Ekopotep po planetu Zemlja

Ekopotep po planetu Zemlja

(e-učna pot)

Avtor: Špela Kikelj in Sabina Tamše

Težavnost: od 7. do 9. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

(vstopna_1.jpg)

Ena podoba sveta ... Vir: arhiv MK.

Junijska tema Vesele šole te popelje na potepe po Sloveniji, ta tema pa te bo odpeljala na zeleni potep po modrem planetu.

Da ne boš ob pojmih, kot so habitat, rdeči seznam in topla greda ves zelen, torej nezrel in neizkušen, in da ne boš pozelenel od zavisti, ko bodo drugi govorili o evoluciji, bomo skupaj raziskovali planet Zemlja.

Se kdaj vprašaš, zakaj so rastline zelene barve? In zakaj ravno zeleno barvo največkrat enačimo z življenjem?

Greva na avanturo po vodi in po zraku, po oceanih in po kopnem, med gorovje in gozdovje, med rastline in živali. Spoznal boš, da je na Zemlji prav vsako živo bitje pomembno. In še pomembnejše, da drug brez drugega ne moremo preživeti!

Naprej

(vstopna_2.jpg)

... in druga plat medalje. Vir: arhiv MK.

Snov med živimi bitji neprestano teče in kroži. Morda je voda, ki jo − upamo! − piješ iz pipe, del Amazonke, ki se je izlila v Atlantski ocean, tam dobila obliko padavin in se v Sloveniji zbrala kot podzemna voda?

Podobno se dogaja z zrakom: kisik, ki ga porabljaš, je nemara proizvedel avstralski baobab, tvoj izdihnjeni ogljikov dioksid pa je lahko vir življenja orlovi praproti v naših gozdovih.

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Se ne sliši pustolovsko? Oglej si film in gremo potem skupaj na bolj počitniški ekopotep!

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(morje.jpg)

Razburkano morje. Vir: Freepik.

Nazaj na ogled filma

Bliža se dolgo in vroče poletje. Počitnice, ko bo marsikdo odšel tudi na morje.

V filmu je prikazano, da morje predvsem po obilnem deževju morda ni najboljše za kopanje. Zakaj pa ne?

Preveri

Res je, tako je prav, kar naprej!

Naprej

Hm, sol, zmrzline in lignji? Ne se hecat, hitro ugani pravilni odgovor!

Nazaj na ogled filma

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

(pes_in_odtok.jpg)

Sprašujem se, kam odteče vsa ta voda? Vir: Freepik.

Kako je v mestih urejeno odtekanje vode?

Preveri

Bravo, zdaj pa gremo ven iz mest nazaj v nebetonirano preteklost!

Naprej

Uh, ne se hecat, to je resna Vesela šola. Hitro ugani pravo!

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(krozenje-vode.jpg)

Voda ves čas kroži. Vir: arhiv MK.

Življenje na Zemlji se je začelo razvijati v morju, danes pa v njem živijo osupljive tvorbe. Na dnu oceana najdemo najdaljšo gorsko verigo na planetu, to je Srednjeatlantski hrbet, najglobljo sotesko, to je Marianski jarek, in največjo zgradbo, kar so jih zgradila živa bitja, to je Veliki koralni greben

Oceani in morja oblikujejo podnebje in vreme na planetu. Vsrkavajo, shranjujejo in s tokovi po Zemlji prenašajo velike količine sončne toplote. Imenujemo jih tudi pljuča Zemlje, saj ustvarijo kar polovico vsega kisika na našem planetu.

Voda nikoli ne miruje, temveč nenehno potuje in spreminja svojo obliko. Na popotovanju po planetu razišče vse kotičke, pot njenega kroženja pa si lahko ogledaš na povezavi.

V vodi, ob vodi ali na njej živijo različne življenjske oblike. Združbo živih in neživih snovi, ki so med seboj tesno in večstransko povezane, poimenujemo s sila učenim izrazom. Pomagaj si s povezavo in označi ustrezen izraz.

