Dvoboj mesojedk in orhidej

Dvoboj mesojedk in orhidej

(e-učna pot)

Avtor: Jure Slatner, Maruša Korenčič, Tomaž Jevšnik in Nika Susman

Težavnost: od 7. do 9. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Učni cilji: Čudoviti svet rastlin

(lacna_mesojedka.jpg)

Zelo lačna mesojedka. Približevanje na lastno odgovornost!

Negibni kipi

Rastline, zeh. Dneve, mesece, leta stojijo na mestu, v življenju se jim nič pomembnega ne zgodi, so le hrana živalim in ljudem. Ko bi vsaj pokazale malo odločnosti in ugriznile nazaj! O, presenečen bi bil, kako izurjene morilke so nekatere rastline. Ja, kaj se ti pa lahko zgodi v družbi mirnih zelenih kipov, te bodo pojedli, ali kaj? Ha, tebe ne, drobne žuželke pa! Resda nimajo živalskih ust, se pa pasti, ki so si jih izmislile za uboga brenčeča bitja, mirno kosajo z najbolj bizarnimi idejami znanstvene fantastike.

Naprej

(naslovna1.jpg) (naslovna2.jpg)

Ljubezen na prvi pogled

Takšne požrešnice so seveda mesojedke, ki od nekdaj burijo človeško domišljijo. Nekoč so verjeli, da pohrustajo celo ljudi, ampak je skrb odveč, tako lačnih še niso našli. ;)

Po drugi strani so nekatere rastline tako čudovite in eksotične in skrivnostne in romantične, da se ljudje vanje dobesedno zaljubijo. Takšne so orhideje, ki se bohotijo na okenskih policah številnih domov.

No, še misliš, da so rastline dolgočasne? Razišči učno pot in se prepričaj o nasprotnem!

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Charles Darwin je raziskoval tako ohideje kot mesojedke. Več o njem v filmu.

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(Charles_Darwin.jpg)

Charles Darwin


Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): Tomaž Jevšnik, Jure Slatner, arhiv MKZ, Shutterstock, Wikipedija; ilustracija sove: Miha Ha.

Odmevna odkritja

Charles Darwin (1809–1882) je vse življenje posvetil raziskovanju biologije. Že kot mlad fant je užival v naravi in zbiral vse mogoče živali. Ko se mu je ponudila priložnost, da se kot ladijski naravoslovec pridruži znanstveni pomorski odpravi, jo je zgrabil z obema rokama.

Na petletnem popotovanju z ladjo Beagle je natančno opazoval živali in rastline in si zapisoval tudi najmanjše podrobnosti. Po vrnitvi domov je dolga leta urejal in preverjal svoja odkritja, dodajal nova in leta 1859 izdal eno najodmevnejših knjig v zgodovini znanosti, ki je predstavila njegove ideje in dokaze zanje.

Katera knjiga je to?

Preveri Nazaj na ogled filma

Seveda imaš prav! A ljudje sprva še niso bili pripravljeni na takšne ideje ...

Naprej

Ne, Darwin se ni posvečal le človeku, knjigo Načela geologije pa je napisal geolog Charles Lyell. To delo je močno vplivalo na Darwinovo raziskovanje.

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

Toča zmerljivk

Darwin se je zavedal, da je njegova teorija evolucije za tisti čas kontroverzna. Tudi ženo je skrbelo njegovo oddaljevanje od krščanskih načel. Takrat je namreč veljalo prepričanje, da so živalske in rastlinske vrste takšne od nekdaj in jih je ustvaril Bog. Njegove drzne ideje so naletele na odpor javnosti. Med ostrimi nasprotniki so bili tudi nekateri njegovi nekdanji tesni prijatelji. Njegovih idej nekateri ljudje niso in niso mogli »prebaviti« in nemalokrat so ga upodabljali kot opico, z »opicami« pa so zmerjali tudi njegove otroke.

Preberi temelje Darwinove teorije in označi trditvi, ki o njegovi teoriji držita.

