Nekaj sladkega bi!

Nekaj sladkega bi!

(e-učna pot)

Avtor: dr. Malan Štrbenc, mag. Matjaž Prosen in Nika Susman

Težavnost: od 4. do 6. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Učni cilji: Zdi se, da nam brez sladkorja ni živeti. Pa je res tako?

(naslovka.jpg)

Njamsi!

Si predstavljaš rojstni dan brez torte, novo leto brez piškotov, veliko noč brez potice, počitnice ob morju brez sladoleda?

Sladice so prijeten zaključek obroka. Skoraj noben človek ni nikoli tako sit, da ne bi mogel pojesti še koščka peciva. Sladkarija pa rečemo prigrizku, ki ga pojemo na primer za malico ali kar tako, ko se hočemo posladkati s čokolado ali bomboni.

Naprej

(sova2.jpg)

Ni vse dobro, kar je sladko

Sladko pomeni nekaj prijetnega in pozitivnega, daje občutek ugodja. Zdi se, da nam brez sladkorja ni živeti. Pa je res tako? Sladkor ima namreč tudi svojo temnejšo plat, ki lahko vpliva na tvoje zdravje. Razišči letošnjo najslajšo učno pot!

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Ali prehrana vpliva na dolžino življenja? Poglej video.

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(stoletnik.jpg)


Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): arhiv MKZ, Shutterstock, Wikipedija; ilustracija sove: Miha Ha.

Stoletniki med nami

Za dooolgo življenje je torej pomembna tudi uravnotežena prehrana.
V filmu med drugim izveš, da k višji starosti pripomore:

Preveri Nazaj na ogled filma

Ja, prav imaš! Prva zmaga je tvoja.

Naprej

Hm, hm, iščemo tri pravilne odgovore. Še enkrat premisli o najslajši možnosti.

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

Obroki naj bodo zmerni!

Če se napokaš s hrano in se moraš po kosilu za eno uro zvrniti na kavč in počivati, je to vsekakor preveč hrane za en obrok.

V odlomku smo se na kratko sprehodili po svetu. Poveži, da bo prav.

Okinava
Sardinija
Reykjavik
La Paz
Japonska
Italija
Islandija
Bolivija

Preveri

Juhej, geografija v malem prstu!

Naprej

Ne, ne, ne. Še enkrat.

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(prebavila.jpg)

Kako dobro poznaš delovanje svojih prebavil? Preveri v tem kvizu.

Zapletena prebava

S hrano naše telo dobi energijo, ki jo potrebuje za vse procese, ki se v njem odvijajo. Pa veš, kaj se dogaja v tvojih prebavilih potem, ko poješ kosilo? Hrana se predela v tako majhne delčke (hranilne snovi), da lahko ti prehajajo skozi steno črevesja v kri. Podrobnejši proces prebave je razložen na povezavi (s puščico se pomikaj po straneh od 1 do 9).

Med sestavne dele prebavil je zašel vsiljivec. Označi ga!

Preveri

Juhej, čista petka! Za uživanje v hrani imata ključno zaslugo voh in okus. Poglejmo.

Naprej

No, no, premisli še enkrat. Priporočamo, da še enkrat razmisliš o možnosti, ki se začne s črko s.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

(kuharica.jpg)

Nekateri ljudje okušajo manj izrazito kot drugi, čut za okus pa se z leti spreminja. Včasih imajo ljudje pomešane čute: nekateri doživljajo zvoke glasbe kot barve, drugi dojemajo barve v obliki vonjev, za nekatere imajo črke oz. besede svojo barvo oz. okus. Vzroki za mešanje čutov (sinestezija) niso znani, se pa da s to neozdravljivo okvaro živeti brez večjih težav.

Kdo je glavni, okus ali vonj?

Veš, da kar tri četrtine okusa sestavlja vonj hrane? Naš voh ima za občutenje okusa zelo pomembno vlogo. To najbolj opazimo, ko smo prehlajeni in imamo zamašen nos – takrat hrana kar naenkrat ni več tako okusna. Že vidimo, kako odkimavaš, ampak je res: brez voha bi težko razlikovali med jabolkom in krompirjem. Čut za vonj je veliko občutljivejši od čuta za okus, saj lahko razlikujemo med tisoči različnih vonjev.