Preveri

Pravilno! Za nagrado si privošči osvežitev z vodo!

Naprej

Čof, pazi, da ne potoneš! Uporabi povezavo in ponovi vajo, pa hitro.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

Poveži vodne ekosisteme s pravilno razlago.

Ocean
Obalni pas
Slana močvirja
Vodotoki
Jezera
Mokrišča
Velika vodna površina, v kateri je življenje redko posejano, tako kot v puščavi. Poznamo Atlantski, Tihi in Indijski ocean.
Rodovitni mejni pas med morjem in kopnim, saj je morje osvetljeno in zato pogosteje naseljeno. Na koralnih grebenih, bogatih morskih ekosistemih obalnega pasu, lahko domuje 3000 različnih vrst koral in nešteto vrst rib.
Plitvi zalivi slane vode in blata, v katerih najbolje uspeva trava. Nastajajo na obrežnih ravnicah. V slanih močvirjih je ekosistem raznovrsten, zato številne morske živali mladost preživijo v njih.
Reke, potoki in hudourniki, ki tečejo s hribov.
Kotanja, napolnjena z dežjem ali podtalno reko. Motna jezera so dobro prehranjena in bogata z ribami, kristalno čista jezera imajo manj hrane in vodnih bitij.
Stoječa voda. Med mokrišča spadajo barja, močvirja in poplavna področja. Rastline zadržujejo hranilne snovi, veliko je planktona. Za živali je tu hrane v izobilju.

Preveri

Bravo, obvladaš!

Naprej

Napaka. Razmisli in poskusi še enkrat.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(morski_pes.jpg)

Je morski pes res tako nevaren ali je človek tisti, ki je nevaren za življenje v morju nasploh? Vir: Freepik.

Znanstveniki se strinjajo, da so vodni ekosistemi resno ogroženi. S pomočjo povezave označi, kaj je najbolj nevarno za življenje v morju.

Preveri

Bo držalo, kar pogumno naprej!

Naprej

Ups, smrčeči morski psi v polulani vodi so res grozni, ampak mi nismo še nikoli nobenega takšnega srečali. Hitro poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(tuna.jpg)

Množično lovljenje tune ne iztreblja samo te vrste, ampak tudi delfine. Vir: Shutterstock.

Oceani in priobalni deli so v nevarnosti zaradi pretiranega ribolova. Ta naj bi bil od dva- do trikrat previsok za ohranjanje zdravih morskih ekosistemov. Na povezavi si lahko ogledaš kratek predstavitveni film o množičnem ribolovu.

Oglej si povezavo in ugotovi, katera riba je na robu izumrtja zaradi množičnega ribolova. To je:

Preveri

Enkratno! Postajaš pravi varuh voda! Če se želiš pridružiti kakšni resnični morski raziskovalni odpravi, klikni na povezavo.

Naprej

Ufff, ali ni pisalo riba? Hitro ponovi vajo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(nafta.jpg)

Razlitje nafte na obali. Vir: Wikipedia.

Okoljsko škodo povzročajo tudi odpadki v morju. Poglej, kako se z odpadno plastiko v morju spopadata albatros in želva.

Morja in obale močno ogrožajo naselbinske in industrijske odplake. V tla, tja, kjer so podzemne vode, se steka onesnažena voda iz naselij in tovarn. V podtalnico, vir naše pitne vode, dež spere gnojila in druge kemične pripravke, s katerimi obdelujemo zemljo.

Morski organizmi so pogosto tudi žrtve razlitja oljnate tekočine. Klikni na povezavo in ugotovi, kako imenujemo surovino, ki se po nesreči pogosto razlije in pomori življenje v morju.

Imenujemo jo .

Preveri

Nafta je tudi zelo pomemben energetski vir, zaradi katere se odvijajo spopadi in začenjajo vojne. Ti pa v miru nadaljuj.

