O stari glasbi

O stari glasbi

(e-učna pot)

Avtor: Roman Vučajnk in Nika Susman

Težavnost: od 4. do 6. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Učni cilji: Po poteh stare glasbe: od srednjega veka do konca 18. stoletja.

(Spada_Concierto_1615.jpg)

Sliko Koncert je italijanski baročni slikar Leonella Spada naslikal leta 1615. Kakšni pa so današnji koncerti?


Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): arhiv MKZ, Shutterstock, Wikipedia.

Popotovanje po glasbeni preteklosti

S prvo letošnjo temo odkrivamo staro glasbo. Ne, to ni glasba, ki jo je v mladosti poslušala tvoja babica in ki je nežno prasketala na vinilnih ploščah. Dlje v preteklost bo treba. Z izrazom stara glasba označujemo tisočletno obdobje glasbenega ustvarjanja, ki sega od srednjega veka do konca 18. stoletja. Si pripravljen? Gremo!

Naprej

(lutnja1.jpg)

Uganeš, katero glasbilo je na sliki? Lutnja (glasbilo s strunami iz družine brenkal) je bila priljubljena v renesansi. Nanjo so igrali tako cerkveni kot posvetni glasbeniki. Poslušaj, kako zveni!

Glasba je od nekdaj razveseljevala ljudi.

Nič drugače ni bilo v srednjem veku, renesansi in baroku, obdobjih, ki jih navadno povezujemo s staro glasbo. To so začeli oživljati šele po 19. stoletju, pred tem so glasbeniki raje pisali nove skladbe kot pa preigravali stare. Danes je stara glasba povsem enakovredna drugim glasbenim zvrstem.

Izraz stara glasba se navezuje tudi na način izvajanja. Sodobni glasbeniki raziskujejo, kako je stara glasba zvenela nekoč in poskušajo ta zvok poustvariti s kopijami starih glasbil. Sodobna glasbila so namreč narejena z drugačnimi tehnikami in materiali, zato se njihov zvok precej razlikuje od zvoka starih glasbil.

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Preden zajadramo v daljno glasbeno preteklost, kratek operni postanek. Opera je zaznamovala obdobje baroka. Kako deluje velika operna hiša in kje dobijo številne kostume? Poglej si film!

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(orfej.jpg)

Prvi veliki operni skladatelj je bil Italijan Claudio Monteverdi, ki se je podpisal pod opero Orfej, najzgodnejšo opero, ki jo izvajajo še danes. Več o tej operi v nadaljevanju.

Kdaj se pojavi opera?

Začetki opere segajo v leto 1598, ko je nastala prva opera La Dafne, ki pripoveduje o mitu o Apolonu in Dafni. Delo (čeprav izgubljeno) velja za prelomno, saj se v njem že pojavi dramatični slog petja – recitativ.

Oglej si posnetek in odgovori na vprašanje.
V katerem obdobju se je prvič pojavila opera?

Preveri Nazaj na ogled filma

Odličen začetek! Beseda opera izhaja iz latinskih besed opus, operare, ki pomenita delo, delati. Sprva se je beseda nanašala na katero koli opravilo ali umetniško delo, imela je splošen pomen, čez nekaj stoletij pa se je izraz ustalil za scensko glasbeno-gledališko delo.

Naprej

Huh, ne bo prav! Daj, daj, potrudi se, še enkrat zavrti film in bo šlo!

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

(Jean-Baptiste_Lully.jpeg)

Jean-Baptiste Lully je bil pomemben baročni glasbeni mojster, znan po svojem vročekrvnem temperamentu. Med vajo skladbe Te Deum v čast kralju ni bil zadovoljen z igranjem glasbenikov in je s palico za dajanje takta močno udarjal ob tla. Ob tem je zadel svoj nožni palec. Ta se mu je hudo vnel in dobil je gangreno. Lully, tudi predan baletni plesalec, je zavrnil amputacijo prsta in kmalu umrl.

