Olimpijske igre skozi čas

Olimpijske igre skozi čas

(e-učna pot)

Avtor: Sašo Avsec in Sabina Tamše

Težavnost: od 4. do 6. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

(vstopna%20PIL.jpg)

Športniki na olimpijskih igrah živijo v olimpijski vasi, ki je pravzaprav mesto v malem. Na voljo imajo restavracije, banke, trgovine, pralnice, pošto itn. Foto: Shutterstock.

Olimpijske igre so najpomembnejši in najbolj znan športni dogodek.

Na njem se na tisoče športnikov pomeri v poletnih in zimskih športih. Ker so igre svetovni dogodek, je potrebna množica organizatorjev, prevajalcev, zdravnikov, varnostnikov, kuharjev in celo gasilcev.

Naprej

(london.jpg)

V Londonu, mestu gostitelju letošnjih olimpijskih iger, nestrpno odštevajo do začetka svečanega dogodka. Foto: spletna stran vinmag.

Igre si na televizijskih zaslonih v zadnjem času ogleda več kot tri milijarde ljudi, kar je skoraj polovica človeštva.

Udeležijo se ga skoraj vse države sveta (letos 204). Olimpijske igre potekajo na vsake dve leti: izmenjujejo se poletne in zimske igre, tako da se vsake igre ponovijo enkrat na štiri leta. To časovno obdobje se imenuje olimpijada.

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Pozorno si oglej film in se sprehodi skozi zgodovino olimpijskih iger.

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(dirke-z-vpregami.jpg)

Dirke z vpregami so bile sestavni del antičnih olimpijskih iger. Foto: arhiv MKZ.

Nazaj na ogled filma

Filmček prikazuje zgodovino športa. Katere tri trditve so pravilne?

Preveri

Res je, vse je prav, kar naprej!

Naprej

Hm, morda se je pa tebi odvrtel povsem drug filmček? Ne se hecat, hitro ugani tri pravilne odgovore!

Nazaj na ogled filma

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

(Charlotte-Cooper.jpg)

Charlotte Cooper, prva ženska zmagovalka v tenisu na olimpijskih igrah. Foto: Shutterstock.

V filmu vidiš, da se je šport začel bolj razvijati z industrializacijo, ko so imeli ljudje več časa. Razvili so se golf, bejzbol, tenis … Šport je bil potem vključen tudi v šole.

Kateri izum je prispeval k temu, da je postal šport bolj množičen in se je razvil tudi poklicni šport?

Preveri

Bravo, zdaj pa ugasni TV in gremo nazaj v preteklost!

Naprej

Uh, prava rešitev je seveda TV. Hitro ponovi!

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(zemljevid.jpg)

Zemljevid stare Grčije. Foto: arhiv MKZ.

Prvotne olimpijske igre, najstarejše športne igre na svetu, so potekale v svetišču Olimpija, ki leži na polotoku Peloponezu v Grčiji. Stari Grki so jih prirejali vsaj od 8. stoletja pred našim štetjem do 4. stoletja našega štetja. Kakšna je bila videti Olimpija takrat, si lahko ogledaš na povezavi v angleščini.

V starem veku se je močno razvila stara Grčija in pozneje rimsko cesarstvo. Čeprav sta od tega obdobja minili že dve tisočletji in sega daleč nazaj v zgodovino, je bila Grčija takrat zelo napredna in pomembna. V stari Grčiji so ustvarjali veliki matematiki, astronomi, filozofi, zdravniki in umetniki. V polisih, grških državicah, so uvedli prvo demokracijo − idejo, naj bo ljudstvo tisto, ki vlada.

Vedeli so, da je zdravo telo pogoj za zdravo življenje, zato so gojili različne športe in športna tekmovanja. Med njimi so bile olimpijske igre. Na njih so tekmovali predstavniki raznih mestnih državic in kraljestev v antični Grčiji. Večinoma so tekmovali v atletskih in borilnih disciplinah teh dirkah z vozovi. Tekmovali so lahko le moški. Ženske so tekmovale na svojih olimpijskih igrah, imenovanih Herae (po boginji Heri).

