Roald Dahl 100

Roald Dahl 100

(e-učna pot)

Avtor: Alenka Veler in Nika Susman

Težavnost: od 7. do 9. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Učni cilji: Stoletnica rojstva za mnoge najboljšega pisatelja na svetu!

(center_roald_dahl.png)

Sto let! 13. septembra 2016 je minilo 100 let, odkar se je rodil pisatelj Roald Dahl. Ne verjamemo, da se med vami najde junak, ki ne pozna vsaj ene od njegovih knjig – z neizmerno domišljijo, humorjem in poznavanjem otroške duše se je Roald Dahl vtisnil v zavest številnih generacij.

Naprej

(Dahl-foto1.jpg)

Kakšno je bilo njegovo otroštvo? S čim se je ukvarjal pred pisateljsko kariero? Je kot šolar res preizkušal čokolado za bližnjo tovarno čokolade? Raziščimo razburljivi svet sladkosneda, pilota, vohuna, izumitelja medicinskih pripomočkov in za mnoge najboljšega pisatelja na svetu!

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Mnoge Dahlove zgodbe so zaživele v filmu. Učno pot začenjamo z napovednikom filma VDV – Veliki dobrodušni velikan!

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(Dahl-foto20.jpg)

Zgodbo o Velikem dobrodušnem velikanu je Roald Dahl pred spanjem najprej pripovedoval svojim otrokom.


Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): arhiv MKZ, Shutterstock, Wikipedija.

Svet velikanov

Film Veliki dobrodušni velikan, ki smo si ga lahko pred kratkim ogledali v naših kinematografih, je le ena od mnogih filmskih priredb zgodb Roalda Dahla.

Pripoveduje o desetletni Zofki, ki živi v londonski sirotišnici. Kot vsi otroci tudi ona verjame, da se sredi noči, med uro čarovnic, svet spremeni v temačen kraj, ki mu kraljujejo pošasti. Neke noči pa premaga strah in pogleda ven. In kaj zagleda? Velikana, ki lomasti po ulici! A na srečo ni tak, ki bi se mu sline cedile po ljudeh, raje jé nagnusne smrkumare.

To je Veliki dobrodušni velikan, ki Zofko odpelje v Deželo velikanov, kjer živijo njegovi dvakrat večji in zares strašni človekojedi bratje. Zofka in VDV imata težko nalogo: kraljico prepričati, da velikani sploh obstajajo, in se jih za vselej znebiti.

Kaj počne VDV?

Preveri Nazaj na ogled filma

Prva zmaga je tvoja! Ostanimo še malo v filmskem svetu.

Naprej

Čopič in jagode nimajo večje vloge, kaj ostane?

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

(VDV.jpg)

Zgodba o Velikem dobrodušnem velikanu naj bi bila Dahlova najljubša.

(Buckinghamska_palaca.jpg)

Ena od snemalnih lokacij filma VDV je bila tudi resnična Buckinghamska palača.

Nazaj na ogled filma

Filmske priredbe

Ideja o filmski priredbi Velikega dobrodušnega velikana je zorela kar 25 let. Eden izmed razlogov za »čakanje« je bila med drugim tudi ne dovolj razvita tehnologija za visokoleteče ideje ustvarjalcev. No, režiser Steven Spielberg s tem v današnjem času ni imel težav.

Še mnoge druge knjige Roalda Dahla so zaživele na filmskih platnih, na primer Matilda, Čarovnice, Čarli in tovarna čokolade, Čudoviti lisjak in Danny, prvak sveta. Tudi gledališki odri po svetu in pri nas niso ostali imuni proti »dahlomaniji«.

In kdo vse sodeluje pri nastanku filma?
Poveži filmske poklice z njihovim opisom.

scenarist
montažer
producent
kostumograf
scenograf
Napiše zgodbo (scenarij) filma: dialoge, opis likov, prostora, časa in dogajanja.
Uredi filmske posnetke v končno zaporedje in obliko.
Pridobiva denar za izvedbo filma, skrbi za film od začetka do konca in nadzoruje delo filmske ekipe.
Poskrbi, da so igralci oblečeni skladno z zgodbo, prostorom in časom, v katerem se dogajanje odvija.
Skrbi, da so scena in pripomočki (prostor, reči, ozadje, predmeti itn.) skladni s scenarijem.

