Stara Kitajska

Stara Kitajska

(e-učna pot)

Avtor: Vita Stankovič in Sabina Tamše

Težavnost: od 4. do 6. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

(Yin_in_Yang.jpg)

Kitajci so se že v davni preteklosti ukvarjali s kozmologijo. Verjeli so v naravne sile, kot sta yin in yang. Yin predstavlja noč, hladno in temno, yang pa dan, toplo in svetlo.

Made in China?

Kitajska je veliko več kot samo država s poceni izdelki, v kateri živi veliko ljudi. Je ena najstarejših držav, ki je še danes poimenovana z imenom, ki ga je imela že pred 2000 leti.

Kot velika in mogočna država je obstajala že v času, ko so bile v antični Grčiji le majhne mestne državice, okoli leta nič pa je bila enako močna kot takratni super imperij Rim!

Naprej

(zmaji.jpg)

Zmaji so v kitajski kulturi znamenje dobrega in prinašajo srečo.

V Evropi šele zdaj spoznavamo dosežke in veličino stare Kitajske.

Poglejmo, zakaj je kitajska kultura ena najpomembnejših starodavnih kultur in kaj vse smo na Zahodu pridobili ravno iz Kitajske.

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Pridi, odpotovala bova na drugo celino in daleč nazaj v preteklost dežele s kitajskim poimenovanjem Zhongguo (izg. Džungguo), kar pomeni "središčno cesarstvo".

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(kitajska.jpg)

Takole se s kitajskimi pismenkami zapiše Kitajska.

Nazaj na ogled filma

V filmu spoznaš prvega kitajskega cesarja, ki je združil celotno ozemlje takratne Kitajske, in začetnika dinastije Qin (izg. Čin).

V slovenščini rečemo deželi Kitajska, v angleščini China, v nemščini China, v francoščini Chine, v španščini (la) China ...

Odkod izvirajo poimenovanja dežele v naštetih tujih jezikih?

Preveri

Seveda. Prvi kitajski cesar je bil pravi junak. Slovensko ime za Kitajsko pa naj bi po nekaterih razlagah bila izpeljanka iz imena za nomadsko pleme Kitanov. Ti so v 10. stol. vladali celotnemu severu Kitajske in celo ustanovili svojo dinastijo.

Naprej

Uf, slab začetek. Če je bila prva dinastija Qin (beri Čin), potem je vse drugo precej logično, kajne?

Nazaj na ogled filma

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

(Qinshihuang.jpg)

Prvi kitajski cesar

V odlomku iz Časovnega kompasa je bilo prikazano, da je moral biti cesar dostojanstvena oseba in obvladovati svoje misli in čustva. Ker pa je imel kot vladar, polbog, neomejeno moč, je bil tudi neke vrste tiran.

Pomagaj si s slovarjem sopomenk ali s Slovarjem slovenskega knjižnega jezika in označi tri besede, ki prav tako pomenijo tirana.

Preveri

Znaš za pet! Ampak nikar ne bodi nič od tega;)

Naprej

Hm. Tri so takšne, ki pomenijo isto. Oglej si povezavo na slovarja in izberi prave.

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(china_map.png)

Ozemlje današnje Kitajske. Vir: Wikipedia.

Kitajska je zelo velika dežela, kjer živi več kot milijarda ljudi. Danes je znana po poceni izdelkih, prenaseljenosti in onesnaženosti.

Vendar pa je bila Kitajska v starih časih čisto drugačna, kot je zdaj.

Katera izmed trditev je pravilna?

Preveri

Je bilo otročje lahko, kajne? Kaj čakaš, naprej!

Naprej

O ne, a razsaja kakšen hud "ne-morem-razmišljati" virus naokrog? Hitro uporabi tisto sivo gmoto v glavci, razmisli, pa bo zagotovo šlo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

(Qin-Shi-Huangdi.jpg)

Qin Shi Huangdi

Prvi kitajski cesar Qin Shi Huangdi je pod svojim okriljem združil celotno kitajsko ozemlje v en velik imperij.

