Živimo, da se igramo!

Živimo, da se igramo!

(e-učna pot)

Avtor: Sergej Hvala in Špela Kikelj

Težavnost: od 7. do 9. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Učni cilji: Vse o igrah in igranju ter otroštvu nekoč in danes.

(igra_1.jpg)

Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): arhiv MKZ, Shutterstock, Wikipedija.

Živimo, da se igramo!

Čas za igro – kadarkoli in kjerkoli! Poleti pa sploh! Zato je veselošolska ravnateljica v galaksijo znanja poslala razglas o obveznem učnem mrku, za uresničevanje zapovedi pa vse veselošolske vsebine zabelila z igrami!

Naprej

(igra.jpg)

Poletje je čas za igro!

Če te poletna nevihta prežene s ceste ali dvorišča, svetujemo, da s prijatelji razprostrete namizno igro Skrivnostna Amazonka, ki smo jo priložili poletni številki Pila. In če nas bereš naprej, potem smo prepričani, da je zunaj prava vremenska kislica ali je temno kot v rogu, tebi pa se toži po »veseli« druščini. Le taki ali podobni razlogi nas namreč prepričajo, da te povabimo naprej, na odkrivanje čarobnega sveta iger! V njem kar mrgoli igrarij, pobranih z vsega sveta, ki jih lahko preizkusiš tudi sam ali s prijatelji. Odlična popotnica za frfotajoče, brezdelne dni, torej!

Če drži, da po dežju posije sonce, mi trdimo, da te po druženju z računalnikom čakajo resnične dogodivščine s prijatelji na ulici, zabava in smeh. Nepozabno poletje ti želimo!

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Šah velja za starosto med namiznimi igrami. Začetke te igre ti razkrije film. Klikni za ogled.

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(sahiranje_1.jpg)

Ena izmed prvih natisnjenih angleških knjig je knjiga Šah in šahiranje iz leta 1474. Vir: www.gutenberg.org

Šah se je razvil iz indijske igre čaturanga

Zgodba o šahu je zgodba o kraljevem modrecu, ki je v prizadevanju, da bi svojemu gospodarju omilil bolečino ob tragični izgubi sina, ustvaril igro dveh vojska. Poimenoval jo je čaturanga. Igra, ki je zahtevala popolno osredotočenost in neskončno kodranje možganov, je kralja povsem očarala, saj ga je spominjala na bitko, v kateri je umrl njegov sin.

Obkljukaj državo, v kateri se je rodila ideja o čaturangi, iz nje pa se je kasneje razvil šah.

Preveri Nazaj na ogled filma

Superca, pravilen odgovor!

Naprej

Le ena država zares obstaja in ta bo prava. Druge najdeš le na domišljijskih zemljevidih. :)

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

(Viljem.jpg)

Mnogi kralji in kraljice so igrali šah, med njimi tudi Viljem Osvajalec (na sliki), za katerega se govori, da je polomil šahovnico na glavi francoskega princa.

Nazaj na ogled filma

Kralj je mrtev!

Pri čaturangi oziroma šahu vsak od tekmovalcev poveljuje svoji vojski. Ti sta med seboj sovražni. Figure so razporejene na igralni plošči, ki jo imenujemo šahovnica. Igra poteka tako, da igralca izmenično vlečeta poteze in po šahovnici premikata figure, različne po moči in načinu premikanja. Usoda vojakov, in zmage, seveda, je docela odvisna od igralčevih veščin in spretnosti, zato za srečo tu ni prostora. Cilj šaha je ujeti nasprotnikovega kralja. Kralj je najpomembnejša figura na šahovnici in celotna igra se vrti okrog tega, ali bomo »snedli« nasprotnikovega kralja. Potezo, ko nam uspe zajeti sovražnikovega kralja, imenujemo šah mat.

V filmu si izvedel, da šah mat v perzijščini nekaj pomeni. Kaj? Izberi pravilen odgovor.