Preveri

Bingo! Takole je bilo na snemanju filma VDV. Od filma pa k začetkom. Spoznajmo podrobneje Roalda Dahla.

Naprej

Ne bo prav. Za dva poklica imaš odgovora v opisu, prišepnemo še, da je producent povezan z denarjem, montažer pa ne dela z oblačili. Bo zdaj šlo? ;)

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(fjord.jpg)

Norveška pokrajina je zelo razgibana. Na sliki je najdaljši norveški fjord Sognefjord. Roald je s tremi sestrami, eno polsestro in polbratom živel lagodno življenje, ni jim kaj dosti manjkalo. Ko pa je bil star tri leta, je najprej umrla njegova najstarejša sestra in kmalu za njo še oče.

Fanfarastični Roald Dahl

Roald Dahl se je rodil 13. septembra 1916 v kraju Llandaff v Južnem Walesu. Njegova oče in mama sta se v Veliko Britanijo preselila z Norveške. Oče Harald je bil lastnik zelo uspešnega podjetja za oskrbovanje ladij v Cardiffu.

Med dežele Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske se je prikradla vsiljivka. Poišči jo!

Roald je z bratom in sestrami počitnice preživljal na Norveškem. Že zelo zgodaj so otroci sami z majhnim čolničkom pluli po fjordih in raziskovali otočke blizu kraja, kjer so bivali.

Kaj je fjord?

Preveri

Vse kristalno jasno. Odklikaj se naprej!

Naprej

Žoga mimo gola! Poskusi še s povezavami! ;)

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

(Repton_School.jpg)

Na fotografiji je Roaldova srednja šola Repton. Njegova osnovnošolska uniforma pa je bila videti takole: črni čevlji, sive nogavice z modrim robom, sive kratke hlače in srajca, rdeča kravata, siv jopič z modrim šolskim grbom na prsnem žepu in siva čepica z enakim grbom tik nad ščitnikom.

Šola – raj za mladega radovedneža?

Šolska leta so bila za Roalda Dahla peklenska. Pa ne zaradi učenja in problemov z mozolji ali neuslišane ljubezni, pač pa zaradi nasilja učiteljev in še posebno starejših učencev. Svoje zgodbe iz otroštva in tudi šolske preizkušnje je popisal v knjigi Poba: Zgodbe iz otroštva.

V osnovni in srednji šoli je moral nositi uniformo – predpisano oblačilo za učence. Mnenja o šolskih uniformah so različna. Zagovorniki opozarjajo, da so koristne za brisanje razlik med premožnimi in revnejšimi učenci, da so cenejše od siceršnjih (modnih) oblačil učencev in da spodbujajo pripadnost šoli. Nasprotniki pa verjamejo, da šolske uniforme socialnih razlik med učenci ne bodo zmanjšale, da uniforme negativno vplivajo na izražanje individualnosti učencev in da so nepotreben ostanek preteklosti.

Kaj od naštetega ne sodi k običajni uniformi?
Označi ustrezna odgovora. V pomoč ti bo povezava z oblačili, ki sestavljajo uniformo (spodaj klikni razdelek Primary).

Preveri

Imenitno! Predstavljaj si, da bi moral zjutraj pred poukom vsak dan obleči progaste hlače na črto, telovnik, frak, srajco s poškrobljenim ovratnikom s posebnim kovinskim gumbom, obuti zelo sijoče črne usnjene čevlje in se pokriti s slamnikom. Takšna je bila Dahlova srednješolska uniforma. Uf!

Naprej

Kavbojke in haremke v uniformi, a se hecaš? Klikni tako, da bo prav!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(uniforme.jpg)

Učenci (tudi slovenski) Mednarodne britanske šole v Ljubljani morajo nositi uniforme. V prispevku ti povedo lastne izkušnje.

Sprva za revne, potem za bogate

V Veliki Britaniji danes delujejo javne šole, ki so brezplačne za vse učence, in zasebne šole, ki so plačljive. Javne šole so obstajale tudi v času Roalda Dahla, čeprav je on obiskoval tako, za katero je bilo treba plačati šolnino. Živel je v internatu.

