preveri

Bravo, pravi prijateljski zgodovinski duh je to!

Naprej

Oh, oh in oh. Zberi se, si v Veseli šoli, in tu je vse smrtno zares!;)

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

(Painting-of-Achilles-tend-008.jpg)

Upodobitev mitoloških prijateljev.
Vir: Wikipedija

Pri starih Grkih je bilo predvsem pomembno prijateljstvo med fanti in potem moškimi. Medtem ko so bila dekleta skupaj s svojimi materami vezana predvsem na prostor znotraj hiše, so se fantje bolj premožnih družin lahko tudi šolali, drugi pa so delali.

Dekleta in fantje se med seboj niso družili, so se pa fantje pri približno 15 letih lahko začeli družiti z nekaj let starejšimi fanti: ti so se z mlajšimi pogovarjali, šli skupaj na rokoborbo v telovadnico, na lov in podobno. Prijateljstvo med fanti je takrat štelo več kot zakon z žensko …

Veliki starogrški mislec Aristotel je rekel, da je prijateljstvo “medsebojna naklonjenost, ki ni skrita”, in da so ljudem včasih edino pribežališče ravno prijatelji.

Iz zelo znanega starogrškega epa pa prihajata tudi dva legendarna prijatelja, Ahil in Patroklos. V trojanski vojni Trojanci ubijejo Ahilovega najboljšega prijatelja Patroklesa, zato Ahilova jeza ne pozna meja, ko priseže maščevanje …

Kako si v Hollywoodu predstavljajo starogrška junaka, si lahko ogledaš v tem odlomku, ki prikazuje Ahila in Patroklesa. Vpiši ime epa, ki pripoveduje o 10-letni trojanski vojni.

Ep se imenuje .

Preveri

Odlično. Je pa verjetno jasno, da so stari Grki govorili le o prijateljstvu med moškimi, medtem ko ženske družbe sploh niso omenjali.

Naprej

Uf, pomagaj si s povezavo, saj je to ep, ki si ga je vredno zapomniti in ga zagotovo srečaš večkrat v življenju!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(cicero.jpg)

Ilustracija Cicera, ki nagovarja rimski senat.
Vir: Wikipedia

Pa poglejmo še stare Rimljane, preden odpotujemo iz antične dobe …

Tudi tu prijateljstva med ženskami in moškimi niso bila mogoča, saj ti še vedno niso bili v enakovrednem položaju. Otroci premožnejših Rimljanov so se šolali, med njimi so lahko bila tudi dekleta. A kljub temu med dekleti in fanti do prijateljskih vezi ni prihajalo.

Eden največjih državnikov in govorcev svojega časa je bil Mark Tulij Cicero. Ta je v razpravi Lelij - o prijateljstvu povedal, da je to močnejše od sorodstvenih vezi in da je največji dar, kar jih je narava dala človeku. Rekel je tudi, da brez prijateljstva ni vredno živeti in da imajo lahko prijatelje samo dobri ljudje, saj s hudodelci nihče ne želi biti prijatelj. (Žal je bil Cicero kljub svojemu velikemu in pogumnemu delu usmrčen zaradi političnih razlogov.)

Oglej si Cicerove izreke in ugotovi, kateri od naštetih je njegov.

Preveri

Čestitamo! In upamo, da imaš prijatelje, ki stojijo s tabo, tudi kadar ti ni z rožicami postlano ...

Naprej

Naka. Tu je nesreča lahko pravzaprav sreča! No, bo šlo?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(sapfo.jpg)

Sapfo na freski v Pompejih.
Vir: Wikipedija

No, kljub vsemu pa so tudi v antiki, torej v času stare Grčije in starega Rima, živele izjeme, ki potrjujejo pravilo: Sapfo je bila grška pesnica, ki je živela v 6. st. pr. n. št.

Sapfo je na otoku Lesbosu ustanovila dekliško šolo in glas o tej šoli se je kmalu razširil po vsej Grčiji. Učenke z različnih grških otokov so v njej preživele nekaj let, preden so se poročile. Sapfo je znana po svojih pesmih, v katerih je opisovala tudi prijateljstvo med dekleti.

