Podvodno kraljestvo

Podvodno kraljestvo

(e-učna pot)

Avtor: Sabina Tamše

Težavnost: od 7. do 9. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Kmalu bo poletje. In poleti imamo še zlasti radi vodo, kajne? (To je čas, ko se nehaš potiti v šoli in zaradi nje, ampak se začneš zaradi silne vročine!)

Ta učna pot te bo popeljala v podvodno kraljestvo, v katerem boš srečal krakena (uj, oprosti, ne boš, saj nismo pirati s Karibov)! No, gremo še enkrat … v katerem boš srečal ribe, ki se sporazumevajo, sesalce (pa ne tiste za sesanje prahu!), ki živijo v vodi, in druge vrste morskega življenja.

Ali veš, da so bile prve podmornice prava grobišča svojih posadk? In da brez raziskovalnih podmornic ne bi nikoli vedeli, kakšna prečudna in čudovita bitja skrivajo temačne globine oceanov?

Odkril boš, da imajo pošasti iz mitologije in legend kar dobro osnovo v bitjih iz morja, razen seveda silne moči in pretirane velikosti, ki sta značilni za ljudsko praznoverje …

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje

In zakaj nekateri mislijo, da so delfini najpametnejša bitja na našem planetu? Hitro se podaj na učno pot in razišči skrivnosti morja ter življenja ob morju in v njem.

Klikni na film. Pozorno si ga oglej. Pripravi plavuti in masko ter skoči na popotovanje v podvodno kraljestvo!

Naprej

Stopnja: Ogrevanje

V filmu izveš nekaj o ribah, kar je splošno znano, pa ne drži povsem. Katera od spodnjih ljudskih modrosti ali besednih zvez torej ne drži povsem?

Pravilen odgovor je:

V filmu je prikazana sladkovodna roparska riba z zelo ostrimi zobmi, ki zna godrnjati. Ta riba je:

Preveri

Bravo! Ali veš, da se prav reče piraja in da te južnoameriške sladkovodne ribe v resnici niso ljudožerke, kot so velikokrat prikazane v filmih, ampak se hranijo predvsem s plavutmi živih rib in le redko napadejo ribo do smrti, jedo pa tudi rastline?

Naprej

Naka. Oglej si film še enkrat!

Nazaj na ogled filma

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje

(gurami.jpg)

Kje živi druga glasna riba, ki je omenjena v filmu?

Kako se imenuje ta riba?

Preveri

Odlično, znajdeš se kot riba v vodi!

Naprej

Ups, le glej, da te ne snede evroafroameriški grogodil! Hitro vklopi možgane ali filmček in poskusi še enkrat.

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje

(globina.jpg)

Veliko rib živi v muljasti vodi. Ker je v njej vidljivost zelo slaba, se sporazumevajo z zvoki.

Kako pa se sliši zvok v vodi?

Označi štiri pravilne trditve, ki si jih slišal v filmu.

Preveri

Odlično! Kar zaplavaj naprej.

Naprej

Naka. Malce razmisli ali pa si še enkrat oglej film ter poskusi znova!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares

Zdaj pa malo biologije. Najprej si oglej povezavo in ugotovi, kaj pomeni biologija. Vstavi ustrezno besedo, da bo prav.

Biologija je veda o .

Živa bitja lahko razdelimo na štiri osnovna kraljestva. Katera so, si oglej na povezavi. Mednje spada tudi kraljestvo živali (Animalia). V to kraljestvo spada skupina strunarjev, ki se deli na pet skupin vretenčarjev.

Poveži pravilne razvrstitve vretenčarjev med sabo.

Sesalci (Mammalia)
Plazilci (Reptilia)
Ptice (Aves)
Dvoživke (Amphibia)
Ribe (Pisces)
Toplokrvne živali s hrbtenico, ki imajo dlako in ki hranijo svoje mladiče z mlekom.
Mrzlokrvne živali s hrbtenico in z luskami, ki dihajo s pljuči ter se plazijo.
Toplokrvne živali, ki imajo peruti, kljun, so pokrite s perjem in znajo leteti.
Živali, ki se razmnožujejo in razvijajo v vodi, odrasle pa živijo na kopnem.
Mrzlokrvne vodne živali, ki dihajo s škrgami in se premikajo s plavutmi.