Nazaj na ogled filma

Zunaj italijanskih meja

Opera seveda ni bila priljubljena le v Italiji. Francozom je to glasbeno zvrst približal Jean-Baptiste Lully, skladatelj italijanskega rodu, ki je deloval na dvoru francoskega kralja Ludvika XIV. Sončni kralj, kot so ga tudi imenovali, je bil velik ljubitelj baleta in v obdobju njegove vladavine je v Franciji nastala Akademija glasbe in plesa, ki jo danes poznamo kot pariško nacionalno opero. Opera se je spreminjala skozi različna obdobja, zelo priljubljena pa je tudi danes. Poglej, kako jo izvaja tvoja vrstnica Amira!

Film na kratko oriše zgodovino opere.
Kateri skladatelj je ustvarjal v obdobju baroka?

Preveri

Čestitke! Veliki skladatelj Händel te čaka malo naprej, priklikaj se do tja!

Naprej

Jejej, ne bo prav! Cobain, Disney, Tine Baročni? Saj se hecaš, kaj? ;)

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(Anton_Domenico_Gabbiani.jpg)

Glasbenike na domu družine Medici je upodobil slikar Anton Domenico Gabbiani.

Tudi glasbena moda se spreminja!

Glasbeni okus in glasbena moda se precej hitro menjata, včasih je priljubljena ena zvrst, drugič kakšna druga. Zvrsti zadnjih dveh stoletij poznamo precej bolje (klasična glasba z Beethovnom, Mozartom … ) kot glasbo, ki so jo ljudje poslušali pred tem. A tudi zvrsti stare glasbe so različne, tako med njimi najdemo cerkveno glasbo, romarske napeve, vojaške melodije, ljubezenske pesmi in povsem neverske oziroma posvetne zabavne glasbene pripovedi.

Glasbo so začeli sistematično preučevati v 20. stoletju.
Znanstvena veda, ki raziskuje glasbo v vseh izraznih oblikah od začetnih poskusov glasbenega ustvarjanja do sodobne glasbe, se imenuje .

Preveri

Bravo! Morda se pa tudi v tebi skriva muzikolog?

Naprej

Hm, hm, klikni no že na povezavo v trditvi in takoj boš izvedel. Pa pazi na pravilno črkovanje!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

(Gregor_Veliki.jpg)

Poznaš praznik zaljubljencev? Tega dne, 12. marca, se ženijo ptički. Pa običaj spuščanja gregorčkov, razsvetljenih barčic in hišic, ki jih spustimo v vodo? Tako je, ime sta dobila po papežu Gregorju Velikem!

Srednjeveška verska glasba

Cerkveni obredi (bogoslužje, latinsko liturgija) so skozi stoletja ustvarili prostor za neštete skladbe in oblike glasbenega izražanja. Eden najpomembnejših prenoviteljev liturgičnega petja je bil papež Gregor Veliki (ok. 540–604).

V duhu svojega versko-duhovnega delovanja je vpeljal tudi poseben način petja, ki se po njem imenuje gregorijanski koral.

Koral je enoglasno melodično petje za prepevanje psalmov in je najstarejša oblika krščanskega petja.

Poveži, da bo prav:

Ima samo eno melodijo. Vsi pevci pojejo isto melodijo, zato ne slišimo glasov, ki bi peli kako drugače.
Skladba je sestavljena iz več glasov. Samostojne melodije se med seboj prepletajo.

Preveri

Juhuhu, obvladaš!

Naprej

Hmja. Pomagaj si s povezavo in poizkusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(eleonora_akvitanska.jpg)

Trubadurji so bili med ljudmi zelo priljubljeni, podpirala jih je tudi vplivna in bogata vladarica Eleonora Akvitanska, ki je bila tako francoska kot angleška kraljica. Njen dvor je bil središče trubadurske omike.

(Richard_coeurdelion_g.jpg)

Njen sin Rihard Levjesrčni, angleški kralj in vojskovodja, je užival sloves precej dobrega glasbenika.

Spoznaj trubadurje!

Glasba v srednjem veku seveda ni bila le cerkvena. Le kdo še ni slišal za trubadurje, ki so opevali lepoto in nežnost dvorjank?