Anglija je bila prva, ki je za učence uvedla obvezne uniforme. V 16. stoletju so jih nosili najrevnejši otroci in otroci iz sirotišnic, da bi se razlikovali od svojih bogatih vrstnikov. Šele v 19. stoletju so uniforme uvedli v elitne zasebne šole. Po vzoru Anglije so jih prevzele še mnoge druge države – predvsem kot znak pripadanja višjemu družbenemu sloju. V 20. stoletju so postale obvezne tudi v javnih šolah in tako je ostalo vse do danes. Včasih so uniforme poudarjale družbene razlike, zdaj naj bi jih skrile.

Poveži, da bo prav!

javna šola
zasebna šola
internat
brezplačna šola za vse učence
plačljiva šola, navadno za premožnejše učence
ustanova, v kateri učenci med šolanjem bivajo, nekakšen začasni dom

Preveri

Res je! Sicer pa imamo zasebne šole tudi v Sloveniji. Naslednja postaja: čokolada!

Naprej

Naka, poskusi znova!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(torta.jpg)

Tudi čokolada ima svoj dan – 27. januar! Tule je pomoč, če ti slučajno zadiši čokoladna torta.

Ljubitelj čokolade

Ni naključje, da se glavni junak knjige Čarli in tovarna čokolade znajde prav v takšni tovarni. Težke šolske dni je mlademu Roaldu namreč lajšala tudi čokolada.

Njegova srednja šola v Reptonu je bila blizu tovarne Chadbury. Vsake toliko so iz nje poslali pakete s tablicami čokolade in Roald je s sošolci poznavalsko ocenjeval njihovo stopnjo slastnosti. Informacije o tem, kakšna se jim je zdela čokolada, so dijaki zapisali in romale so nazaj v tovarno.

Čarli iz romana se po srečnem naključju znajde v tem čokoladnem raju.
Poznaš glavne like knjige? Mednje je zašel vsiljivec, označi ga.

Preveri

Jasno! Gravž je svet zase, nam žabe v postelji in špageti s črvi še vedno obračajo želodce.

Naprej

Auč, nagravžno narobe! ;)

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(temnica.jpg)

Na tem posnetku si oglej postopek razvijanja fotografij v temnici. Poznamo tudi t. i. digitalne temnice, to so računalniški programi, v katerih urejamo in obdelujemo fotografije (npr. Adobe Photoshop).

(neg_in_poz_film.jpg)

Negativni in pozitivni posnetek na črno-belem filmu

Hobi – fotografija!

V internatu je imel Roald zelo malo prijateljev, zato se je v prostem času veliko ukvarjal s svojim hobijem – fotografiranjem. Veliko časa je torej preživel v temnici. Z izdelki si je pridobil tudi naklonjenost učiteljev.

Temnica je popolnoma zatemnjen prostor, namenjen razvijanju črno-belih fotografij. Zdaj jo uporabljajo le redki zanesenjaki, saj danes fotografiramo z digitalnimi fotoaparati. Fotografij torej ne razvijamo več ur z raznimi kemikalijami, ampak jih lahko takoj pogledamo, izbrišemo, natisnemo in pošiljamo prek spleta in mobilnega telefona.

Poznamo več fotografskih zvrsti. Oglej si jih na povezavi in razvrsti, da bo prav. (Naprej oz. nazaj se na povezavi pomikaš s pomočjo puščic na levem oz. desnem spodnjem kotu strani.)

reportažna fotografija
portretna fotografija
arhitekturna fotografija
krajinska fotografija
Prikazuje resnične dogodke (npr. vojne, proteste, tuje kraje), ima močno sporočilno vrednost. Skuša ujeti delček časa, povedati zgodbo na način, ki omogoča branje občutkov tako fotografa kot ljudi pred objektivom.
Prikazuje obraz ali doprsno sliko osebe. Lahko je formalna (za dokumente), lahko pa pripoveduje tudi o osebnosti fotografiranega.
Prikazuje stavbe, ki jih mora fotograf ujeti iz prave perspektive in v pravem trenutku.
Prikazuje značilno podobo pokrajine in njene spokojnosti v različnih trenutkih dneva, leta, ob različnih vremenskih razmerah.

Preveri

Odlično fotografsko znanje! Na tej povezavi izveš, kako fotografirati različne motive. Pogumno naprej k nafti!

