O sežganem pismu

O sežganem pismu

(e-učna pot)

Avtor: Aleš Nosan in Nika Susman

Težavnost: od 4. do 6. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Učni cilji: 500 let reformacije

(shutterstock_123677140.jpg)

Letos praznujemo 500 let reformacije

Leta 1517 je nemški teolog Martin Luter s prepirom o odpustkih zanetil spor velikih razsežnosti. Sledilo je dolgo obdobje nemirov, v katere so bili vmešani papeži, številni evropski vladarji, protestanti, kmetje, znanstveniki, odpadniške ločine, nemški knezi, katoliška cerkev, jezuiti, hugenoti, Turki, renesančni umetniki in celo čarovnice. Huh!

Naprej

(knjige.jpg)

Družba znanja

V Evropi je vladala popolna zmeda in po uporniškem obdobju reformacije nič več ni bilo tako kot prej: tiskale so se knjige in izobrazba je postala ljudem dostopnejša.

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

O iznajdbi tiska pripoveduje film.

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(Gutenberg.jpg)

Johannes Gutenberg je izumitelj prvega tiskarskega stroja v Evropi.


Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): arhiv MKZ, Shutterstock, Wikipedija.

Začetek informacijske dobe

Iznajdba tiskarskega stroja v 15. stoletju je korenito spremenila družbo in velja za največjo spodbudo napredka po izumu kolesa.

Zakaj?

Preveri Nazaj na ogled filma

Seveda, prav imaš!

Naprej

O, ne bo prav.

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

Prva knjižna uspešnica

Za zgodbo o reformaciji je pomembna predvsem ena knjiga, najodmevnejša in ena prvih, ki je prišla izpod Gutenbergovega tiskarskega stroja. Prevod te knjige je ljudem pomenil neposreden stik z božjo besedo, prvič so jo lahko brali v materinščini.

Katera knjiga je to?

Preveri

Bingo!

Naprej

Ne, ne, ne. Še enkrat.

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(bazilika.jpg)

Pri gradnji bazilike sv. Petra je sodeloval tudi slavni umetnik Michelangelo. Njegovo najzahtevnejše delo pa je bilo poslikava stropnih fresk Sikstinske kapele v Apostolski palači, za katero je potreboval štiri leta (slika spodaj).

(sikstinska%20palaca.jpg)

Grehi papežev

In zakaj je pravzaprav prišlo do velikih družbenih sprememb?

Po letu 1500 so v Rimu vladali papeži, ki so uživali v razkošju, blišču in moči. Slavnim umetnikom so dali graditi čudovite cerkve. Stara cerkev sv. Petra, ki jo je utemeljil že rimski cesar Konstantin in v kateri je bil kronan Karel Veliki, cesar rimskega cesarstva, jim ni bila več dovolj. Odločili so se zgraditi novo. Zamislili so si veličastno in prestižno zgradbo, gradnja je bila zato izjemno draga. Od kod dobiti denar? Papežem se takrat to ni zdelo pomembno – hoteli so le, da bo čudovita, razkošna cerkev zgrajena.

Če si se kdaj potepal po sosednji državi, veš, kako velikanska cerkev je to. Koliko let so jo gradili?

Preveri

Odlično! Bazilika sv. Petra je ena od največjih verskih zgradb na svetu. Na tem posnetku (v angleščini) jo bolje spoznaš.

Naprej

Ne bo prav. Klikni povezavo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

(notranjost%20cerkve.jpg)

Notranjost cerkve

Kako zbrati denar?

Če je gradnja cerkve trajala 120 let, si lahko predstavljaš, kako velik kup denarja je bilo treba zbrati.

Duhovniki in menihi so, da bi ugajali papežu, zbirali denar tako, da so vernikom naročili, da morajo plačati za odpuščanje grehovspoved so morali plačati in temu so rekli:

Preveri

Tako je. In trgovanje z odpustki je bilo nekaj, na kar niso vsi pristali.

Naprej

Ojoj, narobe.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(95tez.jpg)

Vrata grajske cerkve, na katera je Luter nabil 95 tez

Upor, ki je za vedno spremenil družbo

Plačevanje za odpuščanje grehov? Niti slučajno! Vsaj tako je mislil menih iz reda avguštincev, ki je poskrbel za učinkovit protest proti korupciji v katoliški cerkvi. Živel je v Wittenbergu na ozemlju današnje Nemčije.

