Ekopotep po planetu Zemlja

Ekopotep po planetu Zemlja

(e-učna pot)

Avtor: Špela Kikelj in Sabina Tamše

Težavnost: od 4. do 6. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

(vstopna_1.jpg)

Ena podoba sveta ... Vir: arhiv MK.

Junijska tema Vesele šole te popelje na potepe po Sloveniji, ta tema pa te bo odpeljala na zeleni potep po modrem planetu.

Da ne boš ob pojmih, kot so habitat, rdeči seznam in topla greda ves zelen, torej nezrel in neizkušen, in da ne boš pozelenel od zavisti, ko bodo drugi govorili o evoluciji, bomo skupaj raziskovali planet Zemlja.

Se kdaj vprašaš, zakaj so rastline zelene barve? In zakaj ravno zeleno barvo največkrat enačimo z življenjem?

Greva na avanturo po vodi in po zraku, po oceanih in po kopnem, med gorovje in gozdovje, med rastline in živali. Spoznal boš, da je na Zemlji prav vsako živo bitje pomembno. In še pomembnejše, da drug brez drugega ne moremo preživeti!

Naprej

(vstopna_2.jpg)

... in druga plat medalje. Vir: arhiv MK.

Snov med živimi bitji neprestano teče in kroži. Morda je voda, ki jo − upamo! − piješ iz pipe, del Amazonke, ki se je izlila v Atlantski ocean, tam dobila obliko padavin in se v Sloveniji zbrala kot podzemna voda?

Podobno se dogaja z zrakom: kisik, ki ga porabljaš, je nemara proizvedel avstralski baobab, tvoj izdihnjeni ogljikov dioksid pa je lahko vir življenja orlovi praproti v naših gozdovih.

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Se ne sliši pustolovsko? Oglej si film in gremo potem skupaj na bolj počitniški ekopotep!

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(morje.jpg)

Razburkano morje. Vir: Freepik.

Nazaj na ogled filma

Bliža se dolgo in vroče poletje. Počitnice, ko bo marsikdo odšel tudi na morje.

V filmu je prikazano, da morje predvsem po obilnem deževju morda ni najboljše za kopanje. Zakaj pa ne?

Preveri

Res je, tako je prav, kar naprej!

Naprej

Hm, sol, zmrzline in lignji? Ne se hecat, hitro ugani pravilni odgovor!

Nazaj na ogled filma

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

(pes_in_odtok.jpg)

Sprašujem se, kam odteče vsa ta voda? Vir: Freepik.

Kako je v mestih urejeno odtekanje vode?

Preveri

Bravo, zdaj pa gremo ven iz mest nazaj v nebetonirano preteklost!

Naprej

Uh, ne se hecat, to je resna Vesela šola. Hitro ugani pravo!

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(krozenje-vode.jpg)

Voda ves čas kroži. Vir: arhiv MK.

Življenje na Zemlji se je začelo razvijati v morju.

Na dnu oceana najdemo najdaljšo gorsko verigo na planetu, to je Srednjeatlantski hrbet, najglobljo sotesko, to je Marianski jarek, in največjo zgradbo, kar so jih zgradila živa bitja, to je Veliki koralni greben

Oceani in morja oblikujejo podnebje in vreme na planetu. Vsrkavajo, shranjujejo in s tokovi po Zemlji prenašajo velike količine sončne toplote. Imenujemo jih tudi pljuča Zemlje, saj ustvarijo kar polovico vsega kisika na našem planetu.

Voda nikoli ne miruje, temveč nenehno potuje in spreminja svojo obliko. Na popotovanju po planetu razišče vse kotičke, pot njenega kroženja pa si lahko ogledaš na povezavi.

V vodi, ob vodi ali na njej živijo različne življenjske oblike. Združbo živih in neživih snovi, ki so med seboj tesno in večstransko povezane, poimenujemo s sila učenim izrazom. Pomagaj si s povezavo in označi ustrezen izraz.

Preveri

Pravilno! Za nagrado si privošči osvežitev z vodo!

Naprej

Čof, pazi, da ne potoneš! Uporabi povezavo in ponovi vajo, pa hitro.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

Poveži vodne ekosisteme s pravilno razlago.