Naprej

Oh, oh in oh. Ponovi vajo in razišči objavljeno povezavo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(naftna_ploscad.jpg)

Naftna ploščad za pridobivanje nafte

Nafta

Le kaj ima nafta z velikanom otroške in mladinske književnosti? Nekaj že! Potem ko se je odločil, da ima dovolj šole, se je Roald zaposlil v naftnem podjetju Shell. Tam je delal nekaj let, do začetka druge svetovne vojne. Prav zaradi svoje službe je leta 1938 odpotoval v afriško podružnico podjetja, v današnjo Tanzanijo.

Poglej prispevek o nafti in obkljukaj dve pravilni trditvi.

Preveri

Juhej, pa ti si stručko! A nafta v Dahlovem življenju na srečo le ni igrala glavne vloge.

Naprej

Delamo se, da nismo opazili, da je tvoja kljukica na cvetličarnah (khm!). So ZDA res samooskrbne z (res neomejeno količino?) nafte? Še enkrat poglej prispevek in hitro popravi!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

(Dar%20es%20Salaam.jpg)

Prva leta po selitvi v Afriko Roaldu menda ni bilo hudega. Živel je v mestu Dar es Salaam v razkošni hiši s polno strežniki. Užival je v samostojnosti in življenju, polnem zabave in lumparij. Današnjo podobo največjega tanzanijskega mesta vidiš na sliki.

Nekaj let Afrike

Roald je nekaj let preživel v Keniji in v Tanzaniji (takrat se je imenovala še Tanganjika po istoimenskem jezeru). Po izbruhu druge svetovne vojne se je v kenijski prestolnici Nairobi naučil pilotirati.

Na kateri obali Afrike ležita Kenija in Tanzanija?
Če ne gre, si pomagaj z zemljevidom.

Preveri

Bravo, ti bistra glava! Roalda zdaj od pisatelja loči le še ena »ovira« – druga svetovna vojna.

Naprej

Ojej, če ni a, je b. ;)

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(Gloster_Gladiator.jpg)

Roald Dahl je strmoglavil s takšnim letalom. Sprva je zgodbo malo priredil in trdil, da so njegovo letalo strmoglavili sovražniki.

Ne ena, kar dve!

Roald Dahl se je rodil, ko je po svetu že dve leti divjala I. svetovna vojna (1914–1918). Če ta njegovega življenja ni pretirano zaznamovala, ga je veliko bolj II. svetovna vojna, ki jo je doživljal na lastni koži.

Zdaj že vemo, da je bil priljubljeni pisatelj tudi pilot. Pri 23 letih, novembra 1939, se je pridružil britanskemu kraljevemu vojnemu letalstvu (RAF). Učne ure je preletaval v letalu Tiger Moth. Menda je nadvse užival v razgledu, le v pilotski kabini mu je bilo malce tesno, saj je bil precej visok možakar.

Usposabljanje je bilo zelo kratko, na prvi dan službe jeseni leta 1940 pa je strmoglavil z letalom v libijski puščavi. Utrpel je hude poškodbe in sam se je pogosto šalil, da je mogočen udarec v glavo spremenil njegovo osebnost – menda je prav zaradi tega postal pisatelj. Kakšen pomen so imela sicer letala v drugi svetovni vojni, izveš tukaj.

Ta prispevek na kratko opiše drugo svetovno vojno. Kateri trditvi o njej ne držita?

Preveri

Res je! Drugo svetovno vojno je najbolj zaznamoval holokavst – množično iztrebljanje Judov v nacističnih koncentracijskih taboriščih. Zdaj pa k še enemu skrivnostnemu obdobju Dahlovega življenja!

Naprej

Smola. Še enkrat premisli, predvsem o trajanju in podpisu.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(vohun.jpg)

Pisateljeva hči Lucy je menda nekoč izjavila, da je bil njen oče precejšnja klepetulja in ni znal zadržati skrivnosti. Zato njegova kariera vohuna ni trajala pretirano dolgo.