Ko je leta 1517 v mesto prišel trgovec z odpustki, da bi zbiral denar za novo Petrovo cerkev (njeno gradnjo je prevzel znameniti italijanski slikar Rafael), je menih 31. oktobra 1517 na vrata grajske cerkve v Wittenbergu nabil plakat s 95 tezami (trditvami), v katerih je nasprotoval temu načinu trgovanja z odpustki. Jasno je povedal, da človeka pred božjo kaznijo ne more rešiti noben denar, ampak samo neskončna božja milost. Tudi dober človek je pred Bogom, ki vidi in ve vse, grešnik, ki zasluži božjo kazen.

Kdo je bil ta menih?

Preveri

Čista petka!

Naprej

Poskusi znova.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(molitev.jpg)

Upornik z razlogom

Martin Luter je imel veliko privržencev. Njegove spise so brali povsod po Nemčiji, saj je znal dobro izkoristiti novo tiskarsko tehnologijo. Zaradi svojega prepričanja se je sprl z mnogimi, najbolj pa je ujezil papeža. Ko je ta izvedel za Lutrovo početje, je zagrozil, da ga bo izobčil (izključil iz cerkve). Toda Luter se za grožnjo ni zmenil.

Kaj je naredil?

Preveri

Jap. Pravi upornik!

Naprej

Neee ...

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(95Thesen.png)

Lutrovih 95 tez

Nastalo je silno razburjenje

Papež v Nemčiji zaradi svojega razkošnega življenja ni bil priljubljen. Tudi mnogi nemški knezi so podprli Lutra, ker niso imeli nič proti, da velika cerkvena zemljiška posest pripade njim. Pridružili so se gibanju, ki je napovedovalo velike spremembe.

Kako se je imenovalo gibanje, ki se je zavzemalo za doslednejše upoštevanje evangelija, boljšo povezanost cerkve in preprostega človeka ter je nasprotovalo bogatenju cerkve?

Preveri

Seveda. Luter se je sprva zavzemal le za reformo katoliške cerkve. Ker mu to ni uspelo, je nastala nova, luteranska cerkev.

Naprej

Uh, klikni povezavo, pa bo šlo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(karel%20v.jpg)

Mladi nemški cesar Karel V.

Krivoverec!

Martin Luter ni bil trn v peti le papežu, znebiti se ga je hotel tudi mladi in pobožni cesar Karel V. Najraje bi ga dal enostavno zapreti ali ubiti, vendar ga je ščitil Friderik Saški, knez, ki je vladal nad mestom, v katerem je Luter živel.

Vseeno je Karel sklical državni zbor v Wormsu, kjer so se zbrali vsi nemški velikaši, in pred tem zborom zahteval, da se Luter odpove svojemu nauku. Toda Luter ni popustil in kot krivoverca so ga prekleli. Vsakdo ga je smel brez kazni ubiti.

Kako se imenuje mogočna evropska rodbina, katere član je bil Karel V.?

Preveri

Juhej, klanjamo se!

Naprej

Ne bo prav, ponovi vajo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

(Wartburg.jpg)

Grad Wartburg

Prevajalec v prostovoljnem ujetništvu

Martina Lutra je Friderik Saški varno prepeljal v grad Wartburg, kjer je nato Luter skrivaj živel. V prostovoljnem ujetništvu je iz stare grščine v nemščino prevedel Biblijo, da bi jo lahko vsak bral in o njej razmišljal.

Lutrov prevod Biblije je pomemben tudi zato, ker:

Preveri

Tako je. Lutru je uspelo ustvariti enotno nemščino, ki je bila razumljiva vsem Nemcem in je v Nemčiji še danes knjižni jezik.

Naprej

Stop igra! No, naj ti bo, lahko greš naprej, če končno klikneš pravi odgovor.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(Henrik%20VIII.jpg)

Henrik VIII. je prvo ženo strpal v zapor, kjer je umrla. Drugo, Ano Boleyn, je obtožil varanja in jo obglavil. Tretja je umrla po rojstvu njunega sina. Četrta jo je dobro odnesla, ker je sama privolila v ločitev. Peto je – spet! – obglavil. Šesta, prava »srečnica«, pa je zloglasnega kralja preživela. Več o Henrikovih ženah izveš v januarskem Pilu.