Naprej

Hej, to je bilo zagotovo zatipkano! A je težko vpisati nafta?;)

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(gozd.jpg)

V gozdu lažje zadihamo, kajne? Vir: Freepik.

Prva živa bitja so se na Zemlji pojavila pred približno 3,8 milijarde let. Na našem planetu so takrat bruhali vulkani, ozračje je bilo polno strupenih plinov, oceani in kontinenti pa so šele nastajali. Klikni na povezavo in si oglej prvotno podobo Zemlje.

Kmalu so se pojavile tudi zapletene oblike življenja, rastline, ki so bile sposobne proizvajati in sproščati kisik. V ozračju, obogatenem s kisikom, so se razvili novi organizmi: to so živali, ki kisik porabljajo.

Poleg kisika je druga pomembna sestavina ozračja tudi ogljik – najdemo ga tako v zraku kot v zemlji in morju. Rastline vodo in ogljik v zraku, ki ga izdihujemo ljudje in živali, s pomočjo svetlobe spreminjajo v energijo in kisik.

Oglej si film in označi, kako imenujemo življenjsko pomemben proces proizvajanja hrane s pomočjo svetlobe?

Preveri

Odlično! Rastline sončno energijo sprejemajo s klorofilom. To zeleno barvilo se skriva v kloroplastih rastlinskih celic. Klorofil sprejema modro in rdečo barvo, odbija pa zeleno svetlobo. Ker ljudje vedno vidimo tisto barvo, ki jo predmet odbija, vidimo rastline kot zelene. Če bi klorofil vsrkaval vse vrste svetlobe, ne bi zaznali nobene barve, torej bi bile rastline črne.

Naprej

Neeeee! Globoko zajemi kisik, izdihni ogljikov dioksid in poskusi znova!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

Ogljik najdemo v vseh živih bitjih. In ne samo to, z njim lahko rešuješ tudi neznosno težke matematične naloge! Ne verjameš? Brž poglej, kako je videti polnilo v tvojem svinčniku! Gre za grafit, ki je posebna oblika ogljika.

(mesto.jpg)

Mesto v smogu. Vir: Freepik.

Bogate zaloge ogljika skrivajo tudi morske globine, pojavlja pa se lahko kot nafta, plin ali premog. To so fosilna goriva, s pomočjo katerih se vozimo, kuhamo in grejemo ter iz njih izdelujemo veliko vsakdanjih stvari, kot so čevlji, smučke, kozmetika ...

Velika pomanjkljivost ogljikovega dioksida je, da sprejema sončne žarke in segreva ozračje. Ta del sevanja se nikoli ne vrne nazaj v vesolje. Večje izobilje ogljikovega dioksida v zraku pomeni višjo temperaturo na Zemlji. Oglej si prikaz učinka tople grede.

Katere trditve držijo za toplo gredo? Označi štiri pravilne odgovore.

Preveri

Tako je. Ker ljudje proizvedemo šest milijard ton ogljikovega dioksida na leto, Zemlja pa lahko proizvede oziroma reciklira samo tri milijarde ton ogljika, bomo morali postati bolj ozaveščeni in pazljivi pri našem ravnanju. Kar polovico toplogrednih plinov oddamo v ozračje zaradi ogrevanja in osebnega prevoza. Kolo je zakon, kajne?

Naprej

Opala, prihodnost je resda nepredvidljiva, vendar je eden izmed tvojih odgovorov zagotovo napačen!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(srna.jpg)

Srna živi v listopadnih in mešanih gozdovih v Evropi. Vir: arhiv MK.

Pred več kot sto milijoni let so nekatera živa bitja zapustila podvodni svet in naselila kopno. Prvi kopenski prebivalci so bile enocelične rastline, iz njih pa so se postopoma razvijale nove in nove vrste. Naselile so skorajda vso Zemljino površino, prilagodile pa so se tudi bolj neprijaznim kotičkom.

Biogeografija je veda, ki preučuje, kako so živa bitja razporejena po Zemlji, zakaj živijo na posameznih območjih in kako so prišla tja.