Kako z eno besedo imenujemo obdobje, v katerem se je razcvetela kultura stare Grčije? To obdobje imenujemo .

Preveri

Pravilno! Ni treba ponavljati, hitro naprej.

Naprej

Naka! Uporabi povezavo in ponovi vajo, pa hitro.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

(shutterstock_88957447.jpg)

Arena, prizorišče gladiatorskih iger. Foto: arhiv MKZ.

Po rimski zasedbi Grčije v 2. stoletju pr. n. št. so se tudi Rimljani zavedli pomena iger, toda ta ni imel več športnega duha. Rimljani so cenili predvsem predstavo, zato so bile najbolj priljubljene gladiatorske igre. Na njih so tekmovali nesvobodni ljudje, sužnji in poklicni gladiatorji.

V 4. stoletju, ko je prodrlo krščanstvo, so olimpijske igre prepovedali. Prepoved je izvirala predvsem iz verskih razlogov, saj krščanstvo časti le enega boga ter povzdiguje le duha, Grki pa so častili več bogov in poveličevali tudi telo. S tem in nastopom srednjega veka je tudi za šport nastopilo mračno obdobje.

Olimpijske igre so utonile v pozabo skoraj do konca 19. stoletja. Leta 1884 je francoski baron Pierre de Coubertin prišel na zamisel, da bi olimpijske igre ponovno organiziral. Sam tega seveda ni mogel, zato je ustanovil Mednarodni olimpijski komite (International Olympic Committee oz. IOC). Komite vodi olimpijsko gibanja, določa pravila in izbira mesto, v katerem bodo igre potekale. Vsaka od 205 držav, ki se v zadnjem času udeležujejo olimpijskih iger (včasih katera manjka, prišle pa bodo tudi nove), ima svoj nacionalni olimpijski komite. Slovenski deluje na tej povezavi.

Vsa splošna in najpomembnejša pravila iger določa listina, ki je najpomembnejši dokument, na katerem temelji olimpijsko gibanje.

Kako se imenuje najpomembnejši dokument olimpijskih iger?

Preveri

Bravo, odlično napreduješ!

Naprej

Napaka. Ta dokument oziroma listina ima zelo preprosto ime, najdeš ga tudi na povezavi. Ponovi vajo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(olimpija_svetisce.jpg)

Olimpija, prizorišče prvotnih olimpijskih iger. Foto: arhiv MKZ.

Začetnika starogrških olimpijskih iger naj bi bila junak Heraklej in njegov oče, poglavar grških bogov Zevs. Heraklej je določil, da so igre vsaka štiri leta. Poimenovanje olimpijske igre naj bi bilo v čast bogovom, ki so prebivali na sveti gori Olimp. Olimp je sicer najvišja grška gora.

Heraklej je v čast Zevsu v svetišču postavil prostor za športna tekmovanja. Ko ga je dokončal, ga je premeril s koraki in to razdaljo poimenoval stade (stadion). Iz tega je nastala stara dolžinska mera stadij, ki so jo uporabljali še Rimljani.

Danes pomeni stadion športno prizorišče, kjer potekajo tekmovanja. Ob njem so vrste sedežev (tribune), ki lahko sprejmejo več tisoč gledalcev.

Kaj je v stari Grčiji pomenila beseda stadion?

Preveri

Obvladaš, kar pogumno naprej!

Naprej

Uuups, ti pa še nisi za na stadion in ovacije. Hitro poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(tekmovanje-bojnih-vpreg.jpg)

Dirka z bojnimi vozovi kot ena izmed disciplin antičnih iger. Vir: arhiv MKZ.

Zmagovalci na olimpijskih igrah so dobili oljčni venec, ki v denarju ni bil veliko vreden, a je toliko več pomenil v družbi, saj so zmagovalci dobili na primer najboljše sedeže na prireditvah, lasten kip, pesmi v njihovo čast ...