Takole se glasi Sapfina Svatovska pesem:
Me dekleta, pa bomo pred vajinimi vrati
vso noč prepevale, dokler se ne zasvita,
pele o tvoji ljubezni, pele o nevesti
z vijolicami na prsih.
Ko pa te, ženin, jutranji svit prebudi,
pojdi k prijateljem svojim,
naj še me s sladko pojočimi slavčki
užijemo spanec.

Zakaj bi o Sapfo lahko rekli, da je izjema, ki potrjuje pravilo?

Preveri

Seveda, Sapfo je bila pomembna pesnica in edina ženska, ki je postala znana v tem obdobju.

Naprej

Eh, zagotovo je obstajala, ampak ni niti pisala epov niti nastopala v njih kot kakšna boginja, ženske so pa tudi še tisočletja čakale, da so dobile vse državljanske pravice. No, bo šlo?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(david_in_jonatan.jpg)

Upodobitev Davida in Jonatana (avtor neznan).

Kot veš, je rimski imperij razpadel in nastopil je srednji vek. V srednjem veku je v šolo hodilo še manj otrok kot v starem Rimu. Tudi v teh šolah skoraj ni bilo deklic. Ljudje so bili revni in otroci so delali na poljih, pazili na črede, želi in pomagali svojim staršem pri opravilih, da so sploh imeli kaj jesti in piti.

Prijateljstva so ljudje lahko sklepali med sabo glede na to, kateremu stanu so pripadali. Otroci, ki so hodili v šolo, so velikokrat postali duhovniki. To obdobje pomeni vzpon krščanstva. Temelj krščanstva pa je Biblija Sveto pismo.

V starejšem delu Svetega pisma, v Stari zavezi, najdemo zvesta prijatelja Davida in Jonatana. David je bil pastir, ki je postal največji izraelski kralj. Živel naj bi pred 3000 leti, po njem pa se imenuje tudi Davidova zvezda, šesterokraka zvezda, stari simbol judovstva, ki je od leta 1948 v zastavi Izraela. Jonatan je bil najstarejši Savlov sin in dober Davidov prijatelj. Ko se je Savel zarotil proti Davidu, se je Jonatan zavzel zanj in ga posvaril, da ga hoče njegov oče ubiti. Jonatan je skupaj z očetom umrl v zadnji Savlovi bitki s Filistejci. In David v svoji žalostinki za Jonatanom pravi:
Hudo mi je za teboj, moj brat, Jonatan!
Zelo si mi bil prijeten.
Tvoja ljubezen mi je bila čudovita,
bolj kot ženska ljubezen.

Velikokrat lahko zaslediš, da se prijatelji med seboj imenujejo tudi bratje, sestre … Kako pa lahko tudi še rečemo družbi prijateljev?

Preveri

Tako je, brat moj; pravilno, sestra moja! Zdaj pa kar hitro naprej skozi srednji vek.

Naprej

Hej, ne hecaj se v smrtno zaresni Veseli šoli, ker te bomo sicer izključili iz naše bratovščine!;) Hitro klikni pravi odgovor!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(Round-Table.jpg)

Srednjeveška upodobitev kralja Arturja in njegovih vitezov za znamenito okroglo mizo, ki s svojo obliko poudarja, da so si med njimi vsi enaki.
Vir: Wikipedija

Kako pomembno je bilo včasih prijateljstvo, pa lahko najdemo tudi v zgodbah iz Nove zaveze, ki govori o Jezusu Kristusu. Krščanstvo se je začelo širiti v času zatona Rimskega cesarstva. In v tem času je bilo prijateljstvo zelo pomembno: prvi kristjani so lahko le z medsebojnim zaupanjem in sodelovanjem, s tem, da so bili med sabo v prijateljskih vezeh, ohranili svojo vero.