Preveri

Brihtna glavca! Tako potrjuješ, da spadaš med pametne sesalce.:-)

Naprej

Hej, ne bodi kot riba na suhem! Oglej si povezave in poskusi srečo še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares

(morski_pes.jpg)

V podvodnem kraljestvu živi veliko različnih živih bitij. Med njimi so tudi ribe.

Koliko različnih vrst rib pa poznamo?

Več o ribah izveš na Svarogovi strani, kjer lahko potem svoje znanje tudi preizkusiš.

Katere trditve držijo za ribe? Pomagaj si s povezavo in označi pravilne štiri.

Preveri

Bingo! Sicer pa meri najmanjša riba na svetu le nekaj milimetrov, največji morski pes pa zraste do 21 metrov in tehta do 25 ton.

Naprej

Ne bo prav. Pomagaj si s povezavo na strani in opravi popravni izpit takoj zdaj!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares

(sirene.jpg)

Človeka je morje od nekdaj zanimalo, saj mu je dajalo hrano in bilo obenem nevarno in privlačno z življenjem, ki se skriva pod vodo, z viharji in butajočimi valovi.

Dokler ni bilo morje vsaj malo raziskano, je bilo tudi strah vzbujajoče. Mitološki junak Odisej se je 10 let vračal domov na rodno Itako in se soočal s pastmi mitološkega Sredozemlja. Med njimi so bile tudi smrtonosne sirene, mitološka bitja, ki naj bi s petjem začarale mornarje in jih zvabile na čeri.

Resnične morske “sirene” pa so morske krave (Sirenia). Kaj so morske krave?

Preveri

Odlično. Morske krave pripadajo skupini Sirenia, zato jih povezujejo z morskimi deklicami. Toda med njimi je razlika: (antična) sirena ima ptičje telo in človeško glavo, morska deklica pa ima ribji spodnji del telesa.

Naprej

Hm. Spada v isto skupino kot “kopenska” krava. Je zazvonil zvonček?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares

(narval.jpg)

Morda je ravno strah pred sirenami v davnih časih povzročil praznoverno mišljenje, da ženska na ladijskem krovu prinaša nesrečo. Med nesrečami, ki so se jih morjeplovci včasih bali, je bil tudi napad velikih “pošasti”. Mornarje so strašile orjaške hobotnice z ogromnimi lovkami, velike morske kače, samorogi in morski vragi.

Danes vemo, da so te pošasti plod človeške nevednosti in strahu pred neznanim, legendarne “pošasti” pa so pravzaprav čudovita bitja morskih globin: morski samorog iz legend je kit narval. Poseben je zato, ker ima zares dolg rog, ki je zob – sekalec. Ta je lahko dolg tudi tri metre. Sicer pa je narval morski sesalec, ki se lahko potopi najgloblje: zabeležili so že potope od 800 do 1500 metrov.

Kakšno ime pa ima morski vrag, ki je največji med skati?

To je .

Skati so ribe hrustančnice, ki živijo večinoma na morskem dnu. Oglej si posnetek morskega vraga. Ime je najverjetneje dobil po krilcih, ki ju ima na vsaki strani ust. S temi usmerja tok morske vode in tako v usta spravlja svojo hrano – plankton.

Plankton
Hrustančnice
Kostnice
Hobotnice
Združba organizmov, ki lebdijo v morju ali jezerih. Plankton sestavljajo tako drobni živalski in rastlinski organizmi, da so vidni le z mikroskopom. Je pomembna hrana za druga morska bitja.
Ribe z notranjim skeletom iz hrustanca. Imajo dobro razvite čeljusti in običajno ostre zobe, so živorodne. Ker nimajo ribjega mehurja, morajo ves čas plavati – tudi, ko spijo.
Ribe s skeletom iz kosti. V to skupino spada večina znanih rib, na primer postrvi, lososi, jegulje, skuše, ostriži... Te ribe se drstijo.
Mehkužci z osmimi lovkami, ki imajo priseske po vsej dolžini lovk (sipe in lignji pa samo na koncu). Ker nimajo trdnega skeleta, se lahko stisnejo tudi med zelo ozke prehode. Spadajo med najinteligentnejše nevretenčarje.