Ocean
Obalni pas
Vodotoki
Mokrišča
Velika vodna površina, v kateri je življenje redko posejano, tako kot v puščavi. Poznamo Atlantski, Tihi in Indijski ocean.
Rodovitni mejni pas med morjem in kopnim, saj je morje osvetljeno in zato pogosteje naseljeno. Na koralnih grebenih, bogatih morskih ekosistemih obalnega pasu, lahko domuje 3000 različnih vrst koral in nešteto vrst rib.
Reke, potoki in hudourniki, ki tečejo s hribov.
Stoječa voda. Med mokrišča spadajo barja, močvirja in poplavna področja. Rastline zadržujejo hranilne snovi, veliko je planktona. Za živali je tu hrane v izobilju.

Preveri

Bravo, obvladaš!

Naprej

Napaka. Razmisli in poskusi še enkrat.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(morski_pes.jpg)

Je morski pes res tako nevaren ali je človek tisti, ki je nevaren za življenje v morju nasploh? Vir: Freepik.

Znanstveniki se strinjajo, da so vodni ekosistemi resno ogroženi. S pomočjo povezave označi, kaj je najbolj nevarno za življenje v morju.

Preveri

Bo držalo, kar pogumno naprej!

Naprej

Uh, smrčeči morski psi v polulani vodi so res strašljiv pogled, ampak mi nismo še nikoli nobenega takšnega srečali:) Hitro poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(tuna.jpg)

Množično lovljenje tune ne iztreblja samo te vrste, ampak tudi delfine. Vir: Shutterstock.

Oceani in priobalni deli so v nevarnosti zaradi pretiranega ribolova. Ta naj bi bil od dva- do trikrat previsok za ohranjanje zdravih morskih ekosistemov. Na povezavi si lahko ogledaš kratek predstavitveni film o množičnem ribolovu.

Oglej si povezavo in ugotovi, katera riba je na robu izumrtja zaradi množičnega ribolova. To je:

Preveri

Enkratno! Postajaš pravi varuh voda! Če se želiš pridružiti kakšni resnični morski raziskovalni odpravi, klikni na povezavo.

Naprej

Ufff, ali ni pisalo riba? Hitro ponovi vajo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(nafta.jpg)

Razlitje nafte na obali. Vir: Wikipedia.

Okoljsko škodo povzročajo tudi odpadki v morju. Poglej, kaj se zaradi odpadne plastike v morju dogaja albatrosom in želvam.

Morja in obale močno ogrožajo naselbinske in industrijske odplake. V tla, tja, kjer so podzemne vode, se steka onesnažena voda iz naselij in tovarn. V podtalnico, vir naše pitne vode, dež spere gnojila in druge kemične pripravke, s katerimi obdelujemo zemljo.

Morski organizmi so pogosto tudi žrtve razlitja oljnate tekočine. Klikni na povezavo in ugotovi, kako imenujemo surovino, ki se po nesreči pogosto razlije in pomori življenje v morju.

Preveri

Tako je. Nafta je tudi zelo pomemben energetski vir, zaradi katere se odvijajo spopadi in začenjajo vojne. Ti pa v miru nadaljuj.

Naprej

Mja, olje za peko in alkohol, le kako neki lahko pride do tega, da bi se množično izlivala v morje? Naka, to ne bo prav. Poskusi znova.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(gozd.jpg)

V gozdu lažje zadihamo, kajne? Vir: Freepik.

Prva živa bitja so se na Zemlji pojavila pred približno 3,8 milijarde let. Na našem planetu so takrat bruhali vulkani, ozračje je bilo polno strupenih plinov, oceani in kontinenti pa so šele nastajali. Klikni na povezavo in si oglej prvotno podobo Zemlje.

Kmalu so se pojavile tudi zapletene oblike življenja, rastline, ki so bile sposobne proizvajati in sproščati kisik. V tem ozračju so se razvili novi organizmi: to so živali, ki kisik porabljajo.

Pomembna sestavina ozračja je tudi ogljik. Najdemo ga tako v zraku kot v zemlji in v morju.

