Poletna kratkočasnica

Poletna kratkočasnica

(e-učna pot)

Avtor: Nika Susman in Špela Kikelj

Težavnost: od 4. do 6. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Učni cilji: Vprašanja za radovedne buče

(Robotek_kremza.jpg)


Ilustracija: Matej de Cecco
Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): arhiv MKZ, Shutterstock, Wikipedija

Trpiš za poletnim dolgčasom?

Si prebral že vse knjige s kupčka »poletno branje«? Potem je čas, da se sprehodiš po poletni učni poti! Ja, malce drugačna je! Sestavljena iz preteklih veselošolskih tem. Se jih spomniš? Hitro, preveri svoj spomin! In seveda, uživaj!

Naprej

(tandem.jpg)

In kam potuješ?

Med robote in žuželke, pa v svet družine, filma, fotografije in diskriminacije, v Egipt in v čas Vikingov, po poteh soli, vulkanov in Unescove dediščine … Zabavno, kajne! Tri, dva, ena … gremo!

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Dobrodošel v svetu robotike! Te zanima, kakšni so bili prvi avtomati in kako so se razvili do humanoidnih robotov, kakršne poznamo danes? Oglej si film o prvih robotih in o tem, kako so roboti bili in so še vpleteni v človeška življenja.

Klikni na film. Pozorno si ga oglej in odgovori na vprašanja.

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(parna_priprava.jpg)

Vrteča krogla, predhodnica parnega motorja

Nepogrešljiva robotika

Ležalnik, borovci, senčka, knjiga, morje … samo še en robot, da ti prinese limonado, kajne? Gotovo si si kdaj zaželel tudi takega, ki zna pospravljati sobo ali pisati domače naloge!

Kot si videl v filmu, so si znali ljudje že v stari Grčiji olajšati življenje. Kaj so uporabljali za premikanje predmetov?

Pravilen odgovor je:

Skoči na povezavo in preveri, kdo je izumil vrtečo kroglo ali bučo. To je bil starogrški učenjak iz 1. stol. pr. n. št., ki je dokazal tudi, da je zrak snov.

Njegovo ime je:

Preveri Nazaj na ogled filma

Bravo! Mala malica, kajne?

Naprej

Oprostimo, ker je poletje! Vseeno pa še enkrat klikni na film in poišči pravi odgovor!

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

(figure_stolp.jpg)

Premikanje figur

Nazaj na ogled filma

Nepogrešljiva robotika

Si si zapomnil tudi, kdo je izumil učinkovit način avtomatizacije, s katerim so se v zvonikih premikale figure?

Preveri

Tako je. Odlično ti gre! Zdaj pa skok v perečo sedanjost!

Naprej

Mja … Pravo boš zadel, če boš izbral tiste, ki so izdelovali odlične urne mehanizme!

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(diskriminacija.jpg)

Vsi drugačni - vsi enakopravni!

V krempljih diskriminacije

Življenje je včasih daleč od rožnatega. Ljudje se po vsem svetu srečujejo s krivicami in omejevanjem svobode. Z diskriminacijo se vsak dan spopada na milijone ljudi, tudi mladostnikov, da ne bo pomote. Najbolj preprosta razlaga diskriminacije je, da je to slabše obravnavanje določene osebe zaradi kakšne od njenih osebnih okoliščin. Ima sošolec tuj naglas in je zato žrtev besednih napadov? So prijateljici všeč punce in se ji zato vsi izogibajo? Ima sosedova družina težave, ker pripada določeni veri?

Odkljukaj tiste pojme, za katere meniš, da so zelo povezani z diskriminacijo.

Preveri

Odlično! Zate nas pa res ne skrbi!

Naprej

Uh, 8 kljukic je pravilen odgovor. Če ti kakšna manjka, jo hitro odkljukaj!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

(malala.jpg)

Malala je prejela že številna odlikovanja in postala prava mednarodna zvezda. Pri komaj petnajstih letih je bila kandidatka za Nobelovo nagrado za mir, njena zgodba pa je izšla v knjigi Jaz sem Malala, ki jo lahko bereš tudi v slovenščini.

Pravica do izobrazbe

Ali veš, da je okoli 100 milijonom otrok odvzeta pravica do šolanja, večina teh je deklet? »En otrok, en učitelj, ena knjiga in eno pero lahko spremenijo svet,« je nekoč dejala Malala Jusafzaj, danes sedemnajstletna pakistanska borka za pravico deklet do izobraževanja. Ker je glasno in javno spregovorila o nasilju talibov v svoji domači pokrajini Svat in kritizirala njihov odnos do žensk, sta jo pred dvema letoma na šolskem avtobusu ustrelila neznanca. Malala je preživela in je še danes glasno opozarja na nezavidljivi položaj pakistanskih deklet.

