2000 let Emone

2000 let Emone

(e-učna pot)

Avtor: Roman Vučajnk in Špela Kikelj

Težavnost: od 4. do 6. razreda OŠ

Predvideni čas: 10-20 min

Učni cilji: Zgodba o rimskem imperiju in nastanku Emone.

(Hadrijan.jpg)

Hadrijanov zid je dal zgraditi cesar Hadrijan v drugem stoletju. Označeval je severno mejo cesarstva (današnja Britanija).


Slikovno gradivo v učni poti (kjer ni posebej navedeno): arhiv MKZ, Shutterstock.

Vse se začne z Rimljani

Pred približno 2000 leti so po našem ozemlju stopali Rimljani in v imenu mogočnega rimskega imperija širili svoje ideje, umetnost, vero in navade. V slovenskem prostoru so ustanovili več naselbin in jim dali rimski značaj. Med njimi je bila tudi Emona – antična predhodnica današnje Ljubljane.

Naprej

(zid.tif)

Leta 14 naj bi v Emoni pod pokroviteljstvom cesarjev Avgusta in Tiberija nastala pomembna gradnja – predvideva se, da mestno obzidje. O tem govori gradbeni napis, a žal je ohranjen samo sivi del napisa, o preostalih delih lahko zgolj sklepamo.

Emona je bila tako po videzu kot po meščanskem vsakdanjiku podobna rimskim mestom. Po Ljubljanici so plule rimske trgovske ladje in po rimskih cestah so potovali rokodelski izdelki. Meščani so se radi sprostili v rimskih toplicah in se ob vinu, pijači Rimljanov, kratkočasili v gostilnah. Kot vsi Rimljani so se tudi Emonci shajali na trgu, kjer so trgovali in z obredi častili rimska in domača božanstva.

Danes ležijo ruševine Emone zakopane pod ljubljanskimi zgradbami in ulicami. A nekaj jih je odkritih in te nam pripovedujejo zgodbo o cesarjih, kamnitem napisu in Emoni.

Naprej

Paaazi, začetek! Stopnja: Ogrevanje (1 od 20)

Kdo so bili stari Rimljani, ustanovitelji antične Ljubljane? Oglej si film o začetkih rimskega imperija.

Naprej

Stopnja: Ogrevanje (2 od 20)

(volkulja.jpg)

Dvojčka Romula in Rema naj bi našla volkulja in ju dojila. Danes je simbol mesta Rim.

Legenda o nastanku Rima

Film ti razkrije zgodbo o dvojčkih Romulu in Remu, ki je pravzaprav mitološka pripovedka o rojstvu mesta Rim. Legenda omenja reko, v katero naj bi ju kot novorojenčka odvrgel oblastiželjni stric Amulij in kjer naj bi Romul čez mnogo let ustanovil Rim.

Kako imenujemo reko, ob kateri je zraslo mesto Rim?

Preveri Nazaj na ogled filma

Bingo, zadetek v polno! Si za hiter skok v Rim pogledat reko Tibero? Klikni tu.

Naprej

Naka! Samo ena reka ni izmišljena in samo ta je pravilen odgovor!

Ponovi

Stopnja: Ogrevanje (3 od 20)

(Vergil.jpg)

Na sredini sedi rimski pesnik Vergil, avtor epa Eneida.

Nazaj na ogled filma

Enej, rimski heroj

Rimljani so verjeli, da so potomci junakov trojanske vojne, desetletne vojne vihre med Grki in Trojanci. Razplet znamenite antične pripovedke si lahko prebereš na tej povezavi.

Med preživelimi bojevniki je bil tudi mitični junak iz trojanskih bojnih vrst, prednik Romula in Rema, ki naj bi po legendi preplul tisoče kilometrov po morju, se ustalil na italijanskem škornju in ustanovil novo mesto.

Kdo velja za največjega rimskega heroja, ki nastopa tudi v epu Eneida?