Trubadurji so živeli na jugu Francije, natančneje v Provansi, v 12. stoletju. Znati so morali vse – pisati pesmi, skladati glasbo, peti in igrati na glasbila. Trubadurji so bili viteškega rodu, opevali pa so nesrečno in neuslišano ljubezen. Potovali so od gradu do gradu in nastopali pred velikaši. Ker so bile dame zanje po večini nedosegljive, so bili zadovoljni že z enim poljubom, pogledom ali pozdravom. Poslušaj ljubezensko pesem v stari provansalščini S'om pogues partir son voler, ki jo je v 12. stoletju napisal trubadur Gaucelm Faidit.

Kmalu so trubadurji postali priljubljeni tudi na severu Francije, kjer so se imenovali truverji. Njihove pesmi opevajo dvorno ljubezen, pa tudi viteške podvige in boje. Chrétien de Troyes naj bi bil eden od prvih truverjev, znan pa je po pesniškem opusu o kralju Arturju in vitezih okrogle mize.

Kakšna je razlika med trubadurji in truverji?

Preveri

Pravilen odgovor! Imaš tudi ti ogledano kako damo ali viteza?

Naprej

Uh, ne bo prav. Trubači, baročni plesalci, Kitajska? Hitro se zresni! ;)

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(Arnaut_Daniel.jpg)

Tudi trubadurji so imeli svoje zvezdnike. V Provansi je v 13. stoletju živel trubadur Arnaut Daniel, ki je bil zelo priljubljen. Iznašel je pesniško obliko sekstino, živel pa je na gradu Riharda Levjesrčnega.

Minezengerji

Trubadurji pa niso značilni le za Francijo. Viteško pesništvo in kultura sta presegla narodnostne meje. Nemški (na splošno srednjeevropski) trubadurji so se imenovali minezengerji. Ime izhaja iz nemške besede Minnesänger, minne pomeni ljubezen, sänger pevec. Pod tem imenom so jih poznali tudi na Slovenskem, iz 14. stoletja pa so ohranjena tudi besedila treh viteških pesnikov minezengerjev iz južnoštajerskih rodbin Žovneških, Gornjegrajskih in Svibenskih (imenovanih tudi Ostrovrški). Poslušaj pesem nemškega minezengerja Waltherja von der Vogelweida.

Žovneški gospodje, eni od ustvarjalcev viteške lirike v slovenskem prostoru, so bili predhodniki Celjskih grofov, najbolj znane plemiške in vladarske rodbine, ki je živela na tem območju.

Označi (dva) pomena, ki se skrivata v besedi Minnesänger.

Preveri

Juhej, odlično ti gre!

Naprej

Pa kaj še! Pozorno preberi opis, pa bo vse jasno. ;)

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(CarminaBurana_wheel.jpg)

Zbirka Carmina Burana se imenuje po samostanu Benediktbeuern na Bavarskem. V prevodu pomeni Pesmi Beuerna.

Potujoči glasbeniki ali vaganti

Poleg verske in viteške glasbe je v srednjem veku nastajala še tretja glasbena zvrst, ki so jo ljudem približali študentje, ki so opustili duhovniški študij in se preživljali kot potujoči pevci ali vaganti. V 12. in 13. stoletju je namreč z razvojem evropskih mest vse bolj pomembno tudi posvetno meščansko pesništvo.

Vaganti so bili nekakšni bohemi, ki so se selili iz kraja v kraj in prepevali pesmi v latinščini. Ker so bili med meščani zelo priljubljeni, so jih najemale številne dvorne, knežje, grofovske in mestne kapele in v mesta so se začeli naseljevati za stalno. S svojo glasbo so popestrili številne pojedine, plese, sprevode in druge pomembne dogodke.

Kako se imenuje ena najpomembnejših zbirk srednjeveških neverskih pesmi iz 13. stoletja, ki so jih prepevali vaganti?

Preveri

Juhuhu, pravi glasbeni mojster! Brž, brž na naslednjo stran, da Carmino Burano slišiš še v živo!

Naprej

No, no, da ne boš iz Vesele šole letel v šolo za stand up komike! ;) Hitro, klikni na povezavo in ugotovi pravo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(nevme.jpg)

V srednjem veku ni bilo not, kakršne poznamo danes. Tone so zapisovali z nevmami.