Preveri

Juhej, v tebi se zagotovo skriva velik šahist! Beseda šah, po kateri je igra dobila ime, v perzijščini pomeni vladar, mat pa smrt.

Naprej

Hehehe, ali ne bi bilo zabavno, če bi se igra končala s tem, da bi kralj prdnil, zaspal ali pa dobil rep? Ker pa je šah igra vojskovanja, se mora končati tako, kot se končajo resnične bitke. Poskusi znova!

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(Ur_kraljevska_igra.jpg)

Najstarejši igralni komplet je bil najden v kraljevski grobnici v Uru. To kraljevsko igro so igrali že 2500 let pred našim štetjem. Uporabljali so žetone, premike na igralni deski je narekovala kocka.

Kislo vreme? Dolgčas? Gremo se namizne igre!

Čeprav zelo star, šah še zdaleč ni najstarejša igra, kaj šele edina! Namiznih iger je nešteto, igrajo pa se že vsaj 6000 let! Ko so ljudje začeli ustanavljati stalne naselbine in graditi mesta, so v nasprotju s svojimi predniki, ki so se v iskanju hrane morali potepati dan in noč, imeli več brezdelnih uric. Lahko so jih posvetili sproščanju ali zabavi in namizne igre so bile kot nalašč za to!

S pomočjo povezave ugotovi, kaj je tisto, kar je skupno vsem namiznim igram. Izberi en pravilen odgovor.

Preveri

Odlično! Skupni imenovalec je miza oziroma igralna plošča, ampak nič ne de, tudi če ju nimaš, se lahko preseliš na tla, stopnišče ali posteljo in si tam ustvariš svoj igralni kotiček!

Naprej

Pravilen odgovor se skriva v besedi namizen … se ti svetlika?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

(go.JPG)

Igro go so začeli igrati na Kitajskem, stari zapisi pa omenjajo igralno ploščo z astrološkimi izrazi, iz česar bi lahko sklepali, da se je go razvil iz vedeževanja.

(Backgammon.jpg)

Igro backgammon pri nas poznamo pod imenom trik trak.

Namizne igre osvajajo svet!

Trgovske poti starega sveta, po katerih so poleg surovin in razkošja potovale tudi igralne plošče, dokazujejo, da so morali imeti naši predniki igre zelo v čislih. Le trgovci, resnično naklonjeni igram, so v svojem bogato naloženem tovoru našli prostor tudi za igralne komplete, ki niso prinašali bajnih vsot denarja niti niso bili tako zaželeni kot hrana in oblačila. Kulture so potovalnim tegobam navkljub s tujci rade izmenjavale igre, ki so v tuji deželi dobile nov dom, ime in pravila. Tako so igralno desko za igro mlin (podobna današnji igri tri v vrsto) našli tako na Irskem kot tudi v starem Egiptu in na Kitajskem.

Nekateri menijo, da naj bi se namizne igre razvile iz verskih obredov. Za napovedovanje prihodnosti so metali kockam podobne predmete, za označevanje različnih položajev pa uporabljali žetone in plošče, ki so sčasoma začeli spominjati na prave dirke atletov ali konj. Iz tega se je kasneje razvila množica pravih namiznih iger, pri katerih se podiš v krogu po igralni plošči. Lep primer tovrstne igre je backgammon, ki so ga poznali že v antičnem Rimu, z zatonom cesarstva pa nanj povsem pozabili, dokler ga niso znova prinesli križarji iz islamskega sveta.

Zelo znano igro, pri kateri na igralno površino polagamo kamenčke in skušamo osvojiti čim več prostora, naj bi si okoli leta 2200 pred našim štetjem zamislil kitajski cesar Yao, ki je z igro želel razviti um svojega duševno prizadetega sina. Kasneje so jo posvojili Japonci in jo tako vzljubili, da so celo ustanavljali šole, v katerih so razvijali in poučevali teorijo te igre.