Preveri

Čestike! Kar pogumen tale Enej, kajne? Vojne bitke, morske pustolovščine in še lastno mesto! Gospodič naj bi bil razumnega in zmernega značaja ter sila redoljuben, zato so si ga Rimljani prav radi jemali za vzor.

Naprej

Khm, khm. Trojanski junak nima sestavljenega imena! Si za ponoven ogled filma?

Ponovi

Stopnja: Še vedno ogrevanje (4 od 20)

(terme.jpg)

Kopališče je imelo skorajda vsako rimsko mesto. Na povezavi lahko pod razdelkom Zgodovina toplic izveš vse o rimskih kopališčih.

Združitev majhnih kulturnih skupnosti

Zgodovina razkriva drugačno zgodbo. Približno 1000 let pred našim štetjem so Apeninski polotok poseljevali Grki, Etruščani in razmeroma majhne kulturne skupnosti. Latinsko govoreče skupine, ki so se počasi krepile in razvijale, so se v 8. stoletju združile v mesto Rim.

Dvesto let kasneje je Rim cvetel: mesto se je ponašalo z rokodelskimi izdelki, stalo je na vozlišču trgovskih poti, ki so poleg blaga v mesto prinašale nove ideje, nove kulture in nova spoznanja. V mestu je bilo tedaj moč najti svetišča, kopališča, trge in spomenike.

Poveži spodnje izraze s pravilnim opisom.

Kopališče
Prostor, kjer so Rimljani častili bogove, jim prinašali daritve in žrtvovali živali, imenujemo svetišče ali tempelj.
Osrednji trg ali forum je bil prostor, na katerem se je odvijalo politično, trgovsko in versko življenje Rimljanov.
Kopališče je bilo dostopno vsem Rimljanom. Tu so se očedili, razmigali in sprostili.

Preveri

Odlično! Se v tvojih žilah pretaka rimska kri? ;)

Naprej

Narobe! Brž znova in natančno preberi opise, ki skrivajo ključ do rešitve, pa bo šlo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (5 od 20)

(Cicero.jpg)

Zasedanje rimskega senata na freski iz 19. stoletja

(Julij.jpg)

Julij Cezar: v zgodovino se je zapisal tudi s svojimi izreki.

Prišel, videl, zmagal

Spočetka je bil Rim kraljevina, po sedmih kraljevih vladavinah pa jo je izrinila republika. V republiki je imel oblast organ, imenovan senat.

Senat je bil sestavljen iz premožnih plemičev, pozneje pa tudi iz revnejših Rimljanov. Ženske in sužnji niso imeli političnih pravic. Veliko moč je imela tudi rimska vojska, ki je po zatonu republike na prestol postavljala svoje cesarje.

Klikni povezavo in spoznaj izjemnega generala, pogumnega vojskovodjo in pretkanega političnega voditelja, ki je povzročil zaton rimske republike.

V prazen prostor vpiši njegovo poslovenjeno ime!

To je .

Preveri

»Prišel, videl, zmagal!« je komentiral Julij Cezar, ko je zmagal v bitki pri Zeli. V galaksiji znanja pa pravimo: »Prebral, rešil, zmagal!« Šibaj naprej!

Naprej

Hmja. Po tej slavni zgodovinski osebi se imenuje eden od poletnih mesecev. Brž klikni povezavo! In ne pozabi na velike začetnice. ;

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (6 od 20)

(forum.jpg)

Rimski osrednji trg, kjer je imel Cezarjev privrženec Mark Antonij nagrobni govor ob njegovem truplu. Arheologi naj bi nedavno odkrili mesto, kjer so zarotniki umorili Julija Cezarja.

Marčeve ide

»Boj se marčevih id!« naj bi neki vedež posvaril Julija Cezarja. A zaman. 15. marca leta 44 pred našim štetjem so generalovi politični sodelavci in celo najtesnejši prijatelji skovali zaroto ter ga zahrbtno umorili med govorom v senatu.

Kaj so (marčeve) ide?

Preveri

Pravilen odgovor! Še hiter pogled na današnji datum! So danes ide ali ne?

