Recikliranje

Recikliranje

(e-učna pot)

Avtor: Sašo Avsec in Sabina Tamše

Težavnost: od 4. do 6. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Kaj sploh pomeni beseda recikliranje? Besedica ciklus prihaja iz latinske besede cyclus, ta pa iz stare grške kiklos, ki je v grščini pomenila krog.

Z njo danes označujemo stvari, ki se ponavljajo ali si sledijo v vrsti, na primer lunin ciklus, proizvodni ciklus. Namesto ciklus po naše navadno rečemo cikel.

Besedica re je tudi latinskega izvora, pomeni pa spet, znova, nazaj … Z njo povemo, da se nekaj ponavlja, vrača v prvotno stanje ali prehaja nazaj v stanje, v katerem je že bilo.

Recikliranje pomeni ponovno vračanje odpadnih snovi v njihov življenjski krog in v našo okolico.

Snovi, ki bi sicer za vedno končale na odlagališčih (ali pa celo v kraških jamah, ob rekah in v globelih v gozdovih), zberemo, ločimo, očistimo, predelamo in iz njih ponovno naredimo nekaj, kar se nam zdi koristno.

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Oglej si, kako poteka predelava ogromne količine odpadkov. ki jih ljudje pridelamo vsak dan.

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

Film prikazuje dogajanje v nekem francoskem centru za ločevanje odpadkov. Tja tovornjaki vsak dan pripeljejo 150 ton embalaže. Delavci nekatere odpadke med seboj tudi ročno ločujejo.

Kako pridejo odpadki v ločevalnem centru od kraja, kjer jih tovornjaki odvržejo, do delavca?

Preveri

Tako je. In ker vidiš, da delo ni najbolj prijetno, skušaj čim temeljiteje razvrstiti odpadke in prihraniti tem delavcem odvečno delo.

Naprej

Naka. Vklopi možgane, oglej si film, uporabi povezavo in poskusi še enkrat!

Nazaj na ogled filma

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

(DSC06283.jpg)

V filmu lahko vidiš, kako stresejo odpadke s tekočega traku na vibracijsko mizo. Tam ločijo pločevinke in odpadke iz stekla od odpadkov iz plastike. Kaj pa uporabijo za ločevanje železnih delov?

Preveri

Bravo, odlično opazuješ in razmišljaš!

Naprej

Uh, morda vklopiš možgane, da jih bo potegnilo k znanju kot železo k magnetu?

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

Ali si je recikliranje izmislil človek? Besedo recikliranje si je res izmislil človek, saj pred pojavom človeka ni bilo besed. Postopek recikliranja pa si je izmislila kar narava sama.

(gozd.jpg)

Največje recikliranje je recikliranje ogljikovega dioksida (CO2), ki nastaja pri gorenju in dihanju. Človek za življenje potrebuje kisik, ki ga vdihuje, izdihuje pa ogljikov dioksid.

Rastline in oceanski mikroorganizmi potrebujejo ogljikov dioksid kot hrano, ki jo s fotosintezo predelujejo v svoja tkiva, pri tem pa izpuščajo kisik. Oglej si spletno stran.

Katera trditev je pravilna?

Preveri

Odlično, dober začetek! Pa saj to zate sploh ni bilo težko. Najtežje šele prihaja!

Naprej

Uuups, to si se pa gotovo zaklikal. Najbolje, da ta svoj klik recikliraš!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

Naravno recikliranje odpadnega ogljikovega dioksida (CO2) je čudovito delovalo, dokler se ljudje nismo toliko namnožili in razvili, da ustvarimo in izpustimo več dioksida, kot ga narava lahko pogoltne in predela.

(izpuhi.jpg)

Z avtomobili, ladjami in letali, radiatorji, grelniki za toplo vodo in številnimi drugimi pripravicami izpustimo za tretjino več CO2, kot ga narava lahko obdela in reciklira. Izpustimo ga okrog 30 gigaton, 12 gigaton ga predelajo oceani, 8 pa rastline s fotosintezo. Gigatona je milijarda ton, podobno, kot je gigabajt v računalniku milijarda bajtov.

Oglej si zemljevid sveta, na katerem imaš označene države, ki izpuščajo v zrak preveč ogljikovega dioksida (z miško se pomikaj po zemljevidu in izpisala se ti bodo imena držav).

Označi pravilno trditev.