Razlikujemo med petimi različnimi okusi: sladko, slano, kislo, grenko in umami (okus po maščobi, imenujejo ga tudi mesni okus). Občutljivost za okuse je razporejena po vsem jeziku, pa tudi po drugih predelih ust. Receptorjem za okus rečemo okušalne brbončice.

Voh in okus sta le dva izmed naših čutov. Znaš našteti vse? Potem boš kot bi mignil ujel vsiljivca, ki se je pretihotapil v spodnji seznam!

Preveri

Jaaa! Trikrat hura za brbončice in nos! Zdaj pa poglejmo, zakaj ne moreš ves teden jesti samo pire krompirja in hrenovk ...

Naprej

A-a, ne bo prav. Razmisli o možnosti, ki je povezana s tvojo zunanjostjo. ;)

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(prehranska%20piramida.jpg)

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj že zjutraj preskrbi telo z energijo in potrebnimi hranilnimi snovmi. Prehranska piramida (slikovni prikaz izbora in količine živil, ki naj jih jemo vsak dan) je podrobno predstavljena tukaj.
Vir slikovnega gradiva: NIJZ

Uravnotežena prehrana

Gotovo že poznaš mantro: uravnotežena prehrana je pot do zdravja. Kaj to sploh pomeni?

Ko govorimo o uravnoteženi prehrani, govorimo o razmerju dnevno zaužite hrane, ki omogoča varovanje našega zdravja. To je pestra prehrana, ki je sestavljena iz vseh šestih skupin živil: žita, žitni izdelki in druga ogljikohidratna živila (1), sadje (2), zelenjava (3), mleko in mlečni izdelki (4), meso, ribe in zamenjave (stročnice) (5) ter živila, ki vsebujejo veliko maščob in sladkorjev (6). Ne smemo pa pozabiti tudi na pijačo, najbolje se je držati dobre stare vode ali nesladkanega čaja.

S pomočjo prehranske piramide razvrsti, da bo prav.

1. žita, žitni izdelki in druga ogljikohidratna živila
2. sadje
3. zelenjava
4. mleko in mlečni izdelki
5. meso, ribe in zamenjave (stročnice)
6. živila, ki vsebujejo veliko maščob in sladkorjev
kruh
banana
korenje
jogurt
pršut
pecivo

Preveri

Pa ti vse znaš! Gremo naprej.

Naprej

Ojej, dobro poglej sliko in še enkrat razvrsti.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(sendvic.jpg)

Sendvič je ime dobil po angleškem aristokratu Johnu Montaguju, četrtem sandwiškem grofu (4th Earl of Sandwich). Ker si med partijo kart ni hotel umazati rok, je svojemu lakaju naročil, naj meso položi med dve rezini kruha. Njegovi soigralci so začeli naročati tisto, kar jé Sandwich, in ime za jed, ki so jo sicer poznali že prej, se je prijelo in ostalo do današnjih dni.

V katero skupino živil spadajo sladkorji?

Kemijsko najbolj enostavni ogljikovi hidrati so sladkorji, ki jih okušamo bolj ali manj sladke. Kot sestavljene ogljikove hidrate največkrat omenjamo škrob, ki se nam zdi brez okusa. Ko živila s škrobom kuhamo, škrob razpade na bolj enostavne sladkorje in tako krompir ali korenček na primer postaneta sladka. Če košček kruha dolgo žvečimo, bodo encimi v slini tudi razkrajali škrob in košček se nam bo zdel slajši.

Več pregovorov govori o kruhu. Poveži, da bo prav!

Zelo dober.
To se ne bo uresničilo.
Iskati zaslužek zunaj domačega kraja, domovine.

Preveri

Odlično, brihtna glavca!