Preveri

Prav imaš!

Naprej

Premisli še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(darth%20vader.jpg)

Rastline dolgočasne? Na koga te spominja tale zgoraj? Tule najdeš še nekaj prvovrstnih primerkov zanimivosti.

Lepo po vrsti

No, po silnem razburjenju v javnosti se je Darwin umaknil na podeželje in se posvetil raziskovanju rastlin, tudi naših mesojedk in orhidej. Na rastlinah je opravljal številne poskuse in ugotovitve temeljito popisal v knjigah. Mesojedim rastlinam je na primer ponudil meso, trdo kuhano jajce in sir ter opazil, da so »lovke« plen stisnile v nekakšno pest in ga razkrojile (zelo očiten njamsi!), medtem ko se rastline niti približno niso zmenile za sladkano vodo, sol, čaj in celo njegov lastni urin (uf!).

Rastlinam se v resnici godi velika krivica. Če kaj res niso, niso dolgočasne! Brez rastlin ne bi bilo ne tebe ne mene niti tvojega pasjega prijatelja, saj proizvajajo kisik. To je le najočitnejša prednost. Zakaj so rastline tako pomembne za človeka, izveš tule.

In ker ljudje množično pozabljamo na pomen rastlin, se je uveljavilo celo znanstveno ime, ki označuje nesposobnost ljudi, da bi v svojem vsakdanjem življenju rastline opazili in jih ustrezno cenili.

Kako imenujemo ta pojav?

Preveri

Prav imaš. Ljudje, ki trpijo za rastlinsko slepoto, se ne zavedajo pomena rastlin za življenje na našem planetu in za preživetje človeštva, živali pa imajo za večvredne od rastlin. Še nekaj zanimivih rastlin te čaka v tem videu.

Naprej

Narobe. Pomagaj si s povezavo v opisu!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

(raznolikost.jpg)

Preživljanje časa v naravi blagodejno vpliva na naše počutje.

Bogata raznolikost

Rastline so med seboj zelo različne, nekatere so tako majhne, da jih skoraj ne opazimo, druge so ogromne velikanke, višje od stolpnic. Znanstvena veda, ki preučuje rastline, se imenuje:

Njihova prednost pred ljudmi in živalmi je v tem, da si znajo s pomočjo sončne svetlobe, vode in ogljikovega dioksida hrano (sladkor) pridelati same. Proces nastajanja hrane v listih rastlin imenujemo , stranski proizvod pa je nam tako ljubi kisik.

Ta prispevek pripoveduje o ogroženosti rastlin. Označi pravilne trditve.

Rastline so ogrožene:

Preveri

Odlično! Tudi številne mesojede rastline in orhideje so ogrožene, med drugim zaradi preobsežnega plenjenja naravnih rastišč. Nabiralci jih drago prodajajo zbiralcem, to pa ima za rastline uničujoče posledice, saj nekaterih vrst v naravi ne najdemo več. Da bi jih prenehali nabirati v naravi, so jih začeli umetno množiti v vrtnarijah.

Naprej

Ajoj, pri vseh zagatah si pomagaj s povezavami. Pazi na pravilen zapis, pri tretjem vprašanju pa iščemo tri pravilne trditve.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(sova%201.jpg)

Rastlinski strah in trepet

Med najbolj nenavadnimi, kar malo strašnimi rastlinami so gotovo mesojedke. Na svetu je več kot 650 vrst mesojedk. Skupno jim je to, da lovijo živali, drugače pa so se različne vrste razvile samostojno in niso v bližnjem sorodstvu, zato jih ne uvrščamo v isto družino.

Mesojedke uspevajo v okoljih, kjer je zelo malo hranil. Tako kot večina rastlin tudi mesojedke izrabljajo energijo sončne svetlobe za pridobivanje hrane. Nekaterih za življenje pomembnih snovi (mineralov, predvsem dušika) pa v njihovem naravnem okolju primanjkuje, zato jih ne morejo dobiti s koreninami iz tal. Potrebne snovi dobijo skozi spremenjene liste, na katere se ujamejo žuželke, ki jih rastline nato prebavijo.