Dahl, Roald Dahl

Ko je Roald okreval, je začel sodelovati pri vojaških operacijah v Grčiji in Palestini. Ampak kmalu so ga premestili v Washington v ZDA, kjer je delal kot asistent letalskega atašeja na britanski ambasadi – ataše je strokovnjak za določeno področje. Navdušen je bil nad ameriškim razkošjem, udobnostjo in obiljem – iz pilota se je prelevil v priljubljenega, šarmantnega diplomata in vohuna. Ja, prav vidiš! Vohuna! Roald se je v ZDA gibal v visokih krogih, zato so bile njegove informacije za takratnega britanskega predsednika vlade Winstona Churchilla precej uporabne in zaželene.

Kdo je vohun?

Preveri

Naravnost čudovito! Prav filmsko življenje, kaj?

Naprej

Eh, eno je detektiv, drugo je vojak, tretje – a ti to resno? Ima pravilni odgovor kaj opraviti z zaupnostjo?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(znamka1.jpg)

Angleške poštne znamke z motivi iz knjig Roalda Dahla

(Dahl-foto5.jpg)

In kdaj je pravzaprav postal pisatelj?

Roald je že od šolskih let naprej mami pisal pisma. V njih sta se zrcalila talent za pisanje in domišljija, s pisanjem ni prenehal niti med delom v Afriki in med vojno. Mama je vso njegovo pošto hranila. Pisatelj jo je v roke dobil po njeni smrti, ko je bil star 41 let. V kupčku, skrbno povezanem z zelenim trakom, je bilo več kot 600 pisem.

Ko je dobil svoje otroke, jim je pred spanjem pripovedoval zgodbe. Začel si jih je zapisovati in tako so začeli nastajati zametki knjig, ki so danes tako priljubljene.

Roald Dahl je bil poročen dvakrat. Njegova prva žena je bila ameriška filmska igralka, oskarjevka, s katero sta imela pet otrok. Kako ji je bilo ime?

Preveri

Ja, tako je. Njuno življenje so velikokrat primerjali z grško tragedijo, poglejmo zakaj.

Naprej

Narobe! Klikni povezavo!

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(Dahl-foto14.jpg)

Roald Dahl v svojem znamenitem naslonjaču. Vse knjige za otroke Roalda Dahla so nastale v majhni zidani koči rumene barve, ki jo je imel na domačem vrtu. Vanjo si je spravil predmete, ki so mu bili ljubi.

Življenje, zaznamovano s tragedijami

Družinsko življenje Roalda in Patricie je bilo daleč od pravljičnega. Zaznamovale so ga smrt in tragedije. Omenili smo, da je že v ranem otroštvu ostal brez sestre in očeta.

Leta 1960 je družino zadela prva velika nesreča – v New Yorku je taksi zbil voziček, v katerem je bil komaj štirimesečni sin Theo. Utrpel je hude poškodbe, v njegovih možganih se je začela nabirati voda. Temu pravimo vodenoglavost.

Družina je po sinovi nesreči večino časa preživela v Angliji. Leta 1962 je umrla najstarejša hčerka, sedemletna Olivia. Zbolela je za ošpicami. Ta smrt je Roalda Dahla močno zaznamovala. Doniral je za zdravstvene raziskave in ozaveščal javnost o nujnosti cepljenja.

Pisatelj pa se je moral spopasti še s tremi kapmi prve žene Patricie in pozneje s smrtjo pastorke, ki je imela možganski tumor. Tudi Dahla je na koncu doletela težka bolezen. V istem letu, ko je izgubil pastorko (Lorina je bila hčerka druge žene Felicity Crosland), je zbolel za redko krvno boleznijo. Umrl je le nekaj mesecev za njo, 23. novembra 1990, star 74 let.

Prispevek razloži, kaj so ošpice. Pozorno poslušaj in obkljukaj tri pravilne trditve.

Preveri

Klanjamo se tvojemu znanju!

Naprej

Narobe, še enkrat premisli o možganih in pogostosti bolezni.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(izumitelj.jpg)

Kako se spopasti z vipavsko burjo? Poglej prispevek, ki pripoveduje o mladem izumitelju Maticu.

Izumitelj

Misliš, da zdaj pa ja že vse veš o Roaldu Dahlu? No, ali veš, da je bil tudi izumitelj?

Liki v njegovih knjigah so zelo iznajdljivi, kar niti ni čudno, saj je bil takšen tudi pisatelj sam. Že kot otrok se je domislil kar nekaj lumparij, o tisti, ki vključuje mrtvo miš, kozarec in gospo Prachett, lahko bereš v knjigi Poba: Zgodbe iz otroštva.