Henrikovih šest žena

Kljub neenotnosti protestantov (Lutrovih privržencev, ki so jih tako imenovali zaradi protesta proti katoliški cerkvi) je papeštvo leta 1533 zadel nov težek udarec.

Zakuhal ga je angleški kralj Henrik VIII., ki je bil poročen s Katarino Aragonsko, teto cesarja Karla V. Kralj se je hotel ločiti od svoje žene in se poročiti s svojo dvorno damo Ano Boleyn.

Ker mu papež tega ni dovolil je Henrik VIII.:

Preveri

Obvladaš. O Henrikovem pestrem življenju pripoveduje tudi serija Tudorji (napovednik najdeš tule).

Naprej

A-a, še enkrat.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(jezuiti%20znak.png)

Simbol jezuitov

Kdo priskoči na pomoč?

Papež se je več kot očitno spopadal z resno nepriljubljenostjo. Na pomoč mu je priskočila izbrana skupna šolanih ljudi, največjih branilcev katoliške cerkve. Uvedli so številne spremembe in izboljšave, ki so postopno vračale ugled katoliški cerkvi.

Imenovali so se:

Preveri

Hura, gremo naprej.

Naprej

Hm, ne.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(jezuiti.jpg)

Papeški bojevnik

Jezuite je ustanovil mlad španski plemič, ki se je odpovedal vsem užitkom in si prepovedal misliti na stvari, ki niso bile v prid katoliški cerkvi. Postal je bojevnik za papeštvo, ki se je takrat znašlo v resnično težavnem položaju.

To je bil:

Preveri

Čista petica!

Naprej

Ojoj, smola.

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(filip%20ii.jpg)

Španski kralj Filip II. je bil velik branilec katoliške cerkve.

Najbolj zagrizen med zagrizenimi

Med vsemi je bil najbolj zagrizen branilec katoliške cerkve sin Karla V., španski kralj Filip II. Vse na njegovem dvoru je bilo strogo urejeno s predpisi: kdo mora poklekniti, kdo sme v kraljevi navzočnosti obdržati klobuk na glavi, kje kdo sedi pri dvorni mizi in še kopica podobnih podrobnosti. Vladar je v obrambi svoje cerkve ukazal v Španiji zažgati na tisoče krivovercev. Imel se je za pravega bojevnika cerkve.

V svoji siloviti želji uničiti vse, kar ni katoliško, se je Filip II. zapletel v spor z Anglijo, ki je že postajala nova velesila. Vladala ji je hčerka Henrika VIII., zagrizena protestanka, ki je hotela svojo deželo ubraniti pred katoliki.

Katera kraljica je bila to?

Preveri

Seveda!

Naprej

Ne bo prav. Pomagaj si s povezavo.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(Elizabeta%20I.jpg)

Anglija je vladanjem kraljice Elizabete I. kraljevala na svetovnih morjih, angleščina pa je postala svetovni jezik.

Svetovna velesila

Obdobje vladanja Elizabete I., znane tudi kot deviške kraljice, ki ga je zaznamovala uveljavitev Anglije kot svetovne velesile, se imenuje tudi:

Preveri

Jasno kot beli dan!

Naprej

Ne bo prav.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(vojna.jpg)

Nasilna vojska med plenjenjem

Tridesetletna vojna

Spori med katoličani in protestanti so bili tako hudi, da so sprožili krvavo tridesetletno vojno, ki je bila po številu mrtvih (cca 17 milijonov) ena najhujših vojn na evropskih tleh. Z izrazom imenujemo več spopadov med letoma 1618 in 1648, v različnih obdobjih pa so se vanjo vključevale različne države.

Kako se imenuje politični dogovor o koncu vojne, sklenjen leta 1648?

Preveri

Tako je. Dogovor je med drugim zagotovil svobodo veroizpovedi, protestantizem je tako v Nemčiji postal uradno priznana vera.

Naprej

Hm, ne bo prav.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

(grmada.jpg)

Sežig čarovnic na grmadi. Stoletja so morala miniti, da se je pomirilo veliko versko sovraštvo. Tudi danes ni žal nič drugače – še vedno zaradi vere umirajo nedolžni ljudje.

