Zimske olimpijske igre

Zimske olimpijske igre

(e-učna pot)

Avtor: Sabina Tamše

Težavnost: od 4. do 6. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Učni cilji: Od nastanka olimpijskih iger v stari Grčiji do nastanka in poteka ZOI.

(prevc.jpg)

Peter Prevc, odličen smučarski skakalec
Foto: Aleš Fevžer
Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): arhiv MKZ, Shutterstock.

Vroča srca na snegu

»Vroče. Mrzlo. Tvoje.« To je geslo tokratnih, 22. zimskih olimpijskih iger (ZOI). Te potekajo v Sočiju v Rusiji.

Prizorišče tokratnih zimskih olimpijskih iger so izbrali na glasovanju pred sedmimi leti. Kar se zdi zanimiva izbira, saj gre za poletno obmorsko letovišče z vlažnim in vročim podnebjem, od katerega pa so gore oddaljene le 60 kilometrov. Povprečna zimska temperatura je 6 stopinj Celzija, zato se igre v samem Sočiju odvijajo v dvoranah, sicer pa na urejenih prizoriščih v planinah.

Naprej

(maskote.jpg)

Maskote ZOI v Sočiju

Na ZOI 2014 sodeluje 87 držav in okrog 2900 športnikov.

Vsake olimpijske igre imajo svoje maskote, zaščitne znake. Soči ima kar tri: severnega medveda, evropskega kunca in močno ogroženega amurskega (sibirskega) leoparda.

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Preden vstopiš v svet zimskih olimpijskih iger, klikni in si oglej filmček o eni izmed maskot: severnem medvedu.

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(Arktika.svg)

Področje Arktike

Življenje severnega medveda

Rusija, največja država na svetu, prizorišče letošnjih zimskih olimpijskih iger, dežela ognja in ledu, ki obsega kar devet časovnih pasov, je tudi dežela polarnih medvedov in tigrov.

V filmčku je predstavljen delček življenja severnega medveda, imenovanega tudi beli ali polarni medved. Ti živijo tudi v ledenem primežu ruskega arktičnega območja.

Ob katerem morju oziroma oceanu živijo severni medvedi?

Preveri Nazaj na ogled filma

Tako je. Severno ledeno morje imenujemo tudi Arktični ocean. Je najmanjši in najplitvejši ocean na Zemlji.

Naprej

Uh, malce razmisli, v bližini katerega pola (severnega ali južnega?) smo, pa bo vse jasno.

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

(severna_medveda.jpg)

Medvedji mladiči ostanejo pri materi, dokler niso pripravljeni na samostojno življenje.
Foto: Alan D. Wilson, naturespicsonline.com

Nazaj na ogled filma

Samotarske zveri, »kralji Arktike«

Severni medvedi večinoma živijo samotarsko življenje in preživijo večino dneva v iskanju hrane. Dnevno prepotujejo več deset kilometrov. So odlični lovci in plavalci.

Medtem ko mora mama medvedka paziti na svoja mladička in ju čuvati pred medvedjim samcem, ki je zanju nevaren, medvedji samec lovi. Najraje ima tjulnje, ki so hranljiva in kalorična hrana za ustvarjanje podkožne maščobe, s katero medvedi tako uspešno kljubujejo hudemu mrazu Arktike. Medved tjulnja izvoha, tudi če je ta globoko pod snegom ali ledom. Ker so severni medvedje zmeraj na lovu, se ves čas selijo.

Medved je plenilec in spada med zveri. Pomagaj si s povezavo in ugotovi, kam uvrščamo medvede glede na njihovo prehrano.

Preveri

Odlično! Ali veš, da severni medvedi v zadnjih nekaj letih zaradi taljenja ledu izgubljajo svoje življenjsko okolje?

Naprej

Naka. V sili bo medved jedel tudi rastlinsko hrano, torej je ...?

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(Arctic_Sunrise.jpg)

Na fotografiji je ladja gibanja Greenpeace − ledolomilka Arctic Sunrise, ki je na potovanju po svetu opozarjala na prekomeren ribolov ter spodbujala male ribiče in okolju prijazno ribištvo.
Foto: Greenpeace

Ohranimo naravna okolja

Ljudje, predvsem velika mednarodna podjetja in posamezniki, ki skrbijo le za svojo korist, s svojimi posegi v naravo uničujejo okolje in prispevajo k izumrtju živalskih in rastlinskih vrst.