Plen v pasti prebavijo s pomočjo:

Preveri

Tako je! Nekatere mesojedke imajo encimov več, druge manj, nekatere so celo brez njih. Slednjim na pomoč priskočijo bakterije v vrčkih.

Naprej

Ups, ponovi vajo! In pomagaj si s povezavo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(muha%20na%20rosiki.jpg)

Rosika je bila prva rastlina, za katero so ugotovili, da se prehranjuje tudi z živalmi. Takšna je v akciji!

Pretkane morilke

Različne vrste mesojedk rastejo na različnih koncih sveta in lovijo drugačne žuželke ter imajo različne življenjske razmere. Zato se je razvilo veliko oblik pasti, ki delujejo vsaka na svoj način.

Kako mesojedke ulovijo svoj plen?
Označi pravilne odgovore, pomagaš si lahko s povezavo.

Preveri

Oja, res je, presneto iznajdljiva kriminalna združba!

Naprej

Hm, če sta tvoji kljukici na laserskem žarku in smradu, nismo očarani. Ponovi vajo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(kobrovka.JPG)

Nekatere mesojedke obožujejo mraz. Kobrovka uspeva le na tistih mokriščih, na katerih voda ni stoječa, ampak ves čas priteka z ledenikov in zasneženih območij.

(barje.jpg)

Barje, značilno rastišče mesojedk

Kje živijo?

Mesojedke ljubijo vlago. Ne uspevajo samo v tropskih krajih, ampak jih lahko najdemo po vsem svetu, na vseh celinah, razen na Antarktiki. Njihovo značilno rastišče je povirno barje, ki je zelo revno s hranilnimi snovmi. Okolje je lahko izrazito kislo, na primer na visokih barjih, kjer je vodilna rastlinska vrsta, ki to kislost povzroča, šotni mah. Razen zelo redkih izjem rastejo vedno na sončnem mestu.

Kaj je šota?

Preveri

Juhej, obvladaš!

Naprej

Hm, ptica, fosil? Napni možgančke!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(muholovka.jpg)

Prvi opisi žužkojedih rastlin so se brali kot scenarij grozljivke: muholovke imajo velikanske ljudožerske pasti, mešinke pa lahko požrejo celega krokodila! A resnica ni nič manj grozljiva, vsaj za ubogo muholovkino žrtev na posnetku ne.

Smrtonosne čeljusti

Muholovka je najverjetneje najbolj znana predstavnica mesojedk. Plen privablja z medičino, živimi barvami in vzorci na v past spremenjenih listih. Ko žuželka prileti v past, se ta hitro zapre. Vendar pa se to ne zgodi vedno. Na vsaki čeljusti ima tri čutilne dlačice. Past se zapre, če se v določenem času upogneta vsaj dve od treh dlačic ali če se ena upogne večkrat. Listna past se hrani le do dvakrat, nato počrni in propade.

Muholovkina past spominja na školjko, iz katere se je po mitoloških pripovedih rodila rimska boginja lepote in ljubezni. Zato je po njej dobila ime.

Katera boginja je to?

Preveri

Res je! Rastlino so Venerina past za muhe (latinsko Dionaea muscipula) poimenovali leta 1768 po boginji Afroditi oziroma Veneri. Venerino muholovko je Darwin opisal kot eno izmed najčudovitejših rastlin na svetu.

Naprej

Še malo se potrudi.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

(vrcevka.jpg)

Vrčevkam nekateri pravijo tudi opičje skodelice, saj jih opice na tropskih otokih pogosto uporabljajo za pitje.

Mrliški bazeni ...

... so naslednji izum ubijalskih rastlin. Saracenije in vrčevke (nepente) imajo liste preoblikovane v vrče, v katerih je tekočina.

Saracenije, ki rastejo na jugovzhodu Severne Amerike, imajo list v obliki votle cevke z odprtim pokrovom, ki je na vrhu širša kot pri dnu. V njej je tekočina s prebavnimi encimi.