Poskrbel je tudi, da so vsi v cesarstvu uporabljali enoten denar, pisavo in koledar.

Tukaj lahko poslušaš posnetek o njem, naslovljen Prvi azijski tiger.

Kako je bil še imenovan ta cesar?

Preveri

Zelena luč za rumenega cesarja, bravo!

Naprej

Naka, ne bo prav. Njegova barva je barva sonca ...

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(terakota.jpg)

Vojska glinenih vojščakov. Vir: arhiv MKZ.

Rumeni cesar je bil eden največjih cesarjev v kitajski zgodovini. Premagal je svojega nasprotnika Hana – kako je bila videti takratna kitajska vojska, si lahko ogledaš v tem kratkem odlomku.

Preden je cesar umrl, je dal izdelati prav posebno vojsko več tisoč glinenih vojščakov. Vsak od glinenih vojščakov je imel posebej izdelan obraz, vsak je bil drugačen.

Kaj so glineni vojščaki?

Preveri

Seveda! Prvi cesar si je tako zagotovil, da ne bo sam v onostranstvu. Hm, verjameš v to?

Naprej

Se malce hecaš, kajne? Ali pa te ni tako strah življenja po smrti, kot je bilo prvega kitajskega cesarja? Ta je dal vojščake iz gline izdelati za spremstvo in zaščito v posmrtnem življenju ... No, bo zdaj šlo?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(zid.jpg)

Ta zid predstavlja najmogočnejše delo človeških rok na svetu. Vir: Shutterstock.

Na sliki si oglej zid, ki so ga Kitajci začeli graditi že v 3. stol. pr. n. št., da bi se ubranili pred vdori nomadskih plemen s severa.

Kako se imenuje ta zid, ki je dolga stoletja varoval Kitajce pred sovražnimi vpadi?

Imenuje se .

Preveri

Tako preprosto, ja. Čeprav so nekaj časa mislili, da je to edino človeško delo, ki ga lahko vidimo s prostim očesom iz vesolja, so potem ugotovili, da to vendar ne drži. Zidu ni mogoče razločiti, ker je povsem zlit z okolico, saj je zgrajen iz naravnih materialov. Res pa se vidi na radarski sliki ...

Naprej

Ufff, ne bo prav. Ni pa težko, to je zid na Kitajskem. Iz Kitajske naredi pridevnik in mu dodaj zid, pa bo! In seveda pazi na veliko začetnico, to je lastno ime.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(zid_2.jpg)

Veliki kitajski zid je danes zelo obiskana turistična znamenitost. Vir: arhiv MK.

Veliki kitajski zid je eden največjih gradbenih podvigov na svetu. Gradili so ga skoraj 2000 let. Med njegovo gradnjo je umrlo na tisoče sužnjev, ki so jih zazidali kar v zid. Na več kot 8000 (!) kilometrih zidu stoji tudi okoli 25.000 stražnih stolpov.

Zid je imel poleg obrambne še drugo vlogo: po njem je bilo mogoče varno potovati z enega konca cesarstva na drugega. Morebitni osvajalci ali čisto navadni "cestni" razbojniki zidu niso mogli kar tako preplezati.

Kako visok je kitajski zid?

Preveri

Tako je. Le pomisli, kako neverjeten dosežek je ta zid, ki prečka razgibano kitajsko pokrajino. In kakšno pokopališče mrtvih delavcev ... Zid je zdaj sicer na Unescovem seznamu svetovne dediščine, vendar je v zelo slabem stanju in propada.

Naprej

Mnja. Povprečna višina zidu je več kot par in manj kot ducat. No?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(kitajski_rokopis.jpg)

Primer kitajskega rokopisa

Današnja kitajska pisava je zelo obsežna in vsebuje več kot 30.000 pismenk.

Kitajske pismenke so se postopoma razvile iz pomenskih sličic. Spodaj je prikazan razvoj pismenke, ki pomeni drevo.

(piktogrami.gif)

Kako imenujemo takšne pomenske sličice?