Greenpeace je največja nevladna okoljevarstvena organizacija na svetu, ki se miroljubno bojuje proti uničevanju okolja.

Arktika je ogrožena in severni medved izgublja svoje življenjsko okolje. Toda Arktike in življenja na njej ne ogroža samo taljenje ledu. Oglej si Greenpeacovo stran Rešimo Arktiko in ugotovi, kako človek dodatno ogroža že tako občutljivo okolje in z njim vsa živa bitja okrog severnega tečaja.

Greepeace želi vzpostaviti zaščiteno območje okoli severnega tečaja in s tem preprečiti, da bi:

Preveri

Odlično! Arktika potrebuje zaščito, ker temperatura tam izrazito narašča, taljenje ledu pa je povezano s spremembami okolja in vremenskimi pojavi po vsem svetu. Arktika je kot hladilnik našega planeta − a v nasprotju s tem, ko se nam doma pokvari hladilnik in se to tiče samo naše družine, bo posledice občutil ves planet in z njim vsi, ki ga naseljujemo. Ker v trgovino po novega pač ne moremo iti ...

Naprej

Nikar na pamet! Oglej si Greenpeacovo stran Rešimo Arktiko in poišči DVA pravilna odgovora.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

(soci.jpg)

Soči je letovišče ob Črnem morju

Ohranimo naravno okolje − kaj pa Soči?

Ha, porečeš, ali ni to tema o zimskih olimpijskih igrah?! Je. A se v temi o največjih mednarodnih športnih igrah ne moremo izogniti temu, kar je prav tako povezano z igrami.

Poleg severnega medveda je ogrožena tudi druga maskota iger v Sočiju, sibirski tiger. Teh je zaradi človeških posegov v naravi le še nekaj deset ... Nepremišljen človeški poseg v naravo se je zgodil tudi v Sočiju.

Soči je eden najtoplejših krajev v Rusiji. V državi, ob kateri navadno pomislimo na mraz. V vseh večjih ruskih mestih so temperature pozimi krepko pod ničlo, Soči pa je mesto ob Črnem morju z vlažnim subtropskim podnebjem. Zato je marsikdo podvomil v to izbiro.

ZOI v Sočiju so stale 10-krat več kot katere koli druge igre (ocena je nad 50 milijard)! Popolnoma nepredstavljivo, kajne?

Kaj je glavni pomislek pri izbiri Sočija kot gostitelja ZOI?

Preveri

Res je. Iz posnetkov, ki so kazali gradnjo olimpijskih objektov, je očitno, da so posegi v okolje zastrašujoči: nove ceste v prej neokrnjeni naravi, neverjetno veliko smeti, za katere ni nihče poskrbel, onesnažene reke in morje, uničevanje redkih dreves. Toda bodimo pošteni: izgradnja prizorišča OI je vedno hud udarec za okolje, ne le v primeru Sočija.

Naprej

Naka! Razmisli: če bi bilo treba v Portorožu oziroma v njegovi bližini zgraditi skakalnico, progo za Zlato lisico, drsališče in bob stezo, olimpijsko vas za deset tisoč ljudi itn., bi to vplivalo predvsem na − KAJ?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(olimpija.jpg)

Olimpija, prizorišče grških olimpijskih iger
Vir: Wikipedija

Olimpijske igre: sodobne vsake štiri leta drugje, nekdaj pa vedno v Olimpiji

Ha, si misliš zdaj, ampak saj vsake štiri leta nekje gradijo olimpijske objekte, kar je vedno poseg v okolje. Res je, točka zate! Zato bi se zdelo še najbolj smiselno, da bi bile poletne OI vedno v istem kraju in podobno zimske OI (ampak v drugem, bolj zimskem kraju, očitno), saj ne bi bilo treba vsake štiri leta graditi novih dvoran, olimpijske vasi ...

Nekdaj so olimpijske igre vedno potekale v istem kraju − v Olimpiji, ki leži na polotoku Peloponez v Grčiji. Zato se vrnimo nazaj, na sam začetek.