Listi nepent so podobni vrčem in so prav tako napolnjeni s tekočino. Žuželke privabljajo z vonjem po nektarju. Ko žuželka zleze v vrček, ji na gladkih stenah v notranjosti spodrsne, zato pade v vodo, iz katere ne more več priplezati. Prebavni encimi v tekočini povzročijo razgradnjo plena, ki je podobna razgradnji v našem želodcu.

Njihovo strokovno ime je Nepenthes, kar v prevodu pomeni brezskrbnice. To ime so dobile, ker po pripovedovanju starogrškega epskega pesnika Homerja pozabiš na vso žalost, če piješ iz njihovih vrčev. Znani junaški ep, ki ga povezujemo s tem pesnikom, je Odiseja. V njem je opisana Odisejeva pot domov po koncu trojanske vojne. Besedo odisejada uporabljamo tudi v vsakodnevnem govoru. Kaj pomeni?

Preveri

Odlično! Si na polovici tokratne veselošolske odisejade.

Naprej

Ojej, še malo se potrudi.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(mesinka%20zoom.jpg)

Gibanje pasti mešink sodi med najhitrejša premikanja v vsem živem svetu, ne le med rastlinami. Poglej posnetek.

Mešinka in rosika

Mešinka je ena izmed najbolj posebnih vrst mesojedk. Svoj plen lovi pod vodo. Na podvodnih pecljih ima na stotine mešičkov, ki delujejo kot pasti. Mešiček, podoben mehurčku, žrtev vsrka s tako hitrostjo, da je znanstvenikom še ni uspelo natančno izmeriti. Naslednjo žrtev lahko ujame že po dobre pol ure. Ravno zato bi lahko rekli, da je mešinka množična morilka med mesojedkami, saj ujame veliko več živalc kot katera koli druga rastlina.

Rosike imajo na listih drobne laske, na koncu laskov pa lepljive kapljice, ki spominjajo na roso. Ko žuželka sede na list, da bi se napila, se prilepi na goljufivo roso in ne more več odleteti. List se nato začne ukrivljati in ovijati okoli žuželke, tako da se je na koncu sploh ne vidi več.

Tako, spoznali smo najbolj znane mesojedke. Poveži, da bo prav!

mešinka
rosika
muholovka
vrčevka

Preveri

Pa ti vse veš!

Naprej

Še enkrat natančno preberi opise in logično sklepaj!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(fitotelma.jpg)

Pajek na preži Vir fotografije

Zate nevarnost, zame domače udobje

Poznamo pa tudi živalce, ki se mesojedih rastlin prav nič ne bojijo – nekatere žuželke prebivajo samo v vrčkih saracenij. Njihove ličinke se hranijo z ostanki mesojedkinih žrtev in praživalmi (mikroskopsko majhni organizmi), ki prav tako prebivajo v vrču. Spretni pajki spletejo mrežo čez odprtino vrča, tako da se vse žuželke, ki jih rastlina privabi, ujamejo vanjo. Krastače in žabice sedijo med rosikami in čakajo, da se na njihove liste ujame kakšna žuželka. Takrat hitro iztegnejo jezik in tako ukradejo plen.

Kaj pa ima rastlina od vseh teh tatov?

Preveri

Sedi, pet! Ja, tudi kakci so čisto fina pojedina.

Naprej

Daj no, malo več resnosti, prosim!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(alpska%20mastnica.jpg)

Alpska mastnica. In še zanimivost: v neko avstralsko knjižnico so izposojeno prvo izdajo knjige Charlesa Darwina Žužkojede rastline vrnili šele po 122 letih. Knjiga je bila izposojena daljnega leta 1889, vrnjena pa leta 2011. In to sploh ni rekorderka, neka ameriška knjižnica je na neko drugo knjigo čakala kar 221 let!