Naprej

Uh, ne bo prav. Glasbena skupina? Corpnice? Idealen dan ekskurzije? Saj se hecaš, kajne? ;)

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (7 od 20)

(Asterix.jpg)

Naslovnica prvega stripa Asterix opisuje prigode z Julijem Cezarjem

(Maji.jpg)

Majevski koledar šteje trinajst mesecev

Julij Cezar je zanimiv tudi za umetnost in širšo družbo

Julij Cezar je bil pogumna in uspešna osebnost, ki je močno vplivala na tedanjo družbo (med Rimljani je bil zelo priljubljen, saj je revnim razdeljeval zemljo), zasukala tok zgodovine (po njegovi smrti je nastopilo obdobje cesarstva) in postala tema velikih literarnih, filmskih in gledaliških del.

William Shakespeare ga je v tragediji Julij Cezar upodobil kot arogantnega in oblastiželjnega samodržca, René Goscinny in Albert Uderzo pa sta se iz ošabnega generala norčevala v stripu Asterix. Po hudomušni stripovski predlogi, ki govori o sporih med uporno galsko vasico in vojsko rimskega imperija, so posneli tudi film. Napovednik si lahko ogledaš tukaj.

Po Juliju Cezarju imenujemo rimski koledar – julijanski koledar. Ker ni dovolj natančen oziroma usklajen z gibanjem Zemlje, ga pri nas že dolgo ne uporabljamo več.

Kateri državi oziroma skupnosti pa mesece še vedno štejeta po starem, julijanskem koledarju? Pomagaj si s povezavo.

Preveri

Juhej, odlično ti gre!

Naprej

Naka! Stari Maji so že davno izumrla civilizacija, Smrkci in Roza galaksija pa so izmišljeni! Ostaneta ti samo še Rusija in Srbija!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre že skoraj zares (8 od 20)

(vojska.jpg)

Vojaški inženirji nadzorujejo gradnjo utrdbe. Na povezavi si lahko ogledaš prizor z rimsko vojsko iz filma Quo Vadis (v prevodu Kam greš).

Juliju sledi Avgust

Tako kot mesecu juliju sledi mesec avgust, tudi v rimski zgodovini Juliju (Cezarju) sledi (Oktavijan) Avgust. Mesec avgust imenujemo po Oktavijanu Avgustu, posinovljencu Julija Cezarja.

Po Juliju Cezarju nastopi obdobje cesarstva, Avgust pa je bil prvi rimski cesar.

Rim je bil v času Avgustove vladavine že zelo bogato in prostrano cesarstvo, razširjeno po celem Sredozemlju. Ker se je rimski imperij vztrajno »redil«, so morali biti Rimljani, če so ga želeli obvladati, sila uradniški, redoljubni in organizirani.

Veliko podporo je zagotavljala rimska vojska. To je bila strogo urejena organizacija, dovolj močna in dovolj številčna, da je skrbela za osvajanje ozemelj, gradnjo in zaščito cest ter obrambo imperija. V njej so služili izurjeni poklicni vojaki, zvesti cesarju.

Kako imenujemo osnovne enote, ki so tvorile rimsko vojsko?

Preveri

Bravo, veliki um! Korakamo naprej, osvajat nove zmage!

Naprej

Narobe! Še enkrat poskusi s povezavo, pa bo šlo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (9 od 20)

(zemljevid.jpg)

Na srednjeveški kopiji antičnega zemljevida so vrisane rimske ceste z imeni krajev in razdalj, med njimi tudi Emona.

Vojaška naselbina ob jantarni poti

Rimljani so v osvojenih deželah ustanavljali mestne naselbine. Preko mest je rimska država utrjevala svoj vpliv po imperiju, rimski način življenja pa je močno vplival na domorodno prebivalstvo, ki se je mešalo z rimskimi naseljenci.