O kateri starodavni namizni igri govorimo? Poišči jo med spodnjimi možnostmi in jo obkljukaj!

Preveri

Bister um, spretni prsti in natančnost, prave veščine za igranje igre go!

Naprej

Uf, mogoče ti pa manjka ščepec potrpežljivosti in natančnosti, ki ju zahteva ta častitljiva igra?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(kocka_rimljani.JPG)

Stavek Kocka je padla pomeni, da je neka stvar odločena in da ni poti nazaj. Rimski cesarji naj bi odločitve v sodbi pogosto prelagali na naključje kocke. Kockanju in hazardiranju so bili naklonjeni tudi rimski poklicni vojaki, legionarji. V Ljubljani so na območju nekdanje Emone našli predmete, ki pričajo o radoživosti in hazarderstvu njenih prebivalcev.

Kocka je padla!

Namizne igre temeljijo na veščinah oziroma spretnostih ali pa so ravno nasprotno docela odvisne od naključij. Tovrstne igre imenujemo igre na srečo ali hazard. Možgančki in veščine ti tu ne pomagajo kaj dosti, saj ključ do zmage leži v srečni igralni karti ali vrednosti na igralni kocki.

Igralne kocke so bile nekoč bolj razgibanih oblik in iz različnih materialov: poleg kocke so uporabljali tudi piramido ali sploščeno kroglo, rezljali pa so jih iz kosti, lesa, plastike ali jantarja. Na ploskve so jim vrezali oziroma narisali številke ali pike.

Izumitelji najstarejše igre na srečo – kockanja so stari Grki. Ta igra, pri kateri zmaga tisti, ki vrže največjo vrednost, zapisano na kockah, naj bi nastala tedaj, ko so ljudje odločitev v kakšnem sporu prepustili ploskemu kamnu, ki so ga vrgli po tleh. Kasneje so ga zamenjali z novci ali za ta namen posebej izdelanimi kockami. Kockanje je kaj kmalu postala zelo priljubljena oblika razvedrila in sprva ljudje ob tem niso mislili na denar ali stave. A ker se naključje ne ravna po nobeni logiki in na izid igre ni bilo mogoče vplivati, je človeka hitro zamikalo, da bi preizkusil svojo srečo za denar. Možnosti so bile za vse igralce enake, ne glede na predznanje in izkušnje! Sčasoma je igralska strast okužila vse sloje, saj se je kockalo tako na dvorih kot v krčmah, beznicah in pristaniščih. Kocke so prišle na slab glas šele zaradi goljufanja pri igrah. Goljufali so tako, da so ponarejali kocke, ki jih niso natanko izdelali ali pa so jih obtežili na določeni ploskvi.

Kadar govorimo o prevarah ali goljufijah, lahko uporabimo še druge slovenske sopomenke. Med spodnjimi izberi tri prave!

Preveri

Pravilno! Pa držimo pesti, da se te nihče ne drzne povleči za nos in ti teh izrazov ne bo treba uporabljati! ;)

Naprej

Hm, če so na voljo štiri možnosti, od teh pa tri pravilne, je rešitev na dlani.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(cloveknejezise.jpg)

Igro človek, ne jezi se poznamo tudi pod imenom ludo.

(ludo_naravna_velikost.jpg)

Kaj se zgodi, če lesene figurice oživijo in postanejo ljudje? Oglej si zanimivo idejo človeka, ne jezi se v naravni velikosti. Vir: www.delo.si

Igre za rahljanje živčkov in ohranjanje mirne kri!

Priljubljeno namizno igro, ki jo danes pozna malodane vsak, je iznašel Nemec Joseph Friederich Schmidt za svoje tri zdolgočasene otroke, a je kaj kmalu postala nepogrešljiva zabava za mlado in staro. Uči nas, kako premagujemo jezo in poraz, ko nam tik pred zmago nasprotnik snede lesenega možiclja. Schmidt je igro ustvaril leta 1914, širše množice pa je dosegla, ko so jo nemške družine med prvo svetovno vojno naročale in pošiljale svojim sinovom, vojakom na fronti.