Poraz je bil huda sramota za tekmovalca in njegovo državo. Toda najhuje je bilo za tiste, ki so poskušali do zmage priti na nedovoljen način. V antiki so goljufanje dobro kaznovali: športniki goljufivci so morali kupiti bronaste kipe Zevsa in vanje vklesati misli, v katerih so obžalovali svoje dejanje in se pokesali. Kipi so stali vsem na ogled na poti na stadion.

Igre so običajno trajale pet dni. Prvi dan so se tekmovalci prijavili in prisegli, da bodo spoštovali pravila, zadnji dan pa je bil namenjen svečani razglasitvi zmagovalcev. Približno tako potekajo igre tudi danes, le da trajajo dlje.

Oglej si povezavo in ugotovi, kaj od naštetega je bilo del antičnih petdnevnih olimpijskih iger. Pravilni so trije odgovori.

Preveri

Odlično. Grški bog Zevs, ki je gospodaril s strelami in gromom, teh prav gotovo ne bi uporabil zate!

Naprej

Ufff, žal ne bo prav. Naj ti potrobenta v glavi pri pravilnem izboru treh odgovorov!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(rokoborba.jpg)

Na antičnih olimpijskih igrah so smeli sodelovati vsi svobodni Grki oziroma Heleni. Sem niso šteli sužnjev, žensk in otrok. Vir: arhiv MKZ.

V času iger je bilo v vsej deželi zaukazano premirje. Imenuje se panhelensko premirje, kar pomeni, da je veljalo za vse helenske (starogrške) državice. Premirje so upoštevale vse strani in tako omogočile športnikom varen prihod v Olimpijo. Ker so športniki prihajali peš ali z vozovi, je premirje trajalo tri mesece.

V času sodobnih olimpijskih iger takšna premirja niso vedna vzdržala ... Nacionalsocialisti v predvojni Nemčiji so igre v Berlinu leta 1936 želeli izrabiti za dokazovanje nadvlade arijske rase in manjvrednosti črncev in Judov. Za to so bili »športno kaznovani«, saj je na njihovo veliko ogorčenje v teku štirikrat zmagal črnec Jesse Owens.

Olimpijske igre so se srečale tudi s terorizmom. Na igrah v Münchnu leta 1972 so palestinski teroristi, borci za neodvisnost Palestine, zajeli 11 izraelskih športnikov. Vsi so umrli.

Ta dogodek je v popolnem nasprotju z duhom olimpijskih iger in ena tistih izjem, ki kažejo, kako pomembno je, da znamo ljudje vsaj občasno pozabiti na zamere in pokazati, da je najpomembnejše povezovanje ljudi, strpnost in nenasilje!

Kaj je pomenilo panhelensko premirje?

Preveri

Seveda, kaj pa drugega! Pan pomeni čez vse, helenski pa pomeni grški. Hellas je namreč grško ime za Grčijo.

Naprej

Hej, ne se hecat v Veseli šoli! Vklopi možgančke in poskusi še enkrat! Pa ne klikaj na srečo, ampak malo pomisli.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(oljcni_venec.jpg)

Oljčni venec za zmagovalca je tradicija prvotnih olimpijskih iger. Foto: arhiv MKZ.

Prve sodobne olimpijske igre so bile leta 1896 v Atenah. V nečem so bile zelo podobne antičnih igram: nastopali so samo moški. Ti so se pomerili v devetih športnih panogah: tenisu, sabljanju, dviganju uteži, atletiki, kolesarstvu, rokoborbi, streljanju, plavanju in telovadbi.

Na igrah je sodelovalo 241 športnikov. V primerjavi z današnjimi, na katerih sodeluje več kot 200 držav z 10.000 športniki, je to majhna številka. Za konec 19. stoletja in prvi poskus obuditve olimpijskih iger pa je bil to velik dogodek.

Koliko držav je sodelovalo na igrah leta 1896 v Atenah?