Preveri

Odlično! Morskih pošasti pa v resnici ni, zato le pogumno plavaj naprej!

Naprej

Ups, ne bo prav! Vklopi možgane in kakšno spletno povezavo, pa hitro poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares

Že pred našim štetjem so Asirci za potapljanje in raziskovanje morja uporabljali živalske mehove. Po koncu srednjega veka so za potop uporabili potapljaške zvonove z okenci, ki so jim sledili težki in okorni skafandri ...

Na tej povezavi si lahko ogledaš razvoj potapljaške opreme. Današnje potapljaške obleke omogočajo veliko gibljivost in so dobro prilagojene vodnemu svetu, v katerem sila težnosti ne deluje več in daje prosto lebdenje prav poseben občutek.

Poveži sliko s pravo razlago.

(zvon.jpg)

zvon

(skafander.png)

skafander

(jeklenka.jpg)

jeklenka

(prosto.jpg)

na vdih

Naprava v obliki zvona s kupolo iz trdne snovi, ki ne prepušča zraka. Potapljači dihajo zrak, ki je ujet pod potapljaškim zvonom. Potapljači so okolje opazovali skozi dno oziroma steklene odprtine v kupoli.
V 19. stoletju se pojavi težka potapljaška »obleka« (potapljaška oprema je tehtala kar 85 kilogramov). Nad gladino vode je bila ročna tlačilka, preko katere sta pomagača potapljaču dovajala zrak skozi zadnji del čelade.
Leta 1943 sta Francoza Jacques Yves Cousteau in Emile Gagnan izumila hidrostatski regulator. Ta naprava omogoča dihanje stisnjenega zraka iz jeklenke in s tem tudi globlje potapljanje.
Plavanje pod vodo brez pomoči priprav za dihanje, samo z zrakom iz pljuč, ki ga vdihnemo z enim vdihom, imenujemo potapljanje na vdih ali apnea. Na voljo je vsakemu plavalcu!

Preveri

Odlično! Misliš, da bi lahko tako odlično razmišljal tudi v skafandru, ki je bil sestavljen iz 35 kilogramov težke čelade, 30 kilogramov težke prsne in hrbtne uteži, 24 kilogramov težkih čevljev iz svinca in obleke iz gumiranega platna?

Naprej

Ups, ne bo prav. Pomagaj si s povezavami na strani, zadrži sapo, premisli in poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares

(costeau.jpg)

Legendarni raziskovalec morja je bil Francoz Jacques Yves Cousteau.

V slovenščini lahko prebereš njegov Svet tišine, odlomek iz tega njegovega prvega nagrajenega dokumentarnega filma pa si oglej tukaj.

Cousteau je bil izumitelj akvalung, priznani potapljač in zaščitnik oceanov, ki je s svojim raziskovanjem in dokumentarnimi filmi odstrl pogled podvodnega kraljestva in skrivnosti globin ter tako mnoge navdušil za potapljanje.

Organizacija Cousteau Society nadaljuje njegovo delo in se trudi za zaščito oceanov. Pomagaj si s povezavo in vpiši ime znamenite Cousteaujeve ladje. To je tudi ime znane grške nimfe.

Ladja se je imenovala .

Preveri

Zelena luč, odlično, vozi naprej! (Pa čeprav je legendarni Cousteau ves čas nosil rdečo čepico …)

Naprej

Hej, a se ti malce hecaš? Hitro si oglej povezave in poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares

Silovitost pritiska vode onemogoča globoko potapljanje, podobno pa velja tudi za predmete. To je razlog, da so se podvodna plovila dodobra razvila šele v zadnjih stoletjih.