Carmina Burana

Carmina Burana je zbirka 254 posvetnih srednjeveških pesmi in dramskih besedil anonimnih avtorjev iz 13. stoletja. Pesmi pripovedujejo o sreči in blaginji, minljivosti življenja, pomladi, popivanju, igrah na srečo, požrešnosti, usodi in poželenju. Zbirko so našli leta 1803 med prepovedanimi deli v knjižnici samostana Benediktbeuern na Bavarskem. Pesem z naslovom Pivska lahko prebereš tukaj. Kako pa so jo zapeli? Poslušaj!

Ko slišiš za Carmino Burano, morda najprej pomisliš na izjemno priljubljeno scensko kantato Karla Orffa, ki je bila premierno uprizorjena v frankfurtski operni hiši leta 1937, v času nacistične Nemčije. Kantata temelji na 24 srednjeveških pesmih, najbolj znana pa je gotovo Orffova različica pesmi O, Fortuna, ki je zelo priljubljena tudi v popularni kulturi in pripoveduje o muhasti boginji Fortuni. Danes jo slišimo v filmih in TV-nanizankah, celo v oglasih. Hej, te zanima, kako zveni metalska različica?

Nekatere pesmi iz srednjeveške zbirke so opremljene z nevmami. Kaj je nevma?

Preveri

Kapo dol! Tako je. Pa si na polovici! :) Naprej

Huh, ne bo prav. Še enkrat klikni na povezavo, pa bo šlo! Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

(Metal_movable_type.jpg)

Izum tiska je vplival na pismenost in izobraženost ljudi.

Skok v renesanso

Družbeni in kulturni preporod renesančne miselnosti je vplival tudi na glasbo. Glasbeniki so razvijali nove glasbene žanre in glasbila. Med novimi oblikami glasbenega snovanja izstopa madrigal – peteroglasna skladba s posvetno vsebino. Na posnetku slišiš madrigal skladatelja Monteverdija. Napevi so obarvani z ljubezenskimi, vsakdanjimi in satiričnimi motivi. Hm, te zanima, kaj nastane, če sodobno pop uspešnico pretvorimo v madrigal?

V renesansi se je začela osamosvajati instrumentalna glasba, ki je od tedaj odzvanjala tudi sama zase, ne nujno v spremljavi glasov. V Benetkah je konec 16. stoletja nastal prvi orkester (skupina glasbenikov z glasbili), izpopolnilo se je zborovsko petje.

Renesančno glasbo je močno zaznamoval tudi izum tiska s premičnimi črkami leta 1455. Vsa besedila, tako leposlovna kot tudi notna, so pred tem prepisovali na roke, s tiskom pa so lahko precej pospešili pretok informacij med ljudmi.

Kdo je izumitelj tiska s premičnimi kovinskimi črkami?

Preveri

Tako je! Prva tiskana knjiga je Gutenbergova Biblija. Kateri pa sta prvi dve slovenski knjigi?

Naprej

Opsala! Tesla, Edison in Franklin so precej mlajši od "našega" izumitelja! ;)

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(Claudio_Monteverdi.jpg)

Dela Claudia Monteverdija delimo na madrigale, opere in cerkveno glasbo.

Pozna renesansa

Claudio Giovanni Antonio Monteverdi (1567–1643) je bil italijanski skladatelj, glasbenik in pevec, ki je deloval na prehodu iz glasbene renesanse v barok. Del njegove opere Orfej, ki je ena prvih oper in jo izvajajo še danes, lahko poslušaš tukaj.

V pozni renesansi je deloval tudi Jacobus Gallus Carniolus ali po naše Jakob Petelin Kranjski (1550–1591), skladatelj slovenskega rodu. Poleg več kot 500 cerkvenih in posvetnih skladb je zapustil tudi svoje najbolj znano delo Opus musicum iz leta 1587, zbirko 374 motetov. Poslušaj enega od 53 madrigalov iz zbirke Harmoniae morales.

Pomagaj si s povezavo in označi, kaj je motet.