Vsaka vrsta se prilagodi določenemu območju. Pobrkljaj po povezavi in ugotovi, kako imenujemo značilno območje, na katerem živi določena vrsta.

To območje imenujemo .

Preveri

Pravilno! Kateri hišni prostor pa je tvoj habitat? Kje preživiš največ časa ‒ v svoji sobi, računalniškem kotičku, na vrtičku ali v gozdu?

Naprej

Hm, hm. Pravilni odgovor ti bo povedala spletna povezava.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

Poveži življenjska okolja s pravo razlago.

(tundra.jpg)

tundra

(tajga.jpg)

tajga

(travisce.JPG)

travišče

(puscava.jpg)

puščava

(dezevni_gozd.jpg)

deževni gozd

(savana.jpg)

savana

Gozdnato območje tik pod polarnim (arktičnim) krogom. V tundri je živih bitij malo, zemlja je stalno zamrznjena, med kratkimi poletji pa se spremeni v močvirje.
Površina pod arktično tundro. Tod rastejo iglavci, pod njihovimi krošnjami pa se sprehajajo losi, jeleni, zajci, volkovi, risi in lisice. V tajgi so zime dolge in mrzle, poletja pa daljša kot v tundri.
Travišče je območje, kjer je premalo padavin, da bi uspeval gozd, ter preveč, da bi nastala puščava. Zime so mrzle, poletja pa vroča in suha. Prst je med najrodovitnejšimi na svetu, po njej pa dirjajo bizoni, antilope, jeleni, volkovi, kojoti in panterji.
Površine z malo vode in malo različnimi živimi bitji. Med največje puščave štejemo Saharo.
Območje gozda ob ekvatorju je zaradi obilice dežja in toplote najbolj pestro z živimi bitji na Zemlji. Rast je nagla in bujna ter oblikuje prostore za raznovrstne živali in rastline.
Savana je poraščena z visoko travo in posejana z redkimi drevesi. Tu nastaja obilo rastlinskih snovi, ki dajejo hrano slonom, zebram in žirafam. Savane so značilne za območje z dvema dolgima sušnima dobama, brez zime ter z veliko dežja v preostalem delu leta.

Preveri

Vau, klanjamo se, tvoja miška res zna!:) Kar naprej ...

Naprej

Ups, tole je res kar težko. Dobro preberi opise, pa bo šlo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(zuzek.jpg)

Nekatere živali se povsem zlijejo z okoljem. Vir: Freepik.

Če želijo preživeti in poskrbeti za mladiče, morajo imeti živa bitja dovolj hrane. Zaradi naravnih nesreč in pomanjkanja hrane so živalske vrste pogosto prisiljene v selitve v druge, vendar podobne kraje.

V novem habitatu naletijo na različne ovire, tam lahko že domujejo živali, ki se prišlekov ne razveselijo. Med seboj tekmujejo za hrano, pri tem pa so različno uspešne. Bitja z različnimi geni se različno prilagodijo novim razmeram – nekatera se lažje razmnožujejo, druga so ogromna, tretja pa lažje prenašajo vročino ali mraz.

Včasih se potomci prvih prišlekov razvijejo v nove vrste. Tako lahko ptiči v novem okolju dobijo drugo varovalno barvo, močnejše kremplje, daljši kljun ‒ in postanejo povsem drugačni od svojih prababic in pradedkov! Pomagaj si s povezavo in označi, kako imenujemo opisani pojav. To je:

Preveri

Bravo! Čestitke za odlično (brihtno;) gensko zasnovo!

Naprej

Naka! Hitro odpravi te revolucionarne odgovore in nas ne pripelji po lestvici v vojno (beri: poskusi še enkrat!).

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(darwin.jpg)

John Collier je leta 1883 narisal ta portret Charlesa Darwina. Vir: Shutterstock.