Od začetkov olimpijskih iger so minila že skoraj tri tisočletja. Kakšni sta bili videti stara Grčija in Olimpija takrat, si lahko ogledaš v tem ljubiteljskem posnetku. Stara Grčija je bila zelo napredna in pomembna dežela, v kateri so ustvarjali veliki matematiki, astronomi, filozofi, zdravniki in umetniki. V polisih, grških državicah, so uvedli prvo demokracijo.

Kaj je demokracija?

Preveri

Bravo, ideja o vladavini ljudstva res izvira iz stare Grčije. Demokracija je v stari Grčiji vsem odraslim moškim državljanom omogočila, da izbirajo svoje voditelje, toda ženske in sužnji niso imeli popolnoma nobenih pravic ...

Naprej

Naka. Pomagaj si s to povezavo, pa bo šlo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(Pelops_1.png)

Polotok Peloponez je ime najverjetneje dobil po Pelopsu, grškem mitološkem junaku. Ta naj bi bil po nekaterih virih tudi ustanovitelj olimpijskih iger.

(tek.jpg)

Tek, upodobljen na starogrški amfori.

Stare olimpijske igre − čas brez vojne, čas miru, ljubezni in slave

Grki so olimpijske igre posvetili Zevsu, najvišjemu olimpskemu bogu. Če obvladaš angleščino, si lahko več o začetkih olimpijskih iger ogledaš v zanimivem animiranem posnetku na spletni strani olimpijskega gibanja.

Olimpijske igre so prirejali od 8. stoletja pred našim štetjem do 4. stoletja našega štetja. Potekale so vsaka štiri leta. Obdobju, ki je minilo med igrami, so rekli olimpijada.

Na igrah so nastopali predstavniki številnih državic in kraljestev stare Grčije, ki so merili moči v teku, peteroboju (skakanje, met diska in kopja, rokoborba, tek), boksu, rokoborbi in konjeniških dirkah. Tedaj so se morale vojne za tri mesece ustaviti in vse oči so bile uprte v Olimpijo, kjer so igre potekale.

Pomagaj si s povezavo in ugotovi, katera je najverjetneje bila najstarejša olimpijska disciplina.

Preveri

Odlično! Človek je najprej tekel zato, da bi preživel (beri: da je lahko hitro kaj ujel oziroma še hitreje zbežal pred nevarnostjo), kmalu pa je tek postal tudi dokaz moči in vzdržljivosti. Najstarejši zapis o tekaški progi je iz Egipta, star je približno 4000 let: egipčanski kralji so morali dobro teči, saj so s tem dokazali, da so dobro pripravljeni za vladanje svojemu narodu.

Naprej

Ne. Gre za način premikanja, kadar te nekdo lovi;) No, bo šlo?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(zmagovalec.jpg)

Nike, boginja zmage, bo okronala zmagovalca z oljčnim vencem.

Pomembna je bila zmaga

Danes je med temeljnimi načeli misel, da je pomembno sodelovati, tudi če nisi najboljši, a v časih stare Grčije je štela samo zmaga.

Na OI so lahko tekmovali le svobodni in nekaznovani Grki. Ženske niso smele iger niti spremljati, saj bi jih vrgli v prepad, če bi jih dobili na igrah, vstop je bil prepovedan tudi sužnjem.

In plačilo? Zmagovalce so skoraj po božje častili, bili so oproščeni davkov, opevali so jih in jim postavljali kipe.

Poraz je bil huda sramota za tekmovalca in njegovo državo. Če je kdo na igrah goljufal, ga je doletela huda kazen − športniki goljufivci so morali kupiti bronaste kipe Zevsa in vanje vklesati misli, v katerih so obžalovali svoje dejanje in se pokesali. Kipi so bili nato postavljeni na ogled na poti na stadion in guljufivci vsem znani ...

Pomagaj si s spletno stranjo in ugotovi, zakaj se igre imenujejo olimpijske igre.

Preveri

Tako je. Bogove z Olimpa navadno označujemo kot olimpske bogove, vladal pa jim je Zeus.