Preveri

Čestitke! Beseda piktogram je sestavljena iz latinske besede pictus = narisan in grške besede γράμμα [gramma] = zapis. Razumeš?;)

Naprej

Hm. Hieroglif je vrsta piktograma, uporabljali so jih Egipčani. Runa je pisni znak najstarejše pisave germanskih plemen, uporabljali so jih tudi Vikingi. Pravilni odgovor je tretja od teh možnosti. Bo šlo?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

(fzhuwen_opera.jpg)

Tudi poslikava obraza je kitajska tradicionalna umetnost. Vsi nastopajoči v kitajski operi imajo poslikane obraze - vsak igralec se mora znati sam poslikati.

Ker vaja dela mojstra, če mojster dela vajo, se lahko s slikami in pismenkami poigraš tudi na spletni strani v angleščini: če dobro opazuješ, ti bo šlo izvrstno! Igra se imenuje The Symbols Game.

Zdaj si že strokovnjak za kitajsko pisavo in lahko povežeš spodnja piktograma s pravimi pismenkami.

Preveri

Strokovnjak brez primere, naše spoštovanje! Seveda napreduješ v naslednjo polovico ...

Naprej

Hehe, nikakor ne. Prosimo, da na kratko vklopiš možgane in primerjaš podobi na levi s pismenkama na desni. Podobnosti preverjeno obstajajo:)

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(Confucius.jpg)

Najbolj znan kitajski filozof Konfucij je učil, da je treba v življenju delati dobro in biti spoštljiv do prednikov in starejših.

Konfucij je bil veliki mislec stare Kitajske (6. in 5. stol. pr. n. št.). Želel je mir, harmonijo in učil spoštovanja nadrejenih in starejših. Kitajci so njegov nauk ohranjali skozi stoletja. Oglej si nekaj misli tega najbolj znanega kitajskega filozofa.

Med njimi je tudi ta koristna misel: "Ko se priključiš drugim, ne zavrzi svojega mnenja." Ali razumeš, kaj to pomeni?

Katera izmed spodnjih trditev o konfucijanski filozofiji drži?

Preveri

To je bilo pa čisto v konfucijanskem slogu. Pametni ljudje imajo v kitajski kulturi največji ugled!

Naprej

Lepo te prosim! Vojna je za Konfucija največji greh, kung fu pa je borilni šport, za katerega se odloči vsak posameznik sam. Kam pa so odplavale tvoje misli?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(ognjemet1.jpg)

Za praznovanja so že v srednjem veku uporabljali petarde s smodnikom, ki naj bi preganjale zle duhove.

(papirni_zmaj.jpg)

Tudi zmaji za spuščanje so kitajski izum.

(prvoten_kompas.jpg)

Takole je bil videti kompas na začetku.

Stari Kitajci so bili tudi zelo napredni znanstveniki, ki so se ukvarjali z matematiko, astrologijo in kemijo.

Izumili so mnogo stvari, ki jih še danes uporabljamo, med drugim tudi vodne zapornice in namakalne sisteme. Bili so dobri v plovbi, izdelovali so prvovrstne bojne ladje.

Med pomembnimi kitajskimi izumi so smodnik, papir, tisk, pa tudi toaletni papir, porcelan in svila. Svila se je včasih tako dobro prodajala, da je bila njena vrednost enaka vrednosti zlata. Kitajci so izumili tudi vžigalice in dežnik, papirne zmaje ... Če razumeš angleško, si lahko prebereš več o pomembnih kitajskih izumih preteklosti.

Kateri kitajski izum pa je pomorščakom zelo olajšal potovanje po odprtem morju in jim pomagal pri orientaciji, tudi kadar ni bilo zvezd niti kopnega na obzorju?

Preveri

Bravo! S kompasom je postala plovba bolj obvladljiva, kar se je pokazalo v številnih pomorskih odpravah in osvajanju sveta. Po nekaterih navedbah naj bi Kitajci obiskovali obale zahodne Amerike že pred tisočletjem, pomorske stike pa naj bi imeli tudi z egipčanskimi faraoni.