Preveri

Zadetek v polno, veliki glasbeni poznavalec!

Naprej

Uh, ah, oh. Zimski plašč, motel, trzalica in komet nimajo prav nič skupnega z motetom! Zdaj bo pa šlo, ane?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(Las_Meninas.jpg)

V baroku je ustvarjal slikar Diego Velázquez, med njegovimi najbolj znanimi deli je dvorni portret Las Meninas.

(Karlskirche_Wien_abends.jpg)

Baročna cerkev na Dunaju (Karlskirche).

Pisano baročno ustvarjanje

Obdobje baroka povezujemo z veličastnostjo, čutnim izobiljem, dramo, bliščem, napetostjo, pretiravanjem in močnim čustvenim nabojem. V tem času so se različne umetnostne zvrsti začele prepletati, arhitektura s slikarstvom in kiparstvom; ko pa se pridružijo še glasba, petje in ples, dobimo še nove glasbene oblike.

Najbolj značilno baročno glasbeno zvrst, pripovedno močno, scensko mamljivo, tehnično dovršeno z zelo izraženim pevcem solistom, imenujemo .

Preveri

Čestitamo, prav imaš! Opera se prvič pojavi v pozni renesansi, v obdobju baroka pa postane prevladujoči glasbeni izraz. Šibamo naprej!

Naprej

Opsala. Si pogledal povezavo?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(bach_col.jpg)

Bach naj bi glede svojega glasbenega ustvarjanja nekoč dejal: »Čisto lahko je igrati glasbene inštrumente: vse, kar moraš storiti, je, da ob pravem času pritisneš na pravo tipko. Glasbilo bo kar samo zaigralo.«

Veliki baročni skladatelji

Johann Sebastian Bach še danes velja za enega najboljših skladateljev vseh časov. Njegove številne skladbe so tehnično zahtevne in znane po tem, da presunejo še tako zahtevne poslušalce. Vklopi zvočnike in poslušaj: BWV 1067, Toccata in fuga v d-molu in Air.

Kava, kave, kavi ...
Le kaj ima Bach skupnega s kavo? Vsaj tole zabavno anekdoto. Ob koncu 17. stoletja je v Evropi pitje kave postalo moda. Najprej so jo pili višji, nato nižji sloji. Kava je postala rdeča nit številnih satir in šaljivih pesmi, ki so pripovedovale o »hudi odvisnosti«, ki jo lahko povzroči ta priljubljena črna pijača. Bach, menda tudi sam »kavoljubec«, je leta 1732 napisal Kantato o kavi, v kateri se še sam malo pošali iz te slastne navade. Zabavna skladba je bila v tistem času precej priljubljena, prvič pa so jo ljudstvu predstavili – jasno – v kavarni! Še nekaj zanimivih dejstev o kantati in o glasbenem humorju 18. stoletja najdeš tukaj.

Z besedo barok so umetnostni slog poimenovali šele v 20. stoletju. Poglej na povezavo in označi, kaj je beseda označevala v 17. stoletju.

Preveri

Krasno! Še nekaj glasbenih postankov in sva pri koncu!

Naprej

Ne, ne bo prav! Klik, klik na povezavo.

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(George_Frideric_Handel_by_Balthasar_Denner.jpg)

Georg Friedrich Händel

(tartinijeve%20sanje.jpg)

Tartiniju se je v sanjal prikazal hudič.

Veliki baročni skladatelji

Georg Friedrich Händel je še eden od naslavnejših nemških baročnih skladateljev. Življenjska pot ga je preko Italije zanesla v London, kjer se je ustalil in naturaliziral kot podanik britanske krone. Za kronanje Jurija II. je ustvaril himno Duhovnik Zadok, ki so jo potem izvedli ob vsakem kronanju britanskega vladarja. Ha, misliš, da bi skladatelj verjel, da bo skladba nekoč odmevala na nogometnih igriščih? Ali da bo njegovo arijo Ombra mai fu na televizijskih Talentih odpela najstnica?