Naprej

Naka, vklopi možgane in pokliči na pomoč Ateno, boginjo modrosti z Olimpa, pa bo šlo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(aristotel.jpg)

Starogrški filozof Aristotel je bil učitelj Aleksandra Velikega. Na mnoga vprašanja dvorjanov je odgovarjal preprosto: »Ne vem.« »Pa zakaj vas potem kralj plačuje, če sploh nič ne veste?« so ga vprašali. »Kralj me plačuje samo za tisto, kar vem,« je odgovoril Aristotel. »Če bi me plačeval tudi za tisto, česar ne vem, cela njegova zakladnica ne bi bila dovolj.«

Zgodovinska lekcija I.

Stara Grčija je civilizacija (beseda izhaja iz latinske besede civitas – mesto in pomeni skupino ljudi, ki živijo skupaj), ki je zaznamovala ves zahodni svet in tudi življenje, kot ga živimo danes. Evropa ji ogromno dolguje na vseh področjih.

Starogrška civilizacija je začela slabeti po peloponeških vojnah.

Kako z eno besedo imenujemo obdobje, v katerem se je razcvetela kultura stare Grčije (in zatem kultura starega Rima)?

Preveri

Pravi zgodovinski duh, odlično! Zdaj pa novim zmagam naproti ...

Naprej

Khm. Povezava včasih pomaga, da uganeš pravi odgovor …

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

Pitagora na antičnem kovancu

(pitagora.jpg)

Pitagora, sloviti starogrški filozof in matematik, naj bi življenje primerjal z olimpijskimi igrami: »Življenje je kot olimpijske igre. Nekateri postavljajo stojnice in mislijo samo na dobiček, drugi si prizadevajo za slavo v borbi, preostali pa so samo gledalci.«

Zgodovinska lekcija II.

Po rimski zasedbi Grčije v 2. stoletju pr. n. št se je začel vzpon starega Rima.Toda bolj kot športnega duha so Rimljani cenili predstavo, »šov«. Zato so bile najbolj priljubljene gladiatorske igre. Na njih so tekmovali nesvobodni ljudje, sužnji in poklicni gladiatorji. Vzdušje ob gladiatorskih bojih lahko podoživiš ob tem posnetku iz filma Gladiator.

S prodorom krščanstva so olimpijske igre ukinili. V 4. stoletju našega štetja je rimski cesar Teodozij prepovedal vsa poganska čaščenja, med njimi tudi olimpijske igre, ki so izvirale iz čaščenja več bogov. Krščanstvo pa časti le enega boga in poveličuje le duha (Grki so častili tudi telo). Več o bistvu krščanstva lahko izveš na tej povezavi.

S tem je nastopilo mračno obdobje za šport.

Omenili smo poganska čaščenja. Kaj pomeni beseda pogan?

Preveri

Obvladaš, klanjamo se! Če bi bil pogan, bi se za svojo modrost zahvalil najvišjemu slovanskemu bogu Triglavu;)

Naprej

Naka, preberi še enkrat in si pomagaj s povezavo, pa bo šlo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(pierredecoubertin.jpg)

Začetnik modernih olimpijskih iger, baron Pierre de Coubertin

Oživitev olimpijskih iger

Olimpijske igre so v 18. in 19. stoletju skušali oživiti v Franciji ter Angliji, predvsem v obliki športnih festivalov, ki so se jih večinoma udeleževali le bogataši.

Leta 1884 je francoski baron Pierre de Coubertin prišel na zamisel, da bi olimpijske igre ponovno organiziral.

Ustanovil je Mednarodni olimpijski komite (MOK, angl. International Olympic Committee oz. IOC). Ta komite je najpomembnejši organ današnjega olimpijskega gibanja. Vsaka od držav udeleženk olimpijskih iger ima svoj nacionalni olimpijski komite, slovenski deluje na tej povezavi.

Poveži, da bo prav.

Olimpija
cesar Teodozij
baron Pierre de Coubertin
MOK
prvotno prizorišče olimpijskih iger v stari Grčiji
avtor prepovedi olimpijskih iger
začetnik modernih olimpijskih iger
mednarodni olimpijski komite, ki odloča o olimpijskih igrah

Preveri

Odlično, šibaj naprej!