Idejni oče evolucijske teorije je Charles Darwin. Izjemno mlad se je z ladjo HMS Beagle odpravil na petletno potovanje po južni polobli. Na njegova spoznanja o razvojni teoriji ali evoluciji so najbolj vplivali otoki v Tihem oceanu.

Več informacij o potovanju najdeš na tej povezavi, zelo izčrpno pa potovanje predstavlja angleška spletna stran o Darwinu.

Pomagaj si s povezavo in označi, kje je Darwin preučeval življenje.

Preveri

Odlično. S polnimi jadri naprej!

Naprej

Opala! Pluješ v napačno smer! Obrni in poskusi znova.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(galapagos.jpg)

Galapaški otoki so vulkansko aktivno otočje v Tihem oceanu okrog 1100 kilometrov od Ekvadorja in južnoameriškega kontinenta. Vir: arhiv MK.

(zelva.jpg)

Galapago pomeni v španščini velika želva oziroma želvji oklep. Vir: arhiv MK.

Danes na Galapaških otokih deluje Darwinov raziskovalni center, njegov namen pa je zaščita, raziskovanje, razumevanje in promocija tamkajšnjega ekosistema.

Galapaško otočje so mornarji nekdaj imenovali Začarani otoki, saj je marsikatera ladja skrivnostno izginila v tamkajšnjih morskih globinah. Ime, pod katerim ga poznamo danes, je otočje dobilo po živalski vrsti želv velikank.

Galapaško otočje je pomembno zaradi izjemne živalske in rastlinske pestrosti. Oglej si neverjetne rastlinske in živalske primerke, ki jih je ustvarila narava. Morda se pa tudi ti kdaj pridružiš kakšni raziskovalni odpravi?

Kako imenujemo takšno pestrost rastlinstva in živalstva? Pomagaj si z razlago.

Preveri

Bravo! S pomočjo in znanjem takšnih, kot si ti, lahko človeštvu uspe ohraniti raznolikost živalskih in rastlinskih vrst.

Naprej

Jojme, nepravilno! Uporabi svojo pamet (in si pomagaj s povezavo) in ugani pravo.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(cloveska-ribica.jpg)

Človeška ribica je endemit dinarskega krasa. Vir: arhiv MKZ.

Zaradi podnebnih in površinskih razmer biotska raznolikost ni razporejena enakomerno. Na Arktiki in v Sahari je vrst razmeroma malo, Slovenija pa je območje z veliko in pomembno biotsko raznovrstnostjo.

Pri nas biotsko pestrost najbolj ogrožajo spreminjanje življenjskega prostora, vdor tujih vrst in izkoriščanje vrste.

Slovenija daje zatočišče mnogim endemičnim vrstam. Oglej si povezavo in označi, kaj je endemit. To je:

Preveri

Tako je! Slovenija ima več kot 850 živalskih in 22 rastlinskih endemitov. Za endemično vrsto v Sloveniji med drugim veljata črni močeril (črna človeška ribica) in kranjski jeglič.

Naprej

Opala, morda pa poletje čudno vpliva na tvojo sposobnost mišljenja? Razmisli in hitro ponovi vajo!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

Šele tedaj, ko bo posekano zadnje drevo, šele tedaj, ko bo zastrupljena zadnja reka, šele tedaj, ko bo ujeta zadnja riba, šele tedaj boste spoznali, da denarja ni mogoče jesti.

Vrač Beli orel, pleme Cree, Kanada

(onesnazenje.jpg)

Življenjski prostor mnogih živih bitij se je povsem spremenil. Vir: arhiv MKZ.

V davnini je zaradi različnih naravnih dogajanj, kot so ledena doba, izbruhi vulkanov in potresi, prihajalo do množičnih izumiranj vrst.

Dandanes smo za večino izumiranja živih bitij krivi ljudje. Mednarodna zveza za ohranjanje narave in naravnih virov IUCN ocenjuje, da je zaradi človekove dejavnosti izumiranje vrst med 1000- in 10.000-krat večje kot sicer.