Kakšen je slovenski prevod opisane igre, ki v nemščini sliši na ime Mensch ärgere Dich nicht? Označi pravilen odgovor.

Preveri

Juhej, prava izbira, šibaj naprej!

Naprej

Uf, napačen korak, mečeš znova! :)

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(monopoli.jpg)

Med drugo svetovno vojno so v škatlah za monopoli vojnim ujetnikom dostavljali zemljevide, denar in podobno.

Igre trgovanja slonijo na kopičenju, prodajanju in bankrotu

Za igro monopoli, v kateri kuješ dobičke, prodajaš in barantaš s soigralci, na koncu pa prej ali slej tudi sam bankrotiraš, si skorajda zagotovo že slišal. Pred več kot stotimi leti se je rodila v glavi Elizabeth Magie, ki je cilj igre zastavila povsem drugače, kot ga poznamo danes – kot poduk javnosti o nesmiselnih dobičkih, ki si jih na račun siromašenja revnih kopičijo bogati. Avtorica je z igro opozarjala, kako vreče denarja in kupi lastnine človeka pokvarijo, a se je žal v kasnejših različicah nauk sprevrgel v kopičenje denarja, zmagovalec igre pa je postal najbolj »pogolten«.

Ideja igre monopoli je osvojiti čim več lastnine in tako imeti monopol. In kaj pravzaprav pomeni ta tujka, ki jo mnogokrat slišimo iz ust odraslih v učenih pogovorih in po kateri igra nosi tudi ime? Med spodnjimi možnostmi izberi pravo. Monopol pomeni, da …

Preveri

Več glav več ve, še posebej veselošolskih! Zato je fino biti nemonopolen, saj se v družbi enakopravnih in enakovrednih rojevajo najboljše ideje!

Naprej

Si pokukal povezavo?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(pravila.jpg)

Če imate s prijatelji zagato s pravili igranja ali navodili v tujem jeziku, jo lahko rešite z obiskom te spletne strani, na kateri so zbrani slovenski prevodi navodil tujih iger.

(essen.jpg)

V Essnu vsako leta poteka največji sejem družabnih iger, na katerem se vsakič znova predstavljajo nove igre. No, pa tudi igra se ogromno, da se razumemo!

Razvajanje domišljijskih brbončic

Ljubitelji domišljijskih svetov svoje možgančke radi zaposlijo z družabnimi igrami, v katerih mrgoli junakov iz romanov fantazijskih avtorjev. V tovrstnih pustolovskih igrah, ki zaplete in vsebino črpajo iz književnih predlog, lahko pa se naslanjajo na lastni izmišljeni mitološki svet, se igralci spopadajo v bitkah in borijo za prestol, plujejo po morju in pionirsko osvajajo nova ozemlja, sklepajo zavezništva in gradijo mesta. Igro narekujejo igralne karte z ukazi, figurice, žetoni … in seveda privlačna igralna plošča!

Le ena izmed spodaj naštetih strateških iger te ne popelje po fantastičnem svetu literarnih predlog! Katera? Obkljukaj pravilen odgovor!

Preveri

Klanjamo se, v domišljijskih vodah plavaš kot ribica! V Mariboru se vsako leto odvija festival iger, na katerega vabijo male in velike mojstre igranja, zato če ti manjka družbe ali se želiš pomeriti z igroljubi iz drugih krajev, je obisk obvezen!

Naprej

Auč, narobe! Sprašujemo te po igri, ki nima nobene zveze s fantazijskimi romani!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

(rokohitrc.jpg)

Rokohitrci radi izvajajo trike s kartami, s katerimi tvojo pozornost zvabijo na napačen predmet.

(francoski_komplet_kart.jpg)

Francoski komplet kart

Je kdo za partijo kart?