S klikom na povezavo ugotovi, kaj je najbolj trda oblika čistega ogljika. To je:

Preveri

Bingo! Diamanti se uporabljajo za izdelovanje nakita, zaradi izredne trdote pa tudi za izdelovanje rezil - žage za rezanje kovin in kamna, rezila za natančne operacije ... A šibava dalje?

Naprej

Neeeee! Pravilna je tista rešitev, ki pride prva po abecedi. Bo šlo?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

(dezevni_gozd.jpg)

Deževni gozd. Vir: Freepik.

Ogljik kroži po različnih poteh.

Ogljik v zraku, ki ga izdihujemo ljudje in živali, in vodo rastline s pomočjo svetlobe spreminjajo v energijo in kisik. Oglej si film in označi, kako imenujemo življenjsko pomemben proces proizvajanja hrane s pomočjo svetlobe.

Preveri

Odlično! Rastline sončno energijo sprejemajo s klorofilom. To zeleno barvilo se skriva v kloroplastih rastlinskih celic. Klorofil sprejema modro in rdečo barvo, odbija pa zeleno svetlobo. Ker ljudje vedno vidimo tisto barvo, ki jo predmet odbija, vidimo rastline kot zelene.

Naprej

Uf! Globoko zajemi kisik, izdihni ogljikov dioksid in poskusi znova.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(mesto.jpg)

Mesto v smogu. Vir: Freepik.

Bogate zaloge ogljika skrivajo tudi morske globine, pojavlja pa se lahko kot nafta, plin ali premog. To so fosilna goriva, s pomočjo katerih se vozimo, kuhamo in grejemo ter iz njih izdelujemo veliko vsakdanjih stvari, kot so čevlji, smučke, kozmetika ...

Velika pomanjkljivost ogljikovega dioksida je, da sprejema sončne žarke in segreva ozračje. Ta del sevanja se nikoli ne vrne nazaj v vesolje. Večje izobilje ogljikovega dioksida v zraku pomeni višjo temperaturo na Zemlji. Oglej si prikaz učinka tople grede.

Katere trditve držijo za toplo gredo? Označi tri pravilne odgovore.

Preveri

Tako je. Ker ljudje proizvedemo šest milijard ton ogljikovega dioksida na leto, Zemlja pa lahko proizvede oziroma reciklira samo tri milijarde ton ogljika, bomo morali postati bolj ozaveščeni in pazljivi pri našem ravnanju. Kar polovico toplogrednih plinov oddamo v ozračje zaradi ogrevanja in osebnega prevoza. Kolo je zakon, kajne?

Naprej

Opala, prihodnost je resda nepredvidljiva, vendar je eden izmed tvojih odgovorov zagotovo napačen. Poskusi znova - trije so pravi!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(srna.jpg)

Srna živi v listopadnih in mešanih gozdovih v Evropi. Vir: arhiv MK.

Pred več kot sto milijoni let so nekatera živa bitja zapustila podvodni svet in naselila kopno. Prvi kopenski prebivalci so bile enocelične rastline, iz njih pa so se postopoma razvijale nove in nove vrste.

Tako kot ljudje imajo tudi živali in rastline svoj "dom". Duplina ali školjka, pesek ali morje – živa bitja poiščejo svoj prostor in se prilagodijo območju, kjer se naselijo.

Pobrkljaj po povezavi in ugotovi, kako imenujemo značilno območje, na katerem živi določena vrsta.

To območje imenujemo .

Preveri

Pravilno! Kateri hišni prostor pa je tvoj habitat? Kje preživiš največ časa ‒ v svoji sobi, računalniškem kotičku, na vrtičku ali v gozdu?

Naprej

Hm, hm. Pravilni odgovor ti bo povedala spletna povezava.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(zuzek.jpg)

Nekatere živali se povsem zlijejo z okoljem. Vir: Freepik.

Če želijo preživeti in poskrbeti za mladiče, morajo imeti živa bitja dovolj hrane. Zaradi naravnih nesreč in pomanjkanja hrane so živalske vrste pogosto prisiljene v selitve v druge, vendar podobne kraje.