Ko je krščanstvo postalo uradno vera, je postalo “krščansko prijateljstvo” nekako uzakonjeno. Kaj pa je to pomenilo za ljudi v srednjem veku, ki so zdaj vsi živeli pod eno krščansko cerkvijo?

V srednjem veku so znali brati samo tisti otroci, ki so jih starši lahko poslali v samostane za bodoče menihe in nune, pa seveda tisti plemiški podmladek, ki je imel privatnega učitelja. Življenje otrok v srednjem veku je bilo precej drugačno od današnjega življenja. In ker imamo iz tistega časa zelo malo zapisanih besedil, je zelo malo tudi ohranjenih zgodb o otrocih in prijateljih.

Med bolj znanimi legendarnimi prijateljstvi je druženje vitezov okrogle mize iz legende o kralju Arturju. Zgodovinarji o njegovem življenju niso prepričani, napisanih zgodb in posnetih filmov pa je o njem kar nekaj. Kralj Artur je postal kralj s pomočjo svojega svetovalca, čarovnika Merlina. Kako je ta trenutek prikazan na filmskem platnu, si lahko ogledaš na tem posnetku, ko izvleče iz kamna znameniti meč Ekskalibur. Najbolj znan med njegovimi vitezi je verjetno Lancelot.

Kako se imenuje legendarni grad kralja Arturja, kjer je bivala druščina Arturjevih prijateljev?

Preveri

Odlično. Sicer je za to obdobje zgodnjega krščanstva značilno, da se prijateljstvo skoraj povsem zlije z ljubeznijo, saj ta pomeni ljubezen do svojega bližnjega in do tistih, ki so tujci, ne pa ljubezni med možmi in ženami.

Naprej

Naka, ni prav! Pomagaj si s povezavo, izberi prvo abecedno možnost, pa ga imaš!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

(vascani_sr_vek.jpg)

Veseljačenje v tipični vasici v srednjem veku.
Vir: arhiv Mk

V srednjem veku še niso poznali pojma otroštva, kot ga poznamo danes. Otroci so bili do šestega leta razumljeni kot “infants”, kar je v latinščini pomenilo: tisti, ki ne govori. Ko so bili stari šest let, pa se je začelo z njimi delati drugače.

Odrasli so na otroka gledali kot na pomanjšanega odraslega. Fantje, ki so bili revnega stanu, so se učili obrti svojega očeta in pomagali svoji družini pri vsakodnevnih opravilih. Fantje plemiškega rodu so se pri šestih začeli učiti ravnanja z orožjem in hodili s svojimi očeti na lov. Deklice revnega rodu so pomagale svojim materam, tako da so kuhale, pomivale, pometale, skrbele za svoje brate in sestre, jih kopale …

Že pri dvanajstih letih so se otroci šteli za odrasle in so se lahko poročili, začeli zares delati, odjahali v vojno … Otroci nižjih stanov so se lahko kdaj poročili celo iz ljubezni, med plemiči pa so bile poroke vnaprej dogovorjene. Za sklepanje prijateljstev so imeli otroci takrat zelo malo časa. Zaradi slabih razmer je veliko otrok kmalu umrlo. Če dobro razumeš angleško, si lahko ogledaš dokumentarne serije o srednjem veku na tej povezavi.

Šele obdobje po srednjem veku, ko namesto boga spet stopi v središče človek, se vrne tudi k pomembnosti prijateljstva in druženja med posamezniki. Kako se imenuje obdobje, v katerem se začne preporod človeka?

Preveri

Neverjetno dobro ti gre! Beseda renensansa pomeni preporod in je eno bolj plodnih obdobij v človeški zgodovini.

Naprej

Bah. Prosimo, klikni na povezavo in se preporodi v znanju, kakor se je v renesansi preporodil človek.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(Da_Vinci_razmerja.jpg)

Da Vincijevo znamenito delo predstavlja razmerja človeškega telesa.
Vir: Wikipedija

V renesansi, ki se je začela v Italiji v 15. stoletju, je prišlo do razcveta umetnosti. Zgledovali so se po antiki, v ospredju je bil spet človek. Že grški filozof Protagora (5. st. pr. n. š.) je rekel, da je človek merilo vsega. Ljudje so se družili, prijateljstvo je postalo opevano tudi v literaturi.