V času vladanja Oktavijana Avgusta in njegovega naslednika Tiberija so se Rimljani na ozemlju, ki so ga že prej vojaško obvladovali, odločili postaviti svojo kolonijo, novo mestno naselbino. Ob starodavni jantarni cesti, po kateri so prinašali jantar, in ob plovni reki je tako zrasla naselbina Emona.

Kaj je jantar?

Preveri

Izvrstno! Ali veš, da je jantar lahko star več kot 40 milijonov let? To pomeni, da je nastal le malo za tem, ko so po svetu tacali še dinozavri!

Naprej

Ne bo držalo. Rimljani niso nikoli lovili zverjascev, kopali baltiške rude in trgali medenjakov z dreves!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (10 od 20)

(Emona.jpg)

Emona je bila zgrajena v obliki pravokotnika, ulice so tekle v smeri sever-jug, vzhod-zahod in se križale pod pravimi koti.

Vir: Mestni muzej Ljubljana, Igor Rehar

Emona posnema druga rimska mesta

Vsa mesta v rimskem imperiju so bila enako grajena. Tudi Emona. Predstavitveni film antične Ljubljane te popelje dva tisoč let nazaj, na ulice Emone, glavni trg, k svetišču, mestnim vodnjakom in na dvorišča bogatih meščanov. Oglej si ga na povezavi in odgovori na spodnje vprašanje.

V filmu si spoznal Emono. Kateri dve trditvi veljata za Emono?

Preveri

Pravi Emonec!

Naprej

Hej hej, ne prehitevaj! ;) Srednjeveške gradove so gradili v srednjem veku, mi smo pa v antiki!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (11 od 20)

(gladiator.jpg)

Beseda gladiator izvira iz latinščine in pomeni »mož z mečem«. Je tudi Emona imela svoj amfiteater?

Kdo so prebivalci Emone

Emona je najstarejše rimsko mesto pri nas, druge rimske kolonije v Sloveniji so mlajše in manjše.

Emona je bila sprva dom naseljencem iz Italije. Med prvimi naseljenci so bili številni vojni veterani, ki so tu dobili zemljo v obdelovanje. V Emoni sta se razvila rokodelstvo in trgovina, Emonci so bili kamnoseki, zidarji, mizarji, zlatarji, gostilničarji, brodarji, bojda tudi gladiatorji.

Gladiatorji so bili poklicni bojevniki v starem Rimu. To so bili sužnji ali vojni ujetniki, ki so se za zabavo ljudstva bojevali s tovariši ali zvermi. V gladiatorskih spektaklih tako ni manjkalo medvedov, levov in krokodilov ter bojev z različnimi vrstami orožja. Rimljani so radi obiskovali krvave gladiatorske igre in se zabavali ob strahotnih prizorih – še več, zahtevali so, da so predstave bolj in bolj okrutne, izzivalne in izvirne.

Kam je moralo iti rimsko ljudstvo, če si je želelo ogledati gladiatorske igre?

Preveri

Zadetek v polno! Te kaj spreletava srh ob krvoločnem rimskem ljudstvu?

Naprej

Uh, ne bo prav. Gladiatorji, igre, občinstvo, nastopanje … ne sodijo v slaščičarno, kino in živalski vrt!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (12 od 20)

(slavolok.jpg)

Oglej si slavolok zmage v Parizu.

(pont.jpg)

V »živo« si lahko ogledaš tudi akvadukt Pont du Gard v Franciji.

Rim – kovačnica idej

Amfiteatri so bili okrogle ali ovalne oblike, v sredini je stal oder, okrog pa se je stopničasto dvigoval prostor za občinstvo. V njem so nastopali gladiatorji, tu so usmrtili na smrt obsojene in prirejali bitke s konjskimi vpregami.

Rimski Kolosej velja za najbolj ohranjen amfiteater in arhitekturno čudo. V srednjem veku so si v njem uredili bivališča in delavnice ter opravljali krščanske obrede, danes pa je na seznamu čudes novega sveta.

V Rimu so se kovale arhitekturne ideje, ki so povzročile gradnjo imenitnih stvaritev po vsem rimskem ozemlju. Kljub temu da so nekatere izume prevzemali od drugih ljudstev, ni šlo za golo posnemanje, pač pa so Rimljani posvojene ideje vešče »izklesali« v gradbene dosežke.