V novem habitatu naletijo na različne ovire, tam lahko že domujejo živali, ki se prišlekov ne razveselijo. Med seboj tekmujejo za hrano, pri tem pa so različno uspešne. Bitja z različnimi geni se različno prilagodijo novim razmeram – nekatera se lažje razmnožujejo, druga so ogromna, tretja pa lažje prenašajo vročino ali mraz.

Včasih se potomci prvih prišlekov razvijejo v nove vrste. Tako lahko ptiči v novem okolju dobijo drugo varovalno barvo, močnejše kremplje, daljši kljun ‒ in postanejo povsem drugačni od svojih prababic in pradedkov! Pomagaj si s povezavo in označi, kako imenujemo opisani pojav. To je:

Preveri

Bravo! Čestitke za odlično (brihtno;) gensko zasnovo!

Naprej

Naka. Hitro odpravi te revolucionarne odgovore in nas ne vodi v vojno (beri: poskusi še enkrat!).

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(darwin.jpg)

John Collier je leta 1883 narisal ta portret Charlesa Darwina. Vir: Shutterstock.

Idejni oče evolucije je Charles Darwin. Izjemno mlad se je z ladjo HMS Beagle odpravil na petletno potovanje po južni polobli. Na njegova spoznanja o razvojni teoriji ali evoluciji so najbolj vplivali otoki v Tihem oceanu.

Več informacij o potovanju najdeš na tukaj.

Pomagaj si s povezavo in označi, na katerih otokih je Darwin preučeval življenje.

Preveri

Odlično. S polnimi jadri naprej!

Naprej

Opala! Pluješ v napačno smer! Obrni in poskusi znova.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(galapagos.jpg)

Galapaški otoki so vulkansko aktivno otočje v Tihem oceanu okrog 1100 kilometrov od Ekvadorja in južnoameriškega kontinenta. Vir: arhiv MK.

Danes na Galapaških otokih deluje Darwinov raziskovalni center, ki raziskuje in ščiti tamkajšnji ekosistem.

Galapaško otočje so mornarji nekdaj imenovali Začarani otoki, saj je marsikatera ladja skrivnostno izginila v tamkajšnjih morskih globinah. Pomembno je zaradi izjemne živalske in rastlinske pestrosti. Oglej si neverjetne rastlinske in živalske primerke, ki jih je ustvarila narava. Morda se pa tudi ti kdaj pridružiš kakšni raziskovalni odpravi?

Ime, pod katerim ga poznamo danes, je otočje dobilo po živalski vrsti. Samci te vrste so lahko dolgi 180 cm in težki do 250 kilogramov.

Klikni na povezavo in ugotovi, po kateri živali je otočje dobilo ime.

Preveri

Bravo! S pomočjo in znanjem takšnih, kot si ti, lahko človeštvu uspe ohraniti raznolikost živalskih in rastlinskih vrst.

Naprej

Jojme, nepravilno! Uporabi svojo pamet (in si pomagaj s povezavo) in ugani pravo.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(cloveska-ribica.jpg)

Človeška ribica je endemit dinarskega krasa. Vir: arhiv MKZ.

Pestrost rastlinstva in živalstva imenujemo biotska_raznovrstnost. Ta zaradi podnebnih in površinskih razmer ni enakomerno razporejena. Galapaško otočje je izjemno pestro, medtem ko je na Arktiki in v Sahari vrst razmeroma malo.

Slovenija je območje z veliko in pomembno biotsko raznovrstnostjo. Pri nas biotsko pestrost najbolj ogrožajo spreminjanje življenjskega prostora, vdor tujih vrst in izkoriščanje vrste.

Slovenija daje zatočišče mnogim endemičnim vrstam. Oglej si povezavo in označi, kaj je endemit. To je:

Preveri

Tako je! Slovenija ima več kot 850 živalskih in 22 rastlinskih endemitov. Za endemično vrsto v Sloveniji med drugim veljata črni močeril (črna človeška ribica) in kranjski jeglič.

Naprej

Opala, morda pa poletje čudno vpliva na tvojo sposobnost mišljenja? Razmisli in hitro ponovi vajo!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

Šele tedaj, ko bo posekano zadnje drevo, šele tedaj, ko bo zastrupljena zadnja reka, šele tedaj, ko bo ujeta zadnja riba, šele tedaj boste spoznali, da denarja ni mogoče jesti.