O prijateljstvu niso le pisali zgodb, ampak so o njem tudi razmišljali. Med bolj znamenitimi pisci je Michel de Montaigne (16. stoletje), najpomembnejši francoski renesančni filozof, ki je napisal esej (tako se imenuje po njem) »O prijateljstvu«. O svojemu prijatelju Etiennu de la Boétieju pravi: »… če res hočete vedeti, zakaj sem ga imel rad, čutim, da je za to en sam odgovor: Ker je bil on on, ker sem bil jaz jaz.« To prijateljstvo naj bi po plemenitosti presegalo vse drugo, naj bi pomenilo največ na vsem svetu in bilo nesmrtno.

Neki angleški renesančni dramatik pa je v svojih dramah tudi velikokrat prikazoval motive prijateljstva. Oglej si napovednik za film, ki je posnet po njegovi drami. Naslov drame je Beneški trgovec in govori tudi o tem, kako si prijatelji med seboj pomagajo in pripeljejo vse skupaj do srečnega konca.

Kdo je avtor Beneškega trgovca?

Preveri

Odlično. Iz ust tega velikega dramatika je prišel tudi stavek: "Ves svet je oder, in vsi možje in žene zgolj igralci." In veš kaj? Na tem odru je hudičevo dobro imeti prijatelje!

Naprej

Niti pod razno. Velikokrat se ga omenja kot največjega dramatika vseh časov. Povezava, striček Google?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(Wentworth-Street-Whitechapel_Dore.jpg)

Doréjeva slika prikazuje ulico revnih, ki se niso smeli približevati četrtim, v katerih so v prostornih hišah živeli bogati.
Vir: Wikipedia

S pojavom razsvetljenstva so se močno spremenili tudi človeški odnosi. Razsvetljenstvo je bilo obdobje v 17. in 18. stoletju, ko so evropski znanstveniki (npr. sir Isaac Newton) in filozofi (Voltaire) začeli preučevati svet s pomočjo uma ali človeške pameti, ne pa z vero.

Še bolj pa so se odnosi spremenili z industrializacijo. Takrat sta se bolj očitno kot prej izoblikovala dva svetova: svet revščine in bolezni ter svet bogastva in uživanja. Tudi prijateljstva so se sklepala samo znotraj teh svetov. In kaj je to pomenilo za otroke in njihovo druženje?

Preprosto. Če so bili otroci iz meščanskih družin, so se šolali, živeli v prostornih hišah, nanje je pazila varuška, družili so se z brati in sestrami, s katerimi so bili tudi prijatelji.

Otroci iz delavskih družin pa so živeli v revnih kolibah, v katerih ni bilo vode in stranišč, skupaj s svojimi starši pa so hodili na delo. Otroci so začeli delati pri približno devetih letih starosti (ponekod pa tudi prej, za čiščenje dimnikov, ki je bilo nevarno opravilo, so uporabljali šestletne otroke), delali so tudi po 12 ur na dan, zato jim za prijateljevanje in druženje ni ostalo prav veliko časa. Imeli niso ne počitnic in ne praznikov.

Razmere v industrijski Angliji je neusmiljeno prikazal pisatelj Charles Dickens, ki je pisal tudi o londonskih sirotah, ki so se na ulicah preživljale s krajo. Odlomek iz Oliverja Twista si lahko ogledaš tukaj.

Poveži slike z opisi.

mali rudarji
otroški pobiralci pridelka
otroci v tekstilni tovarni

Preveri

Kapo dol, to je odlična prepoznava otroškega dela, ki je danes sicer prepovedano, a se kljub temu izrablja še marsikje po svetu. Naprej?

Naprej

Hm. Malce se potrudi in razmisli, pa bo šlo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(dnevnik-ane-frank.jpg)

Dnevnik Ane Frank je resnični dnevnik judovske deklice, ki so jo prijatelji z njeno družino pred nacisti skrili na podstrešju. V dnevniku Ana svoji “prijateljici” razkriva svoje občutke, veselje in žalost ...