Kdaj natanko naj bi se pojavile igralne karte, ne ve nihče. Že pred pojavom pravih igralnih kart naj bi na Kitajskem uporabljali denarne karte, ki so se ločile na štiri barve, tj. pik, karo, srce in križ. Zagotovo pa vemo, da jih je Evropa spoznala konec 14. stoletja, ko so jih k nam prinesli Arabci. Mahoma so osvojile množice in si pridobile širok krog privržencev. Najprej so jih izdelovali in okraševali ročno in šele razvoj tiskarskih tehnik je omogočil, da so karte postale cenejše in dostopne tudi siromašnejšim.

Komplet kart, ki je najbolj razširjen v angleško govorečem svetu in ga poznamo tudi pri nas, izvira iz Francije. Francoski komplet z 52 kartami je prepoznaven po štirih barvah, tj. srce, karo, križ in pik (te simbole na kartah vedno imenujemo barve) in po ilustracijah kralja, dame in fanta (poba ali paža), ki izvirajo še iz srednjega veka in se do danes niso kaj prida spreminjale. Seznam iger s kartami je dolg, navodila pa še daljša, saj so zaradi njihove ljudskosti ljudje ob ustnem prenašanju navodil radi kaj dodali ali odvzeli. Pravila igranja se tako razlikujejo, a s tem ni prav nič narobe, igre so tako le še bolj sočne in zanimivejše!

Pohodu kart je že od samega začetka močno nasprotovala Cerkev, ki je obsojala igre na srečo. Kako imenujemo poklicne igralce kart, ki si služijo denar z igranjem kart? Obkljukaj pravilen odgovor.

Preveri

Ohoho, zelo spretno vlečeš adute iz rokava!

Naprej

Narobe! Podarimo ti jokerja za nov poskus!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(tarok.jpg)

Tarok se je rodil v Italiji, v sredini 15. stoletja, posvojile pa so ga predvsem Nemčija, Avstrija, Madžarska, Francija in Slovenija, v kateri se odvijajo celo turnirji na državni ravni!

Tarok, igra za vse generacije

Naj te nikar ne preseneti, če boš nekje uzrl nenavadno trojico, babico, študenta in mulca, ki štejejo točke, pridobljene v igri tarok; tarok, ki je igra sprenevedanja, preračunavanja in predvsem logike, je lahko zelo nepredvidljiv in kljub izvrstnim začetnim kartam je končen izplen lahko uboren. Privlačen je za vse, ki imajo radi mešanico tveganja in matematičnih veščin.

Da ima Slovenija bogato dediščino igralnih kart, dokazuje tovarna igralnih kart, ki so jo ustanovili davnega leta 1910 v samem središču Ljubljane. Tovarna je natisnila komplet kart tarok, z ilustracijami pa jih je okrasil Hinko Smrekar. Zaradi motivov iz slovanskega ljudskega življenja (Slovenija je bila tedaj del Avstro-Ogrske) jih je policija zelo hitro prepovedala. Ker je Smrekar na kartah upodobil šege, noše ter celo nekatere osebnosti iz slovanske zgodovine, je karte tedanja oblast dojemala kot politično grožnjo, saj naj bi spodbujale slovanske narode, da se uprejo in postanejo samostojni.

Tarok se igra s posebnim kompletom kart, skupaj jih je 54, večina je barvnih, nekaj pa krasijo številke. A te niso navadne, s kakršnimi vsakodnevno računaš pri matematiki. Klikni na povezavo in med spodnjimi odgovori označi pravo ime teh številk.

Preveri

Bravo, neprekosljiv si!