Na domačih tleh

V Sloveniji raste v naravi devet vrst mesojedk, kar je za tako majhno območje precej velika številka. So zaščitene in jih je zaradi redkih in ogroženih rastišč prepovedano nabirati. To so tri vrste rosik, dve vrsti mastnic in štiri vrste mešink.

Kapljice na listih mastnic so manjše in manj opazne, vendar se majhne živali nanje vseeno prilepijo. Ko se na listno ploskev prilepi dovolj majhna žrtev (velikosti komarja), se sproži serija reakcij. Takole se to odvija v živo.

Mesojedke zdaj že dobro poznaš. Njihove pasti se ločijo na aktivne (se premikajo) in pasivne (mirujejo).

Logično sklepaj in poveži, da bo prav!
Pomagaš si lahko tudi s povezavo.

rosika
muholovka
vrčevka ali nepenta
aktivna past
aktivna past
pasivna past

Preveri

Klanjamo se, ti veliki poznavalec mesojedk! Zdaj pa v barviti svet orhidej!

Naprej

Ups, ne bo prav.

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(plasti.jpg)

Tropski deževni gozd je razdeljen v plasti. Nad gosto streho iz krošenj so posamične krošnje orjakov. Pod njo je vmesni sloj grmov in manjših dreves, ki ne potrebujejo veliko svetlobe. Do pritalne plasti ne pride skoraj nič svetlobe. V teh gozdovih najdemo tudi mesojedke. Nekatere rastejo na tleh, druge pa so priraslike na drevesih, poraslih z mahovi. V tem prispevku izveš, katere rastline med drugim rastejo v tropskem gozdu.

Čarobni svet orhidej

Pustimo zdaj mesojedke s svojimi žužki in se posvetimo eni od najbolj veličastnih rastlinskih družin – orhidejam! Te so dolgo časa tudi med botaniki veljale za mesojede rastline, in sicer zaradi nenavadnih oblik cvetov, v katerih so pogosto našli mrtve žuželke vseh vrst. Zdaj je jasno, da niti ena vrsta ni mesojeda, žuželke kot njihove najpomembnejše opraševalce privlačijo barve in oblike cvetov ter sladke nagrade na njih.

Orhideje rastejo na vseh celinah razen na Antarktiki, največ pa jih najdemo v tropskih in subtropskih predelih našega planeta. Številne krasijo tudi amazonski deževni gozd, pljuča našega planeta. To je največji tropski gozd na Zemlji z vselej vlažnim in zadušljivim ozračjem, saj so zanj značilne visoke temperature in obilno deževje.

Ta prispevek pripoveduje o posledicah izsekavanja gozdov. Označi trditvi, ki ne držita.

Preveri

Obvladaš! Zaradi izsekavanja gozdov so izginile tudi številne populacije orhidej. Posamezne vrste orhidej so namreč značilne za točno določena območja s specifičnimi ekološkimi značilnostmi, zato so zaradi krčenja habitatov (življenjski prostor rastlinske ali živalske vrste) pogosto še bolj ogrožene.

Naprej

No, no, še malo, pa te pošljemo v kot, če pri priči ne označiš dveh velikih nesmislov!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(orhideja_narava.jpg)

Nekatere vrste orhidej (in mesojedk) so na robu preživetja in zato zaščitene s posebno konvencijo, ki prepoveduje trgovanje z (iz narave prinesenimi) orhidejami.

Velika raznolikost

Največje raznolikosti vrst orhidej pa ne najdemo v nižinskih pragozdovih, kot je Amazonsko nižavje, ampak v večno meglo ovitih hribovitih gozdovih Andov, vznožja Himalaje in hribovitih pobočjih otokov Jugovzhodne Azije, od Malezije preko Indonezije do Papue Nove Gvineje. Po uničujočem izbruhu vulkana Krakatau so med prvimi rastlinami na golih tleh našli orhideje. V Ekvadorju in Kolumbiji, raju za orhideje, je skupno opisanih okoli 7000 različnih vrst orhidej, pri čemer jih je približno petina endemičnih.

Kaj je endemit?

Preveri

Bravo, ti veliki genij!