V novem veku so ljudje stike s prijatelji vzdrževali s pismi (naka, nismo še prišli do e-pošte in računalnikov, še malce počakaj!). Kar nekaj znanih ljudi je stike vzdrževalo s pismi, med njimi sta tudi znana pisatelja C. S. Lewis, avtor knjig Zgodbe iz Narnije, ter J. R. R. Tolkien, avtor Gospodarja prstanov in Hobita. Njuno prijateljstvo je bilo dolgo in plodno, delila sta veselje do mitologije in pisanja, kar je razvidno tudi iz objavljenih pisem.

Ustvarjala sta v obdobju med obema svetovnima vojnama. To so bili temačni časi, v katerih se je moč prijateljstva še bolj izkazala. Veliko ljudi je le s pomočjo zaupanja in prijateljstva preživelo predvojno in vojno obdobje. Otroštvo v teh časih je bilo težko in marsikdo ga ni preživel.

Po koncu 2. svet. vojne so se zaostrile razmere med državami, ki so se prej skupaj borile proti skupnim sovražnikom. Prišel je čas hladne vojne.

Kako imenujemo prijateljske države, ki med sabo sodelujejo?

Preveri

Odlično, to je očitno tvoja prijateljska tema!

Naprej

Ah, pa kaj še! Klikni na povezavo, pa bo.

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(nightingale_kip.jpg)

Spomenik Florence Nightingale v Londonu
Vir: Wikipedia

Verjetno je precej očitno, da je iz zgodovine precej več znanega o prijateljstvu med moškimi kot o prijateljstvu med ženskami. To je povezano s tem, da ženske nekako do sredine 19. stoletja, ko so se začele osamosvajati, niso bile enakovredne moškim, zato se o njih ni razpravljalo. Pa omenimo nenavadno plodno prijateljstvo med ženskama, ki sta postali znani tudi zato, ker se nista želeli ukloniti idealu ubogljive žene pred dobrimi 150 leti.

Angleška aristokratka Florence Nightingale je zavrgla vse prednosti bogatega viktorijanskega življenja, ker je želela pomagati bolnim. Študirala je medicinsko nego in z zdravstveno oskrbo vojakov med krimsko vojno je rešila marsikatero življenje. Vsi medicinski tehniki danes zaprisežejo Nightingalino prisego. Njeno prijateljstvo z Američanko Elizabeth Blackwell je doprineslo k ustanovitvi londonske medicinske šole za ženske.

Kaj praznujemo na dan, ko se je leta 1820 rodila prva medicinska sestra na svetu, Florence Nightingale?

Preveri

Seveda, to je bilo pa prav na dlani, kajne?

Naprej

Ufff, če pa tole ni povsem očitno ... No, hitro klikni pravi odgovor!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(Flower_Power_demonstrator.jpg)

Dekle ponuja rožo vojaški policiji na demonstracijah v ZDA leta 1967.
Vir: Wikipedia

In kako smo prišli od prijateljskih držav zaveznic do medicinske sestre v prejšnjem stoletju? Hja, takole. Prijateljstev je več vrst. Pri vseh pa gre za to, da o nečem podobno razmišljamo in se med seboj razumemo, skrbimo drug za drugega. Iz daljne zgodovine so znana predvsem prijateljstva znanih ljudi ali takšna iz mitov. In ta so bila nekdaj opisovana predvsem med moškimi. In med sebi enakimi, kar pomeni, da so bila prijateljstva med aristokrati in plebejci redka. Podobno velja za prijateljstva med ženskami in moškimi.