Naprej

Miška ne uboga? Mogoče ti pa v naslednjem poskusu priklika pravilen odgovor? ;)

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(zoga.jpg)


(postaviti_na_kocko.jpg)


(sah.jpg)

Igre v pregovorih in reklih

V vsakdanjem pogovoru nam iz ust rada zleti stalna besedna zveza, povezana z igrami in igranjem. Se spomniš kakšnega »igrivega« rekla ali pregovora? Najdeš jih spodaj, a nikar se ne pusti ujeti na limance; čeprav so v njih predmeti iz iger, velikokrat ne pomenijo prav nič igrivega in veselega.

Pravilno poveži besedne zveze in pregovore z njihovimi pomeni.

Veliko tvegati.
Povedati svoje mnenje, dejstva.
Onemogočiti nekomu, da bi samostojno ukrepal, se odločal.
Prizadevati si, da bi nemudoma nekaj dobil, osvojil.

Preveri

Zmaga, brž naprej!

Naprej

Narobe. Si prebral opise na spletnih povezavah?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(otrosko_delo.jpg)

Otroško delo je bilo poceni in iskano, saj so drobcene roke lahko segale v stroje.

So se igrali tudi tvoji starši?

Je igranje sploh pomembno? Seveda je, pa še kako! Prav z igro si namreč krepiš samopodobo in motoriko – spoznavaš, kako deluje tvoje telo in kaj vse zmoreš z njim in kako ga učinkovito uporabljaš. Med igro gradiš odnose do soljudi, brzdaš svojo sebičnost in ugotavljaš, da na svetu nisi sam.

A še nedolgo nazaj, pred 200 leti, se odrasli z igro in koristmi, ki jih ta prinaša, niso strinjali. Menili so, da so otroci le pomanjšani odrasli, in večji del 19. stoletja, v času industrijske revolucije, so otroci morali odraščati skorajda brez igre. V mestih so opravljali nevarna dela v tovarnah, rudnikih in dimnikih ter umirali v številnih nesrečah, na podeželju pa zlasti v času žetve delali nepretrgoma, vse do izčrpanosti.

Sčasoma so vpeljali pravila, ki so omejevala otroško delo, danes pa velja, da ima vsak otrok pravico do počitka, prostega časa in igre, kakor je zapisano v Konvenciji o otrokovih pravicah.

Nekatere igre in igrače so stare toliko kot čas: že na staroegipčanskih slikah otroci tečejo, se borijo, lovijo žogo ter se igrajo z različnimi igračami. Na spodnji fotografiji je igrača, s katero so se igrali antični otroci, zelo priljubljena pa je še danes. Jo poznaš? Med spodnjimi možnostmi poišči njeno ime in jo obkljukaj.

(vrtavka.jpg)


Preveri

Pravilno! Katera pa je tvoja najljubša igrača?

Naprej

Nup. Če ni žoga, troblja ali lego kocka, je lahko le ...? :)

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(ristanc.jpg)


(frnikolanje.jpg)

Igre na prostem

Po namiznih igrah radi posežemo, kadar je kislo vreme ali se z njimi kratkočasimo v dolgih zimskih večerih. Kaj pa igre, ki se odvijajo zunaj v naravi, na igrišču, na cesti, na polju, ob reki? Igre, v katere nas vabijo vroči poletni dnevi in ki so se jih pred teboj igrali že tvoji stari starši?

Spodnje igre najbrž poznaš, če ne, pa je ta naloga kot nalašč, da jih usvojiš in se s prijatelji zakadiš na cesto igrat. A prej še reši igralni zalogaj: pravilno poveži imena iger z njihovimi opisi na desni. V pomoč ti je povezava.

gnilo jajce
ristanc
frnikolanje
Otroci čepijo v krogu in se opazujejo, eden od njih hodi okrog kroga, si popeva in predmet, ki ima vlogo gnilega jajca, pusti za hrbtom enega od udeležencev, ki mora nato uloviti poredneža.
Igramo se ga lahko sami ali v skupini. Na tla narišemo kvadrate, vržemo ploščat kamen in skačemo iz kvadrata v kvadrat.
Bezanje majhnih kroglic v luknje za točke.