Naprej

Ups, odgovor je tako namagneten, da kar sam vleče k pravi izbiri! To je k.....

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(Marco_Polo.jpg)

Leta 1269 je na pot v Azijo odrinil beneški trgovec, ki je potem na Kitajskem preživel kar 17 let.

Kitajska kultura in zgodovina sta bili dolgo časa za Evropejce popolnoma neznani. Eden izmed prvih tujcev na Kitajskem je bil italijanski pomorščak, ki je iz Benetk tja odplul v 13. stoletju.

Svoja opazovanja z dolgoletnega popotovanja po Kitajski je opisal v dnevniku in s tem postal eden prvih ljudi, ki je eksotični kitajski svet predstavil prebivalcem Evrope.

Kako je bilo ime temu raziskovalcu?

Preveri

Kapo dol! To je pravi zgodovin(ar)ski duh.

Naprej

Naka! Pomagaj si s povezavo, pa bo šlo.

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(Genghis_Khan.jpg)

Eden najbolj krvoločnih in krutih kitajskih vladarjev je bil veliki osvajalec Džingiskan.

V času, ko je Kitajsko obiskal tudi Marco Polo, so tam vladali Mongoli. Poglavar mongolske vojske je bil veliki osvajalec Džingiskan, ki je bil zelo sposoben vojak, pa tudi zelo krut človek. Ni bil Kitajec, ampak Mongol, ki si je po dolgih letih vojaških pohodov podjarmil celotno Kitajsko in skoraj vso Evroazijo.

V spletni enciklopediji izveš več informacij o Džingiskanu.

Džingiskanov vnuk je postal prvi cesar kitajske dinastije Yuan (izg. Juan). Mongoli so bili za Kitajce barbarsko ljudstvo brez manir. Niso se umivali, živeli so v šotorih in jedli kar z rokami. Bili so zelo kruti, ljudi so trpinčili in mučili. Njihovi osvajalski pohodi so bili izjemno uspešni − dinastija Yuan si je lastila največje ozemlje v svetovni zgodovini, celo rimski imperij je bil po obsegu manjši!

Kako se je imenoval Džingiskanov vnuk, začetnik dinastije Yuan?

Preveri

Bravo, osvajanja novih ozemelj ti gredo dobro od rok!

Naprej

Naka, ni bil prvi kitajski cesar Qin, še manj pa Slovenec Črtomir. Bo šlo?

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(silk-road-map-china.jpg)

Zemljevid Svilene poti. Vir: Wikipedia.

Svilena pot je bila včasih najpomembnejša trgovinska pot med Kitajsko in Evropo. Po njej so potovale karavane trgovcev, ki so na Kitajsko prinašali najrazličnejše dobrine, med drugim steklo, konje in začimbe. Oglej si filmček, ki v podobah prikaže Svileno pot.

Za več informacij si lahko prebereš tudi članek o Svileni poti.

Kako je Svilena pot dobila svoje ime?

Preveri

Opa, to je um, vreden svile - ali zlata, kakor ti je ljubše! Naprej?

Naprej

Ah, ne. Kaj so prevažali trgovci, kar je bilo nekdaj vredno toliko kot suho zlato? No, bo šlo?

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(Empress_Wu.jpg)

Cesarica Wu (dinastija Tang) je edina uradno priznana cesarica v vsej kitajski zgodovini. Pod njeno vladavino se je močno izboljšal položaj žensk.

Obdobje dinastij, ko so na Kitajskem vladali cesarji, je trajalo več kot 3000 let. Kdaj se je končala zadnja dinastija?

Preveri

Klanjamo se, klanjamo do tal! Pravi strokovnjak ...

Naprej

Ooops, napaka! Ni stari niti srednji vek. Ti 20. stoletje kaj pomaga?

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

(prepovedano_mesto.jpg)

Prepovedano mesto, domovanje kitajskih cesarjev, je svoje ime dobilo tudi zato, ker ni smel nihče vstopiti ali izstopiti brez dovoljenja cesarja. Vir: arhiv MK.