In kdaj so prijateljstva med ženskami in moškimi postala zelo običajna? To se je zgodilo v poznih šestdesetih letih 20. stoletja. O teh letih govorijo kot o seksualni revoluciji, pravzaprav pa je bilo to ameriško in evropsko gibanje, ki je poudarjalo vprašanje svobode, željo, da bi si življenje organiziral tako, kot hočeš. Ta leta so bila odraz mladinske kulture, ameriško gibanje pa je bilo osredotočeno proti vietnamski vojni. Množice mladih so zavračale potrošnjo, razkrivale nesmisle vojne, se borile za enakopravnost in svobodo ter ljubezen. Ti mladi ljudje širom po svetu so se imenovali hipiji ali otroci cvetja. V glasbi se je to gibanje izražalo z vzponom nove glasbene zvrsti – rocka. Poslušaj pesem znane skupine The Beatles iz tistega časa.

Kaj je družilo ljudi v šestdesetih letih? Klikni pravilne odgovore.

Preveri

Zadetek v polno. Ljubezen, mir in svoboda so bila gesla tistega obdobja. Lepo, kajne? Naprej

Olala, tole pa zagotovo ne bo prav! Izberi tri odgovore, v katerih ni nič sovražnega in nič državotvornega.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(splet.jpg)

Internet je povečal število prijateljev za vse tiste, ki so se začeli vključevati v socialna omrežja. Zares?
Vir: arhiv MK

V šestdesetih letih pa ni prišlo samo do gibanj, ki so zahtevala mir in svobodo, pač pa se je začel tudi razvoj interneta. Prijateljstva ljudi različnih spolov in iz različnih okolij so postala vsakodneven pojav.

Nekaj let pozneje pa so se pojavila prva spletna socialna omrežja, ki so omogočila hitro sporazumevanje med prijatelji, ki so na spletu. Omogočila so tudi neverjetno hitra sklepanja novih poznanstev.

Danes je Facebook najbolj priljubljeno socialno omrežje, a za začetnika spletnega povezovanja s prijatelji po vsem svetu velja neko drugo omrežje, ki je že v prvih treh mesecih delovanja dobilo tri milijone uporabnikov. To omrežje ima precej pomenljivo ime. Kako se imenuje?

Preveri

Aha, precej nedvoumno, kajne? No, odhiti naprej!

Naprej

Opala, ne bo prav. Ponovi vajo in izberi najbolj očitnega! No?

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

Pred nastopom socialnih omrežij ti prijatelji, kameradi, kompanjoni, kakor koli že jih imenuješ, niso mogli poslati esemesa, ti spustiti dregljaja v instantnem sporočilniku tipa Skype ali te uloviti na Facebooku, ko si se ravno prijavil, da bi iz navade malo pregledal, kaj dogaja.

Ne, pred nastopom socialnih omrežij se je bilo treba za druženje dogovoriti iz oči v oči – ali pa uporabiti enega od spodnjih načinov ...

V besedi in sliki spodaj so načini, s pomočjo katerih so se sporazumevali v času pred socialnimi omrežji. Poveži, da bo prav.

napišeš pismo
pokličeš po stacionarnem telefonu na žico
se zmeniš kar v živo
se muliš, trmariš in ostaneš sam;)

Preveri

Dobro ti gre. Pa saj se vsi ti načini uporabljajo še danes, le bolj redki so od dregljajev na mreži ...

Naprej

No, tole pa ni posebno težko. Če tukaj zgrešiš, pomeni, da spiš!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(volk.jpg)

“Jaz sem Drejči, star sem 16 let in obožujem Somrak!” Hm, ali res?
Vir: arhiv MK

Zakaj so postali velikanski brezplačni servisi, kot sta Facebook in Google Plus, tako hitro tako veliki in tako uspešni? Ti servisi so pravi grozdi med seboj povezanih ljudi, v katere se lahko prek aplikacij in spletnih brskalnikov prijavljaš tako z računalnikom kot z mobilno napravo in celo igralno konzolo.

Kaj je njihov smisel? No, eden njihovih smislov je navezovanje in vzdrževanje prijateljstev. Uspešni so pa zato, ker so pri tem hitri in neznansko uporabni.

Pa ponovimo. Označi odgovore, ki razložijo, zakaj so socialna omrežja tako množično uporabljena in tako uspešna.