Naprej

Premisli še enkrat in klikni povezave.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(sova1.jpg)

Vrhunski športniki med napornimi treningi in tekmami pogosto nimajo časa, da bi jedli in prebavili sestavljene obroke. Zato uživajo energetske pijače, ploščice in gele, ki se zelo hitro prebavijo, glukoza preide v kri in športnik iztisne iz sebe še tisto dodatno moč za finale.

Vir energije

Ogljikovi hidrati so pomembni zato, ker jih telo spreminja v krvni sladkor, ta pa nam daje potrebno energijo.

»Padel mi je sladkor!« je fraza, ki pomeni, da si človek zaželi nekaj sladkega, mogoče pa je tudi, da je utrujen. In res, če bo pojedel ali popil nekaj sladkega, se bo, vsaj za kratek čas, počutil bolje. Ko se v telesu osnovni sladkor, ki daje energijo, porablja, to najbolj zaznajo možgani.

Nezavedni del možganov sporoči zavednemu delu: »Hoj, zmanjkuje mi krvnega sladkorja!« Zavedni del možganov pa to prevede v: »Joj, nekaj sladkega moram pojesti!« Če nadomestnega osnovnega sladkorja ne dobimo s hrano, postanemo zaspani, brezvoljni. To traja tako dolgo, dokler se s presnovo v telesu ne nabere nov krvni sladkor.

Osnovni sladkor oz. krvni sladkor, ki telesu daje energijo, se imenuje:

Preveri

Krasno, poglejmo zdaj, kako se znajdeš med različnimi vrstami sladkorjev.

Naprej

Uh, ne, klikni povezavo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(diabetes.jpg)

Sladkorni bolniki ne smejo jesti običajnih sladkarij oziroma le, če so slajene s sladili (naravne ali sintetične snovi, ki hrani in pijači dajejo sladek okus). Vendar morajo zelo paziti tudi, ko jedo krompir, riž, koruzo, kruh. Večina najbolj običajnih živil namreč vsebuje veliko ogljikovih hidratov, torej sladkorja. Kakšna bolezen je sladkorna bolezen in kako z njo živeti? Poglej prispevek.

Poznamo več vrst sladkorjev

Večina ljudi z izrazom sladkor misli nekaj, kar običajno najdemo v čokoladi ali bombonih ali kar damo v čaj. A poznamo več vrst sladkorjev, ki so različno sladki in se topijo v vodi.

Poveži, da bo prav.
Če ne gre, si pomagaj s tiskano prilogo Vesele šole.

saharoza
fruktoza
laktoza
namizni sladkor
sadni sladkor
mlečni sladkor

Preveri

Juhej, klanjamo se!

Naprej

Ne bo prav, ponovi vajo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

(pizza.jpg)

Ko bi bile zdrave jedi vsaj tako okusne kot nezdrave, sem in tja vsi zavzdihnemo. No, tole pico bi z veseljem pokusili tudi pri veselošolskem kosilu.

Zdravstvene težave

Naši predniki se s sladkorjem niso srečevali tako pogosto. Nabirali so sezonske sladke sadeže, kot edina oblika koncentriranega sladkorja je bil na voljo med. Dandanes pridelamo več sladkorja, kot ga potrebujemo, sladkor se lahko skladišči neomejeno in je dostopen vse leto. Proizvajalci hrane so izkoristili užitek ob uživanju sladkorja za boljšo prodajo.

Sladkor najdemo vsepovsod – pravimo mu skriti sladkor. Skriti sladkor je v omakah, mesu in mesnih izdelkih, v pijačah in še marsikje. Naš odziv na sladkor se skozi zgodovino ni spremenil. Uživanje sladke hrane daje ugodje, saj organizmu zagotavlja preživetje v obdobju lakote. Težava je le v tem, da ko lakote ni več, telo še naprej nabira zaloge, kar pa pomeni povečane zdravstvene težave.

Med bolezni, ki so povezane s čezmernim vnosom sladkorjev v telo, se je prikradla vsiljivka. Označi jo.

Preveri

Obvladaš!