En (delno) njegov izum pa je imel vpliv tudi na medicino. Ko se je njegovemu sinu Theu pripetila grozna nesreča in se je v njegovih možganih začela nabirati voda, je Dahl z inženirjem in nevrokirurgom sodeloval pri zasnovi naprave, s katero je bilo mogoče učinkoviteje izsesati tekočino iz možganov. Naprava se imenuje ventil Wade-Dahl-Till – ime je dobila po svojih avtorjih. V času, ko je bila naprava pripravljena za uporabo, si je Theo že opomogel, pozneje pa so izum uporabili pri več kot 3000 operacijah.

Med nami je kar nekaj mladih izumiteljev.
Kaj je bistvo izuma?

Preveri

Res je. Tudi tole učno pot brez težav prebirate zaradi izuma – ločil! Jatudi?sonekočizumili Preberi prispevek! ;)

Naprej

Pri tej priči se nehaj hecati in takoj izumi pravilen odgovor!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(Dahl-foto21.jpg)

Brez priljubljenega britanskega ilustratorja Quentina Blaka si knjig Roalda Dahla ne moremo predstavljati. Ta je z ilustracijami oživil vse junake. S pisateljem sta bila pravi ustvarjalni par, zelo dobro sta se razumela.

Pisatelj!

Pisateljevo razburljivo in tragično življenje je vplivalo tudi na njegov opus (vsa dela kakega avtorja).

V knjigah Roalda Dahla se glavni junaki dostikrat spopadajo z naravnost strašnimi stvarmi: izgubo staršev, zanemarjanjem, krutimi kaznimi. Pisatelj otrok ne zavija v vato glede najbolj nizkotnih človeških občutij in namer, ne prizanaša jim niti z najbolj strašljivimi in gnusnimi podrobnostmi, ki jih še poudarja (čarovnice hočejo tako iztrebiti otroke v Angliji, dečka spremenijo v miš, Volovškarca učence zapira v omaro Dušilko, velikani jedo otroke ...). Roald Dahl je do odraslih, ki otrok ne spoštujejo, zelo neusmiljen – vsi so za svojo zlobo hudo kaznovani.

Pisatelj je vedno na strani otrok – v njegovih knjigah nastopajo tudi odrasli, ki so čuteči in dobri, ampak bralcem ne olepšuje resničnosti: prikaže tudi take, ki so neumni, grdi in nevredni spoštovanja. Otroke v svojih delih obravnava enakovredno odraslim, daje jim moč, da se postavijo zase, in prav zato ga imajo bralci po vsem svetu tako radi.

Roald Dahl v resničnost svojih zgodb umešča nenavadne, popačene like. Njegove knjige so polne komičnih in ironičnih situacij, ki so včasih popolnoma nesmiselne. Dahl na grozljivo-smešen način prikazuje življenje.

Vse to so lastnosti pripovedne proze, ki ji v literarni vedi pravimo .

Preveri

Juhej, odlično ti gre, še malo in boš pri koncu!

Naprej

Prav grrroteskno narrrobe!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

(Dahl-foto17.jpg)

Ilustraciji iz knjige Odvratne rime

Otrrroci zaudarrrjajo po pasjem govnu!

Ob branju Dahlovih knjig se nam naježi koža, a si zelo želimo vedeti, kaj vse se bo še zgodilo. Dahl si je izmislil cel kup besed, ki označujejo nekaj neokusnega: bruhogabno, prignusno, gnusovito, nadgravžno …

Če se tudi tebi zeha od vseh slovnično pravilnih in dolgočasnih slovarskih besed, je tu dobra novica (le, če govoriš angleško). Na Oxfordu so izdali čisto pravi Dahlov slovar. Tam so zbrane vse skovanke, ki si jih je izmislil. Super, ne?

V delih Roalda Dahla živali govorijo in imajo človeške lastnosti. Temu načinu pripovedovanja pravimo .

Preveri

Pa še res je!

Naprej

Ne bo prav, pazi na pravilen zapis.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(Roald_Dahl_imenotavs.png)

Odkrij, kako bi te imenoval Roald Dahl, če bi bil junak v eni njegovih zgodb! Klik, klik.