Preveri

Tako je. Sicer pa to verjetno tudi sam kar dobro veš ...

Naprej

Eh, tokrat brez pomoči, ker je otročje lahko. Označi TRI pravilne odgovore, pa bo.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

(astronomija1.jpg)

Nagradno igro prijatelja Vesele šole poišči na strani Kozjanski raj. Ta jezikovna šola zate v Veseli šoli pripravlja naloge v tujem jeziku. Zgornja slika je z njihovega poletnega jezikovnega tabora, kjer lahko dobiš idejo za prijateljske jezikovne počitnice.
Vir: arhiv Sama Navitas

Social networks are a great way to maintain relations with friends and family. This was not so in the 1980s. Due to a lack of cell phones and internet connections, friends had to communicate through letters or, most frequently, in person.

New technology has its good and bad points. One can share photos and videos, play video games with friends or simply talk to them. On the other hand, social networking is time consuming, and can be dangerous because you can make friends with anyone, even if you do not know them. Moreover, some people foolishly post inappropriate pictures of themselves for example on Facebook, which can have negative consequences in the future.

Which of the following is true? Click the correct answers.

Preveri

Excellent! Well done!

Naprej

Sorry, that’s not it. Click 3 correct answers.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

(ucenje_v_naravi.jpg)

Nagradno igro prijatelja Vesele šole poišči na strani Kozjanski raj. Ta jezikovna šola zate v Veseli šoli pripravlja naloge v tujem jeziku. Zgornja slika je z njihovega poletnega jezikovnega tabora, kjer lahko dobiš idejo za prijateljske jezikovne počitnice.
Vir: arhiv Sama Navitas

Soziale Netzwerke ermöglichen einen ständigen Kontakt zu Freunden und zur Familie. In den 80er Jahren war das nicht der Fall. Da gab es kein Internet und auch keine Mobiltelefone, deswegen haben Freunde einander Briefe geschrieben oder sich persönlich getroffen.

Die neuen Technologien haben natürlich ihre Vor- und Nachteile. Einerseits kann man Fotos und Videos schnell mit anderen teilen, Videogames online spielen und einfach nur mit Freunden plaudern. Andererseits sind soziale Netzwerke zeitraubend und können sogar gefährlich sein, weil man unbekannte Leute als Freunde betrachten kann.

Es gibt auch Leute, die ohne Bedacht ungeeignete Fotos, z. B. auf Facebook, veröffentlichen, was für sie negative Wirkung auf ihre Zukunft haben kann. Welche Sätze sind richtig, welche falsch? Klicke die richtige Antwort.

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Versuch noch einmal! (Klikni TRI pravilne odgovore.)

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(za_vedno.jpg)

Nekatera prijateljstva se ne bodo obdržala, a tista prava bodo ostala za vedno.
Vir: arhiv MK

Res je, da lahko na socialnih omrežjih dobiš veliko “prijateljev”, ampak ni pa vsak “prijatelj” zares prijatelj. Tudi kak kaktus se najde vmes. Nikakor se ne posmehuj tistim, ki svarijo pred takimi omrežji.

Seveda veš, da čisti virtualni prijatelji niso pravi prijatelji. Obstaja točka, kjer se pristno in nepristno prijateljstvo razlikujeta. Ta je seveda povezana z bližino, s fizičnim stikom. Naj bodo pogovori v kiberprostoru (navideznem svetu) še tako luštni, ljudje absolutno, nedvomno, dokazano potrebujemo dotik! Tega ne more nadomestiti še toliko besed na računalniškem zaslonu.

Katera dejanja so dejanja pravih prijateljev?

Preveri

Odlično, kapo dol, klanjamo se! In če se tega držiš, potem si pravi prijatelj. Ostani tak, to so pravila, zaradi katerih bo vsem lažje živeti!:-)

Naprej

NE. Se ti ne zdi, da so prav vse trditve pravilne?

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi vi več vprašanj, kot je odgovorov? Tv program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več.

Plus PIL