Naprej

Uf, sedi, cvek! Takojci vklopi možgane in opravi svojo nalogo pravilno!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(pariz_1900.jpg)

Pariz je gostil olimpijske igre na začetku 20. stoletja

Leto 1896, Atene ‒ prve moderne olimpijske igre

Prve moderne olimpijske igre so se odvijale leta 1896 v Atenah. Na strani olimpijskega gibanja si lahko ogledaš fotografije in filmček o teh igrah.

Antičnih igram so bile podobne v tem, da so nastopali samo moški, ki so tekmovali v devetih športnih panogah: atletiki, tenisu, sabljanju, dviganju uteži, kolesarstvu, rokoborbi, streljanju, plavanju in gimnastiki.

Na igrah je sodelovalo 14 držav in 241 športnikov. V primerjavi z današnjimi, na katerih sodeluje več kot 200 držav z več kot 10.000 športniki, se zdi številka majhna. Za konec 19. stoletja in prvi poskus obuditve olimpijskih iger pa je bil to uspeh, saj so bili prvič združeni športniki z vsega sveta.

Oglej si povezavo in ugotovi, kdaj so na olimpijskih igrah prvič nastopale ženske.

Preveri

Tako je, odlično napreduješ!

Naprej

Nikar se ne hecaj v Veseli šoli. Ženske so nastopile na drugih OI moderne dobe. Kje in kdaj je bilo to?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(olimpijskechamonix_plakat_1924.jpg)

Plakat za zimske igre v Chamonixu

Prve zimske olimpijske igre

Ker so bile prve moderne olimpijske igre namenjene v glavnem športom, ki so se odvijali v toplejših dneh, so sčasoma poleg poletnih uvedli še zimske olimpijske igre. Zanimivo je, da sta bila umetnostno drsanje in hokej na ledu sprva del poletnih iger, a je bilo sredi poletja zelo težko pripraviti drsališče …

Prve zimske olimpijske igre so bile leta 1924 v alpskem letovišču Chamonix. Nekaj utrinkov si lahko ogledaš na povezavi.

Prve zimske igre so trajale 11 dni. V kateri državi je Chamonix, prizorišče prvih ZOI?

Preveri

Tako je, Chamonix je tudi danes priljubljeno zimsko središče v francoskih Alpah.

Naprej

Ajoj, napačna država! To je bilo v francoskih Alpah. No, bo šlo?

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(Finn_ski_troops.jpg)

Biatlon? Ne, finska smučarska patrulja leži v snegu na preži za okupatorskimi ruskimi četami (januar 1940).
Vir: Wikipedija

Predhodnica ZOI so bile nordijske igre

Zgled za zimske olimpijske igre so bile tako imenovane nordijske igre, na začetku 20. stoletja edino mednarodno tekmovanje v zimskih športih. Potekalo je na Švedskem in izjemoma tudi na Norveškem.

Nordijske igre so korak za korakom privedle do zimskih olimpijskih iger.

Na prvih ZOI se je pomerilo 250 športnikov iz 16 držav. Tekmovali so v devetih športnih panogah: bob, curling, umetnostno drsanje, hokej na ledu, smučarski tek, smučarski skoki, kombinacija, hitrostno drsanje in »vojaška patrulja«.

Predhodnica katerega olimpijskega zimskega športa je »vojaška patrulja«?

Preveri

Seveda! Biatlon je zimski šport z izrazito lovskimi koreninami: na Norveškem že tisočletja lovijo na smučeh …

Naprej

Uf. Razmisli, če je nekaj povezano z vojsko, bodo športni pripomoček verjetno tudi puške. In nikar se ne zatipkaj!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(Isabelle_Delobel_%26_Olivier_Schoenfelder_EX_Lift_-_2007_Europeans.jpg)

Nekdaj odlična umetnostna drsalca Isabelle Delobel in Olivier Schoenfelder
Vir: Wikipedija

Selitve ZOI

Ker so bile prve zimske olimpijske igre (ZOI) uspešne, so nordijske igre utonile v pozabo. ZOI so iz Chamonixa leta 1928 romale v počitniško središče St. Moritz, leta 1932 v ameriški Lake Placid in 1936 v nemški Garmisch-Partenkirchen.

Nato je izmenjavanje na štiri leta prekinila druga svetovna vojna.