(bioluminiscenca.jpg)

Kljub temu, da je prva skica podmornice nastala v 16. stoletju, je trajalo še dve stoletji, da je nastala prva podmornica, ki ni pomenila plavajoče krste za svojo posadko.

Šele v dvajsetem stoletju so se pojavile podmornice, ki so bile dokaj varne in so posadki zagotavljale dobre možnosti za preživetje. Podmornice so kot orožje uporabljali v obeh svetovnih vojnah. Za “gledanje” so uporabljali napravo, ki je z lečami prenesla sliko po cevi v podmornico. Takšno teleskopsko roko pa je lahko posadka potegnila v podmornico, ne da bi se izpostavljala.

Kako imenujemo takšno pripravo za opazovanje?

Sicer pa podmornice uporabljamo tudi v nevojaške namene, za raziskovanje morskih globin. Oglej si posnetek o podvodnem svetu, ki prikazuje nenavadna bitja morskih globin, živeča v večni temi. Ta bitja oddajajo svetlobo, temu pojavu pa rečemo bioluminiscenca.

Preveri

Odlično. Dvigni periskop iz globin in zapluj naprej!

Naprej

Hej, da te ni zadela kakšna bolezen morskih globin? Hitro vklopi možgane in povezave ter ponovi vajo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares

(globokomorska_riba.jpg)

Še vedno malo raziskani svet oceanov razkriva v okolju čiste teme takšna bitja, ki človeku vzamejo dih.

S podmornico odpotuj v hladno in kristalno čisto vodo ter si oglej, kakšna bitja se še skrivajo v globinah oceanov, ki pokrivajo več kot dve tretjini površine našega planeta.

Največja globina morja je bila izmerjena v največjem od oceanov, Tihem oceanu. Povprečna globina Tihega oceana je 3940 metrov, sicer pa je največja izmerjena globina 10.911 metrov. Ta točka se imenuje Marianski jarek (angl.: Mariana Trench).

Del katerega oceana pa je nam bližje Sredozemsko morje?

Preveri

Tako je, hitro še bolj v globino!

Naprej

Ups, ponovi vajo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares

(sredozemlje.jpg)

Sredozemsko morje je zibelka starega sveta. V njem so se razvile številne civilizacije in kulture (Egipčani, Hetiti, Grki, Feničani, Etruščani, Rimljani). Njegova 46.720 kilometrov dolga obala povezuje tri celine: Evropo, Afriko in Azijo. Danes na otokih in obalah Sredozemskega morja živi približno 150 milijonov ljudi.

Skupen izraz za Sredozemsko morje in dežele okoli njega je Sredozemlje ali .

Sredozemsko morje velja za zaprto morje, kar pomeni, da ga kopno skoraj popolnoma ločuje od sosednjih morij in oceanov. Kljub temu je na nekaterih mestih z njimi povezan. Poveži točke v Sredozemlju s pravimi oceani oz. morji, na katere mejijo.

Gibraltarska ožina
Sueški prekop
Bosporska ožina
Atlantski ocean
Rdeče morje
Črno morje

Preveri

Bravo, tako je! Naprej

Uh, ne se hecat! Brž uporabi možgane in povezavo ter ugotovi pravo!

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu!

(Morigenos_delfini_4.jpg)

Sredozemsko morje je sestavljeno iz številnih manjših morij. Kako se imenuje del sredozemskega morja, ki mu pripada tudi slovensko morje?

Sredozemsko morje ni veliko, saj predstavlja le 0,7 odstotka svetovnih oceanov. Kljub temu pa kipi od življenja, saj v njem živi kar 25 odstotkov znanih morskih rastlinskih in živalskih vrst. To ga uvršča med najbogatejša morja sveta. Najgloblja točka Sredozemskega morja je 5121 metrov. Kolikšna je povprečna globina Sredozemskega morja?

Jadransko morje je najbolj zaprt del Sredozemskega morja in spada med zmerno topla morja. Zaradi preteklih toplih in hladnih obdobij danes v Jadranskem morju živijo nekatere vrste, ki so sicer bolj značilne za subtropska in severna morja (na primer ostanki grebenskih koral).