Smrt in upanje

V opustošeni Evropi je preživela komaj polovica prebivalstva. Najbolj strahovito pomanjkanje je bilo v Nemčiji, kjer se je protestantska zgodba sploh začela. Ko se je zdelo, da ne more biti še hujše, se je pojavila nova blaznost – strah pred čaranjem. Vraževerni ljudje so verjeli v vse mogoče strahove. Obtoženim za čarovništvo so na noge obesili težke kamne in jih zvezane vrgli v vodo. Morebitni čarovniški rešitvi je sledil sežig na grmadi.

A kjer je smrt, obstaja tudi upanje. Renesančni znanstveniki so namreč odkrili, kako lahko računanje, prastar izum, uporabimo za razlago naravnih zakonov. In to je bila resnična čarovnija. Kajti ne narava, ne zvezde in ne vodne kaplje, ne padajoče kamenje, ne nihajoče strune na violini odtlej niso bile nikakršna divja zmešnjava več, ki bi človeku vzbujala strah.

Eden od znanstvenikov, ki je v tistem času »čarovniške« naravne pojave pojasnjeval z matematičnimi izračuni in znanstvenimi dokazi, je bil tudi vsestranski renesančni genij, ki je bil vse v enem: slikar, arhitekt, kipar, izumitelj, mislec, matematik, inženir in še kaj. Gotovo ga poznaš tudi zaradi njegove slavne slike Mona Liza.

Kdo je to?

Preveri

Ja, res je! Na tem posnetku v angleščini ga bolje spoznaš. Še malo in boš pri koncu!

Naprej

O, ne, kje pa!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(Primoz-Trubar.jpg)

Primož Trubar

In kako je bilo na naših tleh?

Nove ideje so vzcvetele tudi v tem delu sveta. Slovenski katoliški duhovnik Primož Trubar je v nekem prelomnem trenutku svojega dolgega življenja sledil Lutrovi misli. Z idejami reformatorjev se je seznanil pri škofu Petru Bonomu. Svoje rojake je označil za Slovence in jim dal možnost izobrazbe v njihovem jeziku.

Napisal je prvi slovenski knjigi. Kateri?

Preveri

Odlično!

Naprej

Jojojoj, ne. Popravni izpit.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

(ang1.jpg)

500 years of reformation

A German priest Martin Luther started the Reformation in 1517 with his 95 theses. There were also reformation movements throughout Europe. The invention of Gutenberg’s printing press in that time was very important for the spread of literacy. Luther translated the Bible into German. Primož Trubar was the key figure of the Protestant Church of the Slovene Lands. He wrote the first books in Slovene.

Which religious movement started in the times of Martin Luther?

Preveri

Congratulations! Almost done ...

Naprej

Sorry, that’s not it. Try again.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

(nem1.jpg)

500 Jahre der Reformation

Der deutsche Pfarrer Martin Luther war mit seinen 95 Thesen der Urheber der Reformation. Auch im kontinentalen Europa gab es überall Reformationsbewegungen. Für schnellere Ausbreitung der Lese- und Schreibfähigkeit war damals Gutenbergs Erfindung der Druckmaschine ausschlaggebend. Ebenso wichtig war Luthers Übersetzung der Bibel ins Deutsche. Primož Trubar war die Schlüsselfigur der Protestantischen Kirche auf dem slowenischen Gebiet. Er schrieb die ersten slowenischen Bücher.

Welche religiöse Bewegung begann in der Martin Luther Zeit?

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Versuch noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(Dalmatinova_biblija_barva.jpg)

Slovenski prevod Biblije

Tudi Trubar je zagovarjal, da morajo Slovenci brati Biblijo v svojem jeziku. Leta 1584 smo jo dobili v slovenščini, natisnili so jo v Wittenbergu, v tistem nemškem kraju, v katerem se je leta 1517 z Lutrovimi 95 tezami zgodba o reformaciji sploh začela. Knjige so v domovino prepeljali skrite v sodih.

Biblijo je v slovenščino prevedel protestantski pisec:

Preveri

Juhuhu, odlično poznaš reformacijo! Če želiš sodelovati v nagradni igri, pusti še svoje podatke!

Naprej

No, še malo se potrudi.

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi ti več vprašanj, kot je odgovorov? Televizijski program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več!

DaVinci Learning PIL