Vrač Beli orel, pleme Cree, Kanada

(onesnazenje.jpg)

Življenjski prostor mnogih živih bitij se je povsem spremenil. Vir: arhiv MKZ.

V davnini je zaradi različnih naravnih dogajanj, kot so ledena doba, izbruhi vulkanov in potresi, prihajalo do množičnih izumiranj vrst.

Dandanes smo za večino izumiranja živih bitij krivi ljudje. Glavne razloge za ogrožanje biotske raznovrstnosti si oglej na povezavi.

S pomočjo seznama ali s ščepcem zdrave pameti označi štiri zavarovane živalske vrste v Sloveniji. To so:

Preveri

Brihtna glavca! Ogrožene vrste je prepovedano loviti, ubijati, zadrževati v ujetništvu, preprodajati, kupovati in podarjati. V njihovem habitatu jih je prepovedano vznemirjati ter vanj vnašati tuje vrste.

Naprej

Uuuuh, vklopi povezavo in logiko ter ponovi!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(volk.jpg)

Volk je v Evropi že bolj ali manj iztrebljen. Vir: Wikipedia.

Raznovrstnost živih bitij poskušamo ohraniti s posebnimi postopki, kot sta na primer razmnoževanje živali v ujetništvu ter njihovo poznejše izpuščanje v divjino. Ustanavljajo se različni skladi za reševanje živali.

Mednarodna zveza za ohranjanje narave in naravnih virov vsako leto izda rdeči seznam. Klikni povezavo in ugotovi, kaj je rdeči seznam.

Preveri

Bravo, točno tako! Še malo ...

Naprej

Uf, slabo izbrano. Razmisli in ponovi.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

(drevo.jpg)

On the webpage Encyclopedia of Earth you can find interesting information about life on Earth.

Match the English words with their Slovene equivalent.

disaster
pollution
whale
coral
cheetah
katastrofa
onesnaženje
kit
korale
gepard

Preveri

Excellent! Well done!

Naprej

Sorry, that’s not it! Try again!

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to nemško nalogo, če se učiš nemščino. Če si angleško nalogo že rešil in nemško ne znaš, klikni gumb Naprej.

Naprej

(bolehen_svet.jpg)

Auf der Webseite Encyclopedia of Earth kannst du interessante Informationen über das Leben auf der Erde finden.

Ordne die Deutsche Beschreibungen den Slowenischen Wörtern zu.

die Umwelt
die Katastrophe
die Verschmutzung
der Wal
die Koralle
der Gepard
okolje
katastrofa
onesnaženje
kit
korale
gepard

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Verscuh noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(medved.jpg)

Rjavi medved je od leta 1993 uvrščen na rdeči seznam ogroženih vrst v Sloveniji. Vir: Wikipedia.

V Sloveniji deluje kar nekaj organizacij, ki si prizadevajo za ohranjanje biotske raznovrstnosti. Med njimi je tudi Natura 2000.

V Sloveniji so najbolj občutljivi in raznovrstni ekosistemi pred vplivi človekovega delovanja zaščiteni z zavarovanimi območji.

Te zanima, kaj počnejo Mirka, Eva in Goranka? To so imena rjavih medvedov, zaščitene živalske vrste, ki jih biologi spremljajo na potepih po gozdovih Slovenije. Opremljeni so z ovratnicami, s pomočjo katerih spremljajo njihove potovalne značilnosti. Medvedje brloge in medvedje navade si lahko ogledaš na strani medvedi.

Spremljanje in opazovanje živali je eden izmed načinov, s katerim znanstveniki poskušajo razumeti zapletene odnose med živimi bitji in okoljem. Kako pa imenujemo vedo, ki se s tem ukvarja?

Preveri

Bravo, zaslužiš si počitnice! In zdaj vzemi usvojeno znanje s sabo pri svojem počitniškem potepanju po bližnji in širši okolici. Med počitnicami se bomo videli še enkrat, zato ostani vsaj napol z nami. Adijo do prihodnjič!

Naprej

Uh, saj se šališ! To je - eee - kaj že?;)

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi ti več vprašanj, kot je odgovorov? Televizijski program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več!

Plus PIL