Preveri

Juhej, bravo! Ideja za počitniške dni: vprašaj priletnega soseda, katere igre so zaznamovale njegovo mladost!

Naprej

Narobe! Poznavanje teh iger velja za obvezno opremo poletnih dogodivščin! Odgovarjaš znova.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(hiska_na_drevesu.jpg)

Igrala na podeželju so si otroci nekoč ustvarili kar sami – izkoristili so drevesa, na katerih so gradili hiške ali na veje privezali vrvi za gugalnice. V mestih so se igrali v peskovnikih in mestnih parkih. Vir: www.mvp-books.com

Igrača in priložnost za igro – kjerkoli, a ne kadarkoli

Tvoji pradedki in prababice so poiskali igralo in priložnost za igro tam, kjer so živeli: v mestih ali na podeželju. Nekateri so bili pastirji in so otroštvo preživeli na pašnikih in travnikih, spet drugi so se igrali ob cesti, v naselju, na dvorišču ali za hišo. Časa za igranje ni bilo veliko, na podeželju le ob nedeljah, čez teden pa le poleti na paši. Med igračami, s katerimi so se igrali podeželski in mestni otroci, je velika razlika. Na kmetijah se igrač v preteklosti ni dalo kupiti, zato so lesene figurice, piščalke in frače izdelali kar doma, medtem ko so se mestni otroci igrali predvsem s kupljenimi igračami, na primer s punčkami in gugalnimi konjički.

Podrobneje o igračah nekoč izveš na povezavi. Med spodnjimi možnostmi izberi štiri vrste materialov, iz katerih so nekoč izdelovali, pletli ali šivali igrače.

Preveri

Pravilen odgovor, bingo! Vse igrače v preteklosti so bile izdelane iz naravnih materialov.

Naprej

Uf, danes iz plastike, nekoč pa iz lesa, blaga, sena in gline … odgovarjaš znova!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(trkanje_pirhi.jpg)

Se kdaj igraš igre s pirhi?

Diši po praznikih … in po igri!

Dandanes so prazniki priložnost, da se srečujemo z ljudmi, ki jih imamo radi, nekoč pa so bila praznovanja precej bolj svečana, vključevala so petje pesmi, obredna dejanja in ples. Pa tudi igre! Najbolj znane praznične igre so tiste iz velikonočnega časa, v katerih so se naši predniki igrali s pirhi.

Med spodnjimi možnostmi izberi tri velikonočne igrarije, podrobneje o njih ti razkrije povezava.

Preveri

Super ti gre!

Naprej

A-a, nekaj je narobe. Vse, kar nima okusa po kuhi, je pravilno. :)

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

(izstevanka.jpg)

Otroških izštevank je nešteto, veliko jih najdeš na tej povezavi.

Kdo miži?

Kdo prvi miži? Kdo začne igro? Kako bo sestavljeno moštvo? S takimi in podobnimi zagatami se srečuješ pri igrah, kot so skrivalnice, slepe miši, pepček, gnilo jajce in podobno. Ko je treba določiti vodjo igre ali osebo, ki bo igro začela, si pomagamo z izštevanko.

Spodnja izštevanka je tako znana, da jo čivkajo že vrabci na strehi. Skušaj jo dopolniti, tako da njen konec vpišeš v prazno okence. Bodi pozoren na pravilen zapis.

An ban, pet podgan, štiri miši, v uh me piši, vija .

Preveri

Juhej! Pa še nagajiv namig: izštevanke pridejo sila prav, ko je treba določiti, kdo mora kaj postoriti. A pazi, da začneš šteti na pravem koncu, sicer boš »izštet« sam. ;)

Naprej

Opala, potrebuješ pomoč? Potem obišči tole spletno stran. Rešitev zapiši z malimi črkami.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(fortuna.jpg)

Fortuna, boginja sreče

O, boginja sreče, nakloni mi milost …

Z izštevanjem so si pomagali že v prazgodovini, ko so ljudje menili, da bodo z žrebom pomagali bogovom v pomembnih odločitvah. Predvsem Rimljani, veliki hazarderji, so se radi obračali na boginjo slepe sreče Fortuno. Fortuna je bila boginja naključja in je smrtnike muhasto obdarovala zdaj z bogastvom, zdaj z revščino, drugič spet z oblastjo ali s suženjstvom.