Igre so se nadaljevale leta 1948 v St. Moritzu in se nato dolga leta odvijale v Evropi in občasno v Združenih državah. Šele leta 1972 so se preselile iz zahodnega sveta v japonski Saporo. Kratek pregled zgodovine ZOI si lahko ogledaš na povezavi.

Kdaj je širom sveta strašila druga svetovna vojna?

Preveri

Obvladaš, pravi športno-zgodovinski duh, čestitamo!

Naprej

Naka! Če ne gre, si pomagaj s povezavo.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(jurefranko2.jpg)

Alpski smučar Jure Franko je na 14. olimpijskih igrah v Sarajevu leta 1984 osvojil srebrno olimpijsko kolajno v veleslalomu. To je bilo prvo odličje z zimskih olimpijskih iger, ki ga je dobila Jugoslavija (in v okviru te Slovenija). Navdušenje je bilo nepopisno.

Slovenski uspehi na ZOI

Čeprav so zimske igre po obsegu manjše, so za Slovence zanimivejše od poletnih, saj smo smučarski narod. Starejši generaciji Slovencev so v živem spominu ostale igre leta 1984 v bosanskem Sarajevu. To so bile edine olimpijske igre, ki jih je priredila nekdanja skupna država Jugoslavija, in edine OI na Balkanu. Slovenski smučar Jure Franko je na njih osvojil srebro v veleslalomu, kar je bila prva slovenska kolajna na ZOI. Oglej si kratek prispevek o tem zmagoslavju.

Slovenija v zimskih športih na olimpijskih igrah še nima zlate medalje. Doslej smo kot samostojna država osvojili enajst odličij. Najbolj je odmevalo junaštvo Petre Majdič, vodje letošnje odprave olimpijcev v Sočiju, ko je na ZOI 2010 v Vancouvru hudo poškodovana osvojila bron v smučarskih tekih. V tem kanadskem mestu je bila zelo uspešna tudi Tina Maze s srebrnima kolajnama v veleslalomu in superveleslalomu.

Zdaj že držimo pesti za Tino in vse naše športnike ‒ deskarje, skakalce, hokejiste ... ‒ v Rusiji, deželi snega, od koder prihaja tudi mladi junak Peter, ki se sooči z volkom in ‒ ga poznaš?

Na katerih ZOI je Slovenija prvič nastopila kot samostojna država?

Preveri

Res je, na naslednjih igrah v Lillehammerju pa je Slovenija prvič kot samostojna država osvojila tudi kolajne: Alenka Dovžan, bron, alpsko smučanje – kombinacija; Katja Koren, bron, slalom; Jure Košir, bron, slalom.

Naprej

Hm. Poudarek je na samostojna država. No, bo zdaj šlo?

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

(para_OI.jpg)

Olena Lurkovska, paraolimpijska tekmovalka na smučeh na ZOI 2010
Vir: Wikipedija

Vsake štiri leta … na vsaki dve leti

Ko so se ZOI dokončno uveljavile, se je zgodil prelom s tradicijo, da se zimske olimpijske igre odvijajo istega leta kot poletne. Igre leta 1992 v francoskem Albertvillu so bile zadnje, ki so se odvile sočasno s poletnimi. Naslednje ZOI so priredili že čez dve leti, leta 1994, v norveškem Lillehammerju. Od tedaj se zimske in poletne olimpijske igre izmenjavajo na dve leti.

Oglej si, v katerih panogah tekmujejo tekmovalci na ZOI.

Hkrati z olimpijskimi igrami (poletnimi in zimskimi) potekajo tudi paraolimpijske igre. Začetnik teh je bil angleški zdravnik Sir Ludwig Guttmann, ki je želel olajšati okrevanje vojnih invalidov iz druge svetovne vojne. Leta 1948 je organiziral športno tekmovanje med bolnišnicami. Tekmovanje je potekalo sočasno z olimpijskimi igrami, ki so bile tistega leta v Londonu, potem pa je potekalo vsako leto.

Na paraolimpijske igre leta 1960 v Rimu je prišlo 400 športnikov. To tekmovanje šteje za prve paraolimpijske igre.

Oglej si povezavo o športnikih invalidih z ZOI 2010 v Vancouvru, ki vsak dan znova dokazujejo, da lahko dosežeš, kar si želiš, če se dovolj trudiš! Naše paraolimpijce pa lahko spremljaš na tej povezavi.