Preveri

Odlično! Očitno dobivajo tvoji možgani dovolj kisika za dobro delovanje:)

Naprej

Eh, žal ne bo prav. Razmisli in poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(smetisce.jpg)

Zakaj snovi recikliramo? Nekdaj so odpadke vozili naravnost na odlagališča. Tam so nastajali kupi in nato prave pravcate gore odpadkov. Zato je številnim odlagališčem zmanjkovalo prostora.

Več kot industrija naredi, več je potem odpadkov. Teh pa ne želi nihče, saj z njimi uničujemo naš planet. Zato moramo zmanjšati količino odpadkov. Kako lahko to naredimo, si oglej na spletni strani za mlade Evropejce.

Označi tri dejanja, s katerimi lahko prispevamo k zmanjševanju odpadkov.

Preveri

Bingo! Tukaj lahko odigraš tudi kakšno igrico in preveriš, kako dobro ti gre recikliranje res od rok.

Naprej

Ne bo prav. Razmisli in uporabi povezavo, potem pa opravi popravni izpit!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(albatros.jpg)

Zakaj moramo odpadke pazljivo ločevati? Oglej si kratek film, v katerem boš spoznal, kako ljudje škodujemo naravnemu okolju, ker izdelujemo in kupujemo preveč, potem pa svoje odpadke nemarno odmetavamo.

V tem kratkem filmu vidiš, kako na enem od oddaljenih otokov na našem planetu več deset tisoč mladih ptičev leži na tleh mrtvih, v njihovem telesu pa so plastični odpadki.

Kdo so ogroženi ptiči iz filma?

Preveri

Odlično. Zdaj pa dvakrat razmisli, preden kupiš novo plastenko − res ne moreš uporabiti kakšne stare ali piti vodo iz pipe, doma skuhanega čaja ali česa podobno zdravega in neškodljivega?

Naprej

Hm. Poglej si še enkrat film na povezavi in poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(DSC06289.jpg)

Že na začetku te učne poti si v filmu videl, da morajo v odlagališčih odpadke skrbno in natančno ločiti na različne vrste. Le tako jih je mogoče reciklirati.

(otok.jpg)

Nekatere odpadke lahko ločujejo stroji, veliko pa jih mora pregledati človek. Če bi kar vse zmetali skupaj, bi dobili nekoristno in neuporabno brozgo, iz katere ne bi bilo mogoče nič narediti.

Oglej si spletno stran. Tam izveš tudi, kaj je ekološki otok. Ali veš, da recikliranje samo enega kilograma papirne embalaže reši eno petino drevesa?

Na spletni strani o ločevanju odpadkov si lahko ogledaš zanimive filmčke in izveš še več o ločevanju odpadkov.

Kako imenujemo prostor, kjer so nameščeni zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov?

To je otok.

Preveri

Odlično! Bi lahko potem rekli, da si ti pravi ekološki otrok?

Naprej

Ups, ne bo prav! Preberi nalogo še enkrat, uporabi povezave in uspelo ti bo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

Simboli za recikliranje Za lažje ločevanje in razlikovanje različnih vrst odpadkov so izdelki opremljeni s simboli. Oglej si najbolj pogoste. Mednje spada tudi zelo pogost Mobiusov simbol.

Mobiusov simbol označuje izdelek, ki je narejen tako, da se ga po koncu življenjske dobe lahko zbira in ponovno uporabi. Vsak krak na oznaki predstavlja del verige, ki je potrebna za recikliranje: zbiranje, predelava v nov izdelek in nakup izdelka iz reciklaže.

Poveži simbole z njihovo razlago.

Embalažo zavrzi na primerno mesto.
Izdelek ima na koncu življenjskega cikla določeno zbiranje in proces recikliranja.
Embalaža izdelka je vključena v sistem SLOPAK za ravnanje z odpadno embalažo, ki se zbira, reciklira ali drugače predela in ponovno uporabi.
(kos.jpg)
(mobius.jpg)
(SLOPAK.jpg)

Preveri

Odlično! Priporočamo, da si ob nakupu pozoren na simbole, saj boš tako videl, ali je izdelek okolju prijazen.

Naprej

Ne drži! Pomagaj si s povezavo na strani.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

Simboli za nevarne snovi Poleg simbolov, ki označujejo okolju prijazen izdelek ali reciklažo, pa je dobro, da poznaš tudi simbole za nevarne snovi. Nekatere od njih lahko morda srečaš tudi doma, na primer med čistili.