Naprej

Narobe. Vsiljivka spada med bolezni dihal.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(trgovina.jpg)

V tem prispevku poglej, kako v trgovini izbrati bolj zdrav izdelek, v tem pa, kako šolarji prenašajo obroke in pijačo brez sladkorja.

Si prevelik sladkosned?

Sladkor je čista energija. Če je ne porabimo, se prej ali slej naloži, kjer je nočemo: v maščobi. Uravnotežena prehrana in zadostna telesna aktivnost vzdržujeta ravnovesje med vnosom in porabo energije. Če je energijskega vnosa, ki ga telo ne porabi, preveč (če je torej v tvoji prehrani preveč mastne, sladke in slane hrane), se pojavita povečana telesna teža in debelost.

Raziskave kažejo, da se slovenski otroci in mladostniki ne prehranjujete preveč zdravo, čezmerna teža je velik problem. Velika težava so sladkane pijače, ki so med mladimi zelo priljubljene. V tem prispevku lahko vidiš, koliko sladkorja v povprečju pojeste mladostniki v enem letu.

Poglej prispevek in označi trditvi, ki držita.

Preveri

Prav imaš! Ravno sladkane pijače, ki jih pijemo, da se odžejamo, so najslabša izbira.

Naprej

Ojej, še enkrat poglej prispevek.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(zobozdravnik.jpg)

Kakšno službo ima zobozdravnik? Poglej prispevek.

Brrr, kdo se boji zobozdravnika?

Ko smo že pri sladkarijah: da te ne bo vsakič streslo ob misli na zobozdravniške svedre, osveži znanje o pravilnem umivanju zob.

Kaj je karies?

Preveri

Stoodstotno drži!

Naprej

Kaaaaj?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(voda.jpg)

Veš, da človeški zarodek vsebuje kar 80 odstotkov vode, ob rojstvu pa je je v našem telesu več kot 70 odstotkov?

Voda je ključna za človekov obstanek

Vse naše celice so povezane z vodo, naša hrana je sestavljena pretežno iz vode in izjemno pomembno je, da je na dan popijemo dovolj; osnovnošolci tam do dva litra dnevno, ob športnih naporih pa še več. Ko začutiš žejo, v tvojem telesu že utripa alarm: vode je premalo, takoj mi jo priskrbi! Vodo moramo zato piti načrtno, tudi ko nismo žejni. Najbolje, da imaš ob sebi vedno kozarec ali stekleničko vode (v šoli jo piješ med odmori).

Kako imenujemo pomanjkanje vode v telesu, ki lahko privede do hudih zdravstvenih težav in celo smrti?

Preveri

Seveda. Ko je tekočine premalo, nam telo z različnimi znaki daje vedeti, da nam je primanjkuje. Zdaj pa poglejmo, ali je sladkosnednost tudi lastnost živali.

Naprej

Ojoj, poskusi znova.

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(medved.jpg)

Medvedi so upodobljeni kot veliki sladkosnedneži. Morda res zavohajo med, vendar jih k čebelnjaku bolj kot sladkor vleče čebelja zalega. Velik del prehrane medvedov sestavljajo namreč žuželke in čebelje ličinke so v čebelnjaku prav priročno zložene na kupu.

Sladkosnedi nabiralci medičine

So živali tudi sladkosnede? Nekatere že! Za prvo »pridelavo« sladkorja so zaslužne čebele. Čebele prinesejo nektar (sladek cvetlični sok) v panj, tam pa nato mlade čebele prinesene kapljice deloma izsušijo. Čebele večkrat izbljuvajo kapljico medičine, da se suši na zraku, in jo nato spet pogoltnejo, pri tem pa ji dodajajo številne encime, ki spremenijo sladkorno sestavo. Tako predelani medičini pravimo med, čebele ga shranijo v celicah satja, kjer zori. Do vrha napolnjene celice satja čebele pokrijejo z voščenimi pokrovci.

Strastne ljubiteljice medičine pa niso le čebele. Katera od spodaj naštetih ptic jo še nabira?