Naprej

Ne, ne, poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(epifit.jpg)

Orhideje so slavo dosegle v preteklih stoletjih, ko so se prvi raziskovalci tropskih krajev začeli vračati na evropske dvore z zanimivimi primerki. Na tej povezavi izveš še več zanimivosti o teh rastlinah.

Kraljevski cvetovi

Orhideje so najbolj znane po svojih veličastnih cvetovih. Velika večina vrst je precej drobnih in jih v tropskih pragozdovih zelo težko opazimo. Tudi njihovi cvetovi so večinoma zelo drobni. Obstaja pa nekaj gigantskih vrst z več metrov visokimi poganjki, ki kljub teži okrog ene tone še vedno živijo epifitsko. Okoli 75 % vseh orhidej je epifitov.

Kaj je epifit?

Preveri

Tako je. Epifiti rastlinam gostiteljicam ne škodijo, ampak z njimi živijo v sožitju. Najdemo jih tudi med mesojedkami.

Naprej

Ojej, žoga mimo gola! Poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

(vanilja.jpg)

Legenda indijanskega ljudstva Totonaci, ki so prvi gojili vaniljo in so si jih pozneje podjarmili Azteki, pripoveduje o princesi Xanat, ki se je zaljubila v revnega umetnika. Njen oče ni odobraval njune ljubezni, zato sta pred njim pobegnila v gozd. Ko so ju našli, so ju obglavili. Na mestu, kjer je v zemljo stekla kri zaljubljencev, je zrasla vanilja.

Za dišavo in v okras

Cvetovi orhideje slovijo po čudovitih barvah, vzorcih in oblikah. Že stoletja simbolizirajo ljubezen in hrepenenje. Zato si jih ameriška dekleta za maturantski ples še danes v šopkih ovijejo okoli zapestja, fantje pa pripnejo na suknjič. Orhideje v zapestnicah si lahko ogledaš na tem posnetku.

Med najbolj znane orhideje pa spada vanilja, ki jo vsi poznamo po značilni aromi njenih fermentiranih (z vrenjem obdelanih) plodov. Vanilja je ovijalka, ki z rastjo začne pri tleh in se nato po deblu dreves v gozdovih povzpne do njihove krošnje tudi več deset metrov visoko. Obstaja okoli 110 vrst vanilje, ki raste po celotnem tropskem pasu okoli Zemlje – takim rastlinam pravimo, da so pantropske. Cvet vanilje sploh ne diši, aroma se razvije šele, ko plodove na ustrezen način fermentirajo in posušijo. Aromo sestavlja več kot 200 sestavin in je posebej cenjena v kulinariki.

Za dišavo so vaniljo v Mehiki pridelovali že Azteki. Prve vaniljeve stroke je v Evropo v 16. stoletju prinesel španski zavojevalec, ki je vodil odpravo proti azteškemu imperiju.

Kdo je bil to?

Preveri

Res je! Bi glasbeni odmor? V tej pesmi diši po vanilji!

Naprej

Še malo napni možgane.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(lepi_ceveljc.jpg)

Starorimska legenda boginjo Venero povezuje tudi z orhidejami. Nekoč se je s svojim ljubimcem Adonisom v zavetju skrivala pred nevihto. Po koncu ujme Venera ni opazila, da je izgubila čeveljc. Ko se ga je pozneje dotaknil neki smrtnik, se je v trenutku spremenil v lep cvet, podoben čeveljcu. Po njej se imenuje rod orhidej lepi čeveljc.

Slovenske orhideje

Imamo orhideje tudi pri nas? Seveda, v Sloveniji raste okoli 80 vrst in podvrst orhidej, med katerimi sta najbolj znana lepi čeveljc in kamniška murka. Naše orhideje so geofiti, torej rastejo v tleh. Vse imajo na različne načine odebeljene korenine, v katerih podobno kot njihovi tropski sorodniki skladiščijo hranila in vodo. Imajo pa precej manjše cvetove v primerjavi s tropskimi vrstami in večina ljudi jih na travnikih sploh ne prepozna kot orhideje.