Preveri

Odlično ti gre! Himne posameznih držav pa lahko poslušaš tukaj.

Naprej

Narobe. Res jih ni bilo prav veliko. Hitro, poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

(Chamonix.jpg)

Prizor s prvih zimskih olimpijskih iger v Chamonixu. Vir: arhiv MKZ.

Da bi se športniki lahko pomerili tudi v športih, ki jih poleti ni mogoče izvesti, so poleg poletnih iger uvedli še zimske.

Prve zimske olimpijske igre so bile leta 1924 v alpskem letovišču Chamonix. Igre so trajale 11 dni. Kako so bile videti, si lahko ogledaš na povezavi.

Zimske olimpijske igre prav tako potekajo vsaka štiri leta, dve leti po poletnih. Olimpijski pravilnik zahteva, da morajo biti vse športne discipline na zimskih olimpijskih igrah na snegu ali na ledu.

Oglej si povezavo o slovenskih dosežkih na zimskih olimpijskih igrah.

Označi štiri zimske olimpijske športe.

Preveri

Odlično! Zdaj pa po olimpijski strmini novim zmagam naproti.

Naprej

Uuuups, nasankal si se! Dobro preberi, klikni povezavo in poskusi še enkrat uganiti štiri pravilne.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(paraolimp.jpg)

Prve paraolimpijske igre. Foto: Shuterrstock.

Po drugi svetovni vojni so se pojavile “nove” olimpijske igre – paraolimpijske igre.

Anglež Sir Ludwig Guttmann, ki je bil zdravnik za okvare hrbtenice, je želel olajšati okrevanje vojnih invalidov iz druge svetovne vojne. Leta 1948 je organiziral športno tekmovanje med bolnišnicami. Tekmovanje je potekalo hkrati z olimpijskimi igrami, ki so bile tistega leta v Londonu, potem pa je potekalo vsako leto.

Šport so skušali uporabiti kot način zdravljenja. Leta 1960 v Rimu so bile prve paraolimpijske igre. Danes potekajo paraolimpijske igre hkrati z olimpijskimi in so zelo v skladu z duhom olimpijskih iger. Oglej si povezavo o športnikih invalidih, ki vsak dan znova dokazujejo, da lahko dosežeš, kar si želiš, če se dovolj trudiš!

Kaj so paraolimpijske igre?

Preveri

Kapo dol, odlično ti gre. Še malo, pa si priboriš oljčni venec!

Naprej

Bah. Takole ne bo šlo. Vklopi sposobnost razumevanja in še povezave na strani, potem pa bo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(ogenj.jpg)

Prižiganje olimpijskega štafetnega ognja v Olimpiji. Vir: spletna stran OI.

Nekaj najlepših in najboljših trenutkov z olimpijskih iger si lahko ogledaš na posnetku.

Ideal olimpijskih iger je Coubertin izrazil v misli: »Na olimpijskih igrah ni najpomembnejša stvar zmaga, ampak sodelovanje, tako kot v življenju ni najpomembnejša stvar zmagoslavje, ampak prizadevanje. Ni bistveno premagati druge, bistveno je pošteno tekmovati.« Kljub temu uradno geslo ni: “Važno je sodelovati, ne zmagati,” kot marsikdo misli. Uradno olimpijsko geslo je v latinščini Citius, Altius, Fortius.

Nekaj mesecev pred začetkom iger v grški Olimpiji prižgejo olimpijski ogenj. Ta slovesnost temelji na starih grških obredih: v svečenico oblečena igralka prižge baklo in prenese ogenj s svoje bakle na baklo prvega nosilca, ki jo odnese do naslednjega. Tako se začne olimpijska štafeta, ki prenese ogenj vse do stadiona, kjer potekajo igre. Ob njihovem odprtju s tem ognjem prižgejo plamenico in to označi začetek iger. Ogenj so na sodobnih igrah prvič uporabili leta 1936 v Berlinu.