Takih izdelkov se skrbno izogibaj, saj so nevarni za človeka in njegovo okolje. S temi izdelki je treba ravnati tako, kot piše v navodilih, pozorni pa moramo biti tudi na to, kako se jih primerno znebimo.

Poveži simbole za nevarne snovi z njihovo razlago.

Dražilna snov, ki draži človeško telo (npr. kihanje, pekoča koža in oči) in je lahko strupena.
Vnetljiva snov, ki se hitro vname, zagori.
Strupena snov, ki vsebuje organizmu zelo škodljive ali smrtne sestavine.
Eksplozivna snov, ki lahko hitro povzroči eksplozijo.
(drazilna.png)
(vnetljiva.png)
(strupena.png)
(eksplozivna.png)

Preveri

Tako je! Zato pazljivo, kadar opaziš simbole za nevarnost.

Naprej

Hej, ne se hecat, ker je to v tem primeru nevarno. Oglej si povezavo, zares dobro zapomni te simbole in hitro ponovi vajo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(DSC06285.jpg) (DSC06286.jpg) (DSC06287.jpg)

Organski odpadki ne spadajo med običajne komunalne odpadke, saj nepredelani škodljivo vplivajo na okolje. Če pa takšne odpadke predelamo, jih kompostiramo, lahko tako pridobimo nove organske snovi – kompost. Oglej si, kaj spada med organske oziroma biološke odpadke.

Sodobna odlagališča odpadkov, kot je to (na slikah) na Ptuju, imajo poseben oddelek za kompostiranje organskih odpadkov. V teh zabojnikih je skrita prava kemijska tovarna, ki nekoristne odpadke iz gospodinjstva predeluje v koristen kompost.

Razen milijona cevi se pravzaprav ničesar ne vidi. Proces spremljajo in vodijo računalniki.

Največ težav pri kompostiranju povzročajo plastične vrečke, ki se še vedno pogosto najdejo med odpadki. Zato ne nagajaj z metanjem vrečk v zabojnike za organske odpadke!

Kaj je kompost? Označi pravilno trditev.

Preveri

Tako je. Kompost lahko na vrtu uporabimo kot gnojilo. Solata nam bo zanj hvaležna in se bo zahvalila z bujnimi širokimi listi.

Naprej

Ufff, a se ti hecaš? Hitro predelaj svoje odpadke v kaj bolj koristnega.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(DSC06278.jpg)

Tovornjak za ekološko zbiranje odpadkov.

Za naše odpadke skrbijo komunalne službe. Te so doma v vsakem večjem kraju. Če jih ne bi bilo, bi se odpadki kopičili pred našim pragom, v kuhinji in na koncu celo v kopalnici.

Oglej si, katera dela še opravljajo komunalne službe.

Katera od dejavnosti ne spada med opravila komunalne službe?

Preveri

Odlično obvladaš, ti res nisi za na odpad!

Naprej

Hej, a spiš?! Se ti je morda zatresla roka in si narobe kliknil? Daj, razmisli in ugani pravo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

Odpadne baterije in akumulatorji

Baterije so sicer majhne, jih je pa veliko. Zato nikar ne misli, da jih lahko kar tako zavržemo.

(baterije.jpg)

Oglej si, zakaj je treba baterije zbirati ločeno.

Akumulator je podoben bateriji, le da ga je mogoče polniti celo do tisočkrat, baterij pa ne − so za enkratno uporabo. Vsak mobilni telefon ima svoj akumulator, iz katerega črpa energijo, kadar ni priključen na omrežje.

Katera trditev drži za odpadne baterije in akumulatorje?

Preveri

Tako je! Kar pogumno naprej, da se bo sklenil krog.

Naprej

Hmmm, vklopi baterije − opsala, prav bi bilo možgane − in jih poveži s svetom.

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

Odpadna elektronska in električna oprema

V elektronskih in električnih napravah je veliko različnih snovi, ki omogočajo njihovo delovanje.

(elektro-odpad.jpg)

Poleg kovinskih povezav so v njih še kondenzatorji in čipi ter še marsikaj.

Za zbiranje teh naprav imamo v Sloveniji posebne prostore, ki jih imenujemo zbirni centri. Oglej si seznam zbirnih mest in poišči, kje je zbirno mesto za tvoj kraj.

Koliko je v Sloveniji zbirnih centrov?