Kaj so paraolimpijske igre?

Preveri

Odlično ti gre, še malo, pa bo zmaga tvoja!

Naprej

Uf! Razmisli, o čem pa razpravljamo pred zastavljenim vprašanjem?

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(ogenj_ceremonija.jpg)

Nekaj mesecev pred začetkom iger v grški Olimpiji prižgejo olimpijski ogenj. To temelji na starih grških obredih: v svečenico oblečena igralka prižge baklo, nato ogenj s svoje bakle prenese na baklo prvega nosilca, ki jo odnese do naslednjega. Tako olimpijska štafeta prenese ogenj vse do prizorišča OI.
Foto: LOCOG

Olimpijski simboli

Začetnik modernih OI, Pierre de Coubertin, je ideal olimpijskih iger izrazil v misli: »Na olimpijskih igrah ni najpomembnejša stvar zmaga, ampak sodelovanje, tako kot v življenju ni najpomembnejša stvar zmagoslavje, ampak prizadevanje. Ni bistveno premagati druge, bistveno je pošteno tekmovati.«

Med nepošteno igro spada doping. To je jemanje nedovoljenih poživil – prepovedanih snovi, ki povečajo sposobnosti športnikov in s tem omogočijo boljše rezultate. Doping je v nasprotju z olimpijskim duhom. Treba se je pač pošteno boriti!

Oglej si predstavitev olimpijskih simbolov. Poveži nekatere teh simbolov, da bo prav.

Citius, Altius, Fortius
olimpijski krogi
olimpijska prisega
uradno olimpijsko geslo: Hitreje, više, močneje
pet med seboj povezanih barvnih krogov predstavlja pet med seboj povezanih celin
prisega udežencev, da se bodo pošteno borili in viteško tekmovali

Preveri

Odlično! OI imajo tudi svojo olimpijsko himno, ki jo lahko poslušaš tukaj.

Naprej

Naka naka, če s sklepanjem ne gre, si pomagaj s povezavo.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

(charles.jpg)

Dobitnik prve zlate olimpijske medalje na ZOI v Chamonixu, Charles Jewtraw
Vir: Wikipedia

Olympic Games

Match the symbol of the Olympic Games with its description.

Olympic Flag
Olympic Rings
Olympic Flame
Olympic medal

Preveri

Congratulations! :)

Naprej

Sorry, that’s not it. Try again.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

(St._Moritz_Winterolympiade.jpg)

Hokejisti leta 1928 na ZOI v St. Moritzu

Olympische Spiele

Verbinde das Symbol der Olympischen Spiele mit seiner Beschreibung.

Olympische Flagge
Olympische Ringe
Olympische Flamme
Olympische Medaille

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Versuch noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(chamonix3.jpg)

Drsalke iz različnih držav na olimpijskih igrah v Chamonixu

(tina-2012.jpg)

Lani nepremagljiva Tina Maze v akciji
Foto: Aleš Fevžer

Srečanje ljudi iz skoraj vseh držav sveta

Na OI sodelujejo športniki iz skoraj vseh držav sveta. Cilj olimpijskega duha je dobro znan in si zasluži, da ga spoštujemo, pa naj se okrog iger kuhajo še tako vroče kaše – je prizadevanje, da bi povezali vse ljudi sveta, da bi odpravili politična nesoglasja in predsodke med ljudmi, ki temeljijo na rasnem razlikovanju, na spolu, na državljanstvu.

OI zagovarjajo tisto, kar bi nas moralo voditi tudi v vsakdanjem življenju: poštena igra je največja vrlina. Zmaga ni veliko vredna, če ni prislužena na pošten način. In nihče ne more ves čas samo zmagovati. Je že tako, da se tudi na zmotah in napakah učimo, če želimo iti naprej.

Kaj ne spada na olimpijske igre?

Preveri

Tako je, čista zmaga! Obvladaš duha olimpijskih iger. Naj te spremlja še naprej!

Naprej

Naka. Klikni TRI možnosti, ki nimajo nič skupnega z olimpijskimi igrami. Zagotovo veš, kaj ne spada zraven, kajne?

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi ti več vprašanj, kot je odgovorov? Televizijski program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več!

Plus PIL