Oglej si pot, ki jo bo letos prepotoval olimpijski ogenj do odprtja olimpijskih iger v Londonu.

Kaj pa pomeni olimpijsko geslo Citius, Altius, Fortius?

Preveri

Tako je. Cilj športa je razvijanje človeškega telesa in iskanje njegovih zmogljivosti. Športna zmaga je vedno le častna zmaga, brez goljufanja!

Naprej

Ups, a se ti je zaklikal napačen odgovor? Klikni hitreje in višje in močneje!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(olympic-rings.jpg)

Olimpijski krogi v londonskem botaničnem vrtu so zasajeni z več kot 20.000 rožami in tako veliki, da jih lahko vidimo z letala. Vir: spletna stran OI.

Eden od simbolov olimpijskega gibanja je olimpijska zastava. Zastava je bela, na njej pa je pet barvnih obročev. Med seboj so prepleteni, kar kaže na povezanost in enotnost prebivalcev vseh obljudenih celin.

Vsaka celina je predstavljena s svojo barvo (modra, rumena, črna, zelena in rdeča). Olimpijsko zastavo so prvič razobesili na poletnih olimpijskih igrah leta 1920 v belgijskem mestu Antwerpen. Od tedaj jo dvignejo ob vsaki otvoritvi iger.

Poveži olimpijske simbole z njihovim opisom.

olimpijski krogi
uradno geslo olimpijskih iger
olimpijska zastava
olimpijska oda
vse obljudene celine: Evropa, Afrika, Amerika, Azija in Avstralija
Hitreje, višje, močneje!
bel kos tkanine s petimi krogi

Preveri

Obvladaš, bravo! A znaš himno na izust zapeti? Da ne? Nič hudega, mi tudi ne;)

Naprej

Hej, te napačne povezave so gotovo posledica tresenja tvojih rok zaradi treme pred olimpijskimi igrami! Hitro se umiri, razmisli in poskusi še enkrat.

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(LA.jpg)

Sodobno prizorišče olimpijskih iger. Foto: Shutterstock.

Na antičnih olimpijskih igrah v Grčiji so tekmovali samo odrasli moški. Šele na sodobnih igrah leta 1900 v Parizu so prvič sodelovale tudi ženske.

Da bi možnost tekmovanja ponudili tudi mlajšim, so leta 2010 igram dodali še Mladinske olimpijske igre. Na njih lahko sodelujejo mladi športniki od 14 do 18 let.

Prvič so poletne mladinske igre organizirali v Singapurju avgusta 2010, zimske pa 2012 v avstrijskem Innsbrucku. Te igre so nekoliko krajše od iger za odrasle in imajo manj tekmovalnih disciplin.

Poveži prizorišča olimpijskih iger z državami, ki jim pripadajo.

London
Peking
Melbourne
Los Angeles
Velika Britanija
Kitajska
Avstralija
ZDA

Preveri

Tako je! S sodobnimi igrami, ki omogočajo tekmovanje tudi ženskam, invalidom in mladincem, se kaže razumevanje, da smo si vsi ljudje med seboj enakovredni, ne glede na barvo kože, starost, debelino denarnice in spol.

Naprej

Ups, katerega mesta pa ne poznaš? Vklopi povezavo in malce pobrskaj ter hitro poskusi še enkrat.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(steroid.jpg)

Grški olimpijci so za povečanje telesne sposobnosti uporabljali poživljajoče napoje iz izvlečkov gob in rastlinskih zrn. Pred 100 leti je bilo najbolj popularno poživilo napitek iz alkohola in strihnina, ki ga danes uporabljamo kot sredstvo za uničevanje poljedelskih škodljivcev. Vir: spletna stran doping.informe.com.

Športniki so že od začetka sodobnih iger poskušali na različne načine povečati svoje zmogljivosti in si tako priboriti zmago. Uporabljali so raznovrstne prehranske dodatke, bogatili svojo kri s kisikom in jemali različna poživila ali kemikalije, da je bilo njihovo telo močnejše.