Slovenija leži ob Jadranskem morju in ima obmorsko lego, pa čeprav obsega prava morska pokrajina le en odstotek države Slovenije. Z raziskovanjem našega morja in njegovim življenjem se ukvarja Morska biološka postaja Piran. Tukaj lahko odigraš tudi kakšno „morsko” igrico.

Severni del Jadranskega morja, Tržaški zaliv, spada med plitve zalive. Kolikšna je povprečna globina Tržaškega zaliva?

Preveri

Odlično, brihtna glavca s smislom za globine!

Naprej

Uuuuh, vklopi povezave in logiko, reši vse tri naloge ter ponovi!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale

(obala.jpg)

V naravovarstvenem atlasu na spletu lahko najdeš vsa ekološko pomembna območja v Sloveniji.

To so območja, ki pomembno prispevajo k ohranjanju biotske raznovrstnosti v Sloveniji.

Kaj je habitat?

Preveri

To je to! Ali veš, da so Združeni narodi že leta 1985 vsak prvi ponedeljek v oktobru razglasili za Svetovni dan habitata?

Naprej

Huh, ne se hecat! Brž uporabi povezavo in ugotovi pravo!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale

(debeli_rtic.jpg)

Morska zavarovana območja so območja, na katerih poskušamo z nekaterimi pravili in prepovedmi blažiti ali odpraviti vplive onesnaževanja, pomorskega prometa in hrupa, da bi ohranili pestrost živalstva in rastlinstva ter življenjskih prostorov slovenskega morja.

V Sloveniji imamo tri taka območja: Debeli rtič, Rt Madona ali piranska Punta in Naravni rezervat Strunjan.

Kako pa lahko ti pripomoreš k varovanju ogroženih morskih živalskih in rastlinskih vrst? Oglej si kratek filmček o onesnaževanju morja in izberi tri odgovore, ki pripomorejo k varovanju morskega ekosistema.

Preveri

Vau, super, takšne okolju prijazne z veseljem spustimo naprej!

Naprej

Hej, ne se hecat! Poberi smeti in ne moti morskega življenja, pa bo morje čistejše in manj ogroženo. Ponovi vajo!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale

V slovenskem morju je kar nekaj rastlinskih in živalskih vrst, ki so redke ali ogrožene. Te vrste so zaradi ogroženosti zaščitene s posebnimi zakoni.

Pozejdonko (vrsta morske trave), morskega datlja in leščurja ogrožajo onesnaževanje, promet in človeško uničevanje okolja (puljenje leščurjev, razbijanje skal zaradi nezakonitega nabiranja morskih datljev ...). Glavata kareta, progasta mitra (večja vrsta morskih polžev), morski konjiček in velika pliskavka pa se pogosto zapletejo v ribiške mreže, od koder velikokrat ni rešitve.

Poveži sliko z ustreznim opisom.

(datelj.jpg)

morski datelj

(lescur.jpg)

leščur

(pozejdonka.jpg)

pozejdonka

(konjicek.jpg)

morski konjiček

(kareta.jpg)

glavata kareta

(delfin.jpg)

velika pliskavka

Te školjke lahko zrastejo do 12 centimetrov. Da zrastejo en centimeter, potrebujejo kar od tri do pet let! Morski datlji vrtajo rove v apnenčaste skale in kamenje in ustvarjajo pester življenjski prostor za druge prebivalce morja.
Največja sredozemska školjka zraste do 120 centimetrov. Ima rjavi lupini, na katerih so priraščene manjše živali in alge. Pri nas jih najdemo znotraj morskih travnikov ter na peščenih in muljastih tleh.
Morska trava, ki zraste do 120 centimetrov. Pri nas leži morski travnik s pozejdonko med Izolo in Koprom. V teh travnikih živijo različni nevretenčarji in ribe, saj jim dajejo hrano in zavetje.
Zaščiteni vrsti sta kratkonosi in dolgonosi morski konjiček. So rjave, črne in celo rumene barve. Najpogosteje jih najdemo v livadah morskih trav. Plavajo v navpičnem položaju in imajo zelo dolg rep.
Severni Jadran je pomemben življenjski prostor za te želve, saj se tu mlade želvice prehranjujejo in razvijajo. Prehranjujejo se z ribami, meduzami, algami in morskimi travami. Ker dihajo s pljuči, morajo vsakih nekaj minut zajeti zrak na površju.
Velika pliskavka je edina stalna vrsta kitov v severnem Jadranu. Delfini so sesalci: imajo stalno telesno temperaturo, dihajo zrak s pljuči in kotijo žive mladiče, ki sesajo materino mleko. Prehranjujejo se z različnimi vrstami rib in glavonožcev (sipe, lignji, hobotnice).