Glavne razloge za ogrožanje biotske raznovrstnosti si oglej na povezavi. S pomočjo seznama označi štiri zavarovane živalske vrste v Sloveniji. To so:

Preveri

Brihtna glavca! Ogrožene vrste je prepovedano loviti, ubijati, zadrževati v ujetništvu, preprodajati, kupovati in podarjati. V njihovem habitatu jih je prepovedano vznemirjati ter vanj vnašati tuje vrste.

Naprej

Uuuuh, vklopi povezave in logiko ter ponovi!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(volk.jpg)

Volk je v Evropi že bolj ali manj iztrebljen. Vir: Wikipedia.

Raznovrstnost živih bitij poskušamo ohraniti s posebnimi postopki, kot sta na primer razmnoževanje živali v ujetništvu ter njihovo poznejše izpuščanje v divjino. Ustanavljajo se različni skladi za reševanje živali.

Mednarodna zveza za ohranjanje narave in naravnih virov vsako leto izda rdeči seznam. Klikni povezavo in ugotovi, kaj je rdeči seznam.

Preveri

Bravo, točno tako! Še malo ...

Naprej

Uf, slabo izbrano. Razmisli in ponovi.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

(drevo.jpg)

IUCN – International Union for Conservation of Nature helps in finding solutions for environment and development challenges. This organization takes care of nature in different areas.

Match the English description with the translation in Slovene.

biodiversity
climate change
sustainable energy
human well-being
green economy
biotska raznovrstnost
klimatske spremembe
trajnostne energije
blaginja ljudi
zelena ekonomija

Preveri

Excellent! Well done!

Naprej

Sorry, that’s not it! Try again!

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to nemško nalogo, če se učiš nemščino. Če si angleško nalogo že rešil in nemško ne znaš, klikni gumb Naprej.

Naprej

(bolehen_svet.jpg)

IUCN – International Union for Conservation hilft die Lösungen für die Umwelt- und Entwicklungsherausforderungen zu suchen. Diese Organisation sorgt sich um die Natur in den verschiedenen Gebieten.

Ordne die Deutsche Beschreibungen den Slowenischen Übersetzungen zu.

Artenvielfalt
Klimaänderungen
Nachhaltige Energien
Wohlsein der Menschen
Die grüne Ökonomie
biotska raznovrstnost
klimatske spremembe
trajnostne energije
blaginja ljudi
zelena ekonomija

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Verscuh noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(medved.jpg)

Rjavi medved je od leta 1993 uvrščen na rdeči seznam ogroženih vrst v Sloveniji. Vir: Wikipedia.

V Sloveniji deluje kar nekaj organizacij, ki si prizadevajo za ohranjanje biotske raznovrstnosti. Med njimi je tudi Natura 2000.

V Sloveniji so najbolj občutljivi in raznovrstni ekosistemi pred vplivi človekovega delovanja zaščiteni z zavarovanimi območji.

Te zanima, kaj počnejo Mirka, Eva in Goranka? To so imena rjavih medvedov, zaščitene živalske vrste, ki jih biologi spremljajo na potepih po gozdovih Slovenije. Opremljeni so z ovratnicami, s pomočjo katerih spremljajo njihove potovalne značilnosti. Medvedje brloge in medvedje navade si lahko ogledaš na strani medvedi.

Spremljanje in opazovanje živali je eden izmed načinov, s katerim znanstveniki poskušajo razumeti zapletene odnose med živimi bitji in okoljem. Kako pa imenujemo vedo, ki se s tem ukvarja?

Preveri

Bravo, zaslužiš si počitnice! In zdaj vzemi usvojeno znanje s sabo pri svojem počitniškem potepanju po bližnji in širši okolici. Med počitnicami se bomo videli še enkrat, zato ostani vsaj napol z nami. Adijo do prihodnjič!

Naprej

Uh, saj se šališ! To je - eee - kaj že?;)

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi vi več vprašanj, kot je odgovorov? Tv program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več.

Plus PIL