Jemanje takšnih snovi imenujemo doping. Športniki z dopingom uničujejo svoje telo, obenem pa tudi smisel olimpijskih iger, ki je v pošteni igri in prikazu telesnih zmogljivosti brez goljufanja!

Po letu 1960 so začeli jemanje nedovoljenih snovi ostro preganjati. Športnike zato pred tekmami in po njih zdravniško pregledajo. Če v telesu najdejo nedovoljene snovi, je športnik izključen, njegovi rezultati pa niso upoštevani. Temu pravimo diskvalifikacija. Ker so kazni hude, je dopinga na srečo vse manj. Znan primer je izključitev tekača Bena Johnsona, ki je leta 1988 v Seulu zmagal v teku na 100 m, a so mu zaradi nedovoljenih snovi v telesu zlato kolajno odvzeli.

Zakaj na olimpijskih igrah doping ni dovoljen?

Preveri

Drži! Športno je le merjenje moči lastnih mišic, ne pa učinkovitosti kemikalij in prehranskih dodatkov, se strinjaš?

Naprej

Ah, ne. Napaka. Premisli in ponovi. A uporabljaj lastno moč, znanje in pamet!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(berlin_oi.jpg)

Igre v Berlinu leta 1936 je prvič prenašala televizija. Vir: arhiv MKZ.

(Lance-Wyman14.jpg)

Igre v Mexico Cityu leta 1968 so bile prve igre, ki so jih prenašali v barvah. Vir: arhiv MKZ.

Poletne olimpijske igre leta 1936 v Berlinu je prvič prenašala tudi televizija. Takrat slika še zdaleč ni bila takšna, kot je danes. Sprejemniki so bili črno-beli, slika je migotala in zvok je žvižgal. Oddajniki so bili tako šibki, da so si igre po TV lahko ogledali samo tisti v bližini Berlina.

Leta 1960 se je to močno spremenilo. Povezave med TV-studii so omogočile mednarodne prenose in slika je švigala križ-kraž po Evropi. Število gledalcev je hitro raslo, sprejemniki so bili že v številnih stanovanjih. Kjer jih ni bilo prav veliko, se je pred vsakim televizorjem nagnetla cela ulica ali vsa soseska. Eden drugemu so sedeli v naročju in napeto spremljali tekmovanja!

Danes si igre na televiziji ogleda več milijard ljudi.

Kdaj je bila izumljena televizija?

Preveri

Klanjamo se, odlično ti gre! Še čisto malo ...

Naprej

Opa, te meče pomlad? Razmisli in hitro ponovi vajo!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

(jugo_reprezentanca.jpg)

Leon Štukelj, prvi z leve, na posnetku jugoslovanske olimpijske reprezentance iz dvajsetih let 20. stoletja. Foto: arhiv MKZ.

Na olimpijskih igrah smo tudi Slovenci osvajali kolajne. Že v dvajsetih letih prejšnjega stoletja je kolajne osvajal Leon Štukelj. Oglej si kratek posnetek njegovega nastopa z iger v Berlinu.

Štukelj je slovenska gimnastična legenda časa med obema vojnama, po drugi svetovni vojni pa je to zagotovo Miro Cerar. Oba sta nastopala za jugoslovansko reprezentanco.

Na strani Olimpijskega komiteja Slovenije pa si lahko ogledaš vse slovenske uspehe na olimpijskih igrah.

Pet najuspešnejših svetovnih športnikov na olimpijskih igrah najdeš tukaj.

Kako pa s tujko rečemo zmagovalcu na olimpijskih igrah?

To je .

Preveri

Res je. Olimpijec je tekmovalec na olimpijskih igrah, olimpionik pa je olimpijski zmagovalec.

Naprej

Zelo preprosto je. Pomagaj si s povezavo, pa bo šlo!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(stadium_London.jpg)

Mogočen stadion v Londonu v pričakovanju športnikov z vsega sveta. Vir: spletna stran wallpapersup.net.