Poveži dosežke rimske arhitekture in gradbeništva z njihovimi opisi.

Slavolok
Akvadukt
Lok
Spomenik v obliki loka na stebrih je bil docela rimska pogruntavščina. Slavoloke so navadno krasili napisi ali reliefi, gradili pa so jih v spomin na zmage.
Mostu podoben objekt, namenjen pretoku vode. Gradili so jih že v stari Perziji, Rimljani pa so idejo izpopolnili. Akvadukt je pradedek sodobnega vodovoda.
Rimljani so lok prevzeli od Etruščanov, ga nadgradili in prvič uporabili v velikih gradnjah.

Preveri

Brihtna glavca! Obvladaš zgodovino, arhitekturo, bojevniške igre in razvoj koledarjev! Raziskujeva dalje?

Naprej

Nup! V odgovorih se skrivajo pravilni odgovori. Če boš prebral znova, ti bo uspelo!

Ponovi

Stopnja: Zdaj gre zares (13 od 20)

(cesta.jpg)

V kleti Mestnega muzeja Ljubljana si lahko ogledaš osem metrov široko cesto, ki je od pristanišča vodila v Emono.

Emona je del najbolj znanega rimskega spomenika

Rimsko cesarstvo je bilo prepleteno z mrežo cest. Iz Rima so na vse konce imperija vodile glavne ceste, ki so se cepile na krajevne in tako povezovale vsa rimska mesta. Ceste so bile izjemno pomembne za hitre vojaške premike, za komunikacijo znotraj imperija in z glavnim mestom ter za neovirano trgovanje. Pa ne le za to. Po rimskih cestah, najbolj imenitnem spomeniku rimskega imperija, so potovale tudi ideje, religija in umetnost.

Na zemljevidu si lahko ogledaš stare rimske ceste, ki so nekoč tekle preko Slovenije. Skozi Emono so vodile tri glavne poti: severna, vzhodna in zahodna.

V 2. stoletju pred našim štetjem so ob cestah začeli postavljati miljne kamne ali miljnike. To so bili približno dva metra visoki okrogli stebri, v katere so bili vklesani podatki o cestah in razdaljah med kraji. Postavljeni so bili na vsako miljo.

Kaj je bila milja v starem Rimu?

Preveri

Krasno! Do konca potovanja naju loči le še nekaj rimskih korakov!

Naprej

Te beseda milja na nič ne spominja? Morska milja, angleška milja? Znova poskusi s povezavo, pa bo šlo!

Ponovi

Stopnja: Bližaš še velikemu finalu! (14 od 20)

(tovor.jpg)

Leta 2008 so v strugi Ljubljanice odkrili ostanke potopljene rimske ladje.

Po Ljubljanici so plule trgovske ladje

Rimljani so kar najbolje skušali izkoristiti naravne danosti, da bi se lahko naselbine razvijale in cvetele. Reka, ki jo danes poznamo kot Ljubljanico, je bila plovna in priročno blizu, zato ne preseneča, da je imela Emona tudi svoje pristanišče. Bilo je na levem bregu današnje Ljubljanice.

Gospodarstvo Emone se je precej zanašalo na to pristanišče, kjer je bilo gotovo tudi precejšnje trgovsko skladišče za različno blago, ki je potovalo v zabojih, sodih in amforah.

Kaj naj bi Rimljani prvič prinesli v naše kraje?

Preveri

Juhej, hura, jupi! Naslednjič, ko boš zobal čokolado z rozinami (rozine so posušene grozdne jagode), se pa le spomni, da se moramo za rozine zahvaliti Rimljanom.

Naprej

Khm, khm. Ne bo prav! Čokolada (kakavovec), ananas in krompir so rasli čez veliko lužo in so jih v Evropi uživali šele po odkritju Amerike leta 1492!