Kako imenujemo vrsto diskriminacije, ko je dekletom odvzeta pravica do izobraževanja?

Označi pravilni odgovor:

Preveri

Res je, izobraževati se ne morejo le zato, ker so deklice. Izobrazba pa odpira vrata lepši, boljši in samostojnejši prihodnosti! Zdaj pa v svet filma!

Naprej

Naka! Pozitivna? Gotovo se hecaš! Rasna diskriminacija je seveda tudi velik problem, a v Malalinem primeru ne gre za to. Poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(film.jpg)

Pozor, snemamo!

(prihod_vlaka.jpg)

Prihod vlaka na postajo La Ciotat

Poletje in dober film? Ja, prosim!

Poletje je čas za gledanje filmov! Si si že ogledal kakšnega pod milim nebom? Pokukaj v filmske začetke in se nasmej zabavni anekdoti!

Brata Lumière sta francoska pionirja filmske umetnosti. Film, ki sta ga zavrtela leta 1895, se imenuje Prihod vlaka na postajo La Ciotat. Film traja manj kot minuto in ima zelo preprosto zgodbo: na postajo pripelje vlak. Na postaji se ustavi, eni potniki izstopijo, drugi vstopijo - in potem je konec. Film si lahko ogledaš tukaj.

Film je postal znan predvsem zaradi dogodka ob njegovi premieri, ko je na platnu vlak iz ozadja bušnil na postajo, torej proti kameri in s tem proti gledalcu. Danes smo navajeni gledati takšne prizore, posnete s kamero od blizu. Prvi gledalci pa niso verjeli, da se bo vlak ustavil, in so se prestrašili. Prepričani so bili, da bo prebil filmsko platno, zapeljal med njih in jih povozil. Zato so vreščali in se prestrašeno umikali ter tudi bežali!

Označi, za katere od naštetih pojmov lahko rečemo, da doživijo premiero.

Preveri

Bingo! Premiera pomeni prvo izvedbo nekega gledališkega, filmskega ali radijskega dela. Naslednja postaja: Butale!

Naprej

Ne bo prav. Beseda je vezana na odrska, filmska ali radijska dela. Popravni izpit takoj zdaj!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(Secovlje.jpg)

Sečoveljske soline

Koliko soli je v glavi?

Ideja za poletno branje: Butalci! Se jih spomniš? In kaj imajo skupnega s soljo?

Na povezavi preberi, kako so šli po sol.
Izmislil si jih je Fran Milčinski, osrednjo vlogo pa imajo prebivalci Butal, ki jim ne manjka nič - razen pameti! Odtod tudi ugotovitev, da so v Solimuriju imeli "soli, da še vodo solijo in se tej vodi pravi morje.“ Ali razumeš, kaj v tem besedilu pomeni, da Butalci: "… niso kaj vedeli in kam, kadar jim je kdo ukazal, da se gredo solit, in to ni bilo redkokrat." Pomagaj si s SSKJ in poveži naslednje besedne zveze z njihovim pomenom.

To je:

pojdi se solit
hoče mi soliti pamet
nekomu zasoliti ceno
prisoliti eno okoli ušes
nekoga grdo zavrniti ali zavračati
vsiljevati svoje védenje, znanje
preveč zaračunati
nekoga udariti

Preveri

Kar tako naprej, ne pusti si soliti pameti, kadar imaš dovolj svoje soli v glavi!

Naprej

Hm, še enkrat klikni na povezavo in poskusi znova!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(solnica.png)

Solnica

(sol.jpg)

Kristali soli

Zrno soli

Čeprav so sol uporabljali že v prazgodovini, naj bi šele Rimljani z njo zares trgovali. Po soli so dobile ime tudi solne poti, po katerih so tovorili sol; zelo znana je Via Salaria (Solna cesta) v Italiji, ki je vodila od Rima do Jadranskega morja.

Soli se po latinsko reče »sal«, prejemali pa naj bi jo rimljanski vojščaki kot del plače. Po tej zvezi naj bi nastala angleška beseda za plačo salary.