Leta 2016 bo na svetu 44 mest v 23 državah, ki so gostile poletne olimpijske igre. Večina iger je bila v Evropi in ZDA, na drugih celinah pa jih je bilo samo osem. V Aziji in Oceaniji so bile le štiri. Oglej si povezavo o prizoriščih olimpijskih iger.

Leta 2016 bodo poletne igre v brazilskem mestu Rio de Janeiro in bodo prve v Južni Ameriki. V Afriki jim doslej žal še ni uspelo pridobiti gostovanja iger.

Od vseh držav na svetu so poletne in zimske igre skupaj kar osemkrat organizirale Združene države Amerike. Velika Britanija je imela igre dvakrat, letošnje pa bodo tretje. Kateri slovenski tekmovalci bodo letos nastopili v Londonu in vse o tamkajšnjih igrah pa najdeš na strani Olimpijskega komiteja Slovenije.

Katero mesto je bilo največkrat izbrano za organizacijo sodobnih poletnih olimpijskih iger?

Preveri

Odlično. V Londonu bodo letos igre tretjič, čeprav bi lahko bile že četrtič, če bi leta 1944 ne odpadle zaradi vojne vihre. No, če ne bi bilo vojne, bi bil svet verjetno precej drugačen …

Naprej

Uf, sprašujemo po mestu (v ZDA so bile igre na različnih prizoriščih). Sicer je pa pravilno tisto mesto, ki bo tudi letos prizorišče poletnih olimpijskih iger! No, bo šlo?

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

Many people from many countries get together to play games and celebrate friendship, unity and sports every four years.

There are Summer Olympic Games and Winter Olympic Games. The games take place in a different country. The first Olympic games originated in Greece.

Which of these sports are not a part of Summer Olympics?

Preveri

Excellent! Well done!

Naprej

Sorry, that’s not it! Try again!

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to nemško nalogo, če se učiš nemščino. Če si angleško nalogo že rešil in nemško ne znaš, klikni gumb Naprej.

Naprej

Viele Leute aus vielen Ländern kommen alle vier Jahre zusammen um zu spielen und Freundschaft, Einheit und Sport zu feiern.

Es gibt Olympische Winter spiele und Olympische Sommerspiele. Die Spiele finden in verschiedenen Ländern statt. Die ersten Olympischen Spiele waren in Griechenland.

Welche dieser Sportarten sind nicht Teil der Olympischen Sommerspiele?

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Verscuh noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(Jesse_Owens1.jpg)

Veliki zmagovalec olimpijskih iger v Berlinu leta 1936 črnec Jesee Owens. Organizatorji so igre izkoristili za javno sramotenje temnopoltih in židovskih športnikov. Vir: Wikipedia.

Olimpijske igre so srečanje ljudi iz skoraj vseh držav sveta. Pomembne so zato, ker uveljavljajo duha poštenega športnega tekmovanja, pri katerem je poštena igra oziroma fair play največja vrlina. Zmaga ni veliko vredna, če ni pošteno prislužena!

Te ideale bi morali zastopati vsak dan, v šoli, službi, na igrišču … Vedno se bodo dogajali tudi zapleti in krivice, a to bi morali prenesti v olimpijskem duhu – prizadevati si moramo za poštenost, za takšno življenje, ki temelji na delu, zdravih odnosih in sodelovanju. Naše spodrsljaje odpravljamo in napake vedno popravljamo. Saj veš, da je najbolj sladka tista zmaga, ki je prislužena s srčnostjo, poštenostjo in pogumom.

Kaj potem ne spada na olimpijske igre?

Preveri

Čestitke! Odlično razumeš duha olimpijskih iger, pravi športni duh! Vpiši še svoj naslov za morebitno nagrado in se vidimo prihodnjič.

Naprej

Uh, saj se šališ! Tole je pa huuuuudo narobe. Premisli in ponovno izberi kaj manj prijetnega!

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi ti več vprašanj, kot je odgovorov? Televizijski program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več!

Plus PIL