Te je med počitnicami pot zanesla v Piran, točneje na Tartinijev trg? Tako je, tudi Giuseppe Tartini, mojster violine in skladatelj iz Pirana, ki je deloval v Padovi, je bil pomembna baročna osebnost. Njegova najbolj slavna sonata Vražji trilček je nastala leta 1713, po tem, ko se je v sanjah srečal s hudičem. Da bi preveril, ali zna igrati, mu je v roke potisnil svojo violino. Tartini je bil nad hudičevim igranjem tako navdušen, da je sonato zapisal takoj, ko se je zbudil. A je bil menda prepričan, da v resnici ni niti približno tako dobra, kot je hudičeva. Si že obiskal njegovo spominsko sobo?

Preberi članek o Tartinijevem življenju in napiši, s katerim športom se je v mladosti ukvarjal:

Preveri

Ja, pravi mojster! Barok se je sicer izpel z rokokojem, ki je bil v nekaterih delih Evrope celo bolj priljubljen kot barok. Še malo, pa boš na koncu!

Naprej

Hm, in če namignemo, ta šport igramo s hladnim orožjem?

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(Baschenis_-_Musical_Instruments.jpg)

Vrhunska glasbila so bile umetelno izdelane »glasbene škatlice«.

Iz njih izvabimo glasbo

Obujanje stare glasbe ne bi bilo mogoče brez podrobne raziskave in obnove glasbil, ki so jih uporabljali med nastajanjem glasbe preteklih dni. Sodobna glasbila so namreč precej drugačna, kot so bila glasbila, na katera so igrali glasbeniki preteklih obdobij. Danes uporabljamo druge materiale – strune so recimo jeklene in ne več iz ovčjih črev. Zato se pod prsti razvijejo drugačni zvoki. Izvajalci starih skladb spodbujajo strokovnjake, da izdelajo dobre kopije ali celo usposobijo izvirna glasbila.

Z glasbo in glasbili je povezana tudi akustika. S pomočjo povezave označi štiri pojme, ki so z njo povezani.

Preveri

Bingo, vse je prav! Kapo dol za tvoje možgančke!

Naprej

Napaka! Na povezavi vse piše! ;)

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(lutnja.gif)

Lutnja

(Three_cornetts.jpg)

Cink

(Cimbalom.JPG)

Cimbale

(Rebek.jpg)

Rebek

(cembalo.jpg)

Čembalo

Že skoraj pozabljena glasbila

Lutnja je glasbilo s strunami in je med najbolj priljubljenimi inštrumenti za izvajanje posvetne renesančne glasbe. Poslušaj!

Glasbilo cink ima značilnosti pihal in trobil. Za njegov zven je značilna mehkoba, gibčnost in dinamičnost razpona. Glasbilo je doživelo razcvet v drugi polovici 16. in začetku 17. stoletja.

Cimbale so ljudsko glasbilo, značilno predvsem za Madžarsko. So kot nekakšen predhodnik klavirja. Metallica in cimbale? Ni problema!

Rebek je prednik sodobne violine, zelo priljubljen je bil v 15. in 16. stoletju. In kako zveni?

Čembalo je glasbilo s tipkami, podobno klavirju, ki je bilo priljubljeno vse do poznega 18. stoletja. Poslušala ga je tudi strašššljiva družina Addams iz TV-nanizanke. Si že kdaj slišal za Lurcha, specialista za čembalo?

Katero od naštetih glasbil se pojavi v Prešernovem Povodnem možu?
Pomagaj si s povezavo.

Preveri

Juhu, Prešeren bi bil ponosen nate!

Naprej

Ne, ne bo držalo. Še enkrat pozorno preberi četrto kitico, pa bo!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

(Serbian_Gusle.jpg)

Tudi gusle, priljubljeno ljudsko glasbilo, spadajo med godala.

Kako dobro poznaš godala in brenkala?

Godala so glasbila s strunami, na katera igramo z lokom. Nanje se igra na različne načine – pod brado, čez roko, ob nogi – kar vpliva na njihov videz. Brenkala pa so glasbila s strunami, na katera igramo tako, da strune ubiramo s prsti, s trzalico ali s peresi.