Sol pridobivamo iz več virov. Lahko jo dobimo z izhlapevanjem morske vode ali pa jo dobimo na kopnem, iz kamene slane rude, kjer se izkopava v rudnikih soli. Včasih so bili takšni rudniki soli oziroma belega zlata veliko bolj cenjeni od samega zlata ...

Katere so naše edine delujoče soline?

Preveri

Bravo! Sol imaš v malem prstu! Gremo k vulkanom!

Naprej

No, no, zdaj pa vklopi možgane! Samo v tej rešitvi se skriva šumnik!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(vulkan_vstopni.jpg)


(prikaz_vulkana.jpg)

Prerez vulkana

Vulkani - prežeče pošasti

Na kaj pomisliš, ko slišiš besedo vulkan? Na stožčasto goro z luknjo na sredini? No, vulkani se med seboj razlikujejo, največ pa jih je na oceanskem dnu. Vulkani, čeprav so prave prežeče pošasti, privabljajo številne pohodnike. Za najbolj pogumne in predrzne je obveljal celo izraz vulkanski turist. Za mnoge od nas bo dovolj že obisk doživljajskega parka Vulkanija, kjer si lahko ogledaš izbruh vulkana.

Najbolj preteči vulkani v Evropi so: največji evropski vulkan Etna na Siciliji, vulkan Stromboli na Eolskih otokih in Vezuv ob obali Neapeljskega zaliva v južni Italiji. Vsi ti vulkani so izredno nevarni, saj imajo tako sestavo magme, da lahko tvorijo izredno eksplozivne izbruhe.

Vezuv je najmočneje izbruhnil leta 79, ko je uničil tri mesta naenkrat, poleg manj znanih Stabij in Herkulaneuma tudi mesto (rešitev je sestavljena iz črk Peijomp) .

Preveri

Glavca, čestitamo! Zdaj pa novim zmagam naproti ...

Naprej

Khm. Si uporabil veliko začetnico?

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

(Vesuvius_from_Pompeii.jpg)

Vezuv je takrat kazal vse znake, da bo izbruhnil, toda na začetku našega štetja ljudje še niso poznali delovanja vulkanov. Ko so se Pompeji večkrat stresli in se je iz notranjosti gore zaslišalo grozeče bobnenje, so ljudje mislili, da se je ujezil bog Vulkan. Presahnili so vsi vodni viri.

Siloviti izbruh Vezuva

Toda Vezuv je izbruhnil zato, ker so si nakopičeni plini in pare iskali izhod, stožčasti pokrov Vezuva oz. dimnik pa je bil preozek, da bi se lahko sprostili. Tako je prišlo do silovitega izbruha. Iz kraterja se je usul 22 km visok steber pepela, kamenja in dima. Pompeje je pokopala plast pepela, ki je segala od dveh do osmih metrov. Umrlo je 2000 ljudi.

Ker so bili Pompeji dolga leta prekriti s pepelom (po naključju so jih odkrili leta 1748), so ostali dobesedno ujeti v času in zato zelo dobro ohranjeni. Še danes veljajo za eno najbolj znanih in najbolj obiskanih arheoloških najdišč.

Kaj je pomagalo ohraniti mesto Pompeje do danes?

Preveri

Tako je, plast pepela je za 1700 let prekrila Pompeje. V neki pečici se je bojda ohranil celo star kruh! Zdaj pa v Egipt!

Naprej

Opala! Videoposnetki, selfiji - lepo te prosim! Daj, daj, saj znaš!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(piramide_rusevine.jpg)

Ruševine piramid

(sfinga_4.jpg)

Sfinga ob egipčanskih piramidah v Gizi pri Kairu je eden največjih kipov, kar so jih naredile človeške roke. Dolga je 73 in visoka 20 metrov.

Raziskujmo stari Egipt!

Te je pot že kdaj zanesla v Egipt? Pridi, gremo skupaj!

Sfinga stoji ob treh piramidah, ki so jih sredi tretjega tisočletja pred našim štetjem zgradili trije faraoni: ded Keops, sin Kefren in vnuk Mikerin. Sfingo je verjetno dal postaviti Kefren.

Kaj pomeni sfinga pri starih Egipčanih?

Med Sfinginimi nogami so našli kamnito stelo, na katero je faraon Tutmozis IV. (vladal okoli leta 1400 pred našim štetjem) dal vklesati zgodbo o tem, kako se mu je Sfinga prikazala v sanjah in mu obljubila, da bo postal kralj, če jo reši puščavskega peska. Ko je odkopal veličastni kip izpod sipin, je Sfinga držala obljubo in postal je faraon.