Veliki mojster

Roald Dahl je bil mojster pisateljskega poklica, v svojih zgodbah je ustvaril poseben ritem in vzdušje. Iz njih veje užitek ob igri z besedami, rimami, zvočnimi učinki besed in slast ob ustvarjanju novih.

Oboževal je prispodobe, se pravi, da je nekaj primerjal z nečim drugim. Zelo rad je uporabljal aliteracijo, to je ujemanje glasov na začetku besed.

Poveži, da bo prav!

obraz, rožnat kot šunka
ovratnik kot gumijast obroč
smrrkav sramot
zdrozgaj zbrozgaj
prispodoba
prispodoba
aliteracija
aliteracija

Preveri

Bingo! Slavist v tebi skače do stropa!

Naprej

Primer prispodobe je »moder kot borovnica«. Vidiš kakšno podobnost?

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

(shutterstock_350374403.jpg)

Fantastic Mr. Dahl

Dahl΄s parents came from Norway. Norway lies in northern Europe, above the Arctic circle. It is a part of Scandinavia with its neighbouring countries Sweden, Finland and Denmark. Over five million people live in Norway. Its capital is Oslo. Norway is a fjord country. A fjord is a long, deep, narrow body of water that reaches far inland. Fjords are often set in a U-shaped valley with steep walls of rock on either side.

What is the name of the largest fjord in Norway?

Preveri

Congratulations! Almost done ...

Naprej

Sorry, that’s not it. Try again.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

(shutterstock_356144528.jpg)

Groβartiger Herr Dahl

Dahls Eltern stammen aus Norwegen. Norwegen liegt in Nordeuropa oberhalb des Nördlichen Polarkreises. Es ist ein Teil Skandinaviens, umgeben von Nachbarländern Schweden, Finnland und Dänemark. Über 5 Millionen Menschen leben in Norwegen. Seine Hauptstadt ist Oslo. Norwegen ist ein Fjordland. Ein Fjord ist eine lange, tiefe, weit ins Festland hineinreichende Meereszunge. Fjorde liegen oft in U-förmigen Tälern, die von beiden Seiten mit steilen Felsen umgeben sind.

Wie heißt der größte Fjord Norwegens?

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Versuch noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(Dahl-foto19.jpg)

Eden Dahlovih najpogosteje citiranih stavkov je: »Če imate lepe misli, bodo sijale z vašega obraza kot sončni žarki in zmeraj boste videti čudovito.« (iz knjige Gravža)

(Dahl-element2.jpg)

Še več fanfarastičnih zanimivosti o Roaldu Dahlu najdeš na tej spletni strani.

Knjige za otroke morajo biti zabavne!

V to je Dahl trdno verjel! Pisatelj pa je bil prepričan tudi, da imajo otroci, ki berejo, večje možnosti za uspešno in zadovoljno življenje. Opozarjal je na pomen pismenosti, ki še danes ni čisto samoumevna – še vedno je na svetu kar nekaj držav, kjer večina ljudi ne zna brati in pisati.

Še zadnja preizkušnja! Kako dobro poznaš Dahlove zgodbe? Poveži, da bo prav!
V pomoč ti bo seznam njegovih fanfarastičnih knjig na tej povezavi.

Špehohlast, Kostohrust in druščina imajo najraje Škote in Sirijce (ker imajo okus po piškotih in siru).
Predstavnica »nežnejšega« spola ima stekleno oko, ki vedno gleda na nasprotno stran.
Velika čarovnica namerava iztrebiti vse otroke na Otoku.
Vsako noč pleni hrano kmetom Grduhu, Grdavšu in Grdinu.
Starši junakinjo silijo, da gleda televizijo, in jo odganjajo od ljubih knjig, oštevajo jo, da je neumna in zabita.
VDV
Gravža
Čarovnice
Čudoviti lisjak
Matilda

Preveri

Čestitamo, si pravi dahlolog! Ne pozabi vpisati še svojih podatkov (tudi ime šole - tako te lažje najdemo, če si ravno ti naš srečnež), mogoče ti bo žreb naklonjen in boš prejel galaktično darilo.

Naprej

Uh, uh, še malo se potrudi.

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi vi več vprašanj, kot je odgovorov? Tv program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več.

DaVinci Learning PIL