Preveri

Ja, res je! Kolibriji so pravi mojstri letenja. Velika večina ptic lahko leti le naprej, kolibriji pa se lahko po zraku premikajo naprej, vodoravno od leve proti desni in obratno, po diagonali, znajo lebdeti in celo leteti nazaj, kar je prava redkost. Pravi mali helikopterčki! Slišimo, da tudi smrčijo. ;)

Naprej

Ojoj, velika napaka.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(javorjev_sirup.jpg)

V Kanadi pridobivajo sladek javorjev sirup iz drevesnega soka javorja.

(sladkorni%20trs.jpg)

Plantaža sladkornega trsa

Sladke rastlinice

In kje »raste« sladkor, kako ga pridobivajo?

V daljni jugovzhodni Aziji raste zelo sladka trava. Če jo stisnemo, steče iz nje sladek sok, ki ga pijemo kot limonado. Domnevajo, da so prebivalci Nove Gvineje trs udomačili že pred 10 000 leti. Okoli leta 0 našega štetja pa so v Indiji ugotovili, da se da ta sok izsušiti in nastanejo kristali suhega, trajnega sladkorja.

Čez čas so izum videli večni popotniki in trgovci Arabci. Sladkor so si pripeljali v domovino, pozneje pa tudi rastlino in jo posadili, kjer se jim je zdelo, da bo uspevala. V arabski kulturi je sladkor zasedel pomembno vlogo, ponesli pa so ga tudi naprej, v druge kulture. V srednjem veku so si bogatejši lahko kupili sladkor, a bil je kot dragocena začimba: drag in v majhnih količinah.

Kako se imenuje ta sladka trava?

Preveri

Slišiš aplavz? Še malo in boš pri koncu!

Naprej

Uh, ne.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(plantaza.jpg)

Ostanki nekdanjih plantaž sladkornega trsa

Črna zgodovina sladkosti

Sladkor je povezan tudi z enim od najtemačnejših poglavij svetovne zgodovine. Tako je bil priljubljen, da so ga želeli kupiti in imeti vsi, zato so iznajdljivi trgovci iskali načine, kako priti do še več sladkorja.

Afriško-evropska trgovina s sužnji je vzcvetela v 15. stoletju, vrhunec pa je doživela v 18. stoletju. Trgovci iz številnih evropskih držav so ob zahodni afriški obali ustanovili na desetine suženjskih postojank, v katerih so sužnje kupovali v zameno za blago (strelno orožje, alkohol ...). Več sto sužnjev so strpali v ladijske trupe in jih uklenjene prevažali na različne plantaže sladkornega trsa, kjer so morali prisilno delali. Mnogo ljudi poti ni preživelo, in ker za higieno ni bilo poskrbljeno (stranišč na ladji za sužnje ni bilo), se je ladjo s takšnim »tovorom« zavohalo dva dni prej, preden je priplula v pristanišče.

Kaj je plantaža?

Preveri

Bingo!

Naprej

Ne bo prav, klikni povezavo.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

(shranjevanje_sadja.jpg)

Shranjevanje sadja

Sladko v kozarčku ali steklenici

V naravi so sladke stvari redke. Čebelarstvo je bilo zelo dragocena panoga več tisoč let, saj je bil med edini sorazmerno čist sladkor, ki so ga lahko hranili. Nekdaj je bil pomemben vir sladkorja sladko jesensko sadje, ki so ga običajno v obliki krhljev posušili in skrbno shranili. Sladko sadje se lahko predela tudi v kompot ali marmelado, a je treba pri tem paziti, da v kozarce ne zaide niti ena spora plesni. Plesniva marmelada ni užitna.

Kako se v bližini čebelnjaka zaščitimo pred piki čebel?
Pomagaj si s tem prispevkom.

Preveri

Čestitamo, čebelarski mojster!

Naprej

Piiiiiik. Napačna izbira. ;)

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(slascicarstvo.jpg)

Slaščičarstvo je prava umetnost. Znaš tudi ti pripraviti kakšno slaščico?