Kaj je kamnita stela v zgornjem opisu?

Preveri

Kapo dol, si pravi sfingoslovec!

Naprej

Ups, poskusi še enkrat.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(hieroglifi.png)

Hieroglifi

Egipčanska pisava

Tot je bog modrosti, začetnik znanosti in umetnosti ter zavetnik pisarjev, ki so imeli pomembno vlogo v starem Egiptu. Ti so v zapisih uporabljali več kot 700 različnih znakov.

Egipčanska pisava se imenuje hieroglifi. To je slikovna pisava ali podobopis. Poskusi zapisati svoje ime tukaj.

Sicer si pa oglej hieroglife in poveži črko s pravo podobo.

A
M
B

Preveri

Bravo, veliki um, šibaj naprej!

Naprej

Uf, poskusi še enkrat. Pomagaj si s povezavo.

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(odprava_vikingi.jpg)

Vikingi bodo odrinili na roparski pohod.

(zemljevid.jpg)

Kako daleč pa so prišli Vikingi? Oglej si zemljevid vikinških osvajanj. Sicer je v angleščini, ampak ob kliku na krogec ti izpiše ime mesta in prikaže podrobnejši zemljevid.

Dobrodošel med Vikingi!

Vikingi že dolgo burijo duhove. Poglejmo, kakšni so bili njihovi osvajalski pohodi!

Najprej so osvajali ozemlja današnje Velike Britanije. Leta 793 so napadli in izropali pomemben samostan na otoku Lindisfarne, pri čemer so menihe kruto pobili.

Nekoliko pozneje so Vikingi napadli Frankovsko državo in Irsko.

Potem so Vikingi z Danske zasedli ves severovzhodni del Britanije in tam ustanovili deželo Danelaw ter vpeljali danske zakone in običaje. Napadali so tudi današnjo Nizozemsko, Francijo in celo Španijo ter Portugalsko. V teh napadih so izkoriščali reke, saj so s svojimi dolgimi čolni oziroma ladjami pluli ne samo po morjih, temveč tudi po rekah.

Potem so se prebili daleč do obal Severne Afrike in Italije. Osvajanja in napadi pa niso bili usmerjeni samo na zahod. Nekateri Vikingi so se podali čez Baltsko morje na vzhod in po rekah v današnjo srednjo in vzhodno Evropo. Po teh poteh so prišli vse do Črnega morja in celo do Bagdada v današnjem Iraku.

Kako se imenuje dežela, ki so jo danski Vikingi ustanovili v Veliki Britaniji? Oglej si naslov povezave in zemljevid.

Dežela se imenuje .

Preveri

Res je! Če znaš angleško, potem lahko iz besede tudi razbereš, da gre za poimenovanje dežele po uveljavljanju danskih zakonov.

Naprej

Hm, odgovor imaš tudi v besedilu, morda ga prebereš, bi znalo pomagati! Le hitro, čakajo te nova osvajanja.

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(ladja.jpg)

Drakar je bil tipična vikinška ladja.

Vikinške zmajske ladje

Vikingi so za svoja osvajanja uporabljali tako imenovane zmajske ladje.

To so bile dolge ladje, znane zaradi svoje okretnosti in hitrosti. Z njimi so Vikingi lahko pluli ne samo po morjih, temveč tudi po rekah.

Poimenovanje ladje izhaja iz same oblike ladje. Ta je bila po trupu podobna velikemu zmaju (te angleška beseda dragon ali beseda draco spomni na zmaja?), njena jadra so bila zmajeva krila, zmajevo glavo pa je imela izklesano na premcu ladje. Ta je služila tudi ustrahovanju nasprotnikov.

Poveži tipe ladij z ljudstvi.

galeja
drakar
kanu
stari Rimljani
Vikingi
Indijanci

Preveri

Uh, odlično ti gre, pravi morjeplovec! Veter v jadra, bližaš se koncu ...

Naprej

Uf. Bo treba še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(cambodia.jpg)

Ta deček živi na obrobju glavnega mesta v Kambodži.

Njegov dom stoji na velikem odlagališču smeti. Njegova vzmetnica je narejena iz starih gum. Vsako jutro ob šestih se deček skupaj z drugimi otroki oprha v dobrodelnem centru, potem pa se odpravijo na delo. Zajtrk je pogosto njegov edini obrok dneva.