Preveri

Bravo! Ali veš, da so želvam nevarne predvsem ribiške mreže? Če se zapletejo vanje, so želve ujete pod vodno gladino, kjer se zadušijo, če jih kdo ne reši.

Naprej

Hej, ne se hecat?! Hitro si oglej slike in vklopi možgane ter ponovi vajo!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale

(Morigenos_delfini_3.jpg)

»Na planetu Zemlja je človek od nekdaj domneval, da je pametnejši od delfinov, predvsem zato, ker je kot človek toliko dosegel – kolo, New York, vojne in tako naprej. Po drugi strani pa so delfini le uživali, se igrali v vodi in se imeli fino. In iz istega razloga so delfini verjeli, da so precej bolj inteligentni od ljudi.« Tako je zapisal Douglas Adams v delu Štoparski vodnik po galaksiji.

Vprašanje inteligence je sicer težko razrešiti, dejstvo pa je, da se delfini na primer lahko prepoznajo v ogledalu (poskusi to narediti z mačko ali psom), razumejo tudi kazanje na določen objekt z roko ter se sporazumevajo. Delfine v slovenskem morju preučuje in spremlja društvo Morigenos – društvo za raziskovanje in zaščito morskih sesalcev. V društvu se trudijo učinkovito zaščititi in ohraniti delfine ter njihovo naravno okolje.

Lov na delfine je bil včasih zelo razširjen. Lovili so jih zaradi mesa (in olja in kože), včasih pa tudi zaradi njihovega plenjenja rib, česar ribiči niso marali. To je bil verjetno eden izmed razlogov za izginotje navadnih delfinov in upad števila velikih pliskavk v Jadranskem morju v preteklem stoletju. Danes je takšen lov na delfine redek, kljub temu pa se ponekod še vedno nadaljuje, npr. na Japonskem (kar prikazuje film Skriti zaliv).

Pouči se o o delfinih in izberi štiri pravilne trditve.

Preveri

Bingo! Sicer si pa zapomni, da so delfini bioindikatorji oz. naravni pokazatelji stanja okolja. Dokler so tu, je tudi naše morje zdravo, ko jih ne bo več, bo morda tudi za nas že prepozno …

Naprej

Hej, podvizaj se in upraviči sloves najinteligentnejšega bitja na Zemlji (lahko izbiraš, ali je to delfin ali človek;)). Vklopi torej možgane in poskusi ponovno.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec!

(morje_1.jpg)

Decide if the statements are true or false.

Corals are all the same shape.
There are not many plants or animals on coral reefs.
It is hard to see animals that are camouflaged.
Clownfish live near the tentacles of sea anemones to keep safe from predators.
Lionfish have tentacles that sting fish.
False.
False.
True.
True.
True.

Preveri

Excellent! Well done!

Naprej

Sorry, that’s not it! Try again!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in …

(morje_2.jpg)

Coral reefs are very special underwater places. Match parts of the sentences below.

People want to protect …
People are permitted…
Volunteers help…
Austraila’s Great Barrier Reef…
the coral reef against tourism.
to fish in certain locations.
to clean garbage from the reef.
is the largest coral reef in the world.

Preveri

Uspelo ti je! Vpiši še svoj e-naslov in se uvrsti v žreb za nagrado!

Naprej

Uuupsss … No, samo še tole ti manjka, dajmo še enkrat, da bo prav! :)

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi vi več vprašanj, kot je odgovorov? Tv program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več.