Preveri

Aha. No, približno ravno toliko, kot jih potrebujemo glede na to, kako velika je naša država in koliko nas v njej živi.

Naprej

Uf, pomisli, uporabi glavo in povezavo ter ponovi vajo.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(nevarni-odpadki.jpg)

Oglej si, kako je treba ravnati z nevarnimi odpadki.

Označi dve trditvi, česa ne smemo početi z nevarnimi odpadki.

Preveri

Bravo, res fajn, da ne mečeš nekaj tako nevarnega v navadne smeti!

Naprej

Ojoj, nikar! Malce razmisli in ponovi vajo ter glej, da ne boš kdaj mešal nevarnih odpadkov z navadnimi.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

Imate doma kakšen star mobilni telefon, ki ga nihče več ne uporablja? Recikliraj ga − no, to stori šele potem, če babi ali dedi ali teta ali stric ali katera koli druga oseba zares ne želi podedovati tvojega starega telefona! Ali pa, če je ta zares preminil in si zasluži svoj grob.

(mobilci.jpg)

Preberi, kaj pomeni recikliranje mobilnega telefona.

Oglej si, kam lahko odneseš odslužen mobilni telefon in morda dobiš novega ceneje.

Kaj misliš, kakšen je postopek odkupa rabljenega mobilnega telefona?

Preveri

Voila, bi rekli Francozi. V našem primeru bi to lahko pomenilo nekaj v smislu: Ste videli bistro bučo?

Naprej

Uh, ne se hecat! Hudo narobe, klikni še enkrat, pa ne na isto izbiro!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

(zdravila.jpg)

Na strani ločevanje odpadkov se pouči, katere odpadke je še potrebno ločeno odvreči oziroma jih odnesti v zbirne centre.

Kateri dve vrsti odpadkov je še treba posebej ločevati poleg bioloških odpadkov, nevarnih snovi, plastične in kartonske embalaže, stekla in odpadne elektronike?

Preveri

Obvladaš! Odpadna zdravila spadajo med nevarne odpadke. Odneseš jih lahko tudi v lekarno, za njihovo odstranitev, če niso več uporabna in ne ustrezajo merilom, pa je poskrbljeno s sežigom. Če odvržemo zdravila med navadne komunalne odpadke ali v straniščno školjko, lahko povročimo veliko škodo v naravi. Tako odvržena zdravila vplivajo na razvoj in razmnoževanje (mikro)organizmov, škodljiva pa so tudi za zdravje ljudi.

Naprej

Uf, ne bo prav. Odgovor je preprost in vsebuje gumijasta avtomobilska obuvala ter domačo lekarno.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(voda.jpg)

Ali moraš biti za to, da se ekološko obnašaš in tako rešuješ Zemljo, super junak? Oglej si, kaj priporoča naš robotek RR1.

Označi tri dejanja, s katerimi lahko tudi ti prispevaš k temu, da bo naše okolje bolj čisto in manj zapravljivo.

Preveri

Odlično! Tudi z majhnimi dejanji prispevamo k temu, da bomo lahko še dolgo živeli na našem planetu.

Naprej

Hej, ne se takole hecat v Veseli šoli, da ne bo postala Huda šola! Vklopi svoje nakravžljane možgane in povezavo ter ugani pravo!

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemško, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

Recycling

Match the materials with the products.

metal
paper
glass
plastic
(metal_1.jpg)
(paper_1.png)
(glass_1.jpg)
(plastic.jpg)

Preveri

Excellent! Well done!

Naprej

Sorry, that’s not it! Try again!

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to nemško nalogo, če se učiš nemščino. Če si že rešil angleško nalogo in nemško ne znaš, klikni gumb Naprej.

Naprej

REZYKLIEREN

Ziehe die richtigen Wörter in die richtigen Lücken in den Sätzen.

Metal
Papier
Glass
Plastik
(metal_1.jpg)
(paper_1.png)
(glass_1.jpg)
(plastic.jpg)

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Verscuh noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(zadnja.jpg)

Med naslednjimi trditvami izberi pravilni trditvi.

Preveri

Odlično, si pravi reciklator. Sedaj pa glej, da boš tudi svoje znanje še velikokrat ponovno uporabil in ga tudi kdaj recikliral;) No, hitro, vpiši še svoj naslov za morebitno nagrado!

Naprej

Uuupsss … Poskusi še enkrat, da bo prav!

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi ti več vprašanj, kot je odgovorov? Televizijski program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več!