Družine po svetu

Si bil ali nameravaš letos z družino na počitnice na morje, v gore ali na podeželje? Kjerkoli boš že, ti želimo nepozabne dogodivščine. Veliko tvojih vrstnikov ne le po svetu, pač pa tudi v Sloveniji, s tvoje ulice ali celo ti, pa kaj takega ne morejo uresničiti. Revščina ni le problem revnih, revščina je problem vseh nas in o njej moramo odkrito spregovoriti. Vsak ima pravico, da živi urejeno in lepo življenje.

Ni treba na drugi konec sveta, da bi spoznali revščino. Tudi pri nas se vse več družin spopada z njo. Oglej si prispevek (del o revščini se začne na 00:38), ki prikaže, da je tudi pri nas veliko otrok, ki živijo v težkih razmerah. Zaradi revščine so ti otroci pogosto tarče zmerljivk, kar pa vodi v hude duševne stiske.

To pa je v nasprotju s splošnimi pravicami otrok, ki določajo, da ima vsak otrok tudi pravico do zdrave hrane. Oglej si kratek povzetek in številne televizijske prispevke o teh pravicah.

Kje so zapisane pravice otrok, ki bi se jih morali držati tudi pri nas?

Preveri

Bravo, prav je, da poznaš svoje pravice in dolžnosti in se jih zavedaš. Zdaj pa še zadnja četrtina, kar naprej!

Naprej

Ufff. To konvencijo bi bilo pa dobro poznati, le oglej si povezavo.

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(multicultural.jpg)

Počasi se bomo naučili spoštovati različnost in drugačnost vsakega od nas širom sveta.

Malo od tu, malo od tam

Svet je z industrializacijo in s tehničnim razvojem postal veliko manjši in veliko bolj obvladljiv, saj so se zmanjšale razdalje (na drug konec sveta lahko pripotujemo že v enem dnevu) in se izboljšale možnosti komunikacije. Živimo hitreje, kot so živeli ljudje nekdaj, srečujemo več ljudi in se družimo in spoznavamo v različnih okoljih. Tudi družine so danes bolj pisane, kot so bile nekdaj. Oglej si posnetek, ki prikaže resnično zanimivo družino dečka Jake.

Kako imenujemo družino, kot je ta na posnetku, ki združuje pripadnike različnih narodov in kultur v skupnost, ki jih družijo sorodstvene vezi?

Preveri

Odlično! In vsako medkulturno povezovanje bogati naša življenja, saj nas nauči spoštovati razlike in drugačnost. Kako pa kaj spoštuješ mravlje?

Naprej

Uf, uff, ufff. Zagotovo bo šlo, če si ogledaš posnetek. No?

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

(mravlji.jpg)

Spopad ali le srečanje?

(napad.jpg)

Posledice napada

Svet žuželk

Mmm, ravno se namestiš v ležalnik, k ustom poneseš kruh z marmelado, na njem pa ... mravlja! Aaaa! Se bodo kdaj naučile zlatega pravila, da jim je vstop na tvojo hrano prepovedan?

Za žuželke, ki živijo v skupnostih, se zdi, kot bi se naučile pravila na pamet in jih potem seveda tudi upoštevale. Jim kdo ukazuje in ga pridno ubogajo? Se vedejo le nagonsko? Oglej si videoposnetek in poskušaj ugotoviti, v čem je skrivnost.

Preveri

Bravo, upam, da se v nevarnosti tudi ti dobro znajdeš (ob pomoči prijateljev pa sploh).

Naprej

Žal odgovor ni pravilen. Tokrat si bo treba pomagati s kemijo ...

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(kobilica.jpg)

Veliko je basni, pesmic in zgodbic, ki govorijo o pridnih mravljicah in lenih kobilicah.

Žuželke v risankah in basnih

Če ti gre angleščina dobro, si oglej to staro risanko. Lahko pa si prebereš basen Čriček in mravlja avtorja Jeana de la Fontaina. (Basni, Založba Mladika, 1999, str. 4)

Čriček mladi, ki vesel vse poletje je prepel, se je znašel brez vsega, ko sta zima, mraz prišla. Ne črvička in ne muhe, niti koščka skorje suhe. O svoji lakoti in bedi mravlji tožit gre, sosedi, in jo prosi, naj posodi kako zrno, da prebrodi hude čase do takrat, ko bo spet prišla pomlad, …/ Mravlje prošnja nič ne mika, v tem pač ne pozna še mere, pa povpraša brž prošnjika: »Kaj počel si vroče dni?« »Noč in dan, kar vsepočez pel sem, pa nikar zamere.« »Pel si, to me veseli, zdaj pa se ravnaj na ples.«

Kakšen je nauk risanke in basni?