Prepovedano mesto predstavlja največjo znamenitost v Pekingu in je hkrati največji kompleks palač na svetu! Oglej si zapis o tej mogočni zgradbi. Če si želiš ogledati slike prepovedanega mesta, lahko to storiš na tej povezavi.

Znotraj zidov prepovedanega mesta so več kot 500 let živeli cesarji različnih dinastij. Za 10 metrov visokim in 3,6 km dolgim obzidjem se skriva 800 stavb in 70 palač z 9000 sobanami. Pravo cesarsko bivališče, kajne?

Kateri dinastiji (je ena najprestižnejših dinastij v kitajski zgodovini ) je pripadal cesar, ki je dal zgraditi Prepovedano mesto?

Preveri

Ti si čast in ponos Vesele šole. Še stari Kitajci se ti klanjajo!

Naprej

Naka. Pravilni odgovor se začne z M ...

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(rizeva_polja.jpg)

Kitajsko podeželje. Vir: arhiv MK.

Kitajska kuhinja je drugačna od naše, kar zagotovo veš, če si že kdaj poskusil hrano v kitajski restavraciji. In prehranjevanje s paličicami je prava umetnost!

Kitajci so res iznašli rezance (špagete) veliko pred Italijani, ampak na Kitajskem jedo tudi veliko neke druge jedi. To kulturno rastlino pridelujejo na Kitajskem in jo med vsemi na svetu tudi največ pridelajo.

Katera rastlina, ki je tudi obvezen del pestre kitajske kuhinje, je to?

Preveri

Jasno krasno! Na Kitajskem so ljudje skromnejši in cenijo znanje preteklih generacij; zato še danes verjamejo, da bogastvo ni ne v biserih ne v draguljih, temveč v petih vrstah zrnja, od katerih je riž najpomembnejši.

Naprej

Uf, nikakor ne. Na sliki je riževo polje ... Tokrat le ugani pravo!

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

The Chinese dragons are special creatures. They are wise, they help people and protect the innocent.

They fly in the sky among the clouds, but unlike the Western dragons they don΄t have wings. They can spew either flames or water.

You can find more information about the dragons on the Draconika web.

Match the picture to the dragon type.

Chinese dragon
Western dragon

Preveri

Excellent! Well done!

Naprej

Sorry, that’s not it! Try again!

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

(chinese-dragon-mosaic.jpg)

Kitajski zmaji so pametna in prijazna bitja brez kril.

Die Chinesische Drachen sind besondere Wesen. Sie sind weise, sie helfen den Leuten und schützen die Unschuldigen.

Sie fliegen zwischen den Wolken, aber sie haben keine Flügel wie westliche Drachen. Sie können entweder Flammen oder Wasser spucken.

Du kannst mehr Informationen über Drachen auf der Webseite Draconika finden.

Verbinde das Bild mit dem Drachen.

der Chinesische Drachen
der Westliche Drachen

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Verscuh noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(beseda.jpg)

Kitajska pismenka za besedo. Ker bi o Kitajski lahko povedali še veeeeeliko besed ...

Zmanjkalo je časa in prostora, da bi predelali vso učenost, zgodovino in kulturo odlične stare kitajske civilizacije. Jejhata, pa toliko zadev sploh nismo omenili ...

No, za konec si oglej še trditve, povezane s Kitajsko, in se odloči, kateri dve sta pravilni.

Preveri

Joj, škoda, da si že na koncu! Ne ne, nič ne skrbi, odlično je bilo tole tvoje znanje. Vpiši še svoj naslov, s katerim sodeluješ v žrebu. Morda dobiš lepo nagrado? V vskaem primeru pa se spet srečamo v prihodnji učni poti, kajne? Lepo se imej in kaj znanja pojej!:-)

Naprej

Uh, saj se šališ! Pri zadnjem koraku ga takole biksaš, smrk. Dva odgovora sta pravilna - in med njimi ni cesarja, afriške celine in latinice! Noooooo?

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi ti več vprašanj, kot je odgovorov? Televizijski program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več!

Plus PIL