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (15 od 20)

(stranisce.jpg)

Emonci doma večinoma niso imeli stranišč, le velike glinene vrče. Lahko pa so obiskali javno stranišče, kjer je na kamniti klopi z odprtinami za potrebo lahko naenkrat sedelo več kot deset ljudi. Pod klopjo je bil speljan kanal, da je voda lahko sproti odplakovala iztrebke.

Vir: Mestni muzej Ljubljana, Igor Rehar

Življenje v Ljubljani pred 2000 leti

Večina Emoncev je živela v večnadstropnih stanovanjskih hišah. Hiše bogatih meščanov sta krasila mozaični pod in stenska poslikava, skromnejša stanovanja pa so imela opečnata tla in pobeljene stene.

Čas Emone naj bi v stanovanja vpeljal tudi dve novosti: zaveso in preprogo. Od 2. stoletja dalje so stanovanja premožnih Emoncev ogrevali sistemi talnega in stenskega ogrevanja. Na povezavi si oglej skico, ki prikazuje potovanje vročega zraka. Zunaj so kurili, vroč zrak pa je ogreval nizek kletni prostor s stebri, na katerih so stala tla prostorov. Od tod se je prek votlih zidakov širil v stene, hišo pa zapustil skozi odprtinice v strehi.

Kako imenujemo opisani sistem centralnega ogrevanja? Pomagaj si povezavo.

Preveri

Bingo, saj vse znaš! Tvoji možgančki ne potrebujejo nikakršnega ogrevanja!

Naprej

Japajade. Nas vlečeš za nos?

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (16 od 20)

(bazilika.jpg)

Bazilika svetega Petra v Rimu je pomembno krščansko središče.

Središče družabnega življenja Emoncev

Tako kot se danes radi družimo po slaščičarnah, obiskujemo kinematografe ali poslušamo koncerte, so se tudi Emonci radi razvedrili. Središče družabnega, kulturnega, političnega, verskega in trgovskega življenja je bil forum. Na forumu so stali svetišče, mestna hiša, javno kopališče in bazilika. V starem Rimu je bila bazilika sodna dvorana in shajališče trgovcev, danes pa ima drug pomen.

Pobrskaj po povezavi in označi dva sodobna pomena besede bazilika.

Preveri

Krasno! Tudi rastlinoslovje in verstva ti niso tuji! Pravi veselošolec!

Naprej

Ne. Namig: raste na vrtu in obiskujejo jo verniki. Se ti kaj svita?

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (17 od 20)

(kocka.jpg)

Kockanje velja za eno izmed najstarejših oblik zabave in že od začetka so ga kazensko preganjali ali vsaj skušali omejiti. Tudi Rimljani.

So Emonci kockali?

Na območju novejših izkopavanj so odkrili materialne dokaze o zabavljaški naravi Emoncev: našli so kocke za kockanje iz kosti, črno-bele žetone in novce.

Ne vemo, ali je Emona imela igralnico. Zagotovo pa vemo, da je za družabno življenje skrbelo javno kopališče, v katerem so se Emonci osvežili, pokramljali ali sklepali kupčije. Vanj so zahajali tako moški kot ženske, bodisi revni bodisi bogati.

Preberi opis rimskih kopališč in odgovori na vprašanje.

Kaj so poleg bazena in savne lahko še ponujala rimska kopališča?

Preveri

Bingo! Rimljani bi te z veseljem vzeli za svojega!

Naprej

Hmja! Misliš, da so se Rimljani dričali po toboganih? In si česali kožuhe?

Ponovi

Stopnja: Veliki finale (18 od 20)

(saturnalia.jpg)

Sodobne stvaritve skušajo ujeti duh veseljačenja rimskih saturnalij (Ernesto Biondi, botanični vrt v Buenos Airesu, 20. stoletje)

(Saturn.jpg)

Rimski bog Saturn, po katerem se imenuje eden izmed planetov našega osončja.