Prepoznaš glasbila na fotografijah? Poveži jih s pravim imenom.

harfa
kitara
violina
citre
mandolina

Preveri

Bingo! Tudi ti igraš na kakšno glasbilo?

Naprej

Ups, ne bo prav!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(flashmob.jpg)

Glasba preteklosti ni zasidrana le v koncertnih dvoranah ali v zaprašenih samostanskih arhivih, prav zlahka te kje povsem nepričakovano preseneti kakšna glasbena zaseda. Ljubljančanom je pred časom na ulici dan polepšala opera, takšnim nenapovedanim uličnim vpadom skupine ljudi pa pravimo flash mob.

Stara glasba v živo

Stara glasba najlepše poboža uho, če jo doživiš v živo. Festivali stare glasbe so zaživeli po vsem svetu in možnosti, da se usedeš v časovni stroj in se odpraviš v pretekla obdobja (ja, tudi v značilnih oblačilih tistega časa, če želiš!), je vse več. Na prvi pomladni dan praznujemo evropski dan stare glasbe. To je tudi dan, ko se spominjamo rojstva Johanna Sebastiana Bacha.

Kateri od naštetih je festival stare glasbe?

Preveri

Izvrstno! Si že bil na kakšnem festivalu stare glasbe?

Naprej

Naka! Še enkrat poglej na povezave, pa bo šlo! :)

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

(lutnja_3.jpg)

Lute

Early music

The period of music from the Middle Ages until the end of the 18th Century is called early music. The musicians of this period composed different forms of music with various themes. In the Middle Ages, the Gregorian chant was created. This is a religious song. The Renaissance is the period of the madrigal. The madrigal is a love or satirical song. Opera was popular in the Baroque. The musicians used different musical instruments.

Match each musical instrument with the period it was used in.

tambourine
lute
trumpet
the Middle Ages
the Renaissance
the Baroque

Preveri

Congratulations! Almost done ...

Naprej

Sorry, that’s not it. Try again.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

(tamburin.jpg)

Das Tamburin

Alte Musik

Der Begriff "Alte Musik" bezeichnet europäische Musikstile vom Mittelalter bis zum Ende des 18. Jahrhunderts. Im Mittelalter entstand der gregorianische Gesang oder Choral. In der Renaissance sang man das Madrigal. Das ist ein mehrstimmiges Liebeslied oder satirisches Lied. Musiker verwendeten verschiedene Musikinstrumente, die man in der modernen Musik sehr selten oder nie benutzt.

Verbinde die jeweiligen Musikinstrumente mit dem Zeitraum, in dem man sie benutzte.

das Tamburin
die Laute
die Trompete
das Mittelalter
die Renaissance
der Barock

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Versuch noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(muza_lira.jpg)

Na katero glasbilo igra muza?

(Cervelli_Orfeo_ed_Euridice.jpg)

Orfej in Evridika na sliki Federica Cervellija.

Ščepec mitov in legend

Muzika, muzikant, muzicirati. Se tudi tebi vsi izrazi slišijo podobno? Beseda muzika ima svoj izvor v muzah, grških boginjah glasbe in pesništva. Upodabljali so jih z glasbilom mitičih pesnikov, ki je bilo grški simbol poezije.

To glasbilo ima pomembno vlogo tudi v bajeslovni zgodbi o zaljubljencih Orfeju in Evridiki, v kateri zvoki tega glasbila premagajo smrt in obudijo Evridiko v življenje. Pomirijo tudi divje zveri, z glasbilom je Orfej premagal zapeljevanje siren, morskih božanstev, ki so s čarobnim petjem vabile mornarje k čerem in jih požrle.

To glasbilo je .
V pomoč ti bo fotografija na levi in povezava.

Preveri

Pravilno! Čestitamo iz srca, si pravi glasbeni genij! Ne pozabi vpisati še svojih podatkov (tudi ime šole - tako te lažje najdemo, če si ravno ti naš srečnež), mogoče ti bo žreb naklonjen in boš prejel galaktično darilo.

Naprej

Huh, samo še malo zbranosti, prosim! Prebrano nazaj = aril! ;)

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi ti več vprašanj, kot je odgovorov? Televizijski program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več!

Plus PIL