Preveri

Prav si razumel. Kaj pa nauk, ti je pisan na kožo? Tega seveda ne smemo razumeti dobesedno. Kar pošteno morajo delati tudi glasbeniki, da nas lahko povabijo v svoj svet glasbe. Zdaj pa Unesco v tujem jeziku!

Naprej

Uh, oh, eh. Vsak res ne zna igrati, mravlje pa so tako pridne in nesebične delavke, ki skrbijo za ves svoj zarod, da malo takih. Premisli in poskusi še enkrat!

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

(Westminster_Abbey.jpeg)

The Westminster Abbey, Great Britain

Unesco – Protecting World Heritage

Unesco is a part of the United Nations organisation. It helps protect World Heritage. The heritage is something handed over from the past.

Unesco has a list of protected World Heritage. This list consists of cultural heritage (monuments, buildings) and natural heritage (nature, animals). For example, Slovenian Škocjan caves are on the list of World Natural Heritage.

Match the picture to the type of heritage.

(stonehenge.jpg)

Stonehenge

(great_barrier_reef.jpg)

Great barrier reef

(Tower_of_London.jpg)

Tower of London

Cultural Heritage
Natural Heritage
Cultural Heritage

Preveri

Congratulations! Almost done ...

Naprej

Sorry, that’s not it. Try again.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

(bernina.jpg)

Alpenbahn Bernina Express in der Schweiz

UNESCO – geschütztes Welterbe

Die UNESCO ist eine internationale Organisation; ein Teil der Organisation der Vereinten Nationen.

Die UNESCO hilft das Welterbe zu schützen. Das Erbe ist etwas, was wir aus der Vergangenheit übernommen haben.

Die UNESCO führt eine Liste des geschützten Welterbes. Sie besteht aus dem Weltkulturerbe (Denkmäler, Gebäude) und Weltnaturerbe (Natur, Tiere). Zum Beispiel: die slowenischen Höhlen von Škocjan sind auf der UNESCO-Liste des Weltnaturerbes.

Verbinde das Bild mit dem Wort: Weltnaturerbe oder Weltkulturerbe?

(Wattenmeer.jpg)

Wattenmeer

(katedrala_aachen_2.jpg)

Aachener Dom

(schoenbrun.jpg)

Schloss Schönbrunn

Weltnaturerbe
Weltkulturerbe
Weltkulturerbe

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Versuch noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(foto_deklica.jpg)

Želimo ti obilo dobrih posnetkov!

(CO.jpg)

Camera obscura je služila slikarjem za upodabljanje portretov.

Počitniška naloga: izdelaj svojo camero obscuro! Saj se hecamo, če imaš čas in voljo, pa lahko vseeno poskušiš! :)

S fotografijo v poletje!

Tako, pa smo pri koncu! Hvala za neprecenljivo družbo. Takoj te spustimo nazaj v poletje, le obljubi nam, da na svojih potepanjih ne pozabiš na sodobno camero obscuro! A, kaj je to? No, preberi! Aja, tudi mi bomo veseli kakega poletnega utrinka! ;)

Prababica fotografskega aparata se imenuje camera obscura, kar dobesedno pomeni »temna soba«.

Že pred 2500 leti so učenjaki opazili, da se v temni sobi, ki ima v eni od sten majhno luknjico, na nasprotni steni pojavi slika. Na tej sliki se vidijo predmeti, ki stojijo pred luknjico, so pa obrnjeni na glavo.

Ta pojav so pozneje uporabljali in preučevali stoletja: naredili so manjše škatlice, ki so imele na eni stranici luknjico, na nasprotni pa polprepusten papir, na katerem se je pojavila slika. S takšno pripravico so si nekateri slikarji pomagali pri risanju portretov znamenitih in bogatih ljudi.

Kaj je camera obscura?

Preveri

Pa to je več kot odlično! Obvladaš, nedvomno. Zdaj pa na zaslužen počiiiitek! Boš z nami tudi prihodnje leto? :)

Naprej

Hm, ja, imaš že dovolj, a? Daj, še malo napni možgane in poizkusi znova, potem te pa spustimo! :)

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi ti več vprašanj, kot je odgovorov? Televizijski program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več!

Plus PIL