Največji rimski praznik: saturnalije

Rimljani nam niso zapustili le predmetov, cest in zgradb. Praznovanje veselega decembra, druženje s svojimi bližnjimi in novoletno obdarovanje imajo izvor v rimski tradiciji praznovanja saturnalij.

Saturnalije so bile sedemdnevne slavnosti v čast boga Saturna, ki so jih v sredini decembra prirejali v starem Rimu. Rimljani so decembra praznovali začetek daljšanja dneva, kar so razumeli kot rojstvo svetlobe in zmago nad temo. Zadnji mesec je bilo v Rimu še posebej bučno, vse ljudstvo je rajalo, in kot je za karnevalsko vzdušje običajno, je bilo vse norčavo, narobe in zamenjano. Gospodarji so stregli sužnje, ljudstvo, ki je sicer moralo paziti, kaj govori v javnosti, pa je lahko svobodno izražalo svoje mnenje.

Saturnalije so bile osnova za krščansko praznovanje rojstva Jezusa Kristusa.

Kdo je bil Saturn?

Preveri

Izvrstno! Mi se že veselimo naslednjih saturnalij – prazničnega decembra, ko se na veliko crkljamo. ;)

Naprej

Naka! Povezava ti bo razkrila pravilen odgovor!

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

Reši to angleško nalogo, če se učiš angleščino. Če se učiš nemščino, klikni gumb Nemška naloga in reši nalogo v nemščini!

Nemška naloga

(Emonko.jpg)

The Roman Empire

Rome is now the capital city of Italy. Some 2,000 years ago, it was the centre of the Roman Empire. The Roman Empire was so big that there were many different people with different cultures living within its borders. The Romans ruled lands from France to North Africa. The Roman Empire came to an end in 476 AD.

Match the names of the Slovenian cities with their Latin names.

Emona
Poetovio
Celeia
Ljubljana
Ptuj
Celje

Preveri

Congratulations! Almost done ...

Naprej

Sorry, that’s not it. Try again.

Ponovi

Stopnja: Še malo – pa konec! (19 od 20)

(Emonec.jpg)

Römisches Reich

Rom ist jetzt die Hauptstadt von Italien. Vor ungefähr 2000 Jahren wurde es der Mittelpunkt vom Römischen Reich. Das Römische Reich war so groß, dass innerhalb seiner Grenzen viele unterschiedliche Leute mit verschiedenen Kulturen lebten. Die Römer beherrschten Gebiete von Frankreich bis Nordafrika. Das Römische Reich ist 476 n. Chr. untergegangen. Verbinde die Namen der slowenischen Städte mit ihren lateinischen Namen.

Emona
Poetovio
Celeia
Ljubljana
Ptuj
Celje

Preveri

Super, das hast du gut gemacht!

Naprej

Leider falsch! Versuch noch einmal!

Ponovi

Stopnja: Zadnji korak in … (20 od 20)

(igra.jpg)

Rimske igrarije za poletne dni. Pomeri se v spletnih igrah:

Razišči antično Emono.
Igraj se spomin.
Preizkusi se v premetanki.
V angleški igri poišči rimske ruševine.

Emona pade v pozabo

V tretjem stoletju se je v rimskem imperiju začela kriza. Obseg imperija se je vztrajno zmanjševal, na meje cesarstva so pritiskala plemena barbarov in v državi so divjali nemiri. Območje današnje Slovenije so plenili Huni, nomadi mongolskega izvora, in plemena s severa. Sčasoma je Emona propadla, del prebivalstva pa se je umaknil v Italijo in Istro.

Katero današnje mesto je zraslo na ruševinah Emone?

Preveri

Juheeeej, brihtna glavca! Čestitamo! Ne pozabi vpisati še svojih podatkov, mogoče ti bo žreb naklonjen in boš prejel galaktično darilo.

Naprej

Ojej ojej, takoj obkroži pravo, da ne razjeziš ljubljanskega zmaja!

Ponovi

Ne prezrite: Imaš tudi ti več vprašanj, kot je odgovorov? Televizijski program da Vinci Learning - ker je užitek vedeti več!

Plus PIL