Katera dva predmeta drži v rokah Fortuna? Odgovor ti razkrije povezava.

Preveri

Genij! Poznaš reklo kolo sreče se vrti? Uporabljamo ga tedaj, ko želimo poudariti nepredvidljivost, muhavost usode, izvira pa iz kolesa, ki ga boginja usode Fortuna drži v rokah.

Naprej

Uh, sreča ni na tvoji strani! Kaj pa znanje? :)

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

(pink_cat.jpg)

Playing is fun!

Did you know that playing is a basic human right? It is very important for our mental and physical development! Throughout most of history, children have spent hour after hour playing with their brothers or sisters, friends, parents and grandparents. Even sports (especially group sports) are a form of playing! Do animals play? Of course! Dogs love running and rolling over each other, catching tennis balls and carrying sticks.

Here's a riddle for you:

In a single-storey pink house, there are a pink person, a pink cat, a pink fish, a pink computer, a pink chair, a pink table, a pink telephone, a pink shower – everything is pink!

What colour are the stairs?

Preveri

Congratulations! Almost done ...

Naprej

Sorry, that’s not it. Try again.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

(pink_tel.jpg)

Spielen macht Spass!

Weißt du, dass das Spielen eines der grundlegenden Menschenrechte ist? Ja, es ist sehr wichtig für unsere geistige und körperliche Entwicklung! In der Geschichte spielten Kinder stundenlang mit ihren Geschwistern, Eltern und Großeltern. Sogar Sport (besonders Teamsport) ist eine Art des Spiels. Spielen auch Tiere? Natürlich! Hunde lieben es zu laufen und über einander zu rollen, Tennisbälle zu fangen und Stöcke zu tragen.

Hier ist ein Rätsel für dich:

In einem einstöckigen rosa Haus sind: ein rosa Mensch, eine rosa Katze, ein rosa Fisch, ein rosa Computer, ein rosa Tisch, ein rosa Telefon, eine rosa Dusche – alles ist rosa!

Welche Farbe sind die Treppen?

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Versuch noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(stara-kitajska.jpg)

Otroci iz dinastije Song med igro cuju (brcni žogo), najstarejšo predhodnico nogometa

Igra je šport, šport je igra

Marsikatera od iger za otroke ali odrasle je urila telo. In iz najrazličnejših vrst telesnih zaposlitev je nastal prenekateri sodobni šport. Šport je prav tako neke vrste igra. Nogomet je na primer oponašanje spopada dveh plemen, v katerem eno od njiju zmago doseže z večjim številom točk oziroma golov. Da je vse ravno prav vznemirljivo, a ne preveč nevarno, zagotavljajo pravila in sodniki. S športom se ljudje igramo, si krepimo telo in bistrimo misli, da bi bili v dobri telesni pripravljenosti, če bi šlo zares. K temu se nam ni treba siliti, saj to počnemo nagonsko – želja tli v nas.

V kateri izmed spodnjih iger ne uporabljaš žoge? Označi en pravilen odgovor.

Preveri

Brihtna glavca, pohvalno! Sedaj pa šibaj ven, lovit sonce in smeh. Če bi rad sodeloval v nagradni igri, izpolni okenca s svojimi podatki, mogoče se ti nasmehne boginja sreče Fortuna in ti nakloni sijajno nagrado!

Naprej

Trij odgovori so športi z žogo, četrti pa je namizna igra in ta bo pravilen. :)

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi ti več vprašanj, kot je odgovorov? Televizijski program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več!

DaVinci Learning PIL