Od sladkorne kocke do slaščičarne

Nekdaj so sladkor prodajali v obliki velikih rjavih trdih stožcev. S posebnimi kleščami so s stožca odščipnili kristale sladkorja. Da so lažje odmerjali količino sladkorja, so ga pozneje začeli stiskati v majhne kocke; ena kocka je približno enaka čajni žlički sladkorja. Slaščičarstvo kot posebna dejavnost se je prvič pojavilo v starem Egiptu. V Evropi so pripravo sladic najprej obvladali menihi v samostanih, za sladilo so imeli med. Šele ko je z vzhoda začel prihajati trsni sladkor, so vzniknile prve slaščičarne, sprva dostopne le bogatejšim ljudem. Slaščičar ni samo dober kuhar, ampak mnogokrat tudi pravi umetnik!

Poglej prispevek o pripravi sladoleda in označi, ali trditev drži ali ne.

Sladoled ima lahko okus po fižolu, česnu ali hot dogu.

Preveri

Ja, drži! Neverjetno, kaj!

Naprej

He he, žal te obveščamo, da tole kar drži. Pa dober tek!

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

(ang2.jpg)

Something sweet

Sugar is a common name for sweet carbohydrates, many of which are used in food. Carbohydrates are a common source of energy in living organisms. The most important carbohydrate is glucose which we call sugar. Relatively high levels of carbohydrates are in foods made from plants: sweets, cookies and candies, table sugar, honey, breads, jams, pasta. Lower amounts of carbohydrates are found in potatoes, beans and rice.

Circle the picture that is connected with food rich in carbohydrates.

Preveri

Congratulations! Almost done ...

Naprej

Sorry, that’s not it. Try again.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

(nem2.jpg)

Etwas Süsses

Zucker ist der allgemeine Name für Kohlenhydrate, von denen viele in der Ernährung verwendet werden. Kohlenhydrate sind häufige Quelle der Energie in Lebewesen. Das wichtigste Kohlenhydrat ist Glucose, der Einfachzucker. Relativ hohe Kohlenhydratstufe gibt es in Lebensmitteln pflanzlicher Herkunft: Süßigkeiten, Gebäck, Zucker, Honig, Brot, Marmelade, Teigwaren. Niedrigere Kohlenhydratmengen sind in Kartoffeln, Bohnen und Reis zu finden.

In welchem Bild sind an Kohlenhydraten reiche Lebensmittel?

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Versuch noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(salmiaki.jpg)

Skandinavski bomboni salmiaki so milo rečeno nenavadnega okusa: sladki in hkrati slani!

Poznavalec slaščic?

Tako, prispeli smo do slastnega konca. Česa smo se naučili? So sladkarije od danes naprej in za vedno prepovedane? Neee, ampak zdaj vemo, da si bomo naredili velikansko uslugo, če jih bomo uživali zmerno in po pameti! In če boš sladkano vodo zamenjal z navadno, bo tvoje telo od veselja kar zaploskalo.

Kako dobro se spoznaš na sladke dobrote? Poveži, da bo prav.

Sladica iz mletih orehov, vlečenega testa in medu, ki se je močno zasidrala tudi v kuhinjah Balkana.
Priljubljena slaščica s skutnim, makovim, orehovim in jabolčnim nadevom, značilna za severovzhodno Slovenijo.
Sladica, sestavljena iz zgornje in spodnje plošče listnatega testa, kuhane vaniljeve kreme in stepene sladke smetane.

Preveri

Juhej, kapo dol, zmaga je tvoja! Mimogrede, še najbolje bo, da slaščice doma pečete sami, tako boste najbolje nadzorovali kakovost in količine vseh sestavin, tudi sladkorja! Če želiš sodelovati v nagradni igri, pusti še svoje podatke!

Naprej

Ti je padel sladkor, si zaspan? Še nekaj pravilnih klikov in te pustimo pri miru! ;)

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi ti več vprašanj, kot je odgovorov? Televizijski program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več!

DaVinci Learning PIL