(sova%202.jpg)

Kako še drugače rečemo orhidejam?

Preveri

Odlično znanje! Še malo in boš pri koncu!

Naprej

Ne bo prav, ponovi vajo.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

(ang.jpg)

Orchids vs. carnivorous plants

Carnivorous plants are plants that derive some or most of their nutrients (but not energy) from trapping and consuming animals, typically insects. Carnivorous plants have adopted to grow in places with high light where the soil is thin or poor in nutrients, especially nitrogen. They are widespread but rather rare. Three basic trapping mechanisms are found in carnivorous plants. These traps may be active or passive, depending on whether their movements aid the capture of prey. Fictional carnivorous plants have been featured in a number of books, movies, television series, and video games.

How well do you know carnivorous plants? Decide whether the statements are true (T) or false (F).

Carnivorous plants derive their energy from trapping and consuming animals.
They are restricted to habitats, where the sunlight is readily available.
Trapping mechanisms found in carnivorous plants are only passive.
Carnivorous plants have long been the subject of popular interest.
False
True
False
True

Preveri

Congratulations! Almost done ...

Naprej

Sorry, that’s not it. Try again.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

(nem.jpg)

Orchideen vs. Fleischfressende Pflanzen

Fleischfressende Pflanzen sind Pflanzen, die Tiere (Insekte) fangen und konsumieren und dadurch die meisten ihrer Nährstoffe (nicht aber Energie) bekommen. Sie wachsen auf höheren sonnigen Plätzen, wo es im Boden an Nährstoffen, besonders an Stickstoff mangelt. Sie sind zwar weitverbreitet aber ziemlich selten. In fleischfressenden Pflanzen wurden drei Fangmechanismen entdeckt. Die Pflanzen sind beim Fangen der Beute entweder aktiv oder passiv, je nachdem, ob sie sich dabei bewegen oder ruhen. Fiktionale fleischfressende Pflanzen treten in zahlreichen Büchern, Filmen, Fernsehserien und Videospielen auf.

Wie gut kennst du fleischfressende Pflanzen? Sind die Aussagen richtig (R) oder falsch (F)?

Fleischfressende Pflanzen fangen und fressen Tiere und dadurch bekommen Energie.
Für das Wachsen brauchen sie viel Sonne.
Fangmechanismen in fleischfressenden Pflanzen sind passiv.
Fleischfressende Pflanzen sind seit Langem ein interessantes Thema.
Falsch
Richtig
Falsch
Richtig

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Versuch noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(Dracula_vampira.jpg)

Orhideje iz rodu Dracula poznamo pod imenom vampirke ali drakule.

Črna orhideja?

Se spomniš rastlinskega Darth Vaderja nekaj klikov nazaj? No, orhideja na levi se imenuje Dracula vampira! Zaradi njenega temnega cveta jo nabiralci vneto iščejo v naravi. Tako imenovane (skoraj) črne orhideje so menda med zbiratelji izjemno priljubljene, zato si gojitelji že dolgo prizadevajo vzgojiti orhideje s čim bolj temnimi cvetovi. Črna orhideja se pojavi celo v naslovih romanov (slovenskega je napisal Edvard Kocbek, ameriško kriminalko pa Rex Stout), privablja pa tudi druge umetnike.

Orhideje so navduševale tudi pomembnega kitajskega misleca, čigar nauk je močno zaznamoval kitajsko družbo. Nekoč naj bi rekel: »Spoznati dobrega človeka je podobno, kot bi stopil v prostor, napolnjen z orhidejami.«

Kateri filozof je to?

Preveri

Res je! Tako, dokazali smo, da so rastline, sploh mesojedke in orhideje, prave frajerke! Če želiš sodelovati v nagradni igri, pusti še svoje podatke!

Naprej

Ojoj, klikni povezavo!

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi vi več vprašanj, kot je odgovorov? Tv program